Halpa temppu, jonka toimivuus naurattaa: kaiva kaapista vanha vaate tai asuste, jota et ole käyttänyt pitkään aikaan – puff, sinulla on uusi asu!

Viimeaikaisia ajatuksia lempivuodenajastani, joka synnyttää aina tarpeen tehdä ryhtiliikkeitä tai vain kömpiä päiväunille. 

1. Käytän tummia vaatteita ympäri vuoden, mutta ärsyttää, miten ne näyttävät talven jälkeen aina pölyisiltä ja tunkkaisilta kevätauringossa. Ratkaisuna ennen vaatteen päälle pukemista, tuuletan sitä hetken avonaisen ikkunan luona. Suihkutan vaatteen pintaan sumutepullolla vettä ja harjaan reippaasti läpi Kentin CC2-harjalla. Harvempiharjaksinen harja yhdessä veden kanssa tarttuu pölyyn ja irtokarvoihin tosi hyvin ja saa jopa luopumaan tarrarullasta. 

2. Olen tehnyt viime kuukaudet paljon töitä etänä ja jaksaminen pukeutumiseen panostamisen suhteen on vaihdellut aika paljon. Arvostan vaatteitani kuitenkin ihan uudella tasolla, kun mietin miten monipuolisesti ne palvelevat käytössäni. Lempivaatteitani ovat olleet merinovillaiset leggingsit ja alustopit, rennot villakankaiset puvunhousut, väljät kauluspaidat ja pehmeät villatakit. Tuntuu, että näissä vaatteissa voin ryhtyä etäpalaveriin, taukokävelylle, uunin jynssäykseen tai päiväunille.

3. Olen myös siivonnut ja laittanut kotia hullun lailla. Varsinkin keväisin uudistumisen tarve on huipussaan ja illat menee helposti selaillessa nettikauppojen uutuuksia. Mielenkiintoisempaa on kuitenkin nykyään miettiä, miten jonkun idean voisi toteuttaa vanhoilla tavaroilla tai vaatteilla. Järjestyksen vaihtaminen kotona ja vaatekaapin siivoaminen ovat helpoimpia tapoja alkaa näkemään omistamansa uudessa valossa.

4. Pienessä asunnossa säilytysratkaisut ovat erityisen tärkeässä roolissa. Vaatekaapissani paksummat vaatteet säilytän ilmatiiviissä pusseissa, talvitakit pukupusseissa ja kengät kannellisissa kanvaslaatikoissa. Hyllyillä pidän palasaippuoita ja seetripuun palasia, jotka tuovat hyvää tuoksua vaatekaappiin ja ehkäisevät tekstiilituholaisilta. Huoltovälineitä säilytän vanhoissa kenkälaatikoissa, nahan- ja mokkanahan huoltovälineet omissa laatikoissaan. Vaatteiden huoltovälineet ja vaatehöyrystin ovat kangaskassissa roikkumassa vaatekaapin ovessa. Poikkeuksena kenkäharja ja vaateharja, joita pidän eteisessä.

5. Keväthuolto vaatekaapissa kannattaa tehdä vaiheittain. Itse huolsin yhtenä päivänä kaikki mustat nahkakenkäni, toisena päivänä pari säilytykseen menevää neuletta. Talvitakkien harjailuun ajattelin varata jonkun lämpimän päivän sisäpihalla, koska kaikki tekeminen on kivempaa auringonpaisteessa.

Kotona oleilu on kehittänyt syvemmän suhteen myös omistamiini vaatteisiin. Haluan tutustua niihin uudelleen ja käyttää niitä monipuolisemmin. Kauppareissut on aina hyviä tilaisuuksia kokeilla uusia yhdistelmiä. 

6. Olen miettinyt viime aikoina huoltamisen helppoutta, kun omaan kaappiin on valikoitunut vaikka samantyyppisiä ja -värisiä nahkakenkiä, joiden huoltoon käytetään samoja tuotteita. Aineet itsessään ovat riittoisia ja huoltamisessa voi pystyttää aina tuotantolinjaston, jolloin tuntuu että saa hoidettua useamman parin pienemmällä vaivalla. Sama pätee vaatteisiinkin!

7. Vanha Wassily-nojatuolini oli seissyt asuntoni nurkassa käyttämättömänä puolisen vuotta (ehkä vuodenkin?), koska siitä oli istuinosan tikkaukset ratkenneet. Jokin aika sitten kollegani Jenna (joka työskentelee Huoltopalvelussammekin) lupautui korjaamaan tuolin. Hommaan ei mennyt kovin kauaa ja siitä inspiroituneena fiksasin samalla pieniä kulumia nahasta peitevärillä. Yritän nyt pitää saman ajatuskelan päässäni aina kun vaatteestani irtoaa nappi tai kengistä on korkolaput kuluneet ja hoitaa homman alta pois samantien.

8. Rakastan monitoimituotteita, koska ne ovat laiskan ihmisen eli minun pelastukseni. Kevätsuosikkini on väritön, maitomainen hoitoaine, jota voi käyttää kengille, saappaille, tennareille, nahkavaatteille, -laukuille ja -asusteille eli kaikelle nahkaiselle, mitä kotoani löytyy. Shout out myös ikisuosikeille siivouskaapissa, marseillesaippualle ja ruokasoodalle, joita käytän siivoukseen, pyykinpesuun, tahranpoistoon vaatteille ja kodintekstiileille ja viimeisimmäksi tennarieni pohjien puhdistukseen.

9. Sisäpiha on mitä loistavin paikka pölyisten talvitakkien harjailuun – ei tarvitse huolehtia imuroimisesta jälkeenpäin. Ennen kuin laitan raskaat talvitakit säilytykseen pukupusseihinsa, harjaan ne läpi Kentin kaksipuolisen CC20-harjan ja vesisuihkeen kanssa. Alustana voi käyttää puutarhapöytää tai vilttiä, jonka levittää nurmikolle. Tuntuu, ettei ole enää mitään mihin harja ja vesisuihke -kombo ei pystyisi! Harjailun jälkeen takki saa kuivahtaa rauhassa tuuletusparvekkeella.

This Post Has 4 Comments

 1. Veera

  Millaisia pukupusseja suosittelette?

  1. Arkivé

   Moi! Paras olisi puuvillainen hengittävyyden ansiosta, mutta niitä voi olla vaikea löytää. Olen itse tilannut aikoinaan jostain nettikaupasta pari puuvillaista, mutta ostanut sittemmin myös täydennykseksi keinokuituisia esim Clas Ohlsonilta.
   //Jenna

 2. Veera

  Mitä eroa on Kent CC20 ja Kent CC2 harjoilla?
  Haluaisin ostaa vain toisen, kumpi kannattaa valita?

  1. Arkivé

   CC2-harja käy pehmeytensä ansiosta monipuolisemmin eri materiaaleille, kun taas CC20 on karkeampi ja sopii vain paksummille, kestävämmille kankaille kuten villakangastakeille ja farkkukankaille.

   Jos haluaa aloittaa yhdellä vaateharjalla, kannattaa miettiä sen kautta, mitä materiaaleja on eniten omassa vaatekaapissa tai mitkä kaipaisivat eniten siistimistä.

   CP6-harja: pehmeä ja käy kaikille materiaaleille, erityisen hyvä kaikille villaa sisältäville neulevaatteille, koska siloittaa neuleista pörhöisyyttä ja poistaa kevyttä nukkaa
   CC2-harja: pehmeä, harvempiharjaksinen, käy kaikille materiaaleille, erityisen hyvä esim puuvilla- ja pellavavaatteille, jotka eivät kaipaa harjalta niinkään siloittavuutta vaan pölyn, karvojen ja esim deodoranttitahrojen poistoa
   CC20-harja: karkea kaksipuolinen harja, käy vain paksuille kestäville materiaaleille kuten villakangastakit ja farkut, tehokkain harjamme villakangastakkien siistinä pitämiseen, koska puhdistaa syvältä ja siloittaa pintaa

   Toivottavasti tästä on apua valintaan! 🙂 //Jenna

Kommentoi