Päivitetty

Ohje on laadittu pääsääntöisesti semianiliini- ja peitevärjätyille vasikan- ja lehmännahkaisille jalkineille. Yksinkertaistettuna tämä on perusohje useimpien kaupallisten nahkalaatujen hoitoon.  

Ohje soveltuu myös esimerkiksi Vacchetta-tyyppisille nahoille. Vacchetta on nimitys italialaiselle kasviparkitulle semianiliininahalle. Esimerkiksi ATP Atelier, A.P.C. ja Louis Vuitton suosivat Vacchetta-nahkaa asusteissaan ja jalkineissaan.

Semianiliininahat (etenkin kasviparkitut) imevät hoitoaineet ja vahan tehokkaammin kuin peitevärjätyt nahat. Tästä syystä aineita levitettäessä kannattaa käyttää vain maltillisesti voimaa, jotta aineet imeytyvät tasaisesti. Vaalea semianiliininahka yleensä tummuu muutaman asteen käsittelystä.

Tätä ohjetta voi soveltaa myös lakatulle pintanahalle, mutta huomioitavaa on, että lakattu pintanahka ei ime aineita niin hyvin kuin edellä mainitut nahkatyypit. Tämän vuoksi aineita tarvitaan vähemmän ja pinta on hyvä harjata huolellisesti lopuksi, etteivät pintaan jäävät aineet tahraa vaatteita.

Nahkatyypeistä voit lukea lisää täältä.

Tunnustele ja testaa aina ensin, minkälainen viimeistely nahassa on. Lisätietoa nahan viimeistelytyypeistä ja niiden tunnistamisesta voit lukea täältä. Tunnustelemalla ja katselemalla erilaisia nahkoja opit pian erottamaan erilaiset nahkatyypit toisistaan. Semianiliininahka on yleensä kirjavampi ja pintatekstuuri vaihtelevampi kuin peitevärjätyssä nahassa. Peitevärjätty nahka on yleensä tasavärinen ja pintatekstuuriltaan tasainen. Lakattu pintanahka taas on hyvin tasalaatuista, jopa muovisen oloista.

Välimuotoja toki aina löytyy, mutta edellä mainitut asiat ovat hyvä ohjenuora nahkalaatujen tunnistamisessa. Ohjeemme konjakinvärinen kenkä on semianiliininahkaa ja musta kenkä peitevärjättyä nahkaa.

Jos epäröit, voit aina laittaa meille sähköpostia osoitteeseen hello@arkiveatelier.com. Liitä mukaan myös kuvia nahasta.

1. Saphir Renovator -hoitoaine

Ennen varsinaista suojakerrosta on alle hyvä levittää kevyt, kosteuttava ja ravitseva voide, jotta nahka ei kuivu ja jousto säilyy suojan alla. Saphir Renovatorissa on maitomainen, helposti levittyvä ja hyvin imeytyvä koostumus.

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle tai pesusienen palalle. Lisää hoitoainetta vain sen verran, että nahka imee kaiken hoitoaineen eikä jää nahan pintaan kiiltelemään. Levitä hoitoaine pyörivin liikkein nahan pintaan ja anna imeytyä vähintään 10 minuuttia. Harjaa pinta kevyesti läpi kenkäharjalla ennen vahan levitystä. 

Vinkki: Talvisaikaan olisi suositeltavaa käyttää myös Saphir 1925 Cream Polish -hoitoainetta, jotta suoja loskaa ja lunta vastaan olisi mahdollisimman hyvä. Cream Polish levitetään Renovatorin jälkeen ennen Pâte de Luxe -vahaa. Voit käyttää väritöntä tai värillistä Cream Polish -hoitoainetta. Värittömiä aineita käytettäessä perusteellinen harjaus levityksen jälkeen on tärkeää, jottei pinta jää sameaksi.

2. Saphir Pâte de Luxe -vaha

Saphir Pâte de Luxe -vaha antaa tehokkaan suojan likaa ja kosteutta vastaan. Vaha suojaa nahkaa myös kolhuilta ja naarmuilta.

Tee näin: Annostele pieni määrä vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Anna vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan sopivan pehmeällä kenkäharjalla. Toista käsittely kärkeen ja kantaosaan, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa.

Kenkä huolletaan jatkossa käytön mukaan. Jos kenkä on säännöllisessä käytössä voit käsitellä kengän esimerkiksi kerran kuussa tai sitten kun kenkä mielestäsi vaatii käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Liikaa nahkaa ei kuitenkaan kannata hoitaa, jotta ryhti ja muoto säilyvät. Vähemmän on enemmän.

Hoito ja huolto tapahtuu samalla tavalla kuin käyttöönottokäsittely, mutta alkuun lisätään tarvittaessa puhdistus, sekä Saphir 1925 Cream Polish -hoitoaine Saphir Renovatorin jälkeen, ennen Pâte de Luxe -vahaa.

Puhdistus

Jos kengissä on vain hieman pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Saddle Soap -nahkasaippuaa.

Tee näin: Puhdista pintalika kenkäharjalla. Kostuta tuotteen mukana tuleva sieni vedessä ja purista ylimääräinen vesi pois huolellisesti. Pyöräytä sientä saippuarasiassa. Ole annostelussa maltillinen, sillä saippua on hyvin riittoisaa. Käy kenkä läpi osio kerrallaan ja pyyhi saippua pois kostealla liinalla aina käytyäsi läpi yhden osion. Anna pinnan kuivua 5– 15 minuuttia ja harjaa pinta läpi kenkäharjalla ennen hoitoaineen levitystä.

4. Cream polish4

Saphir 1925 Cream Polish -hoitoaine

Saphir Cream Polish- hoitoaine syventää ja tasoittaa nahan väriä, korjaa pienet naarmut sekä tukee vahan tuomaa suojaa.

Tee näin: Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein ja maltillisesti voimaa käyttäen. Anna imeytyä vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta kauttaaltaan ennen Pâte de Luxe –vahan levitystä.

Kausisäilytys

Välineet

  1. Saphir Renovator
  2. Sanomalehtiä tai silkkipaperia
  3. Kenkäpussi

Puhdista ja käsittele kengät Saphir Renovatorilla ennen säilytystä. Suoja-aineet lisätään vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Ohjeen puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. 

Muista myös pohjien ja korkojen puhdistus. Voit sipaista Renovator-hoitoainetta myös nahkapohjien reunoksille ja korkoihin. Nahkapohjat voit käsitellä Saphir Sole Guard -pohjaöljyllä.

1. Täytä ja muotoile

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä tai silkkipaperilla. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää vaaleaa silkkipaperia, jotta vältyt mahdollisilta tummentumilta ja tahroilta. Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai aikakausilehdestä putken tukemaan muotoa.

Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

 

2. Suojaa ja sijoita oikein

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa.

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneen lämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttitiloja, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Hoito-ohjekuvat: Ina Nordbäck

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart