Takin kevennys

Anna takillesi vielä mahdollisuus, vaikka se ei talven jäljiltä olisikaan parhaimmillaan auringonvalossa. Koko talven käytössä ollut takki uudistuu huoltamalla ja tuntuu päällä kevyemmältä, kun pöly harjataan pois. Villakangastakkiin kertyy käytössä tasaisesti likaa ja pölyä, joka ei välttämättä näy selkeästi ulospäin, mutta harjatessa viimeistään takin värin huomaa kirkastuvan ja pinnan siliävän. Loskakeleillä tulleet kuraroiskeet sekä kevyt nukka lähtevät myös vaateharjan avulla.

Tee näin:

  1. Jos takki kaipaa vain kevyempää siistimistä, voit antaa sen roikkua henkarilla ja hoitaa harjailun vaikka tuuletusparvekkeella. Suihkuttele pintaan vettä sumutepullolla ja harjaile Kentin kaksipuolisella CC20-harjalla läpi. Kevyitä tahroja voi rapsutella pois harjan lyhyemmällä harjaspuolella. Anna kuivahtaa kunnolla ennen kaappiin tai säilytykseen laittamista.
  2. Nuhjuisemmalle takille saa tehtyä perusteellisemman huollon samaan tapaan, mutta suosittelemme asettemaan takin pöydän tai silityslaudan päälle, jolloin harjaukseen saa voimaa ja harjattavaa kohtaa pystyy tukemaan toisella kädellä. Harjaile ensin vastakarvaan ja sitten myötä-, jotta puhdistuminen tehostuu. Kovin nukkaisia kohtia voi rapsuttaa pois harjan lyhyemmällä, karkeammalla harjaspuolella tai tarvittaessa nukkakiven avulla.
  3. Varmista, että kausisäilytykseen menevä takki on täysin kuiva ja puhdas. Monesti harjaus voi riittää kausihuolloksi, mutta esim. haiseva vuorikangas on hyvä syy käyttää takki pesulassa tai jos aikoo säilöä takin ilmatiiviiseen pussiin pidemmäksi aikaa. Omaan nenään ja silmiin kannattaa luottaa. Huollettu takki on mukavampi ottaa jälleen käyttöön ensi talvena. Jos säilytystilaa on vähän tai tekstiilituholaiset ovat ongelma, kannattaa takki säilöä ilmatiiviiseen pussiin, laatikkoon tai tyhjiöpussiin. Ikeasta ja Clas Ohlsonilta löytyy hyviä ja tarpeeksi suuria. Huoneenlämpöön, eteiseen tai vaatekaappiin jäävän takin voi sujauttaa tavalliseen pukupussiin tai viikata siististi kankaiseen säilytyslaatikkoon. Luonnonkuituisia pukupusseja voi olla hankalampi löytää, mutta keinokuituinen ajaa myös asiansa. Pellavaisia pukupusseja myy ainakin vaasalainen Restyle ja keinokuituisia löytyy esimerkiksi Stockmannilta. Hyviä kankaisia säilytyslaatikoita on muunmuassa Mujissa. Jos takin hartialinjassa on venymisvaara, kannattaa takki säilyttää viikattuna säilytyslaatikossa vaatekaapin päällä tai sängyn alla. Väliin voi viikata värjäämätöntä silkkipaperia ja sujauttaa mukaan seetripuun palasen tai laventelipussukan, jotka tuovat hyvää tuoksua ja auttavat ehkäisemään tuholaisilta. Huolehdi, ettei seetripuun palanen ole suorassa kontaktissa vaatteeseen, sillä sen pinnasta voi irrota öljyä.

Harteilla painavan villakangastakin voi vaihtaa jo lyhyempään versioon tai kevyempään vuorittomaan vaihtoehtoon, jos alle pukee esimerkiksi farkkutakin ja sitoo paksun neuleen huivin tavoin lämmittämään kaulaa ja niskaa. Jos takissa on irrotettava vuori, huppu tai kaulus, nappaa se irti ja nauti takin kevytversiosta. Pörröisten ja pitkäkarvaisten kaulusten siistimiseen voi käyttää vaateharjan puhdistuskampaa, joka on kuin mini-hiusharja ja selvittää takkuuntuneet karvat ojoon. Jos villainen kaulus tuntuu tarvitsevan perusteellisempaa puhdistusta, sen voi pestä helposti käsin Marseille-saippuan avulla. Pesun ja kuivumisen jälkeen pinta kannattaa elävöittää jälleen puhdistuskamman tai vaateharjan avulla. 

Muista myös nämä takki-aiheiset jutut sivullamme:

Kommentoi