Vuokrattua, 

lainattua ja huollettua

Ajattelimme juhlatunnelman uusiksi.

Juhlavan tunnelman voi luoda ilman varsinaisia juhliakin. Viimeisen vuoden aikana juhlia ja tapahtumia on ollut vähemmän ja tilaisuudet laittautua ovat olleet harvemmassa. Aiemmin juhlat ovat olleet syy laittautumiseen, mutta voisiko tämän kääntää toisin päin ja tehdä laittautumisesta syyn juhlaan?

Tämä ajatus syntyi, kun kokeilimme uutta vaatevuokrauskonseptia ja käytimme The Ateljén vuokramekkoa yhden tavallisen viikonlopun ajan. Määräaikaisomistajuus toi mukanaan idean erityisen tilanteen luomisesta sen ympärille. Hieno mekko tuntui vaativan siivotun kodin, kynttilöitä ja ravintolaillallisen (kotiin toimitettuna). Innostuimme sovittelemaan yllemme kokonaisen asun ja lainasimme ystävän kaapista takin. Viimeistelimme kokonaisuuden huoltamalla sopivat kengät ajan kanssa. Tavallinen lauantai-ilta alkoi tuntui juhlavammalta kuin yksikään koko viimeiseen vuoteen.

Vuokramekko ja lainattu takki

Vaatevuokraamo The Ateljén yksi teeseistä on ”osta klassikot, vuokraa loput”. Kun on rakentanut peruspuvustonsa omien klassikoidensa ympärille toimivaksi, tuntuu vuokraus hyvältä tavalta kokeilla jotain oman kaapin ulkopuolelta. Vaatteiden vuokraus konseptina on tuttu juhlapukuvuokraamoista, mutta uuden ajan vuokraamon Ateljén valikoima innosti vuokraamaan vaatteen ihan tavallistakin viikonloppua varten. Kannattaa kokeilla ajoittaa vuokrausjakso ajankohtaan, jolle ei ole sovittuna mitään, ja antaa vuokravaatteen luoda puitteet jollekin tavanomaisesta poikkeavalle. Innostavaa oli myös, että mekon sai viikonlopun jälkeen palauttaa takaisin samassa pukupussissa, jossa se oli tullutkin, ilman huolta pesetyksestä tai vaatekaapin täyttymisestä.

Vuokrattu mekko paljastui viikonlopun aikana vaatteeksi, joka toi juhlavan olon ilman varsinaista juhlaa.
Vuokraamisen lisäksi suosittelemme ystävän, kumppanin tai vanhempien vaatekaapilla vierailua muulloinkin kuin erityistilanteissa. Lainavaatteen tai -asusteen myötä saa saman uutuudenviehätyksen kuin minkä tahansa muunkin tuotteen kanssa, joka ei ole omasta kaapista peräisin. Pesu- tai pesetyskäytännöstä on hyvä sopia etukäteen, jos vaate on huolettomammassa käytössä. Vaatteen ja kengät voi ainakin vähintään harjata puhtaaksi ennen palautusta ja sujauttaa mukaan kiitoskortin tai sopia vastineeksi lainauksen omasta kaapista seuraavalla kerralla. Juhlakiilto arkisaappaisiin

Huolletut, kiiltävät kengät ovat yksi parhaista keinoista tuntea olonsa ryhdikkäämmäksi maanantaiaamuna, mutta huollon voi viedä vieläkin pidemmälle, jos arkisaappaat eivät enää loppuviikosta innosta. Peilivahan ja puuvillaliinan avulla kenkien kärkiin saa peilimäisen kiiltävän pinnan – asuste, joka toimii kaikkiin asuihin. Näin sen teet:

Tee kengille perushuolto (pesu, hoitoaine, kenkävoide ja kenkävaha). Kenkäsetistämme löytyy kaikki tähän tarvittavat tuotteet. Vinkki: Pitkävartisten saappaiden varsiosiin ei tarvitse levittää kenkävoidetta tai -vahaa, pelkkä pesu nahkasaippualla ja väritön hoitoaine riittävät. Jos kengät eivät tunnu kaipaavan huoltoa pitkän kaavan mukaan, voit vain pyyhkiä tai harjata ne puhtaaksi, levittää pienen määrän väritöntä hoitoainetta pintaan, antaa vaikuttaa ja harjata kenkäharjalla kiiltäväksi.

Kun pohjatyö on kunnossa, tehdään itse peilikiillotus:

  1. Kiedo etu- ja keskisormen ympärille napakasti puhdas kohta pehmeästä puuvillaliinasta. Dippaa liina hyvin kevyesti tipassa vettä, että se kostuu vain hieman. Annostele kostutuksen jälkeen liinalle vahaa ja hiero vaha pyörivin liikkein ilman painetta kiillotettaviin kohtiin (kärki ja halutessasi kanta). Hiero vahaa niin kauan, että se on tasaisesti levittynyt ja anna kuivua muutaman minuutin ajan. Voit sillä välin käsitellä toisen kengän.
  2. Vahakerroksen jälkeen pintaa tasoitetaan pelkällä vedellä. Annostele ensin sormella tippa vettä käsiteltävään kohtaan ja tasoittele sen jälkeen kohtaa puuvillaliinalla pyörivin liikkein. Älä käytä painetta. Hiero pintaa, kunnes se on kiiltävä.
  3. Vuorottele kohtia 1 ja 2 kunnes kiillotettavien kohtien nahan karvatupet ovat täyttyneet ja pinta on aivan tasainen. Yleensä tämä vaatii noin 3-5 vahakerrosta. Halutessaan vahapinnan voi jättää vielä kuivumaan ja lisätä vielä yhden kerroksen vahaa myöhemmin – esimerkiksi seuraavana päivänä. Aivan lopuksi pinnan voi vielä halutessaan viimeistellä mikroliinalla.

Tilaisuus uudelle

Vaatteiden vuokraus, lainaaminen ja huoltaminen ovat yhdessä hyvä tapa kokeilla uusia tyylejä ja innostua taas pukeutumisesta täyttämättä liikaa omaa kaappia. Kun kokeilee jotain uutta päälleen, voi löytää itselleen uusia klassikoita ja samalla luoda asun ympärille pienen tilaisuuden itselle ja ehkä muutamalle läheiselleen.

Kommentoi