Vaatekaapin kevätsiivous

On aika uudistua!

Kokosimme parhaat vinkkimme talvivaatteiden kausihuoltoon sekä kevätvaatteiden raikastukseen.

Villa-asusteet ja -kerrastot

Paksut villapipot ja -huivit ovat alkaneet väistyä ohuempien kevät-asusteiden tieltä ja myös kerrastot ovat jääneet vähitellen pois käytöstä.

Villa-asusteet ja -kerrastot kannattaa pestä ennen säilöön laittamista, sillä tekstiilituoholaiset rakastavat eläinperäisiä kuituja ja likaa. Käytä huuhteluaineena laimennettua villanhoitoainetta, jos villa tuntuu kuivalta ja sähköiseltä. Poista tahrat tarvittaessa vihreällä marseillesaippualla. Muista aina noudattaa vaatteen pesuohjetta!

Pesun jälkeen villa-asusteet ja -kerrastot kannattaa vielä harjata pehmeällä vaateharjalla ja poistaa tarvittaessa nukka paikallisesti nukkakammalla. Hyvin sileälle ja tiiviille merinovillalle nukkaleikkuri on yleensä hellävaraisin väline nukanpoistoon. Huolletut asusteet ja kerrastot on ilo ottaa syksyllä taas käyttöön!

Säilö kaikki villavaatteet ja -asusteet tarvittaessa ilmatiiviisti, jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma. Lisää vinkkejä talvivaatteiden säilytykseen löydät täältä.

Tuotteita villavaatteiden kausihuoltoon:

Nahkaiset talvikengät

Nahkakengät on tärkeää puhdistaa ja kosteuttaa ennen säilytystä, jottei nahka pääse kuivumaan ja lika pinttymään säilytyksen aikana. Suoja-aineet kannattaa lisätä vasta ennen käyttöönottoa, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Puhdistus ja hoitoaine – that’s it!

Lisäohjeita nahkakenkien puhdistukseen löydät täältä.

Tuotteita nahkakenkien kausihuoltoon:

  • LuonnonsieniLuonnonsieni

Mokka-, nupukki- ja kangaskengät

Säilöön menevät mokka-, nupukki- ja kangaskengät kannattaa pestä Famacon Vel Vel-puhdistusaineella. Ennen puhdistusta mokka- ja nupukkikengistä kannattaa kumittaa tahrat ja tummentumat mokkakumilla. Pesun jälkeen mokka- ja nupukkikengät pehmitetään kumiharjalla ja lopuksi ne kannattaa käsitellä vielä hoitosuihkeella.

Lisäohjeita mokka- ja nupukkikenkien pesuun löydät täältä.

Tuotteita mokka-, nupukki- ja kangaskenkien kausihuoltoon:

Älä säilytä vaatteita varastossa!

Kaikki vaatteet, kengät ja asusteet kannattaa säilyttää sisällä tasaisessa huoneen lämpötilassa. Esimerkiksi kellareita ja ullakkotiloja kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää, sillä varastotiloissa lämpötila ja ilmankosteus voivat vaihdella aiheuttaen hometta, värimuutoksia ja hajuja. Etenkin nahka on hyvin herkkä ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluille!

Kenkien raikastus

Kenkien sisäosan voi raikastaa ruokasoodan tai imurointipuuterin avulla. Ripottele ruokasoodaa tai imurointipuuteria kenkien sisäosaan, anna vaikuttaa yön yli ja imuroi sooda tai imurointipuuteri pois seuraavana päivänä. Helppo ja ekologinen tapa raikastaa haisevat kengät!

Kenkien raikastukseen:

Untuva- ja toppatakit kannattaa pestä tai pesettää ennen säilytystä. Toppatakkien pesuun kannattaa käyttää esimerkiksi Sodasanin urheiluvaatteille tarkoitettua pyykinpesuainetta. Tahroille esimerkiksi sappisaippuaa tai Tahrastickiä.

Untuvatakit on yleensä turvallisinta pesettää pesulassa, sillä untuva tarvitsee paljon tilaa puhdistuakseen ja kotikoneiden koko harvoin riittää untuvatakkien pesuun.

Psst. Vinkkejä meikkivoidetahrojen puhdistukseen löydät täältä.

Tuotteita toppatakkien puhdistukseen:

Vaateharja on villakangastakkien huollon tärkein väline! Jos villakangastakissa ei ole selkeitä tahroja tai tummentumia, riittää sille tuuletus ja perusteellinen harjaus vaateharjalla. Harjaus poistaa villakankaasta kaikenlaisen irtolian sekä samalla silottaa takin pinnan kauniiksi. Villakangastakeille kirkkaasti paras harja on KENT. CC20

Harjaus poistaa usein myös suurimman osan nukasta, mutta tarvittaessa takille voi vielä käyttää paikallisesti nukkakampaa tai nukkaleikkuria. Nukkakampa sopii kuohkeille ja karvamaisille villakankaille – nukkaleikkuria taas kannattaa käyttää vain sileille villakankaille. Yksittäiset tahrat voi puhdistaa marseillesaippualla.

Jos villakangastakki on tummentunut, haisee tai siinä on vaikkapa laajalti tahroja, kannattaa se pesettää pesulassa. Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa villakangastakki aina pesettää kauden päätteeksi, sillä tekstiilituholaiset rakastavat likaa ja villaa. 

Tuotteita villakangastakkien huoltoon:

Kevätkenkien suojaus

Oletko hankkinut uudet kevätkengät tai ottanut vanhat kengät talviteloilta taas esille? Muista suojata ne ennen käyttöönottoa!

Nahkakengät suojataan hoitoaineella ja kenkävahalla – mokka-, nupukki- sekä kangaskengät taas suojataan suojasuihkeella. Kiiltonahkakengille käytetään omaa kiiltonahkakengille sopivaa suojaavaa hoitoainetta.

Lisävinkkejä nahkakenkien hyvään hoitoon löydät täältä.

Kevätkenkien suojaukseen:

Vahakangastakkien keväthuolto

Vahakangastakki on kosteiden kevätpäivien pelastaja!

Uudella kerroksella kangasvahaa uusit vahakangasvaatteiden vedenpitävyyden. Tiesithän, että valikoimamme Otter Wax -kangasvahoja voi käyttää myös denim- ja kanvasvaatteiden kyllästykseen! Miltä kuulostaisin vedenpitävä farkkutakki, lippis tai kangastennarit – meidän mielestä erittäin sopivalta märkiin kevätpäiviin!

Psst. Ohjeet Barbourin vahakangastakin vahaukseen löydät täältä.

Tuotteita vahakangasvaatteille:

Nahkatakkien keväthuolto

Kevään paras hetki: Kun saa vaihtaa talvitakin nahkatakkiin – mikä ihana keveys!

Jos nahkatakki tuntuu kuivalta ja nuhjuiselta, kannattaa se puhdistaa ja käsitellä nahalle sopivalla hoitoaineella: Hyvin pehmeille ja kosteusherkille nahoille käytetään kevyttä hoitoainetta ja muille nahoille tavallista hoitoainetta. 

Mokkatakeille voi tehdä kuivapuhdistuksen kumiharjalla ja mokkakumilla.

Vinkki: Kirppiksillä nahkatakkeja kannattaa silmäillä “huoltosilmälasien” läpi – kulunut ja kuivan oloinen nahkatakki voi saada uuden elämän pienellä huollolla!

Lisävinkkejä nahkatakkien huoltoon löydät täältä.

Tuotteita nahkatakkien hoitoon ja huoltoon:

Kaunista kevättä <3

T. Arkivén tiimi

Kommentoi