• Artikkelin kirjoittaja:
Vaateharjaustekniikka

Huolsin villakangastakit ja paksummat villavaatteet talviteloille ja muistin, kuinka tehokas väline vaateharja onkaan parhaimmillaan. Talven samentamasta villankaasta kuoriutuu kuin uusi, kun harjaustekniikka on kohdillaan.

Mielikuva vaateharjan käytöstä on useimmiten se, että vaatteita harjaillaan niiden päällä ollessa. Tämä ei kuitenkaan ole ainut tapa käyttää vaateharjaa, vaan on olemassa muutama erityinen tekniikka, joilla vaateharjasta saa kaiken hyödyn irti.

 

1. Harjaa silityslaudan päällä höyrytyksen tai silityksen lomassa
Paras tapa kuivapuhdistaa ja freesata vaatteita, on harjata ne vakaalla tasolla systemaattisesti kappale kerrallaan ja viimeistellä höyryttämällä tai silittämällä. Etenkin prässihousujen harjaus silityslaudalla on rutiini, johon olen täysin koukussa. Koiran omistajana housuihin kertyy päivän aikana karvoja ja tassun jälkiä ja alkutilanne voi olla aika toivottomankin näköinen. Harjaus ja silitys on kikka, jolla venytän pesulavälejä ja saan pidettyä housuni siistin näköisenä.

Prässihousujen harjaus: Tarkista, että kaikki taskut ovat tyhjät ja levitä housut silityslaudalle niin, että prässit asettuvat oikein. Harjaa jokainen sivu erikseen vaateharjalla (Kent CP6 tai CC2 ovat esimerkiksi ohuista villasekoitekankaista valmistettujen housujen harjaukseen sopivan pehmeitä.) Käytä tarvittaessa vesisuihketta apuna, jos pöly tai irtolika eivät tunnu irtoavan. Silitä tai höyrytä housut tasolla lopuksi.

2. Harjaa villakankaat molempiin suuntiin ja käytä rohkeasti voimaa
Harjaan villakangastakkini kerran vuodessa perusteellisesti ennen kesäsäilytystä. Lopputulos on joka kerta niin palkitseva, että annan takkien roikkua ihasteltavanani muutaman päivän ennen pakkaamista.

Villakankaiden kohdalla molempiin suuntiin harjaus on tärkeää, jotta irtolika ja pöly irtoavat pintatekstuurin molemmin puolin. Edestakainen harjaus myös elävöittää kosteuden litistämää pintaa ja tekee siitä kuohkeamman. Näin säiden lämmetessä pölyisen huollon voi tehdä vaikka pihalla puutarhapöydän päällä tai napata silityslaudan mukaan ulos. Vesisuihke tehostaa tässäkin tapauksessa puhdistusta ja on etenkin tummien villakankaiden siistimisessä tärkeä lisä.

 

3. Harjaa neuleet tyynyn päällä
Neuleen pingottaminen napakan tyynyn päälle auttaa pitämään materiaalin paikoillaan ja pehmentää neuleeseen kohdistuvaa painetta. Harjattuani neuleen ensimmäisen kerran tyynyn päällä, en suostu tavasta luopumaan, sillä se on niin kätevä!

 

4. Suihkuta, pingota ja harjaa
Kiireisinä hetkinä freesaan vaatteeni niin, että suihkutan vettä vaatteen ollessa itseni päällä ja harjaan sen läpikotaisin vaateharjalla. Housut ja hameet on hyvä pingottaa kevyesti lahkeesta tai helmasta vetämällä, jotta harja liukuu tasaisesti kankaalla.

Kommentoi