Päivitetty

Raakasilkki on ylellinen ja eläväpintainen materiaali, johon ei juuri tavallisten vaateliikkeiden valikoimissa törmää. Raakasilkistä valmistetaan useimmiten juhlavaatteita, takkeja tai jakkuja.

Vesipesua raakasilkille ei yleensä suositella lainkaan, koska pesu muuttaa raakasilkin kiillottomaksi ja pinnan rouheaksi. Jos vaatteen materiaalista on esimerkiksi vaatteen ompeluttamisen yhteydessä mahdollista saada näytepala, voit toki tehdä kankaalle vesipesutestin. Jos pidät vesipesun lopputuloksesta, voit pestä raakasilkkivaatetta varovasti myös itse.

 

Päivittäinen huolto ja kausihuolto

Tuuletus

Raakasilkistä valmistettu vaate kannattaa tuulettaa aina käytön jälkeen. Suoraa auringon valoa tulisi kuitenkin välttää, koska auringon valo haurastuttaa silkkikuitua.

Pesula

Raakasilkki on arka esimerkiksi hielle, deodoranteille ja muille kemikaaleille, joten vaate kannattaa suojata käytössä esimerkiksi aluspaidalla, alusmekolla tai kainaloihin ommeltavilla, vaihdettavilla hikilapuilla.

Jos vaatteeseen tulee tahra, kannattaa vaate toimittaa puhdistettavaksi mahdollisimman pian ammattitaitoiseen pesulaan. Useimmista muista silkkilaaduista poiketen raakasilkki tulisi silittää kuivana pesulapun silityslämpötilaa noudattaen.

Kausisäilytys

1. Puhdistus

Ennen silkkivaatteen pidempiaikaista säilytystä vaate kannattaa tuulettaa, pestä tai pesettää pesuohjeen mukaisesti, jotta mahdolliset epäpuhtaudet eivät pinty ja houkuttele tekstiilituholaisia vaatteen kimppuun.

2. Henkaroi tai viikkaa ilmavasti

Silkkivaatteita voi vaatteesta riippuen säilyttää joko liukumattomalla henkarilla tai ilmavasti viikattuna. Viikatun vaatteen sisään voi olla hyvä viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee vaatetta säilytyksen aikana ja sitoo itseensä hieman kosteutta.

3. Säilytys

Viikatun vaatteen voi säilyttää puuvillaisessa kangaspussissa tai -kassissa esimerkiksi vaatekaapin ylähyllyllä. Henkaroitu vaate kannattaa säilyttää mieluiten puuvillaisessa pukupussissa. Puuvilla hengittää sekä suojaa pölyltä ja auringon valolta.

Jos vaate on säilytyksessä pidemmän aikaa tai tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, tiivis Minigrip-pussi tai muovilaatikko voi olla paras vaihtoehto. Muoviin säilöttäessä vaatteiden on kuitenkin oltava täysin kuivia homehtumisvaaran ehkäisemiseksi. Hyvin vanhojen tai arvokkaiden silkkivaatteiden pitkäaikaiseen säilytykseen liittyvissä kysymyksissä voi olla hyvä konsultoida tekstiilikonservaattoria.

Silkin säilytyksen sopii parhaiten viileä, kuiva ja ilmava tila. Säilöttävien vaatteiden ja niiden säilytyspaikkojen puhtaus on ehdottomasti tärkein tuholaisten torjuntakeino. Voit kuitenkin halutessasi lisätä vaatteen säilytyspaikkaan laventelipussukan, koska kuivattu laventeli tuoksuu ihanasti ja on lisäksi perinteinen tuholaisten torjuja.

Jos et pidä laventelin tuoksusta, tuholaissuojaa voi myös lisätä sijoittamalla säilytyspaikkaan esimerkiksi punaseetripuupaloja, punaseetrilastupusseja tai sivelemällä vaatekaapin hyllyjen ja kaapinovien reunat punaseetriöljyllä. Punaseetrin suoraa kontaktia vaatteisiin tulisi kuitenkin välttää puusta irtoavan öljyn vuoksi.

Pesu

Kuivapesu

Raakasilkille ei yleensä suositella lainkaan vesipesua, joten vaate kannattaa viedä suosiolla luotettuun pesulaan.

Kommentoi