Päivitetty

Laadukas nahka on huollolle hyvin kiitollinen materiaali. Jo pienellä vaivalla kuluneestakin nahkatakista on usein mahdollista saada vielä salonkikelpoinen. 

Kuivahtaneen ja natisevan nahan voi pehmittää nahan hoitoaineella ja repsottavat langanpätkät päätellä polttamalla. Hoitoaine usein jo yksinään tasoittaa väriä, mutta tarpeen vaatiessa näkyvimmät pienet kulumat ja naarmut voi peittää nahkamaalilla tai värillisellä hoitoaineella. Napit ja soljet voi tarvittaessa vaihtaa ajankohtaisiin ja vetoketjut sekä remmit korjauttaa suutarilla. Jos huolto itse tehtynä tuntuu vaivalloiselta, voi asiantunteva suutari toteuttaa huollon puolestasi alusta loppuun.

 

Ohje

Välineet

  1. Saphir Cleaning Lotion
  2. Saphir Leather Lotion
  3. Nahkaharja
  4. Pehmeä puuvillaliina 
  5. Pesusienen pala
  6. Silitysrauta ja leivinpaperia
  7. Sytytin, neula ja lankaa

Selvitä ensin mitä nahkaa takkisi on ja miten se on käsitelty, jotta osaat valita oikeat aineet. Tärkeintä on tunnistaa minkä eläimen nahkaa takki on, ja kuinka se on viimeistelty. Erilaisista viimeistelytyypeistä voit lukea lisää täältä. Jos kyseessä on lampaan, vuohen- tai poronnahka tai aniliininahka, voit noudattaa tätä ohjetta.

Vaaleat aniliini- ja semianiliininahkaiset takit voi olla turvallisinta viedä asiantuntevan suutarin tai nahkahuoltopalvelun käsiteltäväksi, sillä hoitoaine yleensä tummentaa hieman vaaleita sävyjä. Tämän vuoksi tasaisen lopputuloksen saavuttaminen omatoimisesti voi olla haastavaa.

Tummat aniliini- ja semianiliininahat sekä kaiken väriset peitevärjätyt nahat voi melko huoletta huoltaa kotona, sillä kevyt hoitoaine ei juurikaan muuta näiden nahkojen pintaa tai väriä. Toki poikkeuksia on aina olemassa, joten kokeile hoitoainetta aina ensin takin sisäkäänteeseen välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä.

Voit tarvittaessa konsultoida asiantuntevaa suutaria aineiden valinnassa tai lähettää meille kuvan takista ja lähikuvan materiaalista, niin autamme aineiden valinnassa: hello@arkiveatelier.com

1. Puhdistus

Jos takissa on vain hieman pintalikaa, riittää puhdistukseen kostea liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaning Lotionia. 

Tee näin: Puhdista pintalika nahalle sopivalla harjalla ja pyyhkäise puhdistettava pinta kostealla liinalla. Annostele pieni määrä tuotetta pehmeälle puuvillaliinalle. Puuvillaliina on tämän pesuaineen levitykseen paras väline. Ole maltillinen annostelussa, sillä puhdistusemulsiota ei pyyhitä pois levityksen jälkeen vaan ylimääräisen aineen annetaan imeytyä nahkaan. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa.

Levitä aine käsiteltävälle pinnalle pyöriviä liikkeitä suosien. Käytä maltillisesti voimaa levityksessä. Anna puhdistusaineen vaikuttaa noin 3 minuuttia ja harjaa pinta kauttaaltaan nahalle sopivalla harjalla ennen hoitovoiteen levitystä.

Huomioithan, että emme suosittele Saphir Cleaning Lotionia käytettäväksi hyvin pehmeille ja herkille nahoille, kuten lampaannahalle ja aniliininahoille. Pehmeille ja herkille nahoille suosittelemme Saphir Cleaner Shampoota. 

2. Silitys

Jos takissa on paljon ryppyjä, on se hyvä silittää kevyesti ennen hoitoaineen levitystä. Silitys kohentaa takin yleisilmettä, ja hoitoaine on myös helpompi levittää kun pinta on tasainen.

Tee näin: Säädä silitysrauta aluksi ykköstasolle ja laita höyry pois päältä. Nahka saa lämmetä, mutta ei kuumentua. Alustana voit käyttää silityslautaa. Levitä ryppyinen kohta mahdollisimman tasaisesti laudalle. Levitä päälle pala leivinpaperia. Silitä varovasti leivinpaperin läpi ja tarkista aina välillä ovatko rypyt oienneet. Tarvittaessa nosta lämpöä kevyesti.

3. Hoitoaine

Saphir Leather Lotion sopii vasikan-, lehmän- ja siannahoille. Pehmeille ja ohuille nahoille, kuten lampaan-, vuohen- ja poronnahoille suosittelemme Saphir Nappa Leather Balmia.

Hoitoaineen levitystä ei kannata jännittää, sillä edellä mainitut aineet ovat helposti levittyviä ja imeytyvät todella hyvin muuttamatta juurikaan nahan väriä. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa tai vanhasta pesusienestä leikattua sienen palaa. 

Tee näin: Annostele pieni määrä hoitoainetta puuvillaliinalle tai sienelle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä takki läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko takin ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Käy läpi ensin kaulukset ja hihojen sekä helmojen käänteet. Levitä hoitoaine lopuksi hihoihin ja suurille pinnoille etu- ja selkäosiin. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi pehmeällä harjalla.

4. Viimeistely

Kiristä napit tai vaihda uusiin. Polta saumoista repsottavat langat sytkärillä: Leikkaa langanpätkä vajaan puolen senttimetrin mittaiseksi ja sytytä. Anna palaa loppuun ja paina sulanut lanka lopuksi sormella, jotta se tukkii neulan reiän eikä lanka pääse karkaamaan. Rikkinäisen vetoketjun tai silmää miellyttämättömät soljet voit vaihdattaa osaavalla suutarilla. Rikkinäisen vuorin voi vaihdattaa ompelijalla.

Jos takissasi on selkeitä kulumia tai naarmuja, voit testata niihin nahkamaalia. Kattava valikoima erilaisia nahkamaaleja löytyy esimerkiksi suutarimestarit.fi -verkkokaupasta.

Myös värillistä kenkävahaa tai hoitoainetta voi varovasti testata pieniin kulumiin. Suurille pinnoille värillistä vahaa tai hoitoainetta ei koskaan tulisi laittaa, sillä väri voi käytössä tahrata muita vaatteita. Värillistä vahaa tai hoitoainetta käytettäessä on myös tärkeää antaa aineen imeytyä rauhassa – esimerkiksi yön yli – ja pyyhkiä imeytymisen jälkeen pinta perusteellisesti ylimääräisestä väristä.  

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart