Vuoden aloitus
vintagessa

Valikoimme Curatedin second hand- ja vintagevalikoimasta vaatteita ja asusteita, joita useimmiten itse etsimme tai silmäilemme kiertäessämme kirppiksiä. Paritimme ne välineiden kanssa, joilla huollamme ne näyttämään kaikelta muulta kuin käytetyltä. Curatedin perustaja Iida kertoo myös, miten ne tulisi pukea talvella 2021.

Harjaa neule kauttaaltaan pehmeällä, tiivisharjaksisella Kent CP6-harjalla läpi. Jos mahdolliset nukkapallot eivät irtoa vaateharjalla reippaasti harjaamalla, poista ne paikallisesti Sweater Stone -nukkakivellä. Monille paksuille vintageneuleille nukkakivi on tehokkain nukanpoistaja, varsinkin jos nukkapallot ovat istuneet vaatteessa kiinni vuosien ajan.
Pesun tarpeessa olevan neuleen voi pestä isossa pesupussissa koneessa villaohjelmalla, 30 asteisella vedellä ja linkous minimissä. Höyrytä neule lopuksi sileäksi vaatehöyrystimellä.

Muista nämä jatkossa:
Anna neuleelle lepopäiviä käytöstä ja ripusta se aina käytön jälkeen hetkeksi henkarille avoimen ikkunan läheisyyteen tuulettumaan ja oikenemaan rypyistä. Höyrytys on myös oiva tapa raikastaa neule nopeasti ja hankkiutua eroon rypyistä. Neuletta kannattaa harjailla ahkerasti CP6-harjalla, sillä se pitää neuleen samalla siistinä ja poistaa syntymässä olevaa nukkaa sekä aktivoi villan luontaisia rasvoja saaden pinnan kiiltämään.

Ja näin puet sen:
”Neule graafisella kuviolla tai nyt niin trendikkäällä kukkakirjailulla on toimiva ja lämmin yläosa paidan sijasta. Nappaa alaosan väri neuleen printistä tai yhdistä rohkeasti toisen kuvion kanssa.”

Mokan tummentuneita kohtia voi kumittaa pois pyyhekumimaisella mokkakumilla. Kumittaessa saa usein käyttää enemmänkin painetta, jos tahra ei ota lähteäkseen. Jämäkällä kumiharjalla saa elävöitettyä ja tasattua epätasaista pintaa kumituksen jälkeen. Harjaa koko vaatteen pinta lopuksi vielä läpi puhtaalla, karkealla kenkäharjalla. Puhdistuksen ja tuuletuksen avulla pääsee yleensä eroon nahkavaatteiden mahdollisista tunkkaisista hajuista, mutta kovin haisevalle nahkavaatteelle voi kysyä myös otsonointimahdollisuutta osaavasta pesulasta.

Muista nämä jatkossa:
Mokka nauttii harjailusta karkealla kenkäharjalla. Harjaus poistaa pölyä ja likaa mokkakuitujen välistä ja elävöittää pintaa esimerkiksi kastumisen jäljiltä.

Ja näin puet sen:
”Nahkavaate on täydellinen mauste talviseen asuun. Pue nahkahousut yksivärisen neuleen kanssa ja nahkapaita tai -takki farkkujen kaverina. Erilaiset materiaalit samassa asussa tekevät simppelistä lookista kiinnostavan.”

Aloita puhdistamalla kengät kiiltonahalle sopivalla Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahdolla. Helpoin tapa on annostella vaahtoa pienelle lautaselle, josta sitä voi dippailla luonnonsieneen sopivan määrän. Me rakastamme pehmeää luonnonsientä nahkatuotteiden pesussa! Kastele sieni läpimäräksi, purista kaikki vesi pois, nappaa sille pieni määrä puhdistusvaahtoa ja saippuoi kenkä alue kerrallaan läpi. Ennen siirtymistä seuraavaan alueeseen, pyyhi käsitelty kohta puhtaaksi sienen toisella, puhtaalla puolella. Anna kenkien kuivahtaa pesun jälkeen. Levitä Saphir Vernish Rife -hoitoainetta mukana tulevan liinan avulla kenkien pintaan. Muista käsitellä myös kiiltonahkaiset korot. Anna aineen vaikuttaa noin viiden minuutin ajan ja kiillota pinta saman liinan puhtaalla puolella kiiltäväksi.
Huomioi, että joissain vanhoissa kengissä pohjan liimaukset ovat saattaneet ajan myötä kuivahtaa ja kengät voivat vaatia uuden pohjauksen tai korkolappujen vaihdon hyvinkin pian.

Muista nämä jatkossa:
Kiiltonahkakengissä olisi erityisen tärkeää pitää lepolestejä, sillä kiiltonahka saattaa lähteä halkeilemaan helposti varsinkin taitekohdista. Myös kosteutus kiiltonahan hoitoaineella auttaa pitämään nahan joustavana. Käytössä syntyviä naarmuja voi kumittaa pois mokkakumilla. Kiiltonahkakenkiä ei harjata ollenkaan kenkäharjalla, vaan ne voi puhdistaa päivän aikana syntyneestä pintaliasta pehmeän puuvillaliinan tai nahkean luonnonsienen avulla.

Ja näin puet ne:
”Mustat kiiltonahkakengät toimivat melkeinpä asussa kuin asussa, mutta näyttävät erityisen hyvältä mustavalkoisessa tai harmaansävyisessä lookissa, jolloin kenkien kiiltävä pinta pääsee täyteen loistoonsa ja toimii asun keskipisteenä.”

Jos käytetty villahuivi on hyväkuntoinen eikä haise erityisesti, sille voi riittää tuuletus, höyrytys ja vaateharjan kanssa harjaus raikastamiseksi. Villahuivit kestävät yleensä veden kanssa kosketuksen materiaalinsa puolesta, mutta reunojen viimeistelyjen tai hapsujen takia ne voivat vaatia hellävaraisemman pesetyksen pesulassa. Tähän muhkeaan merinovillahuiviin ei juurikaan muodostu nukkapalloja, vaan sille riittää hyvin reipas Kent CP6-harjan avulla harjailu. Harjalla saa myös selvitettyä takkuun menneitä hapsuja.

Täysvillainen villakangastakki laskeutuu kauniisti päällä, omaa hienon kiillon ja lämmittää. Harjaa takki kappale kerrallaan läpi silityslaudan päällä lyhytharjaksisen ja jämäkän Kentin CC20-vaateharjan avulla. Se on ehdottomasti tehokkain harjamme paksujen villakangastakkien hoitoon ja eron huomaa merkittävästi pehmeään vaateharjaan verrattuna. Tue toisella kädellä ja harjaa ensin reippaasti vastakarvaan ja sen jälkeen myötäkarvaan. Käy koko takki ensin kuivaharjaten läpi ja lopuksi vielä vesisuihkeen kanssa. Suihkauta 3-4  suihkausta vettä käsiteltävään kohtaan ja harjaa läpi. Ripusta takki leveäpäiselle henkarille, höyrytä sileäksi rypyistä ja anna kuivua kunnolla ennen kaappiin laittoa. Huom: Jos takissa on pieniä paikallisia tahroja, voit puhdistaa ne Marseille-saippuan ja pehmeän hammasharjan avulla. Muista aina huuhdella lopuksi tahrakohta kunnolla. Jos takin vuorikangas haisee eikä puhdistu tuuletuksella, kannattaa käyttää takki pesulassa.

Muista nämä jatkossa:
Paras tapa ylläpitää villaisten asusteiden ja villakangastakkien kuntoa on säännöllinen harjailu. Tehokkain harja villaneulostuotteille on Kent CP6 ja takeille Kent CC20. Äkillisiä tahroja ei kannata pelätä vaaleankaan villakangastakin kohdalla. Nappaa vaalea pyyhe, lautasliina tai talouspaperi, kostuta se ja imeytä tahra painellen pois. Villa hylkii luonnostaan likaa, joten yleensä veden kanssa imeytys auttaa, jos toimii nopeasti.

Ja näin puet ne:
”Kylmänä päivänä parasta on hautautua suureen villahuiviin. Huivi on huolettomimman näköinen heitettynä vain yhden kierroksen olan yli ja valuen pitkänä molemmin puolin, mutta jos korvat palelevat, kääri huivi pään ympäri kuin hupuksi ja tunge huivin päät takin sisään.
Villakangastakeissa voi nykyään kulkea syksystä kevääseen lämpimien talvien vuoksi. Valitse väljä, a-linjainen ja leveähihainen takki, jonka alle saat kylmemmällä säällä puettua kerroksia. Kun kaipaat vaihtelua, pue vyö takin ympäri ja vaihda kaulahuivi toiseen.”

Kommentoi