Päivitetty

Tweedistä on olemassa useita variaatiota, joista jokaisella on omat hoitoon liittyvät erityispiirteensä. Herkempien tweedlaatujen, kuten Saxony tweedin, Shetlannin tweedin ja “nyppyläpintaisen” Donegal tweedin hoitoon voit soveltaa karkeiden villakankaiden hoito-ohjetta, mutta käytä Kent CP6-harjaa CC20-harjan sijaan ja suosi kevyitä otteita. Karkeampien tweedlaatujen, kuten Cheviot tweedin ja Harris tweedin hoitoon voit niin ikään soveltaa samaa ohjetta ja käyttää CC20-harjaa. 

Alla käymme vielä läpi, mitä kannattaa  ottaa huomioon eri vaiheissa – oli sitten kyseessä Harris-, Saxony- tai Cheviot -tweed. Esimerkkimme takki on valmistettu karkeasta Cheviot -tweedistä. Jos et ole varma, mistä tweedistä vaatteesi on tehty, kannattaa katsoa tämä kattava videopätkä.

Kausihuolto

Välineet

 1. Sopivan pehmeä vaateharja
 2. Nukkakampa tai mokkaharja
 3. Sumutepullo
 4. Vaatehöyrystin

Villakankaita huollettaessa pölyä irtoaa paljon. Tämä on hyvä pitää mielessä huoltopaikkaa valittaessa. Paikaksi on hyvä valita ilmava tila, jossa pölyn leijailu ei haittaa ja pöly on helppo puhdistaa – esimerkiksi kylpyhuone tai kodinhoitohuone. Jos ilma on hyvä, voi vaatteen harjata myös ulkona. Parveke tai terassi voi myös olla toimiva ratkaisu.

Vieressä kannattaa aina pitää kostea liina, jolla voi välillä pyyhkiä ympärille kertyvän nukan ja pölyn. Pyyhkiminen estää pölyn leviämistä ja tarttumista takaisin vaatteeseen. Harjata voi joko pöydällä tai lattialla esimerkiksi lakanan päällä. Tärkeintä on, että levitystilaa on riittävästi, alusta on vakaa ja tasainen – ja, että löydät itsellesi sopivan työskentelyasennon.

Tarkista ennen aloittamista, että taskut ovat tyhjät ja taskuläpät taskun ulkopuolella. Tarkista myös onko takissa tahroja. Tahrat kannattaa puhdistaa ennen harjausta. Vinkkejä tahrojen poistoon löytyy alempaa tältä samalta sivulta.

1. Nukan poisto

Cheviot, Saxony ja Shetlannin tweedit eivät juurikaan nukkaannu. Yksittäiset nukkapallot poimit helpoiten villakamman avulla. Harris tweedistä nukka irtoaa helpoiten mokkaharjalla.

2. Yksityiskohdat

Harjaa vaateharjalla pienet pinnat, kuten kaulukset ja hihan- ja helman suut. Takeissa aloita olkapäistä, sillä niihin kerääntyy eniten pölyä. Harjaa myös sisäpuolen käännökset hihoissa ja helmoissa saadaksesi viimeistellyn lopputuloksen.

Harjaustekniikka: Harjaa ensin napakka veto materiaalin “vastakarvaan“ – yleensä alhaalta ylös päin. Tämän jälkeen tasoita pinta harjaamalla materiaalin suuntaisesti koko osion mittainen tasainen veto. Harjaus tehdään kahteen suuntaan, jotta pöly ja lika irtoaa tehokkaammin. Voit tarvittaessa kostuttaa harjan vedellä, jos takki on tummunut tai likainen. Harjaa kuitenkin aina ensi pöly pois kuivalla harjalla ja käsittele vasta sitten kostealla harjalla.

3. Suuret pinnat

Tue kangasta toisella kädellä ja tee pitkiä voimakkaita vetoja ensin alhaalta ylös. Tämän jälkeen silota pinta harjaamalla koko osuuden pituudelta materiaalin suuntaisesti ylhäältä alas. Sileimmän lopputuloksen saat aina suosimalla koko vaatteen pituisia vetoja.

Harris Tweediä harjatessa edestakaiset vedot ovat tärkeitä, sillä tämän tweedtyypin pinnassa on paljon irtonaisia kuituja, joihin pöly ja lika tarttuvat. Myös karkeat sidokset, kuten esimerkkimme takki, on hyvä harjata huolellisesti edestakaisin, jotta pöly ja lika irtoaa kudospoimujen molemmin puolin.

Tasaisempien tweedlaatujen, kuten Saxony tweedin ja Shetlannin tweedin, kanssa kannattaa aloittaa kevyillä otteilla ja käyttää pehmeää harjaa, jottei pinta vaurioidu.

4. Viimeistely

Viimeistele vaate höyryttämällä ja vie se tämän jälkeen ulos tuulettumaan. Kangas saattaa tuoksahtaa ikävälle höyrytyksen aikana ja sen jälkeen. Haju katoaa tuuletuksessa. Ripusta vaate ilmavasti ja nauti työsi jäljestä!

Päivittäinen hoito

Välineet

 1. Sopivan pehmeä vaateharja
 2. Nukkakampa tai mokkaharja
 3. Sappi- tai marseillesaippua
 4. Sumutepullo

Pöly ja nukka

Harjat ja nukanpoistovälineet kannattaa aina pitää esillä, sillä niillä saat pienellä vaivalla kohennettua villakangasvaatteidesi yleisilmettä. Pölyn ja lian irtoamista voit tehostaa suihkuttamalla vaatteen pintaan vettä ennen harjausta.

Sunnuntaisten silitys- ja kenkienpuhdistusrutiinien yhteydessä voit kevyesti harjata läpi myös villakangasvaatteet menneen viikon pölystä. Kainalot ja hihat voit tarvittaessa tasoittaa kevyesti nukkakammalla.

Laukku-kit

Laukussa kannattaa pitää mukana pientä harjaa pölyn ja irtolian puhdistukseen. Sappi- tai marseillesaippuaa voit kantaa mukana pienessä purnukassa vaikka meikkipussukassa yllättäviä tilanteita varten.

Työpaikalla

Työpaikalle on ehkä kiva hankkia oma harja. Pehmeä kashmirharja on monikäyttöisin väline, sillä se sopii niin hienojen neuleiden kuin karkeiden materiaalien kevyeen puhdistukseen ja yleisilmeen kohentamiseen.

Tahranpoisto

Välineet

 1. Kent CC20 tai CC2 -vaateharja
 2. Nukkakampa 
 3. Sappi- tai marseillesaippua
 4. Vanha hammasharja

Tahrojen puhdistustavat ovat aina hyvin tahra- ja materiaalikohtaisia. Tämän vuoksi mustavalkoisia ohjeita on mahdotonta laatia. Muutamia kikkoja on kuitenkin olemassa, jos haluat yrittää selvitä tahroista ensin kotikonstein.

1. Kuivaharjaus

Jos kyseessä on kuivunut tahra, voit lähteä liikkeelle ilman aineita. Joskus pelkkä kuivaharjaus karkeammalla vaateharjalla tai esimerkiksi nukkakammalla voi riittää irroittamaan kuivuneen lian.

2. Pesuaineliuos

Tee hellävaraisesta pesuaineesta ja vedestä laimea seos ja harjaa tahrakohtaa vanhalla hammasharjalla. Puhdista pesuaine vaatteesta lopuksi pelkällä vedellä ja harjalla. Pesuaine kannattaa puhdistaa huolellisesti välttyäksesi ikäviltä rinkuloilta. Painele ylimääräinen vesi pois puhtaalla liinalla. Ripusta vaate kuivumaan.

4. Sappi- ja marseillesaippua sekä klassiset tahranpoistoreseptit

Eikö vieläkään irronnut? Lopuksi testataan varovasti sappi- tai marseillesaippuan tehoa. Myös soodan vaikutusta sekä muita tahranpoistoreseptejä voi testata. Esimerkiksi Martat ovat listanneet kattavan listauksen tahranpoistovinkeistä!

Sappi- ja marseillesaippuan käyttö: Kasta hammasharja vedessä ja pyöräytä kosteaa harjaa saippuan pinnalla. Harjaa tahrakohtaa kevyesti, mutta älä jynssää. Anna saippuan vaikuttaa vähintään muutama minuutti. Puhdista pesuaine vaatteesta lopuksi pelkällä vedellä ja harjalla. Pesuaine kannattaa puhdistaa huolellisesti välttyäksesi ikäviltä rinkuloilta. Painele ylimääräinen vesi pois puhtaalla liinalla. Ripusta vaate kuivumaan.

5. Pesula

Jos tahra ei vieläkään irronnut, on aika viedä vaate pesulaan ammattilaisen puhdistettavaksi ja pitää sormet ristissä. 

Kausisäilytys

Välineet

 1. Vaatteellesi sopiva henkari
 2. Laventelipussukoita, seetripuuhaketta tai seetripuisia paloja
 3. Eteeristä laventeliöljyä tai seetripuu-öljyä
 4. Värjäämätöntä silkkipaperia
 5. Pukupussi tai tilava säilytyslaatikko

Villakankaiset vaatteet olisi hyvä huoltaa ja puhdistaa perusteellisesti ennen kausisäilytystä. Tämä on tärkeää siksi, ettei lika pääse pinttymään säilytyksen aikana tai houkuttele paikalle tekstiilituholaisia.

Likainen vaate voi myös värjäytyä tai jopa homehtua pitkäaikaisessa säilytyksessä. Toisaalta puhdas ja huollettu vaate on myös miellyttävä ottaa käyttöön säilytyksen jälkeen, eikä uutta kautta tarvitse aloittaa pesun ja puunauksen merkeissä.

1. Puhdistus ja huolto

Voit tehdä huollon kotona yltä löytyvän kausihuolto-ohjeemme avulla. Voit myös viedä vaatteen pesulaan puhdistettavaksi, jos se on kovin likainen. Esimerkiksi vaatteen vuori voi olla vaikeaa puhdistaa kotona. Myös pesulan jälkeen voi olla kiva harjata villakankaan pinta taas eläväksi vaateharjan avulla.

2. Henkarit

Puhdistuksen jälkeen toinen tärkeä asia on oikeanlaisen henkarin valinta. Ryhdikkäät takit olisi hyvä säilyttää leveäpäisissä henkareissa olkapään muodon ylläpitämiseksi. Henkarin tulee myös olla oikean kokoinen ja pituinen, eivätkä henkarin päät saa kiristää hihasta. Takit joissa on laskettu olkasauma, voi olla hyvä säilyttää ilmavasti viikattuna, jotta olkapäihin ei muodostu kuprua säilytyksen aikana.

3. Pukupussit ja säilytyslaatikot

Roikkuvat vaatteet voi säilyttää pukupussissa. Pussin materiaaliksi puuvilla on paras valinta. Puuvilla hengittää sekä suojaa pölyltä ja auringon valolta. Viikattavat vaatteet voi säilyttää säilytyslaatikoissa tai -pusseissa. Vaatteen sisään voi viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee säilytyksen aikana ja sitoo itseensä hieman kosteutta. Viikatut vaatteet voi säilyttää esimerkiksi leveissä sängynaluslaatikoissa. Pitkäaikaista säilytystä varten olisi hyvä hankkia hapotonta silkkipaperia ja konsultoida tekstiilikonservaattoria.

Säilytyspussin tai -laatikon tulee aina olla puhdas ja tärkkäämätön. Jos käytät muovipohjaista pukupussia tai laatikkoa, ole ehdottoman tarkka että vaate on kuiva ja puhdas homehtumisvaaran ehkäisemiseksi.

4. Laventeli ja punaseetripuu

Pussiin voit sujauttaa roikkumaan laventelipussukan tai sivellä eteeristä laventeliöljyä pussin nurkkaan. Laventeli tuoksuu ihanasti ja on lisäksi perinteinen tuholaisten torjuja. Jos et pidä laventelin tuoksusta, tuholaissuojaa voi myös lisätä sijoittamalla säilytyspaikkaan esimerkiksi punaseetripuupaloja, punaseetrilastupusseja tai sivelemällä pussin kulmaan tai laatikon reunaan punaseetriöljyä. Punaseetripuun suoraa kontaktia vaatteisiin tulisi kuitenkin välttää puusta irtoavan öljyn vuoksi. Eteeristä öljyä voi sivellä myös säilytyspaikan hyllyjen reunoihin tai oven pieluksiin.

5. Säilytyspaikka ja tekstiilituholaiset

Tärkeintä tuholaisten torjunnassa on niin vaatteen kuin säilytyspaikankin puhtaus. Imuroi ja puhdista säilytyspaikka hyvin ja laita säilytykseen ainoastaan puhtaita vaatteita. Tuholaisten toukat hakeutuvat vaatteiden nuhraantuneisiin ja likaisiin kohtiin: tahroihin, saumoihin, kainalonalusiin ja kaikkialle, missä on ihosta irronnutta öljyä ja eritteitä. Vaatekaapin tuholaiset hyökkäävät ainoastaan eläinperäisiin materiaaleihin, villaan, silkkiin, turkiksiin ja  nahkaan. Säilytyspaikaksi sopii parhaiten viileä, kuiva ja ilmava tila. Esimerkiksi pukupussiin säilötyt vaatteet voi mahdollisuuksien mukaan jättää käytössä olevaan vaatekaappin ja laatikot sijoittaa sängyn alle tai kaapin ylähyllylle. Ullakoita ja kellareita kannattaa välttää, sillä ilman kosteus ja lämpötila voi niissä vaihdella.

Ohjeen tuotteita kaupassa

Kommentoi