Päivitetty

Laadukas nahka on huollolle hyvin kiitollinen materiaali. Jo pienellä vaivalla kuluneestakin nahkatakista on usein mahdollista saada vielä salonkikelpoinen.

Kuivahtaneen ja natisevan nahan voi pehmittää nahan hoitoaineella ja repsottavat langanpätkät päätellä polttamalla. Hoitoaine usein jo yksinään tasoittaa väriä, mutta tarpeen vaatiessa näkyvimmät pienet kulumat ja naarmut voi peittää nahalle tarkoitetulla peitevärillä tai nahkamaalilla. Napit ja soljet voi tarvittaessa vaihtaa ajankohtaisiin ja vetoketjut sekä remmit korjauttaa suutarilla.

Ohje

Välineet

  1. Saphir Cleaner Shampoo
  2. Saphir Crème Rénovatrice -peiteväri
  3. Saphir Universal Cream
  4. Nahkaharja
  5. Pehmeä puuvillaliina 
  6. Vaahtomuovisieni, esimerkiksi puhdas ja kuiva pesusienen pala
  7. Silitysrauta ja leivinpaperia
  8. Sytytin, neula ja lankaa
  9. Saphir Super Invulner

Selvitä ensin mitä nahkaa takkisi on ja miten se on käsitelty, jotta osaat valita oikeat aineet. Erilaisista nahkatyypeistä voit lukea lisää täältä. Jos kyseessä on lampaannahka, voit noudattaa tätä ohjetta.

Vaaleat aniliini- ja semianiliininahkaiset takit voi olla turvallisinta viedä asiantuntevan suutarin tai nahkahuoltopalvelun käsiteltäväksi, sillä hoitoaine yleensä tummentaa hieman vaaleita sävyjä. Tämän vuoksi tasaisen lopputuloksen saavuttaminen omatoimisesti voi olla haastavaa.

Tummat aniliini- ja semianiliininahat sekä kaiken väriset peitevärjätyt nahat voi melko huoletta huoltaa kotona, sillä hoitoaine ei juurikaan muuta näiden nahkojen pintaa tai väriä. Toki poikkeuksia on aina olemassa, joten kokeile hoitoainetta aina ensin takin sisäkäänteeseen välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä.

Voit tarvittaessa konsultoida asiantuntevaa suutaria aineiden valinnassa tai lähettää meille kuvan takista ja lähikuvan materiaalista, niin autamme aineiden valinnassa: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com

1. Puhdistus

Jos takissa on vain pintalikaa, riittää puhdistukseen kostea liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaner Shampoota. Myös Saphir Cleaning Lotion käy nahkatakkien puhdistukseen, mutta Cleaner Shampoolla puhdistus on yleensä nopeampaa ja vaivattomampaa. 

Tee näin: Kostuta sieni tai liina kevyesti vedellä ja pyyhi takki ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa esimerkiksi pienelle lautaselle. Lautaselta vaahtoa on helppo ottaa sienelle tai liinalle sopiva määrä. Käytä vaahtoa vain sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Käy koko takki läpi osio kerrallaan. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Lopuksi kostuta puhdas liina ja pyyhi takki vielä läpi puhtaalla liinalla puhdistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

2. Silitys

Jos takissa on paljon ryppyjä, voi sitä kokeilla silittää varovasti. Silitys kohentaa takin yleisilmettä, ja hoitoaine on myös helpompi levittää, kun pinta on tasainen.

Tee näin: Säädä silitysrauta aluksi ykköstasolle ja laita höyry pois päältä. Nahka saa lämmetä, mutta ei kuumentua. Alustana voit käyttää silityslautaa. Levitä ryppyinen kohta mahdollisimman tasaisesti laudalle. Levitä päälle pala leivinpaperia. Silitä varovasti leivinpaperin läpi ja tarkista aina välillä ovatko rypyt oienneet. Tarvittaessa nosta lämpöä kevyesti.

3. Yksityiskohtien käsittely

Kiristä napit tai vaihda uusiin. Polta saumoista repsottavat langat sytkärillä: Leikkaa langanpätkä vajaan puolen senttimetrin mittaiseksi ja sytytä. Anna palaa loppuun ja paina sulanut lanka lopuksi sormella, jotta se tukkii neulan reiän eikä lanka pääse karkaamaan. Jos takissasi on pieni kulumia tai naarmuja, voi ne peittää saman sävyisellä nahalle tarkoitetulla peitevärillä. Eri sävyistä voi tarvittaessa sekoittaa sopivan sävyn. 

Peitevärin käyttö: Peiteväriä levitetään ohut kerros paikattavaan kohtaan niin, että väri imeytyy tasaisesti nahkaan. Levittäessä voi käyttää pientä pyörivää liikettä. Vauriokohdan ympärille jäävän värikerroksen voi tarvittaessa varovaisesti hangata sormella niin, että väri jää vain paikattavaan kohtaan. 

Värin annetaan kuivua noin 10 minuuttia ja toistetaan käsittely tarvittaessa niin monta kertaa, että vaurio on peittynyt. Useilla ohuilla kerroksilla saavutetaan yleensä paras ja kestävin lopputulos.
Käsittelyn jälkeen nahka käsitellään normaaliin tapaan hoitoaineella ja harjataan kiiltäväksi nahkaharjalla.

 

4. Hoitoaine

Saphir Universal Cream -hoitoaine sopii tyypillisimmille pintanahoille. Nappa- ja aniliininahoille suosittelemme Saphir Nappa Leather Balmia.

Hoitoaineen levitystä ei kannata jännittää, sillä edellä mainitut aineet ovat helposti levittyviä ja imeytyvät todella hyvin muuttamatta juurikaan nahan väriä. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa tai puhdasta ja kuivaa pesusienen palaa. 

Tee näin: Annostele pieni määrä hoitoainetta puuvillaliinalle tai sienelle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä takki läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko takin ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Käy läpi ensin kaulukset ja hihojen sekä helmojen käänteet. Levitä hoitoaine lopuksi hihoihin ja suurille pinnoille etu- ja selkäosiin. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi nahkaharjalla. 

Hoitoaineet sisältävät myös pienen määrän suojaavia aineita, mutta vaaleille nahoille kannattaa suihkuttaa vielä lopuksi suojasuihke lisäsuojaksi. 

Kommentoi