Villa on materiaalina usein mainettaan helppohoitoisempi. Villavaatteet kaipaavat pesua vain harvoin, koska villakuitu hylkii luontaisesti likaa ja pysyy pitkään puhtaana säännöllisen tuuletuksen ja harjauksen avulla. Useita villavaatteita on myös mahdollista pestä pesukoneessa – tärkeintä on muistaa pesupussi, hellävarainen pesuaine ja oikea pesuohjelma.

Villoja on olemassa lukuisia eri laatuja aina karkeista lampaanvillalaaduista pehmeisiin merinovilloihin. Kun vaatteen materiaalilapussa lukee villa (wool), sillä tarkoitetaan aina lampaasta saatavaa villakuitua. Karitsanvillaksi (lambswool) kutsutaan noin puolivuotiaista lampaista kerittyä villaa, joka on hienoa ja pehmeää. Uuden villan (new wool, virgin wool) merkinnällä taas taataan, että tuote on valmistettu täysin käyttämättömästä villasta, eikä esimerkiksi kierrätetystä villakuidusta. Muiden eläinten villat ja karvat, kuten kashmir, angora, alpakka ja mohair, merkitään tuotteisiin omalla nimellään.

Koska eläinvillat ja -karvat ovat kuituina melko kuluvia, niihin lisätään usein keinokuituja kulutuskestävyyden parantamiseksi. Kuitujen kestävyys riippuu kuitenkin aina villalaadusta – esimerkiksi mohairia käytetään useimmiten yhdessä villan ja keinokuitujen kanssa, kun taas lampaanvillaa ja merinovillaa käytetään myös sellaisenaan. Keinokuiduista polyamidi, jonka alle myös nylon lukeutuu, on villan sekoitteena paras vaihtoehto. Polyesteriä ja akryyliä lisätään villan sekoitteeksi yleensä vain hinnan vuoksi. Luonnonkuiduista villaan lisätään sekoitteeksi usein puuvillaa tai silkkiä. Myös villaa ja muita eläinvilloja ja -karvoja sekoitetaan keskenään. Materiaalin katsotaan säilyttävän villan hyvät ominaisuudet, kun siitä 50 % on villaa, eläinvilloja tai -karvoja.

Villaneulostyypit

Erilaiset villaneulokset sekä niiden sekoitteet voidaan jaotella hoito-ohjeiden näkökulmasta kolmeen eri ryhmään: hienojakoisiin neuloksiin, karkeisiin neuloksiin sekä mohairneuloksiin.

Mohairneuloksia käsittelemme hieman poikkeavien hoito-ohjeiden vuoksi omana villaneuleryhmänään. Hyvin hienoksi kehrättyä hienojakoista villaa voidaan kutsua myös kampavillaksi ja karkeaksi ja kuohkeaksi kehrättyä karkeampaa villaa karstavillaksi.

Koska erilaisia kuitusekoituksia on olemassa lukuisia, täysin yksiselitteisiä hoito-ohjeita kaikille villaneuletyypeille on mahdoton antaa. Jokaiselle villaneuleelle löytyy paras hoitorituaali eri välineitä ja tekniikoita kokeilemalla.

Autamme mielellämme materiaalin tunnistamisessa ja oikeiden välineiden valinnassa. Voit halutessasi lähettää meille kuvan vaatteesta ja lähikuvan materiaalin pinnasta osoitteeseen: hello@www.arkiveatelier.com

Hienojakoiset villaneulokset

Villa, merinovilla sekä eläinvilloista esimerkiksi kashmir sekoitteineen – tämän neulostyypin tunnistaa neuleen sileästä pinnasta ja pehmeästä tunnusta. Neulos on neulottu tiheään ohuesta langasta.

Karkeat villaneulokset

Karkeat villaneulokset valmistetaan usein karstavillasta. Karstavilla on kampavillaa kuohkeampaa sekä karkeampaa ja se myös nukkaantuu herkemmin, sillä villasta ei ole kammattu lyhyempiä kuituja pois, toisin kuin nimensä mukaisesta kampavillasta.

Mohairneulokset

Mohairneuloksen tunnistaa pörröisestä ja kuohkeasta pinnasta, vaikka neuloksessa on usein mohairia sekoitteena vain joitakin kymmeniä prosentteja.