Toiveohje:
Gucci Soho Disco Bag

Kompaktin kokoinen ja tyyliltään moneen tilanteeseen sopiva Guccin Soho Disco Bag on monelle luottoklassikko. Soho Disco Bag on helppohoitoinen ja pienillä teoilla sen saa ahkerassakin käytössä säilymään raikkaana vuosi toisensa jälkeen.

Gucci Soho Disco Bag on valmistettu peitevärjätystä ja martiokuvioidusta vasikannahasta. Kyseinen Guccin käyttämä nahka on laadukas ja helppohoitoinen – se ei esimerkiksi kulu tai naarmuunnu herkästi ja peiteväri estää likaa imeytymästä nahkaan, jolloin se on helpompi puhdistaa. Vaaleat sävyt voivat tummua käytössä, mutta säännöllisellä puhdistuksella ja suojaavan hoitoaineen käytöllä tummentumisen voi ennaltaehkäistä. Jo tummentuneen nahan voi puhdistaa puhdistusemulsiolla hellästi hankaamalla. Vaikka kyseessä on hyvin käyttöä kestävä nahka, on sen huoltaminen silti suositeltavaa, ettei nahka alkaisi vuosien saatossa kuivua, sillä kuivaan nahkaan syntyy aina helpommin kulumia ja naarmuja.

Vinkki: Tämä ohje käy myös sileäpintaisille, peitevärjätyille nahoille ja samaa ohjetta voi soveltaa suurimmalle osalle markkinoiden pintanahkaisista laukuista. Ohje käy esimerkiksi A.P.C.:n, Atp Atelierin, Balmuirin, Coccinellen, COACH:in, Furlan, LUMI:n ja Sandqvistin laukuille, joissa suositaan usein erilaisia peitevärjättyjä nahkoja.

Ulkopinnan huolto

Tarvitset:

1. Puhdistus: Saphir Cleaner Shampoo tai Saphir Cleaning Lotion

2. Hoito ja suojaus: Saphir Universal Cream

3. Metalliosien kiillotus: esim. Brasso Liquid Metal + suojahansikkaat

Lisäksi: nahkaharja (musta tai vaalea) ja luonnonsieni, vaahtomuovisienen paloja ja pehmeä puuvillaliina (luonnonsieni, vaahtomuovisienet ja puuvillaliinat tulevat kaikki myös osana Arkivén puhdistus- ja levitysvälinesettiä)

Tee näin:

1. Avaa hihnan solki ja harjaa laukusta irtolika nahkaharjalla. Myös hapsut voi harjata levittämällä ne pöydälle ja harjaamalla ne läpi pituussuunnassa. Pyyhi laukku kauttaaltaan kevyesti kostutetulla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla ennen varsinaista puhdistusta. Luonnonsieni on puhdistukseen hellävaraisin työväline ja se liukuu nahalla erityisen hyvin. Muista puhdistaa myös hihna. Tummentuneiden vaaleiden sävyjen puhdistukseen sopii parhaiten Saphir Cleaning Lotion. Tummille sävyille sekä vähemmän likaisille laukuille riittää Saphir Cleaner Shampoo, joka on hieman kevyempi puhdistusaine ja myös vaivattomampi käyttää. 

Saphir Cleaner Shampoon käyttö:

Cleaner Shampoon kanssa työvälineenä voi käyttää luonnonsientä tai vaahtomuovisientä. Luonnonsieni on myös tässä paras työväline, sillä se liukuu nahalla erityisen hyvin. Kastele sieni ja purista siitä suurin osa vedestä pois – sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Annostele puhdistusvaahtoa esimerkiksi lautaselle, josta sitä on helppo ottaa sienelle. Laukku puhdistetaan osio kerrallaan: Pyyhi osio ensin vaahtoon kastetulla sienellä, huuhtele sieni ja pyyhi osio uudestaan pelkästään vedellä kostutetulla sienellä tai sienen toisella saippuattomalla puolella, jotta laukkuun ei jää pesuainejäämiä. Saumat kannattaa pyyhkiä niiden suuntaisesti, sillä puhdistaessa lika usein pakkautuu saumoihin. Puhdistuksen jälkeen jätä laukku kuivumaan, kunnes nahka on täysin kuivunut. Yleensä noin 15–30 minuuttia on riittävä aika ennen hoitoaineen levitystä.

Saphir Cleaning Lotionin käyttö:

Kääri pehmeä puuvillaliina napakasti etu- ja keskisormen ympäri ja annostele emulsiota tasaisesti liinalle. Toinen käsi kannattaa laittaa laukun sisään, jotta saat pingotettua hellästi nahkaa ja pääset näin paremmin käsiksi myös kuvioinnin uurteisiin. Hankaa nahkaa kevyin pyörivin liikkein vähitellen painetta lisäten, kunnes lika alkaa irrota. Vaihda aina liinan likaantuessa puhdas kohta ja annostele sille uutta puhdistusainetta. Käy laukku järjestelmällisesti läpi osio kerrallaan. Lopuksi anna puhdistusemulsion imeytyä 10–15 minuuttia ja harjaa pinta perusteellisesti kauttaaltaan läpi nahkaharjalla. Harjaus poistaa puhdistusaineen jättämän pienen tahmaisuuden, jolloin hoitoaine on helpompi levittää ja se myös imeytyy paremmin.

2. Puhdistuksen jälkeen laukulle levitetään ravitseva ja suojaava Saphir Universal Cream -hoitoaine. Annostele hoitoainetta vaahtomuovisienelle tai pehmeälle puuvillaliinalle.  Vaahtomuovisieni on levitykseen paras väline, sillä se helpottaa levitystä ja auttaa pääsemään käsiksi myös ahtaisiin kohtiin ja pieniin yksityiskohtiin. Hoitoaine kannattaa levittää pullon kärjellä tasaisesti työvälineelle ennen kuin alat levittää hoitoainetta nahalle. Hoitoaineen annostelussa vähemmän on enemmän, sillä kyseinen nahka imee vain pienen määrän hoitoainetta. Levitä hoitoaine osio kerrallaan laukulle kevyin pyörivin liikkein ja anna sen vaikuttaa 5–10 minuuttia. Harjaa laukku lopuksi kauttaaltaan läpi nahkaharjalla. 

3. Metalliosat voi puhdistaa ja kiillottaa metallinkiillotusaineella. Kiillotusaine ei tuo kultaista väriä takaisin, mutta siistii metalliosien ilmettä. Kädet kannattaa suojata suojahansikkailla, sillä kyseessä on voimakas puhdistusaine. Kiillotusainetta annostellaan pieni määrä sormen ympäri kiedotulle puuvillaliinalle ja hangataan puhdistettava kohta puhtaaksi. Apuna ahtaissa paikoissa voi käyttää myös topsipuikkoa. Kiillotusaineella hankauksen jälkeen metalli hangataan kiiltäväksi kuivalla ja pehmeällä puuvillaliinalla. Jos kiillotusainetta pääsee nahalle, voi sen pyyhkiä pois kostealla puuvillaliinalla hellästi hankaamalla.  

Helppohoitoistenkin nahkalaukkujen kohdalla on hyvä muistaa ennakoivat, pienet toimenpiteet – samanlailla kuin esimerkiksi ihonhoidossa. Hoitoaineella suojattu nahka pysyy joustavana, kosteutettuna ja hylkii likaa eikä siihen silloin synny niin herkästi naarmuja, halkeamia tai tahroja. Huolto pitää laukun hyvänä jopa vuosikymmenien ajan ja takaa sille paremman jälleenmyyntiarvonkin.

Vuorin puhdistus

Tarvitset:

1. Kevyt puhdistus: Vaateharja (esim. Kent CC2), vesisuihkepullo, (imuri) 

2. Tahrojen poisto ja pesu: Marseille-saippuaa tai sappisaippuaa, vanha hammasharja, pyyhe

3. Vuorin suojaus: (Saphir Protector -suojasuihke)

Guccin Soho Disco Bagissa on niin sanottu irtovuori, jonka voi puhdistuksen ajaksi vetää ulos laukusta. Myös laukun yläkulmat kannattaa kääntää nurin päin, jotta vuori saadaan mahdollisimman hyvin näkyville.

Tee näin:

1. Harjaa irtolika vaateharjalla. Harjausta voi tarvittaessa tehostaa suihkuttamalla vuorille kevyesti vettä ennen harjausta. Jo vesisuihkeella tehostettu harjaus voi riittää puhdistamaan vuorin, mikäli se ei ole huomattavan likainen. Ahtaiden ja pölyisten saumojen harjauksessa apuna voi käyttää esimerkiksi vanhaa hammasharjaa tai imuria. Mahdolliset kovettumat, kuten sulaneet kurkkupastillit, voi rapsuttaa varovasti terävän veitsen kärjellä. 

2. Tahrat voi puhdistaa marseillesaippualla (tai sappisaippualla) ja hammasharjalla. Kasta hammasharja vedessä ja annostele sille saippuaa. Harjaa tahrakohtaa kunnes tahra alkaa irrota ja anna saippuan vaikuttaa noin puoli tuntia. Puhdista saippua pois huuhtelemalla tahrakohta varovasti hanan alla tai harjaamalla sitä vedellä kostutetulla hammasharjalla, kunnes kaikki saippua on irronnut. Painele enimmät vedet pyyhkeeseen ja jätä laukku kuivumaan tasaiseen huoneen lämpötilaan pois lämmönlähteiden, kuten patterien lähettyviltä. Vuorin kuivuttua voit halutessasi suojata sen Saphir Protector -suojasuihkeella, jota voi huoletta suihkuttaa myös sisätiloissa.

Säännöllisessä käytössä oleva laukku kannattaa välillä tyhjentää tavaroista, vetää vuorikangas ulos jos mahdollista ja harjata vaateharjalla läpi. Apuna voi käyttää myös vesisuihketta tai imuria, jos vuori on kovin pölyinen.

Ylläpito

Lika jää suojatun nahan pintaan, jolloin se on helppo puhdistaa harjaamalla. Harjaus aktivoi samalla hoitoaineen sisältämiä vahoja uusien näin nahan kiiltoa. Roiskeet voi tarvittaessa pyyhkiä kevyesti kostutetulla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla ja laukun yleisilmettä voi nopeasti kirkastaa levittämällä nahalle hoitoainetta ja harjaamalla sen imeytymisen jälkeen kiiltäväksi. Hoitoainetta kannattaa lisätä myös silloin, jos nahan pinta alkaa tuntua kuivalta tai siihen alkaa syntyä epätoivottuja kulumia tai naarmuja. 

Vuorin voi käyttöjen välissä puhdistaa vetämällä sen ulos ja harjaamalla sen vaateharjalla. Kent CC2-vaateharja on laukkujen vuorin puhdistukseen sopivan pieni ja puhdistaa pölyn ja irtolian erityisen tehokkaasti harvempien harjastensa ansiosta. Puhdistumista voi tehostaa suihkuttamalla vuorille vettä sumutepullolla ennen harjausta.Vuorin ja taskut voi myös imuroida.

Ohjeen tuotteet peitevärjätyille nahkalaukuille:

Tuotekuvat laukuista: gucci.com

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Lallu

  Nämä teidän vinkit ovat niin mahtavia! Kiitos tästä ja kiitos samalla muistakin!

  Muutama kysymys pesusta. Käytössäni on Samujin Tori, A.P.C:n Half Moon sekä NO/AN:in laukkuja. Kaikki mustia. Käytän niihin Saphirin Universal Creamia mutta haluaisin pestä etenkin kahvoja (varsinkin nyt korona-aikana ihan oman mielenrauhani vuoksi). NO/ANit on paksua lehmännahkaa, mutta ei niin kovaa kuin Tori ja herkkää kuin Half Moon. Mikä valikoimanne pesuaineista olisi paras näihin kaikkiin, mutta ensisijaisesti NO/AN:in nahkaan? Pidän laukkujani aika pieteetillä, eli ne harvoin saavat ulkopintaan varsinaisia tahroja (tai sit vaan musta väri feidaa ne 🙂 vaan kyse on enemmän kädestä tulevasta pienestä nuhjaantumisesta, meikistä (pieni glitter) tms.

  Entä mistä erottaa peitevärjätyn ja läpivärjätyn (?) nahkan laukussa kun saumat on usein päällystetty. Tai siis tarvitseeko tietää, eli vaikuttaako huoltoon?

  1. Arkivé

   Moikka Laura! Kiitos sinulle ihanasta palautteesta <3 Ihan mahtavaa aina kuulla, kun ohjeet koetaan hyödyllisiksi 🙂

   Torille ja Half Moonille voit käyttää Saphir Leather Soap -nahkasaippuaa. Se tasoittaa kokemukseni mukaan parhaiten väriä ja käytön jälkiä. (Itselläni on myös musta Tori ja musta A.P.C:n satulalaukku, joka on samaa nahkaa kuin Half Moon.) Värillisille A.P.C:n laukuille olen kokenut parhaaksi Cleaning Lotionin, joka tasoittaa taas niissä parhaiten käytön jälkiä.

   Nahkasaippua on erityisen hyvä myös kahvoille ja hihnoille, sillä se on asteen voimakkaampi kuin Cleaning Lotion tai Cleaner Shampoo. Värillisten Half Moonien kanssa nahkasaippuan kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ja testata ensin lähteekö se irroittamaan liikaa väriä. Jos väriä irtoaa runsaasti, voi käyttää Cleaner Shampoota, joka on kokemukseni mukaan taas Cleaning Lotionia parempi tahmaisille kahvoille ja hihnoille. Myös hoitoaineen annostelussa kannattaa olla erityisen maltillinen tahmaisten kahvojen ja hihnojen kanssa, etteivät hoitaineiden sisältämät rasvat tekisi kahvoja entistä tahmaisemmaksi.

   NO/AN:in laukusta voisit laittaa meille kuvan sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com, niin osaan paremmin sanoa, mikä puhdistusaineistamme olisi sille paras. Uskoisin, että sille paras olisi Cleaning Lotion (jos paljon käytön jälkiä, kulumia tms.) tai Cleaner shampoo (jos vain pintalikaa). Nahkasaippuaa voi toki myös varovasti testata, mutta se voi olla sille liian voimakas, jos tosiaan pehmeämpää kuin Tori tai Half Moon 🙂

   Toivottavasti näistä on apua! Palaillaan tarkemmin sähköpostitse vielä NO/AN:n laukusta 🙂

   Terkuin,
   Maria / Arkivé Atelier

Kommentoi