Suojaa keväthankinnat

Ensimmäinen suojauskerta on tärkein

Kun vaatekaapin uudet hankinnat suojaa hyvin ennen käyttöönottoa, on niiden puhdistaminen ja huoltaminen jatkossa helppoa – ja mikä parasta –, ne kestävät ja säilyvät siistinä pidempään! Tässä artikkelissa kerromme, mitkä vaatekaapin hankinnat kannattaa suojata ennen käyttöönottoa, miksi ja millä aineilla.

Mitkä hankinnat kannattaa suojata ennen käyttöönottoa?

Kaikenlaiset kengät ja laukut sekä nahkatakit ja nahka-asusteet kannattaa suojata ennen käyttöönottoa. 

(Poikkeuksena valmiiksi suojakäsitellyt nahat ja kankaat, joiden huoltamisessa kannattaa aina noudattaa valmistajan ohjeita.)  

Miksi uudet hankinnat kannattaa suojata?

Suojaus tehdään, jottei lika pääsisi kiinnittymään ja imeytymään materiaaliin. Suojattu materiaali ei ime kosteutta ja likaa sisäänsä, jolloin pintaan tulleen lian saa helposti puhdistettua harjaamalla. 

Kenkien ja laukkujen puhtaanapidossa oleellista on harjaus, jotta pintaan tulleen lian saa puhdistettua pois – suoja itsessään ei riitä pitämään tuotetta siistinä!

Nahkakenkien ja -laukkujen sekä muiden nahkatuotteiden osalta tärkeää on suojan lisäksi se, että nahka pysyisi alusta lähtien ravittuna. Kuivaan nahan pintaan tulee herkemmin ja nopeammin vaurioita, joiden korjaus myöhemmin voi olla haasteellista. Etenkin alennuksesta ostettujen nahkatuotteiden kanssa kannattaa olla tarkka, sillä ne ovat saattaneet olla varastoituna pitkään, minä aikana nahka on saattanut päästä hyvinkin kuivaksi. Kuiva nahka voi vaurioitua jo ensimmäisellä käyttökerralla. 

 

Suojaa näillä tuotteilla

KENGÄT 

Kangas, mokka ja nupukki
Kangas-, mokka- ja nupukkikengät suojataan suojasuihkeella ennen käyttönottoa. Jos kengässä on pintanahkaisia osia, kannattaa niille sipaista hoitoainetta ennen suojasuihkeen suihkutusta. 

Pintanahka
Pintanahkakengät käsitellään ennen käyttöönottoa hoitoaineella ja suojataan kenkävahalla. Hoitoaine ravitsee nahkaa ja kenkävaha tuo suojan. 

Kiiltonahat
Kiiltonahkakengät kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa kiiltonahalle sopivalla hoitoaineella, jotta nahka säilyy alusta lähtien pehmeänä ja joustavana. Hoitoaine tuo lisäksi kevyen suojan hankaumia ja naarmuja vastaan. Mustille kengille kannattaa valita musta hoitoaine ja muille sävyille väritön.

LAUKUT JA ASUSTEET

Kangas, mokka ja nupukki
Kangaslaukut sekä mokka- ja nupukkinahkaiset laukut suojataan suojasuihkeella ennen käyttöönottoa. Jos laukussa on pintanahkaisia osia, kannattaa niille sipaista hoitoainetta ennen suojasuihkeen suihkutusta. 

Pintanahka
Pintanahkaiset laukut ja asusteet käsitellään ennen käyttöönottoa hoitoaineella. Hoitoaineen tuoma kevyt suoja on tummille sävyille riittävä, mutta vaaleat sävyt kannattaa lisäsuojata suojasuihkeella

Kiiltonahka
Kiiltonahkaiset laukut ja asusteet kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa kiiltonahalle sopivalla hoitoaineella, jotta nahka säilyy alusta lähtien pehmeänä ja joustavana. Hoitoaine tuo kevyen suojan myös hankaumia vastaan. Kiiltonahkaisille laukuille ja asusteille kannattaa valita väritön hoitoaine, sillä värillinen hoitoaine voi hankautua vaatteisiin.

NAHKATAKIT

Pintanahka 
Pintanahkaiset nahkatakit kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa hoitoaineella. Hoitoaineen tuoma kevyt suoja on tummille sävyille riittävä, mutta vaaleat sävyt kannattaa lisäsuojata suojasuihkeella, jos takin haluaa säilyttää mahdollisimman tasavärisenä. Jos patina ei haittaa, voi suojasuihkeen jättää laittamatta. 

Mokka- ja nupukkinahka
Vaaleat mokka- ja -nupukkinahkaiset takit kannattaa suojata suojasuihkeella.  Tummien sävyjen puhtaanapitoon riittää yleensä harjaus, mutta nekin voi halutessaan suojata suojasuihkeella.

Jos takissa on pintanahkaisia osia, kannattaa niille sipaista hoitoainetta ennen suojasuihkeen suihkutusta.

HUOM. Suojasuihketta kannattaa lisätä nahkatakeille ja muille nahkavaatteille vain muutaman kerran vuodessa, jottei vaatteen hengittävyys kärsi. Helposti likaantuviin osioihin suihketta voi tarvittaessa lisätä useammin.

Satsaa jatkossa harjaan

1. Kangaslaukkujen ja -reppujen siistimiseen voi käyttää samaa vaateharjaa kuin vaatteille. (Valikoimamme kaikki vaateharjat sopivat myös kangaslaukuille ja -repuille.)

2. Kangas-, pintanahka- ja mokkakengille voi käyttää samaa kenkäharjaa, mutta vaaleille ja tummille kengille kannattaa varata omat harjat, etteivät tummat kenkien huoltoaineet siirry harjan kautta vaaleampiin kenkiin. 
Valikoimastamme löytyy tumma- ja vaaleaharjaksisia kenkäharjoja, jotta harjat on helppo erottaa toisistaan. 

3. Nahkalaukuille, -asusteille ja -takeille kannattaa käyttää pehmeämpää harjaa, sillä ne on usein valmistettu pehmeämmästä nahasta kuin kengät. Oma harja kannattaa varata myös sen vuoksi, etteivät kenkien huoltoaineet ja lika siirtyisi niihin harjan kautta.
 Myös nahkalaukuille, -asusteille ja -takeille kannattaa varata oma harja tummille ja vaaleille sävyille. 

Kuvat: Päivi Mäkelä

(pieni harjakuva: Timo Anttonen)

Ohjeessa mainitut tuotteet kaupassa

  • Nahan hoitoaine – SaphirNahan hoitoaine – Saphir

Kommentoi