Päivitetty

Laadukas nahka on hyvin kiitollinen materiaali, sillä sen hoidettavuus ja huoltomahdollisuudet ovat hyvät – toki aina kunnosta riippuen. Pienellä vaivalla kuluneestakin nahkatakista on usein mahdollista saada vielä salonkikelpoinen. Kuivahtaneen ja natisevan nahan voi pehmittää hoitoaineella ja väriä voi tasoittaa nahkavärillä. Repsottavat langanpätkät voi päätellä polttamalla, napit ja soljet vaihtaa ajankohtaisiin ja vetoketjut sekä remmit voi korjauttaa suutarilla. Jos huolto itse tehtynä tuntuu vaivalloiselta, voi asiantunteva suutari toteuttaa huollon puolestasi alusta loppuun.

Löysimme käytetyn nahkatakin, jolle halusimme antaa vielä uuden mahdollisuuden. Takin nahka oli kuivahtanut ja kulunut, ja langanpätkiä repsotti napeista ja napin lävistä. Päätimme tehdä takille perusteellisen huollon ja koostaa tästä ohjeen teille jaettavaksi.

Ohje

Välineet

  1. Saphir Cleaner Shampoo tai Springyard Cleaning Formula
  2. Saphir Leather Lotion tai Saphir Universal Cream 
  3. Nahkaharja
  4. Pehmeä puuvillaliina tai sieni
  5. Silitysrauta ja leivinpaperia
  6. Sytytin, neula ja lankaa

Selvitä ensin mitä nahkaa takkisi on ja miten se on käsitelty, jotta osaat valita oikeat aineet. Tärkeintä on tunnistaa minkä eläimen nahkaa takki on, ja kuinka se on viimeistelty. Erilaisista viimeistelytyypeistä voit lukea lisää täältä. Jos kyseessä on lampaan, vuohen- tai poronnahka voit noudattaa tätä ohjetta.

Vaaleat aniliini- ja semianiliininahkaiset takit voi olla turvallisinta viedä suutarin käsiteltäväksi, sillä hoitoaine yleensä tummentaa hieman vaaleita sävyjä. Tämän vuoksi tasaisen lopputuloksen saavuttaminen omatoimisesti voi olla haastavaa.

Tummat aniliini- ja semianiliininahat sekä kaiken väriset peitevärjätyt nahat voi melko huoletta huoltaa kotona, sillä kevyt hoitoaine ei juurikaan muuta näiden nahkojen pintaa tai väriä. Toki poikkeuksia on aina olemassa, joten kokeile hoitoainetta aina ensin takin sisäkäänteeseen välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä.

Voit tarvittaessa konsultoida asiantuntevaa suutaria aineiden valinnassa tai lähettää meille kuvan takista ja lähikuvan materiaalista, niin autamme aineiden valinnassa: hello@arkiveatelier.com

1. Puhdistus

Jos takissa on vain hieman pintalikaa, riittää puhdistukseen kostea liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaner Shampoota tai Springyard Cleaning Formulaa. Levitykseen paras väline on sieni, esimerkiksi vanha pesusieni. Pehmeä puuvillaliina käy myös, esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattu sopivan kokoinen pala.

Tee näin: Kostuta sieni tai liina kevyesti vedellä ja pyyhi takki ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa liinalle tai sienelle. Käytä vaahtoa sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Käy koko takki läpi osio kerrallaan. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Lopuksi kostuta puhdas liina ja pyyhi takki vielä läpi puhtaalla liinalla puhdistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

Vaikeisiin tahroihin ja tummentumiin voit käyttää Saphir Renomat -pesuainetta. Tulemme tekemään tämän aineen käyttöön liittyen oman ohjeensa, sillä käyttö on hieman haasteellisempaa. Saphir Renomat on hyvin vahva puhdistusaine, jota suositellaan käytettäväksi mahdollisimman harvoin (noin kerran vuodessa) ja vain vaikeissa tapauksissa. Muista myös, että vaikeat tahrat ja tummentumat voi aina viedä luotettavan suutarin hoidettavaksi jos omatoiminen puhdistus tuntuu vaikealta tai riskialttiilta.

2. Silitys

Jos takissa on paljon ryppyjä,  on se hyvä silittää kevyesti ennen hoitoaineen levitystä. Silitys kohentaa takin yleisilmettä, ja hoitoaine on myös helpompi levittää kun pinta on tasainen.

Tee näin: Säädä silitysrauta aluksi ykköstasolle ja laita höyry pois päältä. Nahka saa lämmetä, mutta ei kuumentua. Alustana voit käyttää silityslautaa. Levitä ryppyinen kohta mahdollisimman tasaisesti laudalle. Levitä päälle pala leivinpaperia. Silitä varovasti leivinpaperin läpi ja tarkista aina välillä ovatko rypyt oienneet. Tarvittaessa nosta lämpöä kevyesti.

3. Hoitoaine

Saphir Leather Lotion ja Universal Cream sopivat vasikan-, lehmän- ja siannahoille. Pehmeille ja ohuille nahoille, kuten lampaan-, vuohen- ja poronnahoille suosittelemme Saphir Delicate Creamia.

Hoitoaineen levitystä ei kannata jännittää, sillä edellä mainitut aineet ovat helposti levittyviä ja imeytyvät todella hyvin muuttamatta juurikaan nahan väriä. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa tai vanhasta pesusienestä leikattua sienen palaa. 

Tee näin: Annostele pieni määrä hoitoainetta puuvillaliinalle tai sienelle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä takki läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko takin ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Käy läpi ensin kaulukset ja hihojen sekä helmojen käänteet. Levitä hoitoaine lopuksi hihoihin ja suurille pinnoille etu- ja selkäosiin. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi pehmeällä harjalla.

 

4. Suojaus 

Vaaleat ja herkät materiaalit voit käsitellä hoitoaineen jälkeen suojasuihkeella. Tummille sävyille suojasuihke ei ole välttämätön. Jos et koe tarpeelliseksi käsitellä takkiasi suojasuihkeella, voit hypätä suoraan viimeiseen kohtaan 5.

Suihkuta suihke liinalle ja testaa levitystä ensin sisäkäänteeseen, jotta näet kuinka aine leviää ja imeytyy. Testaksen jälkeen, levitä suoja-aine takille liinalla pyörivin liikkein. Suihketta annostellaan liinalle sen verran, että liina kostuu – märäksi liinaa ei tulisi suihkuttaa. Anna suoja-aineen imeytyä vähintään 15 minuuttia ja harjaa pinta läpi kevyesti sopivan pehmeällä harjalla.

5. Viimeistely

Kiristä napit tai vaihda uusiin. Polta saumoista repsottavat langat sytkärillä: Leikkaa langanpätkä noin puolen senttimetrin mittaiseksi ja sytytä. Anna palaa loppuun ja paina sulanut lanka lopuksi sormella, jotta se tukkii neulan reiän eikä lanka pääse karkaamaan.

Rikkinäisen vetoketjun tai silmää miellyttämättömät soljet voit vaihdattaa suutarilla. Rikkinäisen vuorin voi vaihdattaa ompelijalla.

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart