Vaateharja, nukkakampa
vai nukkakivi?

Paras vaateharja neuleille on ehdottomasti Kentin CP6-harja. Harja on tarpeeksi pehmeä ja hellä eikä kuluta herkintäkään neuletta, mutta tiiviisti istutetut harjakset myös silottavat tehokkaasti neuleen pintaa ja poistavat nukkaa – samanlailla kuin hiusharja hiusten kohdalla. Harjailla voi huoletta vaikka päivittäinkin ja useaan otteeseen.

Jos valitsisimme yhden monipuolisimman ja tehokkaimman välineen neuleiden kokonaisvaltaiseen huolenpitoon, olisi se ehdottomasti pehmeä vaateharja. Kerromme miksi.

Kaikki alkaa vaateharjasta

Jos hankit yhden hoitovälineen neuleille, valitse vaateharja. Vaateharja on monipuolinen väline vaatteiden huollossa, mutta sen hyöty tulee erityisesti esiin neuleiden kohdalla. Sianharjakset aktivoivat villan luontaisia rasvoja, joten harjaus tekee oikeasti hyvää neuleelle ja hoitaa sitä. Vaateharja ei kuluta neuleen pintaa ja siksi sitä voikin käyttää vaikka päivittäin, monta kertaa päivän aikana tai niin usein, kun on itselle tarpeen.

Harjaan voi suhtautua aluksi kuin tarrarullaan, jolloin sen käyttö on helppo omaksua omiin arkirutiineihinsa. Harjaile neule puhtaaksi pölystä, irtokarvoista, eläinten karvoista tai kevyestä liasta ja tulet samalla hoitaneeksi sitä. Muutamat harjanvedot silloin tällöin ovat paras ennaltaehkäisevä keino siihen, ettei neule päädy kulahtaneeseen, nukkaiseen kuntoon. Tiedämme kaikki, miten surkea näky omassa kaapissa on pölyinen, pörhöpintainen villapaita.

Kentin CP6-vaateharjassa on tiiviisti istutetut harjakset ja se on paras harja neuleille. Tiivis harjasosa auttaa poistamaan neuleista syntymässä olevaa, kevyttä nukkaa ennen kuin nukka ehtii jymähtämään neuleen pintaan kunnon nukkapalloiksi. Harjaillessa neuletta puhtaaksi pölystä tulee siis samalla myös hankkiuduttua eroon nukasta. Lupaamme, että selkeän eron huomaa, kun rekillä tai vaatekaapissa ei olekaan enää nuhjuisia neuleita eikä joudu tekemään perusteellisempaa huoltoa nukkakamman tai nukkakiven avulla enää läheskään yhtä usein.

Ensimmäinen kuva: Nukkakampaa voi käyttää paikalliseen nukanpoistoon ohuista ja hienojakoisista neuloksista, kuten merinovillasta ja kashmirista sekä näiden sekotteista. Toinen kuva: Nukkakivellä saa tehokkaasti poistettua nukan pörröisistä ja karkeammista neuloksista, kuten mohairia sisältävistä neuloksista ja paksuista lampaanvillaisista neuloksista.

Nukkapalloja neuleessa – mikä avuksi?

Jotkut villalaadut nukkaantuvat takin, laukun tai kainalokohtien hankauksesta niin voimakkaasti alkuun, että vaateharjan ennaltaehkäisevästä käytöstä huolimatta neuleeseen syntyy paikallisesti nukkapalloja ja näin ollen se kaipaa perusteellisempaa huoltoa. Myös käytettynä ostetuille neuleille ja vintageneuleille, joissa nukkapallot ovat ehtineet ehkä olla kiinni vuosienkin ajan, kannattaa tehdä alkuun perusteellisempi huolto.

Nukanpoiston ajaksi neule kannattaa ottaa pois päältä ja asettaa tason päälle tasaisesti. Silityslauta on hyvä vaihtoehto, sillä se on tasainen, mutta antaa hieman myöten. Myös pöytä tai napakka tyyny toimivat. Neuleen käsittely kannattaa aloittaa käymällä läpi kohdat, joissa on selviä nukkapalloja. Vaateharja on hellävaraisin vaihtoehto neuleille, joten ensiksi on hyvä yrittää poistaa nukkapallot sen avulla. Monesti jo pelkkä reipas harjaus riittää. Tue käsiteltävää kohtaa vierestä toisella kädellä venymisen ehkäisemiseksi ja harjaa nukkakohtaa voimakkaasti harjan avulla. Tässä saa käyttää painettakin kunnolla. Harjaa ensin vastakarvaan ja sitten myötäkarvaan. Jos nukkapallot eivät ota lähteäkseen, on aika siirtyä varsinaiseen nukanpoistovälineeseen: nukkakampaan tai -kiveen.

Kampa vai -kivi?

Nukkakampa ja nukkakivi ovat molemmat tarkoitettu vain paikallisten nukkapallojen poistoon, silloin kun nukka ei lähde irti vaateharjalla. Niillä ei ole tarkoitus rapsuttaa koko neuletta läpi, sillä ne kuluttavat aina neulosta ja ovat pois sen paksuudesta. Niitä ei myöskään kannata käyttää niin, että neule on päällä, koska ne vaativat tasaisen pinnan ja kädellä tukemisen käsittelyyn.

Kampa ja kivi eivät hoida neuletta vaateharjan tavoin, mutta ne ovat tehokkaita välineitä silloin, kun nukkapallot ovat tiukasti kiinni neuleessa. Niitä kannattaa siis käyttää harkitusti ja vain paikallisesti. Oikea väline valitaan neuleen pinnan ja paksuuden mukaan. Nukkakampa on kevyempi ja hellävaraisempi väline, joten se sopii paremmin ohuille, hienojakoisille ja sileille neuleille, kuten merinovilla- ja kashmirneuleille. Nukkakivi toimii paremmin paksuille, pörröisille ja karkeille neuleille – sellaisille, joille kampa tuntuu liian heppoiselta.

Neuleen voi levittää silityslaudan, napakan tyynyn tai muun tason päälle ja käydä ensin läpi pelkät nukkaiset kohdat kammalla tai kivellä. Tue toisella kädellä käsiteltävää kohtaa ja kampaa nukkapallot lyhyin vedoin pois pinnalta. Painetta voi lisätä tarvittaessa, jos nukka ei meinaa lähteä irti. Kun nukkakohdat on käynyt läpi, kannattaa neule vielä harjata kokonaan läpi vaateharjalla, joka poistaa irti lähteneen nukan ja karvat sekä siistii ja silottaa pinnan. Neuleen kuntoa on arjessa helppo ylläpitää pelkän vaateharjan avulla.

Aloita neulehuoltopakin kasaaminen pehmeästä vaateharjasta ja tarvittaessa lisää nukanpoistoväline sen mukaan, minkälaisia neuleista kaapistasi löytyy. Nukkakampa ja nukkakivi ovat nukanpoistoon hellävaraisempia kuin sähköinen nukkaleikkuri, joka saattaa imaista materiaalin sisäänsä ja tehdä neulokseen jopa reiän.

Kuvat: Päivi Mäkelä

Kommentoi