Vaatekaapin uudistus
Talvi: osa II

Talvivaatekaapin tärkeimmät tuotteet ja kuinka huoltaa ne uuden näköisiksi.

Huolsimme talven luottovaatteita, -kenkiä ja -asusteita, joiden siistin kunnon ylläpitäminen voi talvisäässä ja kovassa käytössä tuntua haastavalta. Näytämme, kuinka merkittäviä muutoksia huoltamalla voi saada aikaan ja kerromme, kuinka huollettu tuote on jatkossa helppo pitää siistinä ja hyväkuntoisena pienillä teoilla. Haluamme ennen kaikkea inspiroida katsomaan omaa vaatekaappia uusin silmin – kaivattu uudistus ja skarppi olo tulevan kauden edessä voivat usein löytyä lähempää kuin osaisimme kuvitellakaan.

Toisessa osassa huollamme nahkahanskat ja tumman villahuivin.

1. Nahkahanskat

Nämä lampaannahkaiset hanskat on hankittu uutena vuosi sitten ja ne ovat olleet päivittäisessä käytössä ilman huoltoa koko viime syksyn, talven ja kevään. Hanskojen nahka oli käytössä samentunut ja se tuntui hieman tahmealta. Myös nahan luontainen kimmoisuus oli kovassa käytössä kärsinyt, jonka vuoksi hanskat eivät enää olleet niin napakat.

Huolto napakoittaa nahkaa hieman, mutta alkuperäistä kimmoisuutta ei yleensä ole mahdollista palauttaa. Etenkin lampaannahka on herkkä venymään, jonka vuoksi lampaannahkaisia asusteita, vaatteita ja kenkiä olisikin erityisen tärkeää lepuutta vähintään vuoropäivin, jotta nahka ehtisi palautua kunnolla rasituksesta käyttöjen välissä ja pysyisi näin paremmin muodossaan.

Uudet nahkahanskat kannattaa käsitellä nahalle sopivalla hoitoaineella ennen käyttöä. Hoitoaine paitsi antaa kevyen suojan kosteutta ja likaa vastaan, se myös auttaa säilyttämään nahan kosteutettuna ja hyvinvoivana, jolloin nahkaan ei synny niin herkästi esimerkiksi kulumia. Kuivan nahan pintaan syntyy herkemmin vaurioita. Valikoimamme Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine sopii tyypillisimpien hanskoissa käytettävien nahkojen, kuten lampaan-, peuran-, poron-, villisian- ja hirvennahkojen suojaukseen ja hoitoon.

Ensimmäisessä kuvassa: Hanskat ennen huoltoa – taskussa rypistyneiden hanskojen väri on samentunut kovassa käytössä.
Toisessa kuvassa: Hanskat huollon jälkeen – väri on syventynyt ja pinnassa on himmeä kiilto. Myös rypyt oikenivat hellän venytyksen tuloksena.

OHJE NAHKAHANSKOILLE:

1. Puhdistus:
Harjaa ensin irtolika ja pöly pois nahkaharjalla. Kastele luonnonsieni (myös vaahtomuovisieni käy) ja purista suurin osa vedestä pois niin, että sieni jää ainoastaan nahkeaksi. Annostele Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahtoa pieneen astiaan ja dippaa sieni vaahdossa. Saippuoi hanskat puoli kerrallaan ja pyyhi puhdistusaine aina saman tien pois sienen toisella puolella tai huuhtele sieni välissä. Toista saippuointi tarvittaessa. Anna hanskojen kuivua tasaisessa huoneen lämpötilassa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat täysin kuivat.

2. Hoito ja suojaus:
Annostele pieni määrä Saphir Nappa Leather Cream -hoitoainetta vaahtomuovisienen palalle ja levitä se pyörivin liikkein hanskoille osio kerrallaan. Nahka imee hoitoaineen nopeasti, mutta yksi kevyt kerros riittää. Anna hoitoaineen vaikuttaa noin kymmenen minuuttia ja harjaa hanskat läpi pehmeällä nahkaharjalla. Harjaus palauttaa himmeän kiillon nahan pintaan ja poistaa hoitoaineen jättämän pienen tahmaisuuden. Saphir Nappa Leather Cream tuo myös kevyen suojan nahan pintaan.

3. Viimeistely
Venytä hanskat hellästi pituussuunnassa muotoonsa, aseta vastakkain ja viikkaa kaksin kerroin odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

Pro tip:
Nahkahanskat kannattaa aina käytön jälkeen riisua niin, että ne vetää sormi kerrallaan pois kädestä. Vetäessä nahkaa venytetään hellästi pituussuunnassa, jotta rypyt oikenevat samalla. Lopuksi hanskat laitetaan vastakkain ja viikataan kaksinkerroin. Tällä tavoin hanskat säilyvät sileinä ja pysyvät myös paremmin tallessa, kun niiden riisumiseen alkaa kiinnittää huomiota.

Nahkaisia asusteita, laukkuja ja vaatteita kannattaa harjailla käyttöjen välissä

Pehmeä nahkaharja

Kuten kengätkin, nahkaiset asusteet, laukut ja vaatteet hyötyvät säännöllisestä harjailusta. Harjaus puhdistaa irtolikaa ja uusii nahan kiiltoa, sekä on myös oleellista perusteellisemman huollon yhteydessä. Nahkaiset asusteet, laukut ja vaatteet ovat usein pehmeämpää nahkaa kuin kengät, joten niille kannattaa käyttää myös pehmeämpää harjaa naarmujen välttämiseksi. Oma harja on hyvä olla myös sen vuoksi, ettei kenkien lika ja vahajäämät siirtyisi niihin. Valikoimamme Redecker-nahkaharjassa on pitkät ja pehmeät harjakset, joiden ansiosta harja on tarpeeksi hellävarainen pehmeimmillekin nahoille.

Vinkki nahkahanskojen huoltoa varten:
Hanskat on helpoin huoltaa pari kerrallaan niin, että huollettava hanska on kädessä huollon ajan ja toinen käsi puhdistaa ja levittää hoitoaineen.
Puettuna nahka pysyy paremmin sileänä ja paikoillaan huollon ajan.

2. Villahuivi

Villakankainen huivi on hankittu noin kaksi vuotta sitten ja ollut säännöllisessä käytössä talvi-, syys- ja kevätkausina. Huivin materiaali oli säilynyt käytössä hyvässä kunnossa, eikä se ollut esimerkiksi nukkaantunut. Pintaan kertynyt pöly ja karvat tekivät pinnasta kuitenkin nuhjuisen ja samean näköisen.

Paras tapa vähentää pölyn ja karvojen kerääntymistä tummien vaatteiden ja asusteiden pintaan, on käyttää vaateharjaa ja vesisuihketta niiden siistimiseen. Esimerkiksi tarrarulla voi jättää jälkeensä lisää likaa houkuttelevia liimajäämiä ja samettiharja taas sähköistää, jolloin pöly ja karvat tarttuvat kiinni entistäkin herkemmin. Luonnonharjaksinen vaateharja ei sähköistä materiaalia eikä siitä myöskään synny roskaa. Harjaaminen myös silottaa materiaalin pintaa.

 

Ensimmäisessä kuvassa: Huivi ennen huoltoa – pinta oli samentunut siihen kertyneen pölyn ja karvojen vuoksi. 
Toisessa kuvassa: Huivi huollon jälkeen – musta väri syventyy perusteellisen harjauksen tuloksena.

VÄLINEET, JOTKA TARVITSET HUOLTOON: 

Kent CC2 tai CP6 -vaateharja

Vettä sumutepullossa

Vaatehöyrystin tai höyrysilitysrauta

Lisäksi tarvittaessa: Arkivé Atelier -nukkakampa

Työalustaksi: silityslauta tai muu tasainen alusta

OHJE VILLAHUIVILLE:

1. Harjaus ja nukanpoisto:
Harjaa huivi Kent CC2 tai CP6 -vaateharjalla läpi materiaalin tekstuurin mukaisesti (yleensä pystysuunnassa). Jos huivi on hyvin suuri, kannattaa harjaus tehdä osio kerrallaan. Tue huivia toisella kädellä ja harjaa jokainen osio läpi napakasti kumpaankin suuntaan, jotta lika irtoaa kuitujen ja pinnan tekstuurin molemmin puolin. Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa nukkakammalla tai nyppiä sormin.

2. Viimeistely:
Harjaa huivi vielä kertaalleen läpi niin, että suihkutat materiaalin pintaan sumutepullolla vettä ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin pölyhiukkaset ja karvat. Höyrytä huivi ja jätä se hetkeksi kuivumaan tai vie tuulettumaan.

Näin pidät tummat vaatteet ja asusteet puhtaina pölystä ja karvoista

Kent CC2-vaateharja

Kent CC2 -vaateharja on tummiin pukeutuvien ja lemmikkien omistajien luottoväline, sillä se puhdistaa pölyn ja karvat harvojen harjastensa ansiosta erityisen hyvin. CC2 -vaateharja käy monipuolisesti kaikenlaisille materiaaleille ja sitä on pienen koon ansiosta kätevä kantaa laukussakin mukana.

Kommentoi