Päivitetty

Tämä ohje on laadittu yleisohjeeksi pääsääntöisesti semianiliininahasta tai peitevärjätystä nahasta valmistetuille laukuille. Ohje soveltuu myös Vacchetta-tyyppisille nahoille ja lakatuille pintanahoille, jotka ovat myös yleisiä laukkumateriaaleja. Vacchetta on nimitys italialaiselle kasviparkitulle semianiliininahalle. Esimerkiksi ATP Atelier, A.P.C. ja Louis Vuitton suosivat Vacchetta-nahkaa laukuissaan. Käytämme sanaa yleisohje, sillä jokaisen laukun kohdalla on tärkeää ottaa huomioon laukun erityispiirteet ja soveltaa tätä ohjetta niiden mukaan.

Semianiliininahat (etenkin kasviparkitut) imevät pesu- ja hoitoaineet yleensä tehokkaammin kuin peitevärjätyt nahat. Tästä syystä aineita levitettäessä olisi hyvä käyttää vain maltillisesti voimaa ja työvälineenä mieluiten sientä, jotta aineet levittyvät ja imeytyvät tasaisesti. Vaalea semianiliininahka voi tummua muutaman asteen käsittelystä, jonka vuoksi käsittelyssä kannattaa olla erityisen tarkka saavuttaaksesi tasaisen lopputuloksen. Lakattu pintanahka taas ei ime aineita niin hyvin kuin semianiliininahka tai peitevärjätty pintanahka. Tämän vuoksi aineita tarvitaan vähemmän ja pinta on hyvä harjata huolellisesti lopuksi, etteivät pintaan jäävät aineet tahraa vaatteita.

Yleisesti ottaen semianiliininahka on peitevärjättyä nahkaa kiitollisempi hoidolle ja huollolle ja tämän ansiosta usein myös peitevärjättyä nahkaa helpommin kotihoidettavissa – ellei kyseessä ole vaikea tahra tai tummentuma. Esimerkiksi pienet naarmut ja kulumat semianiliininahassa voivat olla korjattavissa pelkällä värittömällä hoitoaineella. Paksusti peitevärjättyyn pintanahkaan tai lakattuun pintanahkaan syntynyt naarmu taas on usein vaikeampi – joskus jopa mahdotonta – peittää täysin ja kulumat vaativat tasoittuakseen väriä ja usein myös ammattilaisen apua.

Ohjeemme laukku on peitevärjättyä nahkaa. Nahkaan on painettu myös keinotekoinen martiokuviointi. Hoitoaine yksinään ei auttanut ohjeen laukun kulumien peittämiseen, joten käytimme nahkamaalia pienten kulumien peittämiseksi.

Aluksi

Tunnustele ja testaa aina ensin, minkälainen viimeistely nahassa on, jotta osaat käsitellä nahkaa oikein. Esimerkiksi peitevärjättyä nahkaa hoitaessa on aina tärkeää tarkistaa näkymättömään kohtaan, ettei käytetty puhdistus- tai hoitoaine vie väriä nahan pinnasta. Väriä irtoaa aina jonkin verran puhdistuksessa ja hoitoainetta levittäessä, mutta huomaat kyllä jos väriä irtoaa selvästi liikaa niin, että nahan pintaan syntyy kuluma. Jos näin käy, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse, niin neuvomme kuinka kannattaa toimia. Liitäthän mukaan myös kuvia laukustasi: hello@arkiveatelier.com

Lisätietoa nahkojen viimeistelytyypeistä ja niiden tunnistamisesta voit lukea täältä. Tunnustelemalla ja katselemalla erilaisia nahkoja opit pian erottamaan erilaiset nahkatyypit toisistaan. Semianiliininahka on yleensä kirjavampi ja pintatekstuuri vaihtelevampi kuin peitevärjätyssä nahkassa. Peitevärjätty nahka on yleensä tasavärinen ja pintatekstuuriltaan tasainen. Lakattu pintanahka taas on hyvin tasalaatuista, jopa muovisen oloista.
Välimuotoja toki aina löytyy, mutta edellä mainitut asiat ovat hyvä ohjenuora nahkalaatujen tunnistamisessa. Jos epäröit aloittamisessa, voit aina laittaa meille kuvia sähköpostitse hello@arkiveatelier.com.

Käyttöönotto

Välineet

 1. Saphir Leather Lotion -hoitoaine tai Saphir Universal Cream -hoitoaine
 2. Pehmeä puuvillaliina tai sienen pala
 3. Nahkaharja

Nahkalaukkujen käyttöönottokäsittely on asia, joka usein unohtuu. Toki jos kyseessä on pääsääntöisesti sisäkäyttöön ja erityistilaisuuksisia varten hankittu laukku, ei käsittely ole aina välttämätöntä. Jos kuitenkin kyseessä on päivittäiseen käyttöön hankittu laukku, on käyttöönottokäsittely hyvä tehdä. Kevyt suoja nahan pinnassa ennaltaehkäisee kosteus- ja likatahroja, sekä vähentää naarmujen ja kulumien syntymistä. Alusta lähtien hyvin hoidettu laukku on myös vaivattomampi hoitaa jatkossa!

Tee näin: Harjaa pinnasta tarvittaessa irtopöly sopivan pehmeällä nahkaharjalla tai pyyhi pinta kostealla liinalla. Testaa hoitoaine ensin näkymättömään kohtaan, esimerkiksi laukun pohjaan ja anna vaikuttaa hetken. Jos aine ei muuta tai vie merkittävästi nahan väriä, voit edetä suuremmille pinnoille. Vaalea semianiliininahka tummuu yleensä hieman, mutta tummuusaste on hyvä nähdä ennen suuremmille pinnoille siirtymistä, jotta osaat olla levityksessä tarkkaavainen paineen kanssa.

Levitykseen paras väline on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sienen palaa suosittelemme etenkin vaaleiden semianiliininahkojen hoitoon.

Annostele hoitoainetta sienelle tai liinalle ja levitä laukulle pyörivin liikkein. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä laukku läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko laukun ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Anna hoitoaineen vaikuttaa noin kymmenen minuuttia ja kiillota pinta harjalla. Varmista vielä lopuksi puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Jos näin käy, anna hoitoaineen vielä imeytyä esimerkiksi yön yli ja tarkista irtoaako väriä vielä. Yleensä värin irtoaminen johtuu vain siitä, että hoitoaine ei ole vielä ehtinyt imeytyä kokonaan. Värin irtoaminen kyllä loppuu ajan kuluessa.

Paksusti peitevärjätyt ja lakattupintaiset nahat eivät ime aineita yhtä hyvin kuin ohuemmin käsitellyt nahat, mutta ensikäsittely on tästä huolimatta hyvä tehdä, jotta pinta säilyy alusta lähtien joustavana eikä pääse kuivumaan. Jos kyseessä on arvokas designer laukku, on hyvä aina ensin tiedustella hoito- ja suoja-aine suosituksia valmistajalta. Voit myös kysyä valmistajalta, käyvätkö suosittelemamme aineet juuri sinun laukullesi. Suurin osa designerlaukkujen valmistajista tuntee Saphir-nahanhoitotuotteet.

Saphir Leather Lotion ja Saphir Universal Cream sisältävät myös suojaavia ainesosia, joten erillistä suojaa ei tarvita. Laukku on nyt käyttövalmis!

Hoito ja huolto

Välineet

 1. Saphir Cleaning Lotion, Saphir Cleaner Shampoo tai Saphir Leather Soap
 2. Puuvillaliina tai sienen pala
 3. Saphir Leather Lotion -hoitoaine tai Universal Cream -hoitoaine
 4. Nahkaharja
 5. Tarvittaessa nahkamaalia tai värillistä hoitoainetta

Laukku huolletaan jatkossa käytön mukaan. Jos laukku on lähes päivittäisessä käytössä ja esimerkiksi usein altis kosteudelle ja lialle, voi olla hyvä käsitellä laukku kevyesti esimerkiksi kerran kahdessa kuussa tai sitten kun laukku mielestäsi vaatii käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Nahkaa ei kuitenkaan kannata hoitaa liikaa, jotta ryhti ja muoto säilyvät. Vähemmän on yleensä enemmän. Tärkeintä on muistaa huoltaa laukku vähintään aina ennen pidempiaikaista säilytystä.

Hoito ja huolto tapahtuu samalla tavalla kuin käyttöönottokäsittely, mutta alkuun lisätään tarvittaessa puhdistus. Tahrojen ja kahvojen puhdistukseen voidaan tarvita hieman kärsivällisyyttä tai apua ammattilaiselta.

Puhdistus 

Jos laukussa on vain hieman pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Semianiliininahan perusteelliseen puhdistukseen sopii yleensä parhaiten Saphir Cleaning Soap. Kevyempään puhdistukseen Saphir Cleaning Lotion tai Saphir Cleaner Shampoo.

Peitevärjättyjen ja lakattupintaisten laukkujen puhdistukseen suosittelemme ensisijaisesti Saphir Cleaning Lotion ja Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusaineita.

Ohjeet puhdistusaineiden käyttöön löydät puhdistusaineiden tuotekuvauksen yhteydestä.

Kahvojen ja hihnojen puhdistus

Hyvin tummuneita kahvoja ja hihnoja on yleensä mahdoton saada täysin puhdistettua, mutta puhdistuksella niistä voi saada alkutilannetta raikkaammat. Puhdistukseen paras aine on Saphir Cleaner Shampoo ja välineeksi sienen pala. Vaahtomainen koostumus pääsee muita puhdistusaineita tehokkaammin pureutumaan nahkakuitujen väliin ja puhdistamaan syvältä. Sienellä puristelu taas auttaa nostamaan rasvaa ja likaa pintaan. Ole kuitenkin maltillinen puristelun kanssa ja lisää painetta vähitellen – liika paine voi aiheuttaa tummentumia.

Tee näin: Kostuta sieni kevyesti vedellä ja pyyhi kahva tai hihna ensin pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa sienelle. Nyt voit käyttää pesuainetta reilummin, sillä tarkoituksena on syöttää pesuainetta myös nahan sisään.

Puristele kahvaa tai hihnaa sienellä niin, että pesuaine vaahtoaa reilusti. Huuhtele sientä välillä ja toista käsittely. Huuhtele sieni lopuksi ja puristele pelkkää vettä käyttäen. Muotoile kahvat tai hihna takaisin muotoonsa ja anna kuivua rauhassa tasaisessa huoneen lämpötilassa.

Hoitoaine ja kulumien paikkaus

Puhdistuksen jälkeen käsittele laukku Leather Lotion- tai Universal Cream -hoitoaineella. Ohjeet hoitoaineen levitykseen löydät yltä Käyttöönotto-osiosta. Jos laukussa on selkeitä kulumia tai naarmuja, voit testata niihin nahkamaalia. Kattava valikoima erilaisia nahkamaaleja löytyy esimerkiksi suutarimestarit.fi -verkkokaupasta. Ohjeemme laukkuun käytimme mustaa Tinte Dye Plus -maalia.

Myös värillistä kenkävahaa tai hoitoainetta voi varovasti testata pieniin kulumiin. Suurille pinnoille värillistä vahaa tai hoitoainetta ei koskaan tulisi laittaa, sillä väri voi käytössä tahrata vaatteet. Värillistä vahaa tai hoitoainetta käytettäessä on myös tärkeää antaa aineen imeytyä rauhassa – esimerkiksi yön yli – ja pyyhkiä pinta imeytymisen jälkeen perusteellisesti ylimääräisestä väristä puuvillaliinalla.

Nahkamaalin käyttö

Puhdista kulunut kohta tai naarmu ensin maalin mukana tulevalla esikäsittelyliuoksella ja anna kuivua hetken. Sivele maalia kulumaan tai naarmuun pensselillä ja sipaise ylimääräinen maali heti perään sormella. Sormella sipaisu on kikka, jolla maali saadaan tasaisesti häivytettyä nahkaan. Anna maalin kuivua vähintään 8h ja toista käsittely tarvittaessa. Useat ohuet kerrokset luovat joustavan ja kestävän pinnan. Viimeistele pinta hoitoaineella ja harjaa kiiltäväksi.

Kausisäilytys

Huolla ja täytä

Tee laukullesi perusteellinen kausihuolto ennen säilytystä: puhdista vuori sekä ulkopinta ja käsittele kaikki nahkaosat Saphir Leather Lotionilla tai Saphir Universal Creamilla. Täytä laukku väriä päästämättömällä paperilla.

Suojaa ja sijoita oikein

Sijoita laukku kankaiseen säilytyspussiin tai kangaskassiin. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. Muovi voi myös kerätä kosteutta sisäänsä ja synnyttää hometta.

Säilytä laukku hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneenlämpötilassa sekä poissa suoralta auringonvalolta ja lämpöpatterien läheisyydestä. Vältä kellareita ja vinttitiloja, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Vinkkejä laukkujen ylläpitoon

 • Säilytä laukku poissa suoralta auringonvalolta, silloin kuin se ei ole käytössä
 • Vältä laukun sijoittamista pattereiden tai muiden lämpölähteiden läheisyyteen
 • Vältä vaaleiden laukkujen kosketusta tummien denim-materiaalien kanssa
 • Vältä käsittelemästä ja kantamasta laukkua rasvaisilla tai likaisilla käsillä
 • Säilytä tavarat erillisissä pussukoissa laukun sisälllä
 • Vältä täyttämästä laukkua liian täyteen tai hyvin raskailla esineillä
 • Tyhjennä ja imuroi laukun sisus säännöllisesti
 • Pyyhi irtolika ja pöly säännöllisesti laukun pinnasta
 • Kuivaa kastuneen laukun pinta mahdollisimman nopeasti
 • Kanna laukun sisätaskussa mukanasi muovipussia, jolla voit suojata laukun sateen yllättäessä
 • Onko laukustasi irronnut osanen? Kysy onko valmistajan mahdollistaa toimittaa puuttuva osanen. Etenkin valmistajien klassikkomallien osia voi olla mahdollista löytää!

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart