Pyykinpesun ABC 

Ála Arkivé

Tämän oppaan luettuasi tiedät tärkeimmät asiat pyykinpesusta!

 

Vaatteita kannattaa pestä mahdollisimman harvoin, jotta ne kestävät pidempään – ja samalla säästyy myös vettä sekä energiaa. Varan vuoksi -pesusta kannattaa opetella pois ja korvata se tuulettamalla, harjaamalla ja höyryttämällä – kyse on loppupeleissä vain pienistä muutoksista omiin arkirutiineihin ja tottumuksiin!

Aluspaidan käyttö on hyvä tapa suojata vaatetta hieltä sekä iholta irtoavalta rasvalta. Aluspaitoja voi sitten pestä useammin aina tarpeen tullen – tarvittaessa vaikka jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Vaatteita kannattaa pestä vasta kun tuuletus, harjaus ja paikallinen tahranpoisto ei enää riitä raikastamaan vaatetta – näin säästyy niin vaate kuin vettä ja energiaakin!

Pyykin lajittelu kannattaa aloittaa jo säilytysvaiheessa. Vähintään hienommat arkivaatteet kannattaa säilyttää erillään muusta pyykistä, jottei niihin tartu tunkkaista hajua. Näin vaatteet voi pestä kevyemmällä ohjelmalla.

Tahrat kannattaa poistaa jo ennen kuin pyykin laittaa koriin. Näin ne eivät ehdi pinttyä eivätkä tahraa muuta pyykkiä. Lajittelu jo säilytysvaiheessa vähentää myös riskiä sille, että pyykki joutuu väärään koneelliseen ja pesuohjelmaan!

 

Erottele pyykki jo säilytysvaiheessa näin:

1. Lakanat ja pyyhkeet
2. Alusvaatteet ja sukat (esimerkiksi omaan pussukkaan)
3. Arkivaatteet (säilytys mieluiten ilmavasti henkaroituna)

Urheiluvaatteita pyykkikoriin ei tulisi laittaa ollenkaan, vaan ne kannattaa pestä heti käytön jälkeen. 

 

Valkopyykki ja vaalea pyykki

Valkoiset lakanat ja pyyhkeet pestään omana koneellisenaan valkaisevalla pyykinpesujauheella 60 asteessa puuvilla- tai valkopyykkiohjelmassa. Välillä korkeita lämpötiloja kestävä valkopyykki kannattaa pestä jopa 95 asteessa. 

Korkeita lämpötiloja kestävät valkoiset trikoo- ja puuvillavaatteet voi pestä samassa koneellisessa lakana- ja pyyhepyykin kanssa. 

Jos valkoisen pyykin haluaa säilyttää mahdollisimman kirkkaana, ei koneeseen kannata laittaa mitään muuta kuin vitivalkoista pyykkiä. 

Kirjopyykki

Esimerkiksi värikkäät trikoo- ja collegevaatteet pestään omana koneellisenaan pyykin likaisuudesta ja pesuohjeista riippuen 30–60 asteessa kirjopesu- tai puuvillaohjelmassa. Kirjavat lakanat ja pyyhkeet kannattaa pestä 60 asteessa – välillä jopa 95 asteessa.

Mukaan koneeseen kannattaa laittaa värinkerääjäliina, joka imee itseensä kaiken pesun aikana irtoavan värin. Näin värit säilyvät kirkkaana! Myös raidalliset ja moniväriset vaatteet ja tekstiilit kannattaa pestä värinkerääjäliinan kanssa. Pesu kuosin vaaleillamman värin mukaan vaalean pyykin tai kirjopyykin joukossa.

 

Villa

Vesipestävät villavaatteet ja villaiset kodintekstiilit pestään aina omana koneellisenaan villa- tai käsinpesuohjelmalla. Varmista, että pesulämpötila on max. 30 astetta ja linkous minimissä.
Lisää vinkkejä villavaatteiden hoitoon löydät täältä.

Nykykoneiden villa- ja käsinpesuohjelmat ovat niin hellävaraisia, että konepesu voi olla jopa hellävaraisempi kuin käsinpesu. 

Silkki

Vesipestävä silkki pestään niin ikään omana koneellisenaan käsinpesuohjelmalla tai pesuohjeen salliessa hienopesuohjelmalla max. 30 asteessa, minimilinkouksella. Lisää vinkkejä silkkivaatteiden hoitoon löydät täältä.

Urheiluvaatteet

Urheiluvaatteet kannattaa pestä omana koneellisenaan, jottei niistä tartu hajuja muuhun pyykkiin. Tekokuituiset urheiluvaatteet pestään synteettisten materiaalien pesuohjelmassa, hienopesuohjelmassa tai sport-ohjelmassa.

Farkut

Täyspuuvillaisten farkkujen pesua halutaan yleensä välttää viimeiseen kulumisen estämiseksi. Kun pesu on vihdoin välttämätön, kannattaa ne pestä omassa denim-ohjelmassa 30–40 asteessa. Jos haluaa olla erityisen hellävarainen, voi farkut pestä käsinpesuohjelmalla. Lisää vinkkejä farkkujen hoitoon löydät täältä.

Muut arkivaatteet

Esimerkiksi sukkahousut sekä hienommat teko- ja muuntokuituvaatteet suositellaan yleensä pesemään hienopesuohjelmalla. Hienopesuohjelman tunnistat hoito-ohjelapusta viivana pesulämpötilan alla. 

Yleisimpiä tekokuituja ovat polyesteri, polyamidi (kauppanimi Nylon), asetaatti/ triasetaatti ja akryyli. Muuntokuituja ovat esimerkiksi, viskoosi, lyocell (kauppanimi Tencel), kupro ja modaali. 

 

4. Poista tahrat ennen pesua

Tahrat on tärkeää poistaa jo ennen pesua, sillä pesu voi kiinnittää tahran tiukemmin materiaaliin. Kattavia vinkkejä tahrojen poistoon löytyy esimerkiksi Marttojen sivulta tai tästä Outi Pyyn blogipostauksesta. 

Tahranpoistoaineita kaupassa

  • Sappisaippua – Sonett

5. Pesulämpötila – tuo polttava puheenaihe

Pesulämpötila on asia joka jakaa usein vahvasti ihmisten mielipiteitä. Toiset pesevät lähes kaiken pyykin varuiksi 60 asteessa – toiset taas suosivat 30 asteen lämpötilaa vaatetta ja luontoa säästääkseen. Kumpi on sitten se oikea tapa?

Vastaus löytyy kultaiselta keskitieltä. Lähtökohtaisesti on tärkeintä noudattaa vaatteen pesuohjetta, mutta on hyvä muistaa, että pesulappuun merkattu lämpötila on yleensä maksimipesulämpötila vaatteelle – jos vaate ei ole kovin likainen, riittää matalampikin lämpötila. Jos kuitenkin vaatteessa lukee Noudata pesulämpötilaa, tulee vaate pestä juuri pesulappuun merkityssä pesulämpötilassa, sillä alhaisempi lämpötila voi esimerkiksi saada värit leviämään.

Lakana ja pyyhepyykki sekä trikoo- ja puuvilla-alusvaatteet sekä sukat kannattaa pestä korkeissa lämpötiloissa 60 asteessa, sillä iholta irtoava rasva, hiki ja tali puhdistuu yleensä vasta korkeissa lämpötiloissa. 

Erityisesti valkoinen ja vaalea pyykki hyötyy korkeista lämpötiloista pysyäkseen kirkkaana. Lakanat ja pyyhkeet kannattaa pestä kerran kuussa jopa 90–95 asteessa, jotta samalla myös pyykinpesukone puhdistuu.

6. Tutustu pyykinpesusymboleihin

Vaatteiden ja tekstiilien pesuohjeisiin kannattaa tutustua hyvin ja opetella tulkitsemaan yleisimmät pesusymbolit.

Ehkä yleisin huomiotta jäävä merkki on viiva pesulämpötilan alla. Viiva tarkoittaa hienopesua kyseisessä pesulämpötilassa. Hoito-ohjemerkintöjen selitykset voit aina tarvittaessa tarkistaa vaikkapa Marttojen sivulta.

7. Satsaa pyykinpesuaineisiin

Valkopyykki

Valkopyykille kannattaa varata oma valkaiseva pyykinpesujauhe, jotta valkoinen pysyy mahdollisimman kirkkaana. Jauhemainen pyykinpesuaine valkaisee pyykin aina tehokkaimmin.

Jos kuitenkin haluat käyttää esimerkiksi nestemäistä hypoallergeenista pyykinpesuainetta, kannattaa siihen sekoittaa valkaisevaa tahrasuolaa

 

Värillinen pyykki

Kirjopyykille käytetään omaa kirjopyykinpesuainetta. Samaa pesuainetta voi käyttää myös mustalle pyykille, farkuille ja urheiluvaatteille.

 

Villa- ja silkki

Villalle ja silkille on aina tärkeää käyttää omaa villan ja silkin pesuun tarkoitettua pesuainetta, joka ei sisällä proteiineja ja rasvaa pilkkovia entsyymejä, kuten useimmat tavalliset pyykinpesuaineet.

Villa ja silkki ovat eläinperäisiä proteiinikuituja. Villa sisältää myös villan omaa rasvaa lanoliinia. Proteiinia ja rasvaa pilkkova pesuaine siis käytännössä haurastuttaa näiden materiaalien rakenteen.

 

Näiden kolmen yleisimmän pyykinpesuaineen rinnalle voi vielä halutessaan hankkia erityisen tummalle pyykille ja farkuille sopivan pyykinpesuaineen sekä urheilu- ja kuorivaatteille suunnittelun pyykinpesuaineen. Erityisesti kuorivaatteet on tärkeää pestä niille tarkoitetulla pyykinpesuaineella, joka ei vahingoita teknisiäkalvoja.

Pyykinpesuaine valkopyykille

Pyykinpesuaineita kirjopyykille

Pyykinpesuaineita villalle ja silkille

8. Huuhteluaine vai etikka – tarvitseeko niitä ylipäätään?

Huuhteluaineen ja etikan toimintaperiaate on sama kuin hoitoaineen käytössä hiuksille:
ilman niitä pyykki tuntuu karkealta, sähköistyy helposti ja myös rypyt on vaikeampi silottaa. Käyttö on siis tarpeen, mutta kumpaa kannattaisi käyttää?

Jos haluat välttää turhia kemikaaleja sekä voimakkaita tuoksuja, valitse etikka – tarkemmin ottaen väkiviinaetikka tai pyykkietikka. Etikka sopii kaikelle pyykille – jopa villalle, silkille ja urheiluvaatteille.

Urheiluvaatteille etikka on erityisen hyvä huuhteluaine, sillä se myös netraloi hajuja. 

Etikan tuoksu voi alkuun tuntua epämiellyttävältä, mutta on hyvä muistaa, että haju haihtuu pyykin kuivuttua. Jos väkiviinaetikan haju on itselle liian epämiellyttävä, kannattaa kokeilla pyykkietikkaa.

Perinteisiä huuhteluaineta emme suosittele ollenkaan, sillä etikka ajaa täysin saman asian ilman turhia kemikaaleja sekä voimakkaita allergisoivia parfyymejä. Väkiviinaetikka on 100% biohajoava ja luonnollinen. Tarkista aina, että käytät huuhteluun perinteistä ohrasta valmistettua etikkaa. Rajamäen Väkiviinaetikka on aina turvallinen valinta. 

9. Käytä pesupussia

Villa- ja silkkivaatteet sekä muut arat vaatteet kannattaa aina pestä pesupussissa, sillä pesupussi suojaa vaatetta hankautumiselta koneen rummun sisäpintaan.

Tekokuituiset vaatteet ja tekstiilit kannattaa pestä erityisessä mikromuovia suodattavassa GUPPYFRIEND-pesupussissa. Erityisesti kuohkeat tekokuituneuleet, fleecet ja esimerkiksi tekokarvapeitteet kannattaa pestä Guppyfriendissa, sillä niistä irtoaa merkittävä määrä kuituja pesun aikana.

Samaa GUPPYFRIEND-pesupussia voi käyttää myös villa-ja silkkivaatteiden sekä muiden arkojen vaatteiden ja tekstiilien pesuun.

10. Pyykin kuivaus

Kuivata pyykit aina ilmavassa suuressa tilassa

Tärkein asia kuivauksessa on se, että pyykki kuivataan tarpeeksi ilmavassa ja suuressa tilassa. Esimerkiksi pieni kylpyhuone ei kuivaukseen sovi, sillä pyykki voi alkaa haista ahtaassa, kosteassa tilassa.

Kuivata vaatteet henkaroituna

Vaatteet kannattaa kuivata henkaroituna, jotta niiden silotus helpottuu. Kuivaukseen kannattaa käyttää muovisia henkareita. Saumat ja pienet yksityiskohdat kuten kaulukset kannattaa suoristaa kosteana – kun vaatteen oikoo kosteana hyvin, ei sen silittämiseen tai höyryttämiseen tarvitse käyttää niin paljon aikaa.

Kuivausrummun käyttö vähentää vaatteiden ja tekstiilien pölyämistä, sillä suurin osa vaatteesta irtoavasta pölystä jää kerralla kuivuriin. 

Kuivausrumpu ei ole pahis

Suuri määrä esimerkiksi lakana- ja pyyhepyykkiä on yleensä paras kuivata mahdollisuuksien mukaan kuivausrummussa. Nykyaikaisen kuivausrummun käyttö voi joissakin tapauksissa – erityisesti suurta määrää pyykkiä kuivatessa – olla jopa energiatehokkaampi vaihtoehto kuin pyykin kuivaaminen huoneilmassa. Nykyaikaisista kuivausrummuista löytyy usein hellävaraisempia ohjelmia myös esimerkiksi farkkujen ja urheiluvaatteiden kuivaukseen.

 

Käytä kuivausrumpupalloja

Kuivausrumpua käyttäessä kannattaa aina käyttää kuivausrumpupalloja. Villaiset kuivausrumpupallot imevät itseensä kosteutta sekä auttavat pitämään pyykin liikkeessä – ja näin lyhentävät kuivausaikaa sekä vähentävät pyykin rypistymistä.

11. Tutustu pyykinpesukoneen käyttöoppaaseen

Pyykinpesukoneen erilaisiin ohjelmiin kannattaa tutustua ja käyttää niitä monipuolisesti. Nykyaikaisista koneista löytyy oma ohjelma käytännössä kaikenlaisen pyykin pesemiseen – tätä kannattaa hyödyntää!

Erilaisia ohjelmia käyttäessä on tärkeä tarkistaa kullekkin ohjelmalle suositeltu pyykkimäärä. Tehokkaammissa ohjemissa – esimerkiksi lakanoita ja pyyhkeitä pestessä pyykkiä saa olla koneessa enemmän, sillä kone käyttää enemmän vettä ja kierroksia. Hienopesuohjemissa (esim. käsinpesu- ja hienopesuohjelma) pyykkiä tulisi taas olla huomattavasti vähemmän, sillä kone käyttää vähemmän vettä ja kierroksia.

12. Pyykinpesunkoneen huolto

Myös pyykinpesukone kaipaa välillä huolenpitoa tehonsa säilyttämiseksi ja kestääkseen mahdollisimman kauan. Tässä muutama vinkki pyykinpesukoneen huoltoon:

1. Irrota ja huuhtele pyykinpesuainelokero jokaisen pesukerran jälkeen

2. Puhdista nukkasihti joka kuukausi

3. Pyyhi silikoniosat kerran kuussa kostealla liinalla ja miedolla pesuaineella

4. Pese ainakin kerran kuussa yksi koneellinen lakana- ja pyyhepyykkiä 90–95 asteessa

5. Älä käytä pikapesuohjelmia jatkuvasti

Kommentoi