Vaihda kevyeen

Aloitimme kevään pienillä päivityksillä vaatekaapissa.

Kevätaurinko tuntuu joka vuosi tulevan nurkan takaa ja yhdessä yössä ikkunaruudut ovat muuttuneet sameiksi ja vaatteet nuhjuisiksi. Tuntuu, ettei ympäristö ole vielä valon määrään nähden valmis tälläiseen paljastukseen. Olemme kuitenkin oppineet erityisen hyvin kuluneen vuoden aikana, että jo omistamissamme tavaroissa on potentiaalia, kaikkia vaatteita, kenkiä ja asusteita kannattaa huoltaa olivat ne sitten mistä tahansa ostettuja ja ratkaisu löytyy yleensä omasta vaatekaapista. Kaipaamme tällä hetkellä luonnollisesti muutosta vuodenajan mukana ja nämä kokoamamme kevätpäivitykset auttavat siinä hyvään alkuun.

Raikasta talven käytössä ollut huivi

Koko talven kaulalla, päässä ja harteilla ollut huivi pääsee nyt lepäämään käytöstä. Pidämme sen silti vielä hetken lähettyvillä takatalven varalta. Vaikka villahuivi pysyisikin vielä käytössä, kaipaa se yleensä tässä vaiheessa raikastusta. Tiivis villahuivi kerää pölyä ja karvoja sekä rasvaa ja meikkiä iholta ja sen pinta menee nyppyisen näköiseksi käytön hankauksesta. Vesisuihkeen kera harjatun huivin muutoksen huomaa jopa sen tunnussa – kun pöly on poistettu, on pinta miellyttävän sileä ja koko huivi kevyempi harteilla.


Tee näin:

  1. Asettele huivi silityslaudan tai pöydän päälle tasaisesti.
  2. Suihkuta pintaan vettä sumutepullolla ja harjaa huivi osio kerrallaan läpi pehmeällä, tiivisharjaksisella Kent CP6-harjalla. Tue toisella kädellä ja harjaa ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen, jotta pöly puhdistuu kuitujen molemmilta puolin ja pinta siliää. Harjauksessa saa käyttää kunnolla voimaa.
  3. Höyrytä huivi tarvittaessa ja anna kuivua henkarilla.
  4. Viikkaa täysin kuivunut huivi ilmavasti säilytykseen. Jos olet laittamassa huivia pidempiaikaiseen säilytykseen ja tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, laita huivi ilmatiiviiseen pussiin tai laatikkoon. Ilmatiiviitä pusseja löytyy esim. Clas Ohlsonilta ja Ikeasta. Kausisäilytykseen menevän vaatteen tulisi aina olla puhdas ja kuiva, joten jos huivi tuntuu kaipaavan perusteellisempaa puhdistusta, kannattaa se käyttää pesulassa tai pestä itse ohjeen mukaan. Jos tuholaisista ei ole ongelmaa ja säilytyspaikka on huoneenlämmössä, voi huivin säilyttää myös puuvillaisessa dust bagissa, jolloin se saa hengittää paremmin mutta on suojassa pölyltä.

Vaihda villahuivi silkkiseen tai puuvillaiseen

Huivi on hyvä esimerkki siitä, miten materiaalilla on todella suuri vaikutus vaatteen tai asusteen hengittävyydessä ja lämmittävyydessä. Hyviä alkukevään keveämpiä korvaajia villahuiville ovat silkkihuivit ja puuvillahuivit, joilla saa kauniisti suojattua kaulan ja jotka saa sidottua monella eri tapaa. Suuri neliönmallinen silkkihuivi kaulalla kertoo, että kevät varmasti on tulossa vaikka takki olisikin vielä talviosastoa.

Säilytyksessä rypistynyt huivi kaipaa yleensä höyrytyksen, joka raikastaa ja oikoo rypyt. Moniväriset silkkihuivit kannattaa yleensä värin päästämisen takia pesettää pesulassa, jos puhdistukselle on tarvetta. Puuvillaisen voi pestä koneessa tai harjata vain läpi vesisuihkeen ja vaateharjan kanssa. Paras harja pölyttyneelle puuvillalle on ehdottomasti Kentin CC2, jonka ansiosta tiedämme, että kevätasu “puuvillainen t-paita, farkut ja pikkuhuivi” tulee näyttämään erityisen hyvältä. Harvaharjaksinen CC2 nappaa pölyn, karvat ja meikkitahrat tehokkaasti varsinkin puuvillasta, pellavasta ja viskoosista eli kaikista materiaaleista, joissa tulemme asumaan myös koko tulevan kesän.

Kommentoi