Vaatekaapin uudistus
Talvi: osa I

Talvivaatekaapin tärkeimmät tuotteet ja kuinka huoltaa ne uuden näköisiksi.

Huolsimme talven luottovaatteita, -kenkiä ja -asusteita, joiden siistin kunnon ylläpitäminen voi talvisäässä ja kovassa käytössä tuntua haastavalta. Näytämme, kuinka merkittäviä muutoksia huoltamalla voi saada aikaan ja kerromme, kuinka huollettu tuote on jatkossa helppo pitää siistinä ja hyväkuntoisena pienillä teoilla. Haluamme ennen kaikkea inspiroida katsomaan omaa vaatekaappia uusin silmin – kaivattu uudistus ja skarppi olo tulevan kauden edessä voivat usein löytyä lähempää kuin osaisimme kuvitellakaan.

Ensimmäisessä osassa huollamme tumman villakangastakin ja mokkanahkaiset nilkkurit.

1. Villakangastakki

Tämä takki on hankittu kirpputorilta kymmenen vuotta sitten ja ollut käytössä säännöllisesti siitä lähtien syksy-talvi -sesonkeina. Materiaali villakankaassa on 70% villaa ja 30% viskoosia.
Takin omistajalta löytyy myös kissa.

Takissa ei varsinaisesti ollut nukkaa, mutta sen pinta oli muuttunut vuosien varrella nuhjuiseksi ja sameaksi siihen kertyneen pölyn ja kissan karvojen vuoksi. Takin uudistamiseen riitti perusteellinen harjaus kaksipuolisella Kent CC20 -vaateharjalla. Villakangastakkien huolto kannattaakin aina aloittaa harjauksesta ja siirtyä nukanpoistovälineisiin vasta jos harjaus ei tuota haluttuja tuloksia, sillä jo harjaus voi riittää silottamaan nukkaiselta näyttävän pinnan ja poistamaan löyhästi kiinnittyneen nukan.

Ensimmäisessä kuvassa: Takki ennen huoltoa – kaikilta meiltä löytyy ainakin ”se yksi takki” kaapista, joka on päässyt tähän kuntoon, eikö vaan? 
Toisessa kuvassa: Takki huollon jälkeen – huolletun takin väri kirkastuu, kun pöly harjataan pois kuitujen välistä. Myös ryppyjen höyryttäminen pois kohentaa ilmettä paljon.

VÄLINEET, JOTKA TARVITSET HUOLTOON: 

Kent CC20 – kaksipuolinen vaateharja

Vettä sumutepullossa

Vaatehöyrystin tai höyrysilitysrauta

Lisäksi tarvittaessa: Arkivé Atelier -nukkakampa

Työalustaksi: silityslauta tai muu tasainen alusta

OHJE VILLAKANGASTAKILLE:

1. Harjaus ja nukanpoisto:
Harjaa takki Kent CC20 -vaateharjalla osio kerrallaan läpi materiaalin tekstuurin mukaisesti (yleensä pystysuunnassa). Tue vaatetta toisella kädellä ja harjaa jokainen kohta läpi napakasti kumpaankin suuntaan, jotta lika irtoaa kuitujen ja pinnan tekstuurin molemmin puolin. Aloita harjan pitkäharjaksisella puolella ja käytä tarvittaessa lyhyempiharjaksista puolta, jos pehmeämpi puoli ei tuota riittäviä tuloksia. Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa nukkakammalla tai nyppiä sormin.

2. Viimeistely:
Harjaa takki vielä kertaalleen osio kerrallaan läpi niin, että suihkutat takin pintaan sumutepullolla vettä ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin pölyhiukkaset ja karvat. Höyrytä takki ja jätä se hetkeksi kuivumaan tai vie tuulettumaan.

KENT CC20 -VAATEHARJA

Kent CC20-vaateharja sopii monipuolisesti erilaisten paksujen villakankaiden huoltoon, oli sitten kyseessä esimerkkimme kaltainen sileäpintainen villakangastakki, kuohkea mohairsekoitekangas tai vaikka kamelinkarvasta valmistettu karvapintainen villakangas. Kent CC20 on jäykkien harjastensa ansiosta tehokas harja myös denim-vaatteiden siistimiseen.
Kaksipuolisen harjan lyhyempiharjaksisella puolella saa tehokkaasti puhdistettua kuraroiskeet esimerkiksi farkkujen lahkeista ja takkien helmoista.

Psst,
Lisää ohjeita erilaisten villakangastakkien huoltoon löydät ohjearkistostamme, täältä.

Kaksi talviasun tärkeintä (tai ainakin näkyvintä) elementtiä: villakangastakki ja kengät. Jos huoltamisen haluaa aloittaa kevyesti, voi aloittaa vaikka näistä kahdesta!

2. Mokkanilkkurit

Nämä nilkkurit ovat neljä vuotta vanhat, mutta niitä ei ole käytetty paljon, sillä niihin oli tullut roiskeita jo melko uutena. Viime vuodet kengät ovat seisseet käyttämättömänä varastossa.

Likaantuneet ja haalistuneet tummat mokka- ja nupukkikengät on lähes poikkeuksetta mahdollista huoltaa aina siistiksi pesemällä ne erityisellä mokka- ja nupukkinahoille sopivalla puhdistusaineella. Puhdistuksen jälkeen kenkiin voi suihkuttaa saman sävyisen hoitosuihkeen, joka tasoittaa ja syventää haalistuneen värin. Huollon ja suojauksen jälkeen kengät on helppo säilyttää siistinä kenkäharjaa käyttämällä, sillä lika ei imeydy suojattuun nahkaan vaan jää nahan pintaan, jolloin sen voi harjata pois. Huollettavuuden ja helppohoitoisuuden ansiosta tumma mokka- tai nupukkinahka onkin käytännöllinen valinta talvikenkiin.

Myös vaaleat sävyt voi puhdistamalla saada siistiksi, mutta niiden ylläpitäminen puhtaana talvella ulkokäytössä voi olla haastavaa, sillä suojan uusimisessa täytyy noudattaa säännöllisyyttä, etteivät kengät pääsisi tummumaan ja tahriintumaan. Haasteen vaaleiden sävyjen huoltamiseen tuo myös se, että mokka- ja nupukkinahkoja voi sävyttää vain tummempaan suuntaan, jonka vuoksi kaikki tummentuma ja lika tulee vaaleista sävyistä saada aina puhdistamalla pois – toisin kuin tummista sävyistä pesussa lähtemättömät tahrat sekä myös haalistumat voi yleensä peittää kenkien sävyisellä hoitosuihkeella.

Ensimmäisessä kuvassa: Huoltamaton kenkäpari – mokkakenkä saattaa mennä huoltamattomana nopeastikin kuluneen näköiseksi.
Toisessa kuvassa: Huollettu pari – varsinkin tumma mokkakenkä on helppo elvyttää pesun ja värillisen hoitosuihkeen avulla.

VÄLINEET, JOTKA TARVITSET HUOLTOON: 

Kenkäharja

Saphir Gommadin -mokkakumi

Saphir Omni’Nettoyant –puhdistusaine

Kumiharja

Lisäksi: Kynsiharja, vanha pyyhe ja sanomalehtipaperia

OHJE MOKKANILKKUREILLE:

1. Tahrojen esikäsittely:
Harjaa kengistä enimmät pölyt ja irtolika kenkäharjalla ja kumita tahriintuneet kohdat perusteellisesti mokkakumilla. Kumittaessa painetta saa käyttää tarvittaessa reippaastikin, jotta lika irtoaa. Kumittaessa irtoavat nahkakuidut ja kumihöttö harjataan välissä pois kenkäharjalla ja toistetaan käsittelyä kunnes tahra on irronnut.

2. Puhdistus:
Puhdistus on helpoin tehdä lavuaarissa, ammeessa tai vaikka kylpyhuoneen lattialla, sillä kengät kastellaan pesun aikana kauttaaltaan, jotta niihin ei synny vesirajoja. Tee vedestä ja puhdistusaineesta liuos pieneen astiaan tai lavuaarin pohjalle. Sopiva sekoitussuhde on yleensä n. 2,5 dl vettä ja 1 rkl pesuainetta. Pesuainetta voi lisätä liuokseen tarpeen mukaan kunnes se lähtee sopivasti vaahtoamaan pesun aikana.

Esikastele kenkä ensin kevyesti kauttaaltaan. Jos puhdistusaineen mukana tuleva harja tuntuu liian pieneltä, voi pesuun käyttää vanhaa kynsiharjaa. Kasta harjaa pesuaineliuoksessa ja saippuoi kenkä osio kerrallaan läpi pyörivin liikkein. Painetta myös pesun aikana saa käyttää reippaastikin, jotta lika irtoaa. Päällinen saa kastua pesun aikana reilusti, mutta veden joutumista kengän sisään kannattaa kuitenkin välttää. Lisää liuosta harjaan sitä mukaa kun vaahtoaminen loppuu – tunnet kyllä kun pesuainetta tarvitsee lisätä. Harjaa vielä lopuksi tahrakohdat kertaalleen läpi tehostaaksesi lian irtoamista. Huuhtele kenkä juoksevan veden alla harjaa apuna käyttäen. Todella likaisille kengille pesun voi toistaa heti perään ja toiselle parille kannattaa myös tehdä uusi pesuaineliuos.

3. Kuivaus ja pinnan pehmitys:
Nosta kengät pyyhkeen päälle, taputtele enimmät vedet pyyhkeeseen ja survo kenkien sisään tasaisesti sanomalehtipaperia. Jos kenkien vuori on vaalea, kannattaa kengät täyttää esimerkiksi vanhalla pyyhkeellä tai lakanakankaalla, jotta vuori ei tummu. Muotoile kengät huolellisesti takaisin muotoonsa ja pyri välttämään kuhmuja ja ryppyjä, sillä kuivumisen jälkeen niitä on vaikea tasoittaa. Harjaa pinta läpi kumiharjalla kenkien ollessa vielä märät ja jätä kengät kuivumaan tasaiseen huoneen lämpötilaan. Lämmönlähteiden kuten patterien läheisyyttä tulisi välttää, sillä nahka voi vaurioitua liiasta lämmöstä. Kuivuminen kestää noin puoli päivää. Kuivumisen aikana pintaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan harjailla kumiharjalla  muutaman tunnin välein jälkikäsittelyn helpottamiseksi. 

Kenkien kuivuttua niihin voi mahdollisuuksien mukaan laittaa sopivat lepolestit. Kuivunutta pintaa harjaillaan edestakaisin liikkein kumiharjalla kunnes pinta pehmenee ja elävöityy. Painetta harjauksessa saa jälleen käyttää reippaasti, sillä liian hellä harjaus ei riitä pehmittämään nahkaa.

4. Värin tasoitus ja suojaus:
Kun pinta on pehmentynyt ennalleen, suihkutetaan kenkiin saman sävyinen hoitosuihke (tai väritön, jos oikeaa sävyä ei löydy) ja tämän jälkeen erillinen suojasuihke. Suihkuta molemmat suihkeet kahdessa erässä, jotta väri ja suoja tarttuvat hyvin mokan nahkakuitujen molemmin puolin.

Molemmat suihkeet lisätään seuraavasti: nahkakuidut harjataan ensin kauttaaltaan ylös, suihkutetaan kevyt kerros ja annetaan imeytyä noin kymmenen minuuttia. Tämä jälkeen nahkakuidut harjataan alas ja suihkutetaan jälleen toinen kevyt kerros ja annetaan kuivua noin kymmenen minuuttia. Lopuksi kengät harjataan vielä kauttaaltaan läpi pinnan tasoittamiseksi. 

 

MOKKAKUMI JA KUMIHARJA

Mokkakumi ja kumiharja ovat oleellisia välineitä myös mokka- ja nupukkinahkaisten laukkujen, asusteiden ja vaatteiden puhdistuksessa, sillä niitä ei yleensä ole mahdollista vesipestä kuten kenkiä. 

Yksittäiset tahrat ja tummentumat laukuissa, asusteissa ja vaatteissa kumitetaan ensin perusteellisesti mokkakumilla ja puhdistetaan irronneet nahkakuidut ja kumihöttö nahkaharjalla tai puhtaalla kenkäharjalla harjaamalla. Puhdistus viimeistellään harjaamalla puhdistettava tuote kauttaaltaan edestakaisin vedoin kumiharjalla. Kumiharja ikään kuin “syö” likaa nahan pinnasta samalla tasoittaen väriä ja elävöittäen materiaalin pintaa. Myös mokkanahkaiset laukut, asusteet ja vaatteet kannattaa suojata suojasuihkeella.

Psst,
Lisää ohjeita mokka- ja nupukkinahkaisten kenkien huoltoon löydät ohjearkistostamme, täältä.

Parasta, mitä mokkakengille voi tehdä on harjata, harjata ja harjata. Eläväpintainen mokka puhdistuu päivän aikana kertyneestä pölystä harjauksella ja puhdistuksen tehostamisena voi välillä käyttää pientä määrää vesisuihketta.

Kommentoi