Vaatekaapin uudistus
Talvi: osa III

Talvivaatekaapin tärkeimmät tuotteet ja kuinka huoltaa ne uuden näköisiksi.

Huolsimme talven luottovaatteita, -kenkiä ja -asusteita, joiden siistin kunnon ylläpitäminen voi talvisäässä ja kovassa käytössä tuntua haastavalta. Näytämme, kuinka merkittäviä muutoksia huoltamalla voi saada aikaan ja kerromme, kuinka huollettu tuote on jatkossa helppo pitää siistinä ja hyväkuntoisena pienillä teoilla. Haluamme ennen kaikkea inspiroida katsomaan omaa vaatekaappia uusin silmin – kaivattu uudistus ja skarppi olo tulevan kauden edessä voivat usein löytyä lähempää kuin osaisimme kuvitellakaan.

Kolmannessa osassa huollamme rasvanahkakengät, merinovillapoolon ja pörröneuleen.

1. Rasvanahkakengät

Rasvanahka on erilaisin vahoin ja rasvoin käsiteltyä nahkaa, mikä tekee sen pinnasta mattamaisen ja nahka patinoituu voimakkaasti käytössä. Nämä kengät on hankittu uutena vuosi sitten ja ne ovat olleet säännöllisessä käytössä ilman huoltoa koko viime talven ja kevään. Nahan rasvat ja vahat olivat käytössä ja kesäsäilytyksessä haihtuneet huomattavasti, jonka vuoksi pinta oli samea ja kuivan oloinen. Nahan kuivuuteen saattoi vaikuttaa myös se, että kengät oli hankittu alennusmyynneistä, jolloin ne ovat todennäköisesti olleet säilytyksessä pidempään jo ennen ostamista. Alennusmyynneistä hankittujen nahkakenkien kosteutuksessa ja suojauksessa kannattaakin olla aina erityisen tarkka, sillä kuivunut nahka vaurioituu ja likaantuu aina herkemmin. 

Myös kenkien kärki oli käytössä taipunut, sillä niissä ei ollut käytetty lepolestiä käyttöjen välissä tai säilytyksen aikana. Lepolesti on kengän muotoja mukaileva kappale, jota käytetään kenkien sisällä käyttöjen välissä. Lepolesti suoristaa kengän muotoa ja nahkaa. Lepolesti kannattaa hankkia puisena, jotta se myös imee kosteutta kengistä käyttöjen välissä. Miehille laadukkaita kantakappaleellisia lepolestejä löytyy yleensä laatukenkiä myyvistä vaate- ja kenkäliikkeistä – Helsingistä esimerkiksi Caine Clothiers -liikkeestä. Naisille kantakappaleellisia lepolestejä voi olla haasteellisempi löytää, mutta puisia vieterilestejä myy esimerkiksi Stockmann ja  Nilson -kenkäliikkeet.

Ensimmäisessä kuvassa: Kengät ennen huoltoa – Kenkien kärjet olivat taipuneet ja naarmuntuneet kovassa käytössä.
Toisessa kuvassa: Kengät huollon jälkeen – Lepolesti auttoi suoristamaan kenkien taipunutta kärkeä ja värillinen kenkävoide sekä nahkarasva tasoittivat väriä.

Rasvanahan huolto eroaa merkittävästi tyypillisimpien pintanahkojen huollosta. Tyypillisimmille pintanahoille käytettävien hoitoaineen, kenkävoiteen ja kovavahan yhdistelmän sijaan rasvanahkaa hoidetaan puhdistuksen rinnalla pääsääntöisesti vain yhdellä tuotteella eli nahkarasvalla. Nahkarasvaa käytetään hyvin säästeliäästi kerrallaan ja vain harvakseltaan – keskimäärin kolmen kuukauden välein, jos kengät ovat säännöllisessä käytössä. Liiallinen nahkarasvan käyttö voi haurastuttaa nahkaa ja nahka voi alkaa menettää luontaista kimmoisuuttaan. Olennaista on myös tietää, ettei rasvanahkaa voi kiillottaa, joten rasvaa ei kannata lisäillä myöskään kiillon toivossa. Säännöllinen harjaus kenkäharjalla on paras tapa pitää rasvanahka siistinä ja ylläpitää sen himmeää kiiltoa. 

VÄLINEET, JOTKA TARVITSET HUOLTOON: 

Kenkäharja

Saphir Leather Soap -nahkasaippua (+ luonnonsieni)

(Kenkien sävyinen Saphir 1925 Cream Polish -kenkävoide + vaahtomuovisienen pala)

Saphir Dubbin -nahkarasva + vaahtomuovisienen pala tai puuvillaliina

Huom: Jos nahassa on lisäksi suojaava kalvo, kuten Gore-Tex, tulee käytettävien aineiden sopivuus nahalle varmistaa kenkien valmistajalta.

OHJE RASVANAHKAISILLE KENGILLE:

1. Puhdistus:
Irrota nauhat ja harjaa ensin pintalika ja pöly kenkäharjalla. Varsinaiseen puhdistukseen käytetään nahkasaippuaa. Nahkasaippuan kanssa työvälineenä voi käyttää saippuan mukana tulevaa vaahtomuovisientä tai luonnonsientä. 

Kastele sieni ja puristele suurin osa vedestä pois niin, että sieni jää ainoastaan nahkeaksi. Annostele pieni määrä saippuaa sienen toiselle puolikkaalle ja puhdista kengät osio kerrallaan: Saippuoi ensin osio toisella puolikkaalla ja pyyhi saippua samantien pois toisella puhtaalla puolikkaalla. Saumat kannattaa pyyhkiä niiden suuntaisesti, sillä puhdistettaessa lika usein pakkautuu saumoihin. Huuhtele sieni osioiden välissä. Painetta ei puhdistuksessa tulisi juurikaan käyttää, vaan tarpeen tullen käsittelyn voi toistaa, jos kengät ovat erityisen likaiset. Myös kenkien reunokset kannattaa puhdistaa. Puhdistuksen jälkeen kenkien annetaan kuivua, kunnes nahka on täysin kuivunut. Kengät voi jättää kuivumaan esimerkiksi yön yli ja jatkaa huoltoa seuraavana päivänä. Lyhyempikin aika, 15–30 minuuttia, voi riittää sen mukaan, kuinka paljon kengät ovat kastuneet puhdistuksen aikana.

2. Värin tasoitus:
Nahkarasva riittää usein tasoittamaan myös väriä, mutta halutessaan voi käyttää myös kenkien sävyistä kenkävoidetta lisänä tasoittamaan ja kirkastamaan väriä. Rasvanahoille on olemassa myös omia niille tarkoitettuja kenkävoiteita, mutta myös tavallisia kenkävoiteita voi kokeilla. Kenkävoiteen levitykseen paras väline on vaahtomuovisienen pala, koska pehmeällä sienellä pääsee hyvin käsiksi myös ahtaisiin paikkoihin ja se auttaa annostelemaan kenkävoiteen tasaisesti. Kenkävoiteen annetaan imeytyä 5–10 minuuttia ja kengät harjataan perusteellisesti kenkäharjalla ennen nahkarasvan levitystä.

3. Hoito ja suojaus:
Kengät suojataan nahkarasvalla. Nahkarasva myös kyllästää nahkaa säilyttäen sen hyvinvoivana. Nahkarasvan levitykseen kätevin väline on niin ikään vaahtomuovisieni, mutta myös pehmeää puuvillaliinaa voi käyttää. Nahkarasvan voi levittää myös paljaalla sormella, jos ei ole herkkäihoinen. Rasvaa käytetään hyvin säästeliäästi ja levitetään kengille kevyin pyörivin liikkein. Painetta ei levityksessä tulisi käyttää, ettei rasva imeydy epätasaisesti. Jos kengissä on nahkareunokset, kannattaa myös ne rasvata, ettei kosteus pääse kenkien sisään reunoksen ja päällisen saumakohdasta. Rasvan annetaan imeytyä vähintään 30 minuuttia, jonka jälkeen kengät harjataan perusteellisesti kenkäharjalla. Nahkarasvan voi antaa imeytyä myös yön yli tai muutaman päivän ajan. Nahkaan tulee enemmän kiiltoa, jos rasvan antaa imeytyä kauemmin ennen harjausta.

Saphir Dubbin -nahkarasva

Saphir Dubbin -nahkarasva on pääsääntöisesti tarkoitettu rasvanahan hoitoon, mutta sitä voi käyttää myös tyypillisimmistä pintanahoista valmistettujen kenkien hoitoon, jos haluaa nahkaan mahdollisimman vähän kiiltoa. Tärkeintä rasvanahan käytössä on muistaa käyttää sitä vain hyvin säästeliäästi ja aina vasta sitten kun nahka tuntuu tarvitsevan lisää kosteutta ja suojaa.

Vinkki reunoskenkien huoltoon: 
Jos kengissä on kontrastiväriset reunokset, kannattaa ne suojata kenkävoiteen levityksen ajaksi maalarinteipillä.

2. Merinovillapoolo

Tummansininen merinovillapoolo oli ollut jo neljän vuoden ajan aktiivisessa käytössä syksyisin ja talvisin. Pooloa ei ollut erityisesti hoidettu koko tänä aikana. Materiaalin pinta oli paikoitellen nukkaantunut ja kauttaaltaan pölyinen, mikä teki väristä ja pinnasta samean. Erityisesti poolokauluksen sisäosa oli epäsiistin näköinen, koska siihen oli myös tarttunut iholta hilsettä.

Helpoin tapa säilyttää neuleet siistinä, on korvata tarrarulla pehmeällä vaateharjalla. Luonnonharjaksinen vaateharja paitsi puhdistaa pölyn, karvat ja irtolian, myös silottaa materiaalin pintaa ja ehkäisee nukkaantumista. Kun harjaamisesta tulee tapa, huomaa että vaatteet eivät päädy enää kovin nuhjuiseen kuntoon missään vaiheessa.

Ensimmäisessä kuvassa: Poolo ennen huoltoa – pinta oli hyvin pölyinen ja paikoitellen nukkainen.
Toisessa kuvassa: Poolo huollon jälkeen – paikalliset nypyt irtosivat hellävaraisesti nukkakammalla ja väri syventyi perusteellisen harjauksen tuloksena. Vesisuihkeen kanssa harjaus myös toimii kevyenä pesuna ilman varsinaista pesemistä ja näin pidentää neuleen pesuvälejä.

VÄLINEET, JOTKA TARVITSET HUOLTOON: 

Kent CP6 -vaateharja

Arkivé Atelier -nukkakampa

Vettä sumutepullossa

Vaatehöyrystin (esim. Philipsillä on hyviä)

Työalustaksi: napakka tyyny tai silityslauta

OHJE MERINONEULEELLE:

1. Harjaus ja nukanpoisto:
Levitä neule napakalle tyynylle tai silityslaudalle ja harjaa se kauttaaltaan läpi pehmeällä CP6-vaateharjalla. Myös sisäpuoli kannattaa harjata läpi raikkaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Harjatessa vaatetta tuetaan toisella kädellä ja toisella kädellä harjataan materiaalin tekstuurin mukaisesti (yleensä pystysuunnassa). Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa paikallisesti nukkakammalla. Myös nukkakampaa käytettäessä vaatetta tuetaan toisella kädellä ja toisella kädellä liikutetaan kampaa materiaalin tekstuurin mukaisesti hellästi painaen. Painetta voi tarvittaessa lisätä kunnes nukka irtoaa. 

2. Viimeistely:
Harjaa neule vielä kertaalleen läpi niin, että suihkutat pintaan sumutepullolla vettä ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin irronneet kuidut, pölyhiukkaset ja karvat. Höyrytä neule ja jätä se hetkeksi kuivumaan tai vie tuulettumaan.

Pro tip:
Jos poolokaulus tai hihat ovat venähtäneet, voi niitä koittaa napakoittaa höyryttämällä niin, että venähtänyttä kohtaa venytetään hellästi pituussuunnassa höyrytyksen ajan.

Paras väline villaneuleiden hoitoon

Kent CP6-vaateharja

Kent CP6-vaateharja on parasta, mitä villaneuleiden huoltoon ja siistimiseen voi hankkia. Pehmeä CP6-vaateharja on tarpeeksi hellävarainen myös hienoimmillekin neuloksille ja sen tiheästi istutetut harjakset jättävät neuleen pinnan sileäksi ja ehkäisevät tehokkaasti nyppyyntymistä. Hellävarainen CP6-vaateharja on monipuolinen valinta, sillä sitä voi käyttää hellävaraisuutensa ansiosta kaikenlaisille materiaaleille – tarvittaessa jopa nailon-sukkahousuille ja silkille.

3. Pörröinen villasekoiteneule

Tämä alpakan villaa sisältävä neule (32% alpakka, 32% villa, 30% polyamidi, 6% elastaani) on hankittu uutena vuosia sitten ja ollut kovassa käytössä syys-, talvi- ja kevätkausina. Neule ei varsinaisesti ollut nyppyyntynyt, mutta karvamainen pinta oli takkuuntunut paikoitellen. Pörröpintaiset neuleet saa parhaiten pidettyä kuohkeana harjailemalla niitä aina välillä pehmeällä vaateharjalla. Harjaamista voi verrata hiusten takkujen selvittämiseen hiusharjalla – tarkoituksena molemmissa tehdä pinnasta jälleen sileä ja kiiltävä.

Ensimmäisessä kuvassa: Neule ennen huoltoa – Neuleen pintaan oli käytössä hankautunut pieniä takkuja.
Toisessa kuvassa: Neule huollon jälkeen – Edestakainen perusteellinen harjaus pehmeällä vaateharjalla ja paikoittainen käsittely nukkakivellä silotti ja palautti neuleen pintatekstuurin oikeanlaiseksi.

VÄLINEET, JOTKA TARVITSET HUOLTOON: 

Kent CP6 -vaateharja

Sweater Stone -nukkakivi

Vettä sumutepullossa

Vaatehöyrystin (esim. Philipsiltä löytyy hyviä)

Työalustaksi: napakka tyyny tai silityslauta

OHJE PÖRRÖNEULEELLE:

1. Harjaus ja nukanpoisto:
Levitä neule napakalle tyynylle tai silityslaudalle ja harjaa se kauttaaltaan edestakaisin vedoin läpi CP6-vaateharjalla. Napakat edestakaiset vedot auttavat parhaiten selvittämään pörröisten neuleiden pintaa ja avaamaan takkuja. Myös sisäpuoli kannattaa harjata läpi siisteimmän lopputuloksen saavuttamiseksi. Harjatessa vaatetta tuetaan toisella kädellä ja toisella kädellä harjataan materiaalin tekstuurin mukaisesti (yleensä pystysuunnassa). Jos pinta ei meinaa pelkällä harjauksella silottua, voi apuna käyttää nukkakiveä: vaatetta tuetaan toisella kädellä ja kiveä liikutetaan neuleen pinnalla napakoin lyhyin vedoin toisella kädellä kunnes pinta silottuu. Kivestä irtoaa pientä kivipölyä, jonka voi lopuksi harjata pois vaateharjalla.

2. Viimeistely:
Harjaa neule vielä kertaalleen läpi vaateharjalla niin, että suihkutat pintaan sumutepullolla vettä ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin irronneet kuidut, pölyhiukkaset ja karvat. Höyrytä neule ja jätä se hetkeksi kuivumaan tai vie tuulettumaan.

Vinkki kuluville kyynärpäille:
Jos neuleidesi kyynärpäät kuluvat helposti, kannattaa harkita jo uusien neuleiden kohdalla kyynärpääkohtien vahvistamista kyynärpaikoilla. Jos neule on kuitenkin ehtinyt jo kulua puhki tai lähes puhki, voi sen edelleen korjata paikkaamalla tai parsimalla. Paikaksi voi valita mahdollisimman saman sävyn ja materiaalin tai halutessaan tuoda paitaan kontrastia toisella värillä tai materiaalilla. Paikkaamisesta ja parsimisesta kannattaa tiedustella paikalliselta ompelijalta.

Näin käytät nukkakiveä monipuolisesti

Sweater Stone -nukkakivi 

Sweater Stone -nukkakiveä voi nukanpoiston lisäksi käyttää pörröisten materiaalien kuohkeuttamiseen, jos harjaus vaateharjalla ei tunnu riittävän materiaalin elävöittämiseen. Napakat lyhyet vedot nukkakivellä aivan materiaalin pinnassa auttavat avamaan pinnan takkuja ja kuohkeuttamaan pintaa. Sweater Stone -nukkakivet valmistetaan USA:ssa ja niiden valmistuksessa työllistetään Seattlen alueen työkeskuksien osatyökykyisiä, tukea tarvitsevia henkilöitä.

Kommentoi