• Artikkelin kirjoittaja:
You are currently viewing Toisenlainen Black Weekend

 

Shoppailun sijaan hemmottelimme vanhoja kenkiämme pitkän kaavan mukaan koti-span muodossa. Uusi viikko sai alkaa hoidetut ja kiillotetut lempikengät jalassa!

Tätä ohjetta voi soveltaa myös uusien kenkien käyttöönotto -käsittelynä, jättämällä ensimmäisen puhdistusvaiheen tekemättä. Ensimmäinen käsittely on aina tärkein. Varsinkin alelaarista löytyneet menneiden sesonkien kengät kannattaa käsitellä huolella, sillä alekengät ovat saattaneet olla jopa vuosia säilytyksessä kaupan varastossa. Nahka kuivuu vaikkei se olisikaan käytössä ja vaatii ennen käyttöönottoa sekä kosteutusta että suojaa.

Ohje soveltuu pääsääntöisesti vasikan- ja lehmännahkaisille kengille, joissa on semianiliini tai peitevärjäys -viimeistely. Voit lukea lisää erilaisista nahkatyypeistä täältä. Ohjeen voi toteuttaa noin 2-3 kertaa vuodessa – riippuen aina käytön säännöllisyydestä. Talvella ja kosteissa olosuhteissa, kun kenkä on säännöllisessä käytössä, voi käsittelyn tehdä useamminkin. Kuivissa olosuhteissa ja vähäisessä käytössä, riittää kevyempänä perushoitona Saphir Renovatorin ja Pâte de Luxe -vahan käyttö.

Aikaa kannattaa varata noin puoli tuntia.

Kaikki aineet ovat suosituksia, mutta vastaavat kaapista löytyvät aineet käyvät myös. Esimerkiksi TangentGC tai Springyard -merkkien tuotteet ovat hyvä vaihtoehto.

Puhdistus

Aloita puhdistus harjaamalla kenkien pohjista irtolika esimerkiksi vanhalla kynsiharjalla.

Harjaa päälliset ensin kenkäharjalla. Tämän jälkeen pyyhi kengät vielä kevyesti kostealla liinalla. Käy saumat huolellisesti läpi harjalla, sillä saumojen väliin kertyy usein paljon pölyä ja likaa.

Jos kenkäsi eivät ole kovin likaiset, riittää kevyeen puhdistukseen Saphir Cleaner Shampoo. Pinttyneeseen likaan suosittelemme Saphir Leather Soapsaippuaa. Saphir Leather Soap on asteen vahvempaa kuin Saphir Cleaner Shampoo, mutta ei silti kuivata nahkaa, sillä se sisältää myös kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia. Saippuoinnin jälkeen pinta jää pehmeäksi ja terveen näköiseksi. Anna nahan kuivua noin 10-15 minuuttia puhdistuksen jälkeen, ennen siirtymistä seuraavaan vaiheeseen. Nahkaa huoltaessa kannattaa olla kärsivällinen odotusaikojen kanssa. Vieressä voi pitää esimerkiksi kirjaa tai lehteä, tai laittaa taustalle elokuvan tai sarjan pyörimään. Täydellistä sunnuntaitekemistä!

Kosteutus ja kyllästys 

Tässä ohjeessa käytimme Saphir Medaille d’Or -tuotesarjan Renovator ja Pommadier Cream Polish -hoitoaineiden yhdistelmää. Aina ei toki ole välttämätöntä käyttää kahta erilaista hoitoainetta, mutta koska kyseessä on pitkän kaavan mukainen käsittely vuosia vanhalle kenkäparille, päätimme esitellä nämä klassikkotuotteet.

Saphir Medaille d’Or -sarjan tuotteet on luokiteltu maailman parhaiksi kenkien hoitotuotteiksi. Ensimmäisen kultamitalinsa sarja voitti jo vuonna 1925 Pariisissa. Kaikki Medaille d’Or -sarjan tuotteet valmistetaan edelleen Ranskassa. Renovator on merkin tunnetuin kulttituote, joka puhdistaa kevyesti, kosteuttaa ja ravitsee nahkaa syvältä. Renovatorilla voi myös virkistää nahan pintaa käyttöjen välissä sillä tuote jättää myös kevyen kiillon nahan pintaan. Tämä tuote ansaitsee pysyvästi paikkansa eteisestämme!

Saphir Pommadier Cream Polish –hoitoaineen vaikutus perustuu havutärpätin, pehmeiden ja kovien luonnonvahojen sekä luontaisten pigmenttien yhdistelmään. Liuottimena käytetty havutärpätti säilyttää valmisteen tekstuurin pehmeänä, jotta hoitavat ainesosat kuten, sheavoi, mehiläisvaha ja karnaubavaha pääsevät läpäisemään nahan rakenteen ja ravitsemaan nahkaa syvältä. Liuotin myös edesauttaa pigmenttien imeytymistä ja pysyvyyttä. Tuote ravitsee, uudelleenvärjää, kiillottaa ja antaa kevyen suojan kengillesi.

Käsittele kenkäsi ensin Renovatorilla ja sitten  Cream Polish -hoitoaineella. Tarkemmat käyttöohjeet tuotteiden käyttöön löydät kauppamme tuotekuvauksesta. Jos nahan väri on kovin haalistunut ja kengässä on paljon kulumia ja naarmuja, voit valita värillisen Saphir Pommadier Cream Polish -hoitoaineen. Pieniin haalistumiin ja kulumiin riittää väritön Cream Polish -hoitoaine ja viimeistelyyn värillinen vaha.

Suojaus

Tässä vaiheessa kenkäsi näyttävät jo upeilta, mutta tarvitsevat vielä kerroksen lisäsuojaa. Cream Polish suojaa kevyesti, mutta ei riitä yksinään suojaamaan vedeltä, lialta, tiesuolalta ja kolhuilta. Vaha lukitsee hoitavat ainesosat alleen ja viimeistelee nahan pinnan kauniilla kiillolla. Vahaa kannattaa levittää myös nahkapohjien reunoksille ja korkojen sivuihin. Nahkapohjat voi kyllästää pohjaöljyllä. Tarkemmat ohjeet myös vahan ja pohjaöljyn käyttöön löytyvät kauppamme tuotekuvauksesta.

Kuvat: Aya Brace

Kommentoi