Suojaa kesähankinnat

Ensimmäinen suojauskerta on tärkein

Kesällä elämän haluaa olevan mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa, jotta aikaa jäisi lyhyestä kesästä nauttimiseen. Kun vaatekaapin uudet hankinnat suojaa hyvin ennen käyttöönottoa, on niiden puhdistaminen ja huoltaminen jatkossa helppoa – ja mikä parasta –, ne kestävät ja säilyvät siistinä pidempään. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä vaatekaapin hankinnat kannattaa suojata ennen käyttöönottoa, miksi ja millä aineilla.

Mitkä tuotteet kannattaa suojata ennen käyttöönottoa?

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että kaikenlaiset kengät ja laukut sekä nahkatakit ja nahka-asusteet kannattaa suojata ennen käyttöönottoa. Poikkeuksena kuitenkin valmiiksi suojakäsitellyt nahat ja kankaat, joiden huoltamisessa kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita.  

Myöskään esimerkiksi tummia liukaspintaisia tekokuitukankaita (esim. Marimekon Metro-reppu ja Longchampin Le Pliage Original -sarjan tuotteet) ei ole välttämättä tarpeen suojata. Sen sijaan vaaleat sävyt näissäkin kannattaa suojata, jotta niiden puhtaanapito olisi jatkossa helpompaa. Liukkaista tekstiilipinnoista lika lähtee helposti vaateharjalla harjaamalla tai kostealla pyyhkimällä. 

Miksi uudet hankinnat kannattaa suojata?

Suojaus tehdään, jottei lika pääsisi kiinnittymään materiaaliin. Suojattu materiaali ei ime kosteutta ja likaa sisäänsä, jolloin pintaan tulleen lian saa helposti puhdistettua harjaamalla. Oleellista on siis myös harjaus, jotta pintaan tulleen lian saa puhdistettua pois – suoja itsessään ei riitä pitämään tuotetta siistinä.

Pintanahkaisten tuotteiden osalta tärkeää on suojan lisäksi se, että nahka pysyisi alusta lähtien ravittuna, sillä kuivaan nahan pintaan tulee herkemmin ja nopeammin vaurioita, joiden korjaus myöhemmin voi olla haasteellista. Etenkin alennuksesta ostettujen pintanahkaisten tuotteiden kanssa kannattaa olla tarkka, sillä ne ovat saattaneet olla varastoituna pitkään, minä aikana nahka on saattanut päästä hyvinkin kuivaksi. Kuiva nahka voi vaurioitua jo ensimmäisellä käyttökerralla. 

Ensimmäinen kuva: Nahkatakit valmistetaan usein pehmoisesta lampaannahasta. Toinen kuva: Lampaannahan ja muiden hyvin pehmeiden ja ohuiden nahkojen suojaukseen kannattaa valita kevyt geelimäinen Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine. Tuhdimpi hoitoaine voi jättää nahan tahmaiseksi ja sameaksi.   

Suojaa näillä tuotteilla

LAUKUT JA ASUSTEET

Kangas, mokka ja nupukki
Kangaslaukut sekä mokka- ja nupukkinahkaiset laukut suojataan suojasuihkeella ennen käyttöönottoa. Suojaukseen sopii vesipohjainen Saphir Protector tai hieman tuhdimman suojan antava Saphir Super Invulner. Mahdolliset pintanahkaiset osat kannattaa käsitellä nahalle sopivalla hoitoaineella ennen suojasuihketta.

Pintanahka
Pintanahkaiset laukut ja asusteet käsitellään ennen käyttöönottoa nahalle sopivalla hoitoaineella. Hoitoaineen tuoma kevyt suoja on tummille sävyille riittävä, mutta vaaleat sävyt kannattaa lisäsuojata Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Tyypillisimmille laukuissa ja asusteissa käytettäville pintanahoille sopii Saphir Universal Cream -hoitoaine. Hyvin pehmeille ja ohuille nahoille (esim. lampaan- ja poronnahka) sekä kosteudelle herkille nahoille kannattaa valita kevyempi Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine.

Kiiltonahka
Kiiltonahkaiset laukut ja asusteet kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa kiiltonahalle sopivalla Saphir Vernish Rife -hoitoaineella, jotta nahka säilyy alusta lähtien pehmeänä ja joustavana. Hoitoaine tuo kevyen suojan myös hankaumia vastaan. Kiiltonahkaisille laukuille ja asusteille kannattaa valita väritön hoitoaine, sillä värillinen hoitoaine voi hankautua vaatteisiin.

Ensimmäinen kuva: Saphir Universal Cream -hoitoaine sopii esimerkiksi Balmuirin Elise-laukun suojaukseen. Toinen kuva: Kangaslaukku pysyy siistinä, kun sen suojaa hyvin ennen käyttöönottoa. Suojatusta kangaslaukusta irtolian saa puhdistettua helposti vaateharjalla.

KENGÄT JA SANDAALIT

Kangas, mokka ja nupukki
Kangas-, mokka- ja nupukkikengät sekä -sandaalit suojataan suojasuihkeella ennen käyttönottoa. Suojaukseen sopii vesipohjainen Saphir Protector tai hieman tuhdimman suojan antava Saphir Super Invulner. Mahdolliset pintanahkaiset osat kannattaa käsitellä nahalle sopivalla hoitoaineella ennen suojasuihketta.

Pintanahka
Pintanahkaiset kengät ja sandaalit käsitellään ennen käyttöönottoa Saphir Universal Cream -hoitoaineella ja suojataan Saphir Pâte de Luxe -kovavahalla. Hoitoaineen ja vahan väliin voi halutessaan laittaa kenkien värisen Saphir Cream Polish -kenkävoiteen, joka syventää väriä ja tuo lisäsuojaa.

HUOM. Hyvin pehmeille ja ohuille nahoille (esim. lampaannahka) sekä kosteudelle herkille nahoille kannattaa valita hoitoaineeksi kevyempi Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine ja suojaukseen Saphir Super Invulner -suojasuihke. Kovavahaa voi laittaa lisäsuojaksi kenkien kolhuille alttiisiin osiin, kuten kärkeen ja kantaan. 

Rasvanahka
Rasvanahka on jo valmistusvaiheessa kyllästetty erilaisin rasvoin ja vahoin kosteutta ja likaa hylkiväksi sekä hyvin kulutusta kestäväksi, minkä ansiosta uusien kenkien käsittely ei yleensä ole tarpeen. Jos kuitenkin kengät ovat olleet pitkään varastoituna tai esimerkiksi myymälässä esillä, voi käsittely nahkarasvalla olla jo ennen käyttöönottoa tarpeen, sillä rasvat ja vahat haihtuvat ajan kuluessa nahasta. Rasvanahassa tulisi olla pehmeän vahamainen tuntu eikä sen pitäisi imeä vettä silloin kun se on sopivan kyllästetty. Jos olet epävarma rasvauksen tarpeesta, voit käsitellä kengät kevyesti nahkarasvalla ja katsoa imeekö nahka rasvan. 

Kiiltonahat
Kiiltonahkaiset kengät ja sandaalit kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa kiiltonahalle sopivalla Saphir Vernish Rife -hoitoaineella, jotta nahka säilyy alusta lähtien pehmeänä ja joustavana. Hoitoaine tuo lisäksi kevyen suojan hankaumia ja naarmuja vastaan. Mustille kengille kannattaa valita musta hoitoaine ja muille sävyille väritön.

Ensimmäinen kuva: Vesipohjainen Saphir Protector -suojasuihke on lähes tuoksuton, joten sitä voi käyttää sisälläkin. Toinen kuva: Katupöly on helppo puhdistaa suojatuista sandaaleista kenkäharjalla harjaamalla.   

NAHKATAKIT

Pintanahka 
Pintanahkaiset nahkatakit kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa nahalle sopivalla hoitoaineella. Hoitoaineen tuoma kevyt suoja on tummille sävyille riittävä, mutta vaaleat sävyt kannattaa lisäsuojata Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Hyvin pehmeille ja ohuille nahoille (esim. lampaan- ja poronnahka) sekä kosteudelle herkille nahoille kannattaa valita kevyempi Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaine. Paksummille nahoille voi käyttää Saphir Universal Cream -hoitoainetta

Mokka- ja nupukkinahka
Vaaleat mokka- ja -nupukkinahkaiset takit suojataan suojasuihkeella. Suojaukseen sopii vesipohjainen Saphir Protector tai hieman tuhdimman suojan antava Saphir Super Invulner. Mahdolliset pintanahkaiset osat kannattaa käsitellä nahalle sopivalla hoitoaineella ennen suojasuihketta. Tummien sävyjen puhtaanapitoon riittää yleensä harjaus, mutta nekin voi halutessaan suojata suojasuihkeella.

HUOM. Suojasuihketta kannattaa lisätä nahkatakeille ja muille nahkavaatteille vain muutaman kerran vuodessa, jottei vaatteen hengittävyys kärsi. Helposti likaantuviin osioihin suihketta voi tarvittaessa lisätä useammin.

Satsaa jatkossa harjaan

1. Kangaslaukkujen ja -reppujen siistimiseen voi käyttää samaa vaateharjaa kuin vaatteille. (Valikoimamme kaikki vaateharjat sopivat myös kangaslaukuille ja -repuille.)

2. Kangas-, pintanahka- ja mokkakengille voi käyttää samaa kenkäharjaa, mutta vaaleille ja tummille kengille kannattaa varata omat harjat, etteivät tummat kenkien huoltoaineet siirry harjan kautta vaaleampiin kenkiin. 
Valikoimastamme löytyy tumma- ja vaaleaharjaksinen kenkäharja, jotta harjat on helppo erottaa toisistaan. 

3. Nahkalaukuille, -asusteille ja -takeille kannattaa käyttää pehmeämpää harjaa, sillä ne on usein valmistettu pehmeämmästä nahasta kuin kengät. Oma harja kannattaa varata myös sen vuoksi, etteivät kenkien huoltoaineet ja lika siirtyisi niihin harjan kautta.
 Myös nahkalaukuille, -asusteille ja -takeille kannattaa varata oma harja tummille ja vaaleille sävyille. 

Kuvat: Päivi Mäkelä

(pieni harjakuva: Timo Anttonen)

Ohjeessa mainitut tuotteet kaupassa

Kommentoi