Maria

Minulla on nuoresta pitäen ollut haave työskennellä sellaisten asioiden parissa, joilla voin myönteisesti vaikuttaa muihin ihmisiin ja luontoon – maailmaan. Tuota haavetta kohti olen tietoisesti pyrkinyt kulkemaan elämässäni.

Vaatetussuunnittelua opiskellessani kiinnostuin ihmisten vaatteiden kulutustavoista ja kulutukseen liittyvistä ongelmista. Aloin pohtia erilaisia väyliä ja tapoja, joilla näitä tottumuksia voisi ohjata aikaisempaa kestävämmälle pohjalle.

Myöhemmin innostuin vaatteiden ja jalkineiden huollosta. Sain pian huomata, että kattavaa ja keskitettyä tietoa aiheesta oli haastavaa löytää. Päätin perustaa sivun, jonne alkaisin keskittää kaikkea oppimaani aiheesta. Tästä syntyi Arkivé – arkisto vaatteiden ja jalkineiden huolto-ohjeille.

Koen, että Arkivén perustettuani moni asia on loksahtanut kohdalleen. Arkivén kautta voin toteuttaa luovuuttani ja vaikuttaa myönteisesti minulle tärkeisiin asioihin. Arkivén kautta haluan näyttää, kuinka vaatteita voi rakastaa kestäviä arvoja kunnioittaen.

Maria on valmistunut taiteen kandidaatiksi pääaineenaan vaatetussuunnittelu. Hän on opiskellut myös jalkinesuunnittelua. Ennen Arkivén perustamista Maria on työskennellyt suunnitteluassistenttina vaatetusalalla ja useita vuosia myös jalkinemyyjänä. Arkivéssa Maria kirjoittaa jalkineiden ja nahan hoitoon liittyviä ohjeita.

Ota yhteyttä: maria@arkiveatelier.com

Jenna

Mielenkiintoni pukeutumiseen osana itsestään huolehtimista on lähtöisin isoäidiltäni ja äidiltäni. Olen ennen kierrellyt vaatekauppoja ahkerasti ja haalinut vuosien varrella ympärilleni valtavaa vaatevarastoa – osaksi koska etsin vielä omaa tyyliäni ja toisaalta koska koin haluavani omistaa kaiken tuon materian.

Nykyään vierailen vaatekaupoissa enemmän kuin taidegallerioissa. Haluan inspiroitua trendeistä ja ilmiöistä sekä tutkia materiaaleja ja leikkauksia. Vaateharrastukseni kohdalla pyrin etsimään vaihtoehtoja uuden ostamiselle. Viime aikoina olen ollut erityisen innostunut kirpputoreista ja vintagemyymälöistä, vaatevuokraamoista sekä vaatteiden lainaamisesta kavereiden kesken.

Vaatehuollossa innostaa erityisesti mahdollisuus kunnostaa erittäin huonokuntoiseksikin kulunut tuote jälleen käyttökelpoiseksi. Minulle ainakin on omasta vaatekaapista noussut esiin ”ne suosikkikengät” tai ”se lempineule”, ja haluan pystyä pitämään niistä mahdollisimman hyvää huolta usean vuoden ajan. Toivon, että ihmiset innostuisivat jälleen huoltamaan vaatteitaan ja kenkiään ja tätä kautta arvostamaan niiden koko elinkaarta. Olisi hienoa, jos tulevatkin sukupolvet pystyisivät löytämään kirpputoreilta laadukkaita ja hyväkuntoisia vaatteita. 

Jenna on työskennellyt monta vuotta vaatealalla, opiskellut muun muassa markkinointiviestintää ja valmistunut visualistiksi. Jenna toimii Arkivéssa valokuvaajana ja kirjoittaa artikkeleita liittyen vaatehuoltoon ja pukeutumiseen.

Ota yhteyttä: jenna@arkiveatelier.com

Johanna

Olen aina rakastanut pukeutumista ja kauniita vaatteita. Kiinnostukseni vaatteiden laatua ja kestävää tyyliä kohtaan on kuitenkin tekstiilialan opintojeni sekä vaatemyyjänä vietettyjen vuosieni aikana vain syventynyt.

Uskon vaatteiden laatua arvioitaessa ensisijaisesti näppituntumaan, mutta mielestäni on tärkeää ymmärtää tekstiilimateriaalien koostumus myös kuitutasolla. Silloin eri materiaalien huoltoon liittyvät yksityiskohdatkin tuntuvat johdonmukaisilta.

Vaatteiden ja asusteiden huoltaminen on mielestäni todella palkitsevaa, koska oman työn vaikutukset näkyvät välittömästi. On suorastaan maagista, miten päällisin puolin täysin kulahtaneen, mutta laadukkaasta materiaalista valmistetun vaatteen voi usein oikealla huollolla palauttaa uuteen loistoon. Toivoisin erityisesti vaatteiden korjaamisen yleistyvän ja muuttuvan sosiaalisesti hyväksytymmäksi. Ihannemaailmassani kauniisti korjattuun tai paikattuun vaatteeseen suhtauduttaisiin yhtä ihailevasti kuin uuteen vaatteeseen.

Haluan rohkaista Arkivén lukijoita tutustumaan erityisesti vaatehuollollisesti haasteellisempiin tekstiilimateriaaleihin, kuten villaan ja silkkiin. Kun oikean hoitorutiinin oppii, ylellisiin materiaaleihin on helppo koukuttua. Mielestäni villan ja silkin käyttömukavuus ja kestävyys korvaavat usein niiden huoltamiseen käytetyn vaivan.

Johanna on koulutukseltaan käsityönopettaja sekä kasvatustieteen maisteri ja hän on työskennellyt useita vuosia eri vaatemerkkien parissa. Johanna kirjoittaa Arkivéssa vaatehuoltoon liittyviä ohjeita.

Ota yhteyttä: johanna@arkiveatelier.com

Kuvat: Aya Brace