Päivitetty

Sileillä villakankailla tarkoitamme tiiviisti kudottuja villakankaita, joissa on tasainen pinta. Kangas voi olla sataprosenttista villaa tai keinokuituja sisältävää villasekoitetta. Ohjeemme soveltuu myös sarkakankaiden huoltoon.

Villakankaan pintaan voi syntyä kulumia, kun lyhyet irtokuidut irtoavat kankaan pinnasta. Kulumia tulee usein etenkin hihojen suihin ja käytössä paljon hankautuviin osioihin. Kulumakohtia on vaikea poistaa täysin, mutta harjauksella on mahdollista hieman tasoittaa niitä. Kankaasta ja kankaan kunnosta riippuen nyppyyntyneen ja nuhjuuntuneen villakankaan pinta on usein mahdollista huoltaa jopa uuden veroiseksi. Säännöllinen harjaus, tuuletus ja höyrytys käyttöjen välissä sekä ennen säilömistä estää hajujen ja lian pinttymisen ja pitää materiaalin kauniina käyttökerta toisensa jälkeen. Kemiallinen pesu on seuraava vaihtoehto jos tahrat ovat vaikeita, haju pinttynyt tai esimerkiksi takin vuori kovin likainen. Säännöllisesti kotona tehtävä puhdistus ja huolto voi kuitenkin vähentää kemiallisen pesun tarvetta.

Perusteellinen huolto

Välineet

 1. Kent CC20 -vaateharja
 2. Arkivé Atelier -nukkakampa
 3. Sumutepullo
 4. Vaatehöyrystin

Villakankaita huollettaessa pölyä irtoaa paljon. Tämä on hyvä pitää mielessä huoltopaikkaa valittaessa. Paikaksi on hyvä valita ilmava tila, jossa pölyn leijailu ei haittaa ja pöly on helppo puhdistaa. Jos ilma on hyvä, voi vaatteen harjata myös ulkona tai vaikka parvekkeella. Vieressä kannattaa pitää kostea liina, jolla voi välillä pyyhkiä ympärille kertyvän nukan ja pölyn. Pyyhkiminen estää pölyn leviämistä ja tarttumista takaisin vaatteeseen. 

Huoltamiseen paras alusta on silityslauta, mutta huoltaa voi myös pöydän äärellä tai vaikka lattialla lakanan päällä.

Ennen aloittamista kannattaa tarkistaa, että vaatteen taskut ovat tyhjät ja puhdistaa myös mahdolliset tahrat ennen varsinaista huoltoa. Vinkkejä tahrojen poistoon löytyy alempaa tältä samalta sivulta.

sileat_harjaus

1. Harjaus ja nukan poisto

Huolto aloitetaan kääntämällä vaate nurin ja harjataan ensin kaikki sisäkäänteet, kuten kauluksen- ja hihojensuut sekä helmat. Tämän jälkeen vaate käännetään oikein päin ja harjataan se kauttaaltaan läpi osio kerrallaan aina ylhäältä alaspäin edeten. Liikkeelle kannattaa lähteä pienistä yksityiskohdista kuten kauluksista ja hihoista ja harjata suuret pinnat viimeiseksi pitkin vedoin. Villakankaille tehokkain harja on kaksipuolinen ja karkeaharjaksinen CC20-harja. Harjaus kannattaa aloittaa harjan pitkäharjaksisella puolella ja siirtyä vasta tarvittaessa lyhyempiharjaksiseen puoleen, mikäli pehmeämpi puoli ei tuota riittäviä tuloksia.

Hyvin sileiden villakankaiden huolto kannattaa aloittaa pehmeämmällä harjalla (Kent CC2 tai Kent CP6) ja siirtyä karkeampaan vasta jos pehmeämpi harja ei tuota haluttuja tuloksia.

sileat_harjaus_2

Harjaustekniikka: Harjaus tehdään materiaalin tekstuurin suuntaisesti (yleensä pystysuunnassa) molempiin suuntiin: ensin materiaalin “vastakarvaan” ja tämän jälkeen materiaalin “myötäkarvaan”, jotta lika irtoaa tehokkaasti kuitujen ja pinnan tekstuurin molemmin puolin. Harjatessa vaatetta tuetaan toisella kädellä. Painetta harjatessa saa usein käyttää reippaastikkin, mutta harjaus kannattaa kuitenkin aina aloittaa hellästi painamalla ja lisätä painetta vasta tarvittaessa lisää. 

Harjatessa irtoamattoman nukan voi poistaa nukkakammalla. Yksittäiset nukkapallot voi nyppiä myös sormin. Jos materiaalin pinta on hyvin sileä ja nukkakampa tuntuu rikkovan liikaa materiaalin pintaa tai tekevän siihen langanvetoja, kannattaa nukanpoistoon käyttää sähkökäyttöistä nukkaleikkuria, joka leikkaa nukan hellävaraisesti materiaalin pinnasta. 

2. Viimeistely

Raikkain lopputulos saavutetaan kun harjauskierros toistetaan vielä vesisuihkeen kanssa, eli vaatteelle suihkutetaan sumutepullolla vettä aina ennen harjausta. Vesisuihke puhdistaa kevyesti materiaalin pinnan ja auttaa poistamaan viimeisetkin pölyhiukkaset ja karvat. Lopuksi vaate höyrytetään ja jätetään kuivumaan tai viedään ulos tuulettumaan.

Päivittäinen hoito

Välineet

 1. Kent CC20, CC2 tai CP6 -vaateharja
 2. Arkivé Atelier -nukkakampa
 3. Marseille- tai sappisaippua
 4. Sumutepullo

Pöly ja nukka

Harjat ja nukanpoistovälineet kannattaa aina pitää esillä, sillä niillä saat pienellä vaivalla kohennettua villakangasvaatteidesi yleisilmettä. Pölyn ja lian irtoamista voit tehostaa suihkuttamalla vaatteen pintaan vettä ennen harjausta.

Sunnuntaisten silitys- ja kenkienpuhdistusrutiinien yhteydessä voit kevyesti harjata läpi myös villakangasvaatteet menneen viikon pölystä. Kainalot ja hihat voit tarvittaessa tasoittaa kevyesti nukkakammalla.

Laukku-kit

Laukussa kannattaa pitää mukana pientä harjaa pölyn ja irtolian puhdistukseen. Sappi- tai marseillesaippuaa voit kantaa mukana pienessä purnukassa vaikka meikkipussukassa yllättäviä tilanteita varten.

Työpaikalla

Työpaikalle on ehkä kiva hankkia oma harja. Pehmeä kashmirharja on monikäyttöisin väline, sillä se sopii niin hienojen neuleiden kuin karkeiden materiaalien kevyeen puhdistukseen ja yleisilmeen kohentamiseen.

Tahranpoisto

Välineet

 1. Kent CC20, CC2 tai CP6 -vaateharja
 2. Arkivé Atelier -nukkakampa
 3. Marseille- tai sappisaippua
 4. Vanha hammasharja

Tahrojen puhdistustavat ovat aina hyvin tahra- ja materiaalikohtaisia. Tämän vuoksi mustavalkoisia ohjeita on mahdotonta laatia. Muutamia kikkoja on kuitenkin olemassa, jos haluat yrittää selvitä tahroista ensin kotikonstein.

1. Kuivaharjaus

Jos kyseessä on kuivunut tahra, voit lähteä liikkeelle ilman aineita. Joskus pelkkä kuivaharjaus vaateharjalla tai esimerkiksi nukkakammalla voi riittää irroittamaan kuivuneen lian.

2. Pesuaineliuos

Tee hellävaraisesta pesuaineesta ja vedestä laimea seos ja harjaa tahrakohtaa vanhalla hammasharjalla. Puhdista pesuaine vaatteesta lopuksi pelkällä vedellä ja harjalla. Pesuaine kannattaa puhdistaa huolellisesti välttyäksesi ikäviltä rinkuloilta. Painele ylimääräinen vesi pois puhtaalla liinalla. Ripusta vaate kuivumaan.

4. Sappi- ja marseillesaippua sekä klassiset tahranpoistoreseptit

Eikö vieläkään irronnut? Lopuksi testataan varovasti sappi- tai marseillesaippuan tehoa. Myös soodan vaikutusta sekä muita tahranpoistoreseptejä voi testata. Esimerkiksi Martat ovat listanneet kattavan listauksen tahranpoistovinkeistä!

Sappi- ja marseillesaippuan käyttö: Kasta hammasharja vedessä ja pyöräytä kosteaa harjaa saippuan pinnalla. Harjaa tahrakohtaa kevyesti, mutta älä jynssää. Anna saippuan vaikuttaa vähintään muutama minuutti. Puhdista pesuaine vaatteesta lopuksi pelkällä vedellä ja harjalla. Pesuaine kannattaa puhdistaa huolellisesti välttyäksesi ikäviltä rinkuloilta. Painele ylimääräinen vesi pois puhtaalla liinalla. Ripusta vaate kuivumaan.

5. Pesula

Jos tahra ei vieläkään irronnut, on aika viedä vaate pesulaan ammattilaisen puhdistettavaksi ja pitää sormet ristissä.

Kausisäilytys

Välineet

 1. Vaatteellesi sopiva henkari
 2. Laventelipussukoita, seetripuuhaketta tai seetripuisia paloja
 3. Eteeristä laventeliöljyä tai seetripuu-öljyä
 4. Värjäämätöntä silkkipaperia
 5. Pukupussi tai tilava säilytyslaatikko

Villakankaiset vaatteet olisi hyvä huoltaa ja puhdistaa perusteellisesti ennen kausisäilytystä. Tämä on tärkeää siksi, ettei lika pääse pinttymään säilytyksen aikana tai houkuttele paikalle tekstiilituholaisia.

Likainen vaate voi myös värjäytyä tai jopa homehtua pitkäaikaisessa säilytyksessä. Toisaalta puhdas ja huollettu vaate on myös miellyttävä ottaa käyttöön säilytyksen jälkeen, eikä uutta kautta tarvitse aloittaa pesun ja puunauksen merkeissä.

1. Puhdistus ja huolto

Voit tehdä huollon kotona yltä löytyvän perusteellisen huolto-ohjeemme avulla. Voit myös viedä vaatteen pesulaan puhdistettavaksi, jos se on kovin likainen. Esimerkiksi vaatteen vuori voi olla vaikeaa puhdistaa kotona. Myös pesulan jälkeen voi olla kiva harjata villakankaan pinta taas eläväksi vaateharjan avulla.

2. Henkarit

Puhdistuksen jälkeen toinen tärkeä asia on oikeanlaisen henkarin valinta. Ryhdikkäät takit olisi hyvä säilyttää leveäpäisissä henkareissa olkapään muodon ylläpitämiseksi. Henkarin tulee myös olla oikean kokoinen ja pituinen, eivätkä henkarin päät saa kiristää hihasta. Takit joissa on laskettu olkasauma, voi olla hyvä säilyttää ilmavasti viikattuna, jotta olkapäihin ei muodostu kuprua säilytyksen aikana.

3. Pukupussit ja säilytyslaatikot

Roikkuvat vaatteet voi säilyttää pukupussissa. Pussin materiaaliksi puuvilla on paras valinta. Puuvilla hengittää sekä suojaa pölyltä ja auringonvalolta. Viikattavat vaatteet voi säilyttää säilytyslaatikoissa tai -pusseissa. Vaatteen sisään voi viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee säilytyksen aikana ja sitoo itseensä hieman kosteutta. Viikatut vaatteet voi säilyttää esimerkiksi leveissä sängynaluslaatikoissa. Pitkäaikaista säilytystä varten olisi hyvä hankkia hapotonta silkkipaperia ja konsultoida tekstiilikonservaattoria.

Säilytyspussin tai -laatikon tulee aina olla puhdas ja tärkkäämätön. Jos käytät muovipohjaista pukupussia tai laatikkoa, ole ehdottoman tarkka että vaate on kuiva ja puhdas homehtumisvaaran ehkäisemiseksi.

4. Laventeli ja punaseetripuu

Pussiin voit sujauttaa roikkumaan laventelipussukan tai sivellä eteeristä laventeliöljyä pussin nurkkaan. Laventeli tuoksuu ihanasti ja on lisäksi perinteinen tuholaisten torjuja. Jos et pidä laventelin tuoksusta, tuholaissuojaa voi myös lisätä sijoittamalla säilytyspaikkaan esimerkiksi punaseetripuupaloja, punaseetrilastupusseja tai sivelemällä pussin kulmaan tai laatikon reunaan punaseetriöljyä. Punaseetripuun suoraa kontaktia vaatteisiin tulisi kuitenkin välttää puusta irtoavan öljyn vuoksi. Eteeristä öljyä voi sivellä myös säilytyspaikan hyllyjen reunoihin tai oven pieluksiin.

5. Säilytyspaikka ja tekstiilituholaiset

Tärkeintä tuholaisten torjunnassa on niin vaatteen kuin säilytyspaikankin puhtaus. Imuroi ja puhdista säilytyspaikka hyvin ja laita säilytykseen ainoastaan puhtaita vaatteita. Tuholaisten toukat hakeutuvat vaatteiden nuhraantuneisiin ja likaisiin kohtiin: tahroihin, saumoihin, kainalonalusiin ja kaikkialle, missä on ihosta irronnutta öljyä ja eritteitä. Vaatekaapin tuholaiset hyökkäävät ainoastaan eläinperäisiin materiaaleihin, villaan, silkkiin, turkiksiin ja  nahkaan. Säilytyspaikaksi sopii parhaiten viileä, kuiva ja ilmava tila. Esimerkiksi pukupussiin säilötyt vaatteet voi mahdollisuuksien mukaan jättää käytössä olevaan vaatekaappin ja laatikot sijoittaa sängyn alle tai kaapin ylähyllylle. Ullakoita ja kellareita kannattaa välttää, sillä ilman kosteus ja lämpötila voi niissä vaihdella.

Kommentoi