Päivitetty

Joustavasta materiaalista valmistetut farkut ovat monen luottovaate ja vaatekaapin kulmakivi – ne ovat mukavat päällä ja sopivat monenlaiseen tyyliin. Stretchfarkkujen huoltaminen on myös melko vaivatonta. Tärkeintä on antaa joustavasta materiaalista valmistetun vaatteen palautua käyttökertojen välissä ja jättää pesun yhteydessä tavalliset, elastaania haurastuttavat huuhteluaineet pois. Jos stretchfarkkusi ovat jokapäiväisessä käytössä, kannattaa käyttöön hankkia vähintään kahdet tai jopa kolme paria farkkuja, jotta ne saavat palautua päivän rasituksesta. Jos samaa housuparia käyttää monta päivää putkeen, ne saattavat kulua rikki hyvinkin nopeasti. Myös polviin saattaa syntyä pussit ja materiaali voi menettää ryhdikkyytensä, jonka vuoksi housuja joutuu pesemään useammin.

Joustavia, elastaania ja polyesteriä sisältäviä farkkulaatuja voi ja kannattaa pestä hieman useammin kuin täyspuuvillaisia farkkuja. Joustavat farkkumallit ovat usein hyvin istuvia ja siksi ne saattavat likaantua joustamattomia laatuja herkemmin ollessaan jatkuvassa ihokontaktissa. Lika myös kuluttaa kangasta turhaan ja pesu napakoittaa käytössä venähtäneen parin. Oma nenä ja näppituntuma on paras pesuvälin mittari. Nyrkkisääntömme on, että ihonmyötäiset, joustavat farkut ovat käytössä vähintään viitenä päivänä ennen pesua, usein pidempääkin.

Tämä ohje on tarkoitettu melko ohuiden ja joustavien, useimmiten elastaania ja polyesteria sisältävien farkkujen hoitoon. Jos housut ovat paksut ja puuvillan sekoitteena on esimerkiksi vain muutama elastaaniprosentti, kannattaa noudattaa mieluummin puuvilladenimin hoito- ohjetta.

Päivittäinen huolto

Välineet

  1. Housuhenkari
  2. Kent CC20 -vaateharja tai Kent CP6 -vaateharja
  3. Marseille- tai sappisaippua

1. Ripusta henkarille

Stretchfarkut kannattaa ripustaa henkarille jokaisen käytön jälkeen. Tämä auttaa vaatetta palautumaan ja oikenemaan päivän aikana tulleista rypyistä. Aamun kiireessä farkut on myös huomattavasti nopeampi napata päälle henkarilta kuin tuolin päälle muodostuneen vaatekasan uumenista.

2. Harjaa

Joustava denimkangas hyötyy myös päivittäisestä harjauksesta. Kentin CC20 -vaateharja sopii paksumpien kankaiden huoltoon. Ohuemmat ja pehmeämmät denimlaadut kannattaa harjata Kentin CP6 -vaateharjalla, joka on hieman hellävaraisempi. Kyytiä saa niin päivän aikana kertynyt pöly kuin lahkeiden kuraroiskeetkin.

3. Tuuleta

Tuuletus pitää farkut raikkaana pesujen välissä. Nosta housut henkarilla yöksi parvekkeelle tai hetkeksi avonaisen ikkunan läheisyyteen.

4. Poista tahrat paikallisesti

Poista farkkuihisi tullut tahra mahdollisimman tuoreeltaan, jottei se pääse pinttymään kankaaseen. Kostuta tahrakohta ja käsittele se marseille- tai sappisaippualla. Huuhtele ja toista käsittely tarvittaessa. Voit käyttää saippuan levityksessä apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Harjaa tahrakohtaa kuitenkin maltillisesti. Esimerkiksi tummiin farkkuihin voi jäädä voimakkaan hankauksen seurauksena vaalea jälki.

Konepesu

Välineet

  1. Hellävarainen, nestemäinen pesuaine 
  2. Tahroille marseille- tai sappisaippua
  3. Pyyhe

Joustavat farkkulaadut ovat pääosin konepestäviä, mutta joskus vaatteessa voi olla myös käsinpesumerkintä, esimerkiksi kirjailuista tai muista yksityiskohdista johtuen. Siinä tapauksessa voit käyttää tätä konepesuohjetta, mutta valita pesuohjelmaksi käsinpesun pienillä linkouskierroksilla.

 Jos haluat pestä vaatteen itse käsin, löydät farkkujen käsinpesuohjeen täältä.

1. Esikäsittele tahrat

Ennen farkkujen pesua, poista mahdolliset vaatteessa olevat tahrat. Kostuta tahrakohta ja käsittele alue marseille- tai sappisaippualla. Toista käsittely tarvittaessa, kunnes tahra on hävinnyt. Voit käyttää saippuan levityksessä apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Harjaa tahrakohtaa kuitenkin maltillisesti. Esimerkiksi tummiin farkkuihin voi jäädä voimakkaan hankauksen seurauksena vaalea jälki.

2. Valitse oikea pesuohjelma ja pese väljässä koneessa

Sulje sitten farkkujen napit ja vetoketjut ja käännä vaate pesun ajaksi nurin. Halutessasi voit sujauttaa farkut esimerkiksi Guppyfriend-pesupussiin, joka suojaa farkkuja pesun aikaiselta hankaukselta.

Valitse 30 asteen hellävarainen pesuohjelma, laske linkouskierrokset maltillisiksi ja lisää hellävarainen, nestemäinen pesuaine. Täytä kone väljästi, koska farkkuihin saattaa muodostua ikäviä kulumajälkiä liian täydessä koneessa. Jos haluat pestä farkkusi todella hellävaraisesti, voit valita jopa käsinpesuohjelman. Halutessasi voit lisätä huuhteluaineeksi tilkan väkiviinaetikkaa.

Jos farkut tuntuvat pesun jälkeen kovin märiltä, rullaa ne kuivan pyyhkeen sisään, jolloin ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen. Oio sen jälkeen farkun muotoonsa ja kuivaa housuhenkarilla. Jos housut tuntuvat pesun jälkeen karheilta, voit pehmentää ne silitysraudalla silittämällä tai höyryttämällä vaatehöyrystimellä.

Kausisäilytys

Säilytä henkarilla tai viikattuna

Pese stretchfarkkusi mieluiten ennen säilytystä tottumustesi mukaan. Näin lika ei pääse pinttymään ja kuluttamaan kuituja säilytyksen aikana. Säilytä farkut housuhenkarilla tai viikattuna vaatekaapissa. Halutessasi voit sujauttaa farkut säilytyksen ajaksi vaikka kangaskassiin. Kangaskassi hengittää, mutta suojaa silti vaatettasi pölyltä.

Kommentoi