How To

Mokan ympärillä liikkuu paljon myyttejä – voiko sitä käyttää huolettomasti, pilaantuuko se kastuessaan? Saamme paljon kysymyksiä mokkaisten ja nupukkinahkaisten tuotteiden huoltamismahdollisuuksiin liittyen. Erityisesti vaaleiden sävyjen hankkiminen ja itse huoltaminen mietityttää. Laadimme ohjeet helppoon kotihuoltoon vaaleille mokkavaatteille ja Ugg-kengille. Samoja ohjeita voi soveltaa myös muun värisille mokka- ja nupukkituotteille.

Vaaleat mokkavaatteet ovat herkempiä likaantumaan käytössä, mutta niiden puhdistamiseen tarvitsee vain muutaman täsmätuotteen. Mahdollisuus kunnostuksesta kannattaa pitää mielessä varsinkin 2nd handina ostettujen mokkavaatteiden kohdalla!


Vaaleat mokkavaatteet – kuinka puhdistaa ja suojata

Tarvitset:

 1. Harjaa irtolika pois puhtaalla kenkäharjalla.
 2. Kumita tummentuneet osiot mokkakivellä. Kumittaessa painetta lisätään vähitellen kunnes lika alkaa irrota. Suurille pinnoille kannattaa käyttää kumin reunoja koko pituudeltaan.
 3. Kumittamisen jälkeen harjaa takki kauttaaltaan kumiharjalla edestakaisin vedoin. Kumiharja ikään kuin syö mokasta tummuneen pinnan pois.
 4. Viimeistele puhdistus kenkäharjalla. Harjaus puhdistaa myös kumihötön ja irronneet nahkakuidut. (Nahkakuituja irtoaa kumittaessa ja harjatessa, mutta se ei haittaa.)
 5. Hoida ja suojaa vaate hoitosuihkeella ja lopuksi suojasuihkeella – molempia yksi kerros. Suihkeet kannattaa muistaa laittaa myös sisäkäännöksiin, jotka tummuvat helposti käytössä.

Ylläpitääkseen mokkavaatteen kuntoa päivittäisessä käytössä, pintaa voi harjailla puhtaaksi ja elävöittää puhtaalla kenkäharjalla. Hoito- ja suojasuihketta voi lisätä käyttökauden keskivaiheilla.

Säilytykseen laitettaessa vaatteelle voi laittaa hoitosuihketta, mutta ei suojasuihketta, jotta nahka saa hengittää. Suojasuihke lisätään vasta kauden alussa ennen käyttöönottoa. Suojasuihkeen käytössä kannattaa olla maltillinen, ettei vaate menetä hengittävyyttään. Yksi kerros noin pari kertaa vuodessa riittää.

Nämä vaaleat Uggit kävivät Huoltopalvelussamme, jossa keksimme käyttää pohjien puhdistukseen hiekkapaperia. 


Vaaleat Uggin kengät – ohje päällisen, pohjien ja vuorin huoltoon

Tarvitset:

 

 1. Aloita hiomalla kenkien pohjat puhtaaksi hienolla hiekkapaperilla.
 2. Harjaa irtolika pois kengistä kenkäharjalla.
 3. Kumita päällinen kauttaaltaan mokkakivellä. Kumittaessa painetta lisätään vähitellen kunnes lika alkaa irrota. Suurille pinnoille kannattaa käyttää kumin reunoja koko pituudeltaan.
 4. Kumittamisen jälkeen puhdistusta voi tehostaa harjaamalla kenkiä edestakaisin kumiharjalla. Kumiharja ikään kuin syö mokasta tummuneen pinnan pois.
 5. Viimeistele harjaamalla kenkäharjalla. Harjaus puhdistaa myös kumihötön ja irronneet nahkakuidut. (Nahkakuituja irtoaa kumittaessa ja harjatessa, mutta se ei haittaa.)
 6. Siisti vuori miniharvan näköisellä vaateharjan puhdistuskammalla. Halutessaan karvat voi myös parturoida saksilla tasaisiksi.
 7. Lisää kengille yksi kerros hoitosuihketta ja sen jälkeen yksi kerros suojasuihketta. Muista lisätä suojasuihke myös kenkien pohjiin!

Päivittäisessä käytössä kenkiä voi harjailla irtoliasta ja pölystä puhtaalla kenkäharjalla. Tahroja voi kumittaa pyyhekumimaisella mokkakivellä. Suojasuhketta kannattaa lisätä parin viikon välein, jos kengät ovat säännöllisessä käytössä.

Kun kengät laittaa kausisäilytykseen, laitetaan niihin säilytyksen ajaksi vain hoitosuihke, jotta nahka saa hengittää. Suojasuihke kannattaa lisätä kauden alussa ennen kuin ottaa kengät takaisin käyttöön.

Mokka- ja nupukkituotteille: Arkivén Mokkasetti

Arkivén Mokkasetissä on kaikki olennaiset tuotteet kaiken väristen mokka- ja nupukkituotteiden huoltoon. Mokkasettiimme kuuluu shampoo, kumiharja, mokkakivi, kenkäharja, hoitosuihke ja suojasuihke.

Shampoota voi käyttää todella likaisille tai suolatahraisille mokka-ja nupukkikengille. Setissä tulevaa kenkäharjaa voi käyttää myös pintanahkaisille kengille ja suojasuihkeella voi suojata myös vaaleita pintanahkaisia laukkuja ja asusteita. 

Yhdistä näiden kanssa

Kommentoi