Päivitetty
Paksusta puuvillasta valmistetut farkut ovat sekä ajaton, että katseita kestävä vaatekaapin klassikko. Puuvillafarkut vain paranevat vanhetessaan – ne muokkautuvat käyttäjänsä vartalon mukaan ja näyttävät hyvältä myös kuluneena. Täyspuuvillainen farkku on myös käytännössä aina mahdollista korjata ja paikata, toisin kuin joustavat farkkulaadut.
Puuvillaisia farkkuja on olemassa eri tyyppisiä. Suurin osa markkinoilla olevista farkuista on viimeistelty valmiiksi erilaisin pesuin ja kulutuksin. Pieni osa farkuista on taas valmistettu niin kutsutusta raakadenimistä (eng. raw denim). Raakadenimiä ei ole viimeistelty pesuilla tai kulutuksilla, jolloin raakadenimin käytöllä ja huollolla on merkittävä vaikutus vaatteen ulkonäköön. Jokainen pari muotoutuu yksilöllisellä tavalla käyttäjänsä mukaan. Raakadenimistä valmistettuja miesten ja naisten farkkuja löytyy kattava valikoima esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan Pinkomo-liikkeen valikoimista.
Näitä ohjeita voit hyödyntää sekä ”tavallisten” että raakadenimistä valmistettujen farkkujen huollossa. Raakadenimin huolto jakautuu vahvasti erilaisiin koulukuntiin ja hifistelyn määrä on loputon – jotkut puhdistavat farkkunsa kylpemällä ne jalassaan, toiset taas eivät pese farkkujaan koskaan, jotta housuihin muodostuisi lian ja viimeistelyssä käytetyn tärkin vaikutuksesta parhaat mahdolliset feidit eli kulutusjäljet. Toisaalta farkut on aikoinaan kehitetty kestäviksi työhousuiksi ja lähtökohtaisesti vesipesu onkin silloin tällöin tarpeen. Lika kuluttaa denimkangasta, koska puuvilla ei puhdista itse itseään kuten esimerkiksi eläinperäinen villa tekee. Valitse kuitenkin farkkujen huollossa itsellesi sopiva tyyli.
Ohjekokonaisuuden asiantuntijana toimi Pinkomon Mirka Markkula.

Päivittäinen huolto
Välineet
- Housuhenkari
- Kent CC20 vaateharja
- Marseille- tai sappisaippua

1. Ripusta henkarille
Farkut kannattaa ripustaa henkarille jokaisen käytön jälkeen. Tämä auttaa vaatetta palautumaan ja oikenemaan päivän aikana tulleista rypyistä. Aamun kiireessä farkut on myös huomattavasti nopeampi napata päälle henkarilta kuin tuolin päälle muodostuneen vaatekasan uumenista.

2. Harjaa
Denim hyötyy myös päivittäisestä harjauksesta. Tehokkain väline puuvilladenimin hoitoon on Kent CC20-vaateharja, jonka karkealla puolella saa tehokkaasti puhdistettua myös lahkeiden kuraroiskeet.

3. Tuuleta ja pakasta
Tuuletus pitää farkut raikkaana pesujen välissä. Nosta housut henkarilla yöksi parvekkeelle tai hetkeksi avonaisen ikkunan läheisyyteen. Voit freesata farkkusi silloin tällöin myös pakastamalla. Laita farkut isossa pakastuspussissa yöksi pakkaseen tai pakkaspäivänä parvekkeelle.

4. Poista tahrat paikallisesti
Poista farkkuihisi tullut tahra mahdollisimman tuoreeltaan, jottei se pääse pinttymään kankaaseen. Kostuta tahrakohta ja käsittele se marseille- tai sappisaippualla. Huuhtele ja toista käsittely tarvittaessa. Voit käyttää saippuan levityksessä apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Harjaa tahrakohtaa kuitenkin maltillisesti. Esimerkiksi tummiin farkkuihin ja erityisesti raakadenimlaatuihin voi jäädä voimakkaan hankauksen seurauksena vaalea jälki.
Käsinpesu
Välineet
- Hellävarainen, nestemäinen pesuaine
- Tahroille marseille- tai sappisaippua
- Pyyhe
- Housuhenkari
Kun farkkusi ovat oikeasti likaiset eikä pesuväliä ole mahdollista pidentää, on niiden pesun aika. Jos haluat pestä farkut erityisen hellävaraisesti, on käsinpesu hyvä vaihtoehto.
Erityisesti raakadenimistä valmistettujen farkkujen ensimmäiset pesut voi olla syytä hoitaa käsin, jolloin pesu kuluttaa farkkujen väriä mahdollisimman tasaisesti.

1. Esikäsittele tahrat
Ennen farkkujen pesua, poista mahdolliset vaatteessa olevat tahrat. Kostuta tahrakohta ja käsittele alue marseille- tai sappisaippualla. Toista käsittely tarvittaessa, kunnes tahra on hävinnyt. Voit käyttää saippuan levityksessä apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Harjaa tahrakohtaa kuitenkin maltillisesti. Esimerkiksi tummiin farkkuihin ja erityisesti raakadenimlaatuihin voi jäädä voimakkaan hankauksen seurauksena vaalea jälki.

2. Pese
Valmistele tahranpoiston jälkeen pesuvesi. Laske reilun kokoiseen pesuastiaan, esimerkiksi ammeeseen, viileä vesi ja lisää pieni määrä nestemäistä pesuainetta. Käännä farkut nurin, sulje napit ja vetoketjut ja laske pesuastiaan. Farkkuja ei tarvitse erityisesti heilutella vedessä, anna vain niiden liota hetki, jotta lika irtoaa kunnolla.

3. Huuhtele ja imeytä vesi pyyhkeeseen
Kaada pesuvesi pois ja lisää astiaan viileä puhdas vesi. Halutessasi voit lisätä huuhteluveteen tilkan väkiviinaetikkaa, joka poistaa viimeisetkin pesuainejäämät. Toista huuhtelu, kunnes pesuvesi on kirkasta. Imeytä tämän jälkeen ylimääräinen vesi pyyhkeeseen. Levitä farkut pyyhkeen päälle esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle ja rullaa farkut pyyhkeen sisään.

4. Kuivaa housuhenkarilla
Oio lopuksi farkut muotoonsa ja nosta housuhenkarille kuivumaan. Jos housut tuntuvat pesun jälkeen karheilta, voit pehmentää ne silitysraudalla silittämällä tai höyryttämällä vaatehöyrystimellä.
Cold soaking - farkkujen liotus
Välineet
- Pyyhe
- Housuhenkari
Jos farkkusi kaipaavat pesun sijaan vain kevyen freesauksen, voit kokeilla farkkujen liotusta viileässä tai kädenlämpöisessä vedessä. Tätä kutsutaan myös nimellä cold soaking. Liotus paitsi raikastaa, myös hieman napakoittaa käytössä venynyttä farkkua. Liotus voi myös sopia raakadenimfarkun ensimmäiseksi ”vesipesuksi”.
Lämpötilan valinnassa on kannattaa huomioida housujen mahdollinen kutistuminen, erityisesti jos kyseessä on uudet farkut. Valitse viileä vesi, jos haluat varmistua siitä, että farkkusi kutistuvat liotettaessa mahdollisimman vähän. Jos taas tätä riskiä ei ole, kannattaa housut liottaa kädenlämpöisessä vedessä, jolloin ne puhdistuvat paremmin.
Pro tip! Jos farkkusi eivät istu aivan täydellisesti, voi liotusta hyödyntää parantamaan farkkujen istuvuutta myös paikallisesti. Jos jokin osa farkuista tuntuu liian tiukalta, pue farkut päällesi ja kostuta ongelmakohta kylmään veteen kostutetulla, märällä pyyhkeellä. Oleskele kostutetut housut päälläsi, jotta kangas venyy ja toista käsittely tarvittaessa housujen kuivuttua. Jos taas esimerkiksi housujen vyötärö on liian suuri, liota tätä osaa farkuista puoli tuntia lämpimässä vedessä. Näin saat ongelmakohtaa hieman kutistettua.

1. Liota
Laske reilun kokoiseen pesuastiaan kädenlämpöinen tai viileä vesi valintasi mukaan. Käännä farkut nurin, sulje vetoketjut ja napit ja laske farkut veteen. Anna housujen liota rauhassa noin 30 minuuttia.

2. Huuhtele
Kaada liotusvesi pois ja huuhtele farkut vielä puhtaalla vedellä poistaaksesi vaatteesta mahdollisesti irronneen lian ja värin.

3. Imeytä vesi pyyhkeeseen ja kuivaa housuhenkarilla
Kun housut on huuhdeltu, levitä farkut pyyhkeen päälle esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle. Rullaa farkut pyyhkeen sisään, jotta pyyhe imee ylimääräisen veden. Oio farkut muotoonsa ja kuivaa housuhenkarilla. Jos housut tuntuvat pesun jälkeen karheilta, voit pehmentää housujen pinnan silitysraudalla silittämällä tai höyryttämällä ne vaatehöyrystimellä.
Konepesu
Välineet
- Hellävarainen, nestemäinen pesuaine
- Tahroille marseille- tai sappisaippua
- Pyyhe

1. Esikäsittele tahrat
Kun farkkusi ovat oikeasti likaiset eikä pesuväliä ole mahdollista pidentää, on niiden pesun aika. Ennen farkkujen pesua, poista mahdolliset vaatteessa olevat tahrat. Kostuta tahrakohta ja käsittele alue marseille- tai sappisaippualla. Toista käsittely tarvittaessa, kunnes tahra on hävinnyt. Voit käyttää saippuan levityksessä apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Harjaa tahrakohtaa kuitenkin maltillisesti. Esimerkiksi tummiin farkkuihin voi jäädä voimakkaan hankauksen seurauksena vaalea jälki.

2. Valitse oikea pesuohjelma ja pese väljässä koneessa
Sulje sitten farkkujen napit ja vetoketjut ja käännä vaate pesun ajaksi nurin. Halutessasi voit sujauttaa farkut esimerkiksi Guppyfriend-pesupussiin, joka suojaa farkkuja pesun aikaiselta hankaukselta.
Valitse 30 asteen hienopesuohjelma, laske linkouskierrokset maltillisiksi ja lisää pieni määrä hellävaraista, nestemäistä pesuainetta. Jotkut täyspuuvillaiset farkkulaadut voivat kestää myös korkeampia lämpötiloja, mutta värin pysyvyyden, kutistumisen ehkäisemisen sekä energiankulutuksen kannalta matala lämpötila on usein paras vaihtoehto. Kuitenkin esimerkiksi valkoiset farkut voi olla perusteltua pestä silloin tällöin jopa 60 asteen lämpötilassa.
Täytä kone väljästi, koska farkkuihin saattaa muodostua ikäviä kulumajälkiä liian täydessä koneessa. Jos haluat pestä farkkusi todella hellävaraisesti, voit valita jopa käsinpesuohjelman. Halutessasi voit lisätä huuhteluaineeksi tilkan väkiviinaetikkaa.
Jos farkut tuntuvat pesun jälkeen kovin märiltä, rullaa ne kuivan pyyhkeen sisään, jolloin ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen. Oio sen jälkeen farkun muotoonsa ja kuivaa housuhenkarilla. Jos housut tuntuvat pesun jälkeen karheilta, voit pehmentää ne silitysraudalla silittämällä tai höyryttämällä vaatehöyrystimellä.
Kausisäilytys

Säilytä henkarilla tai viikattuna
Pese farkkusi mieluiten ennen säilytystä tottumustesi mukaan. Näin lika ei pääse pinttymään ja kuluttamaan kuituja säilytyksen aikana. Säilytä farkut housuhenkarilla tai viikattuna vaatekaapissa. Halutessasi voit sujauttaa farkut säilytyksen ajaksi vaikka kangaskassiin. Kangaskassi hengittää, mutta suojaa silti vaatettasi pölyltä.
Väkiviinaetikan lisääminen konepesuun farkuille (ja kaikille tekstiileille) on erittäin suositeltavaa. Se kannattaa tehdä aina, vaikka ei olisi ennen käyttänytkään perinteistä huuhteluainetta. Väkiviinaetikan idea on pyykinpesussa tarjoilla ohjelman loppuun voimakkaasti hapan aine, joka sulkee emäksen (pesuaine) avaamat kuidut tekstiilissä. Etikan etuja on muitakin. Se poistaa koneen rummusta hajuja, tekee luonnonkuiduista pehmeämpiä ja vähentää huoneiston tekstiilipölyä, kun tekstiilien kuidut on suljettu. Annostellaan samalla tapaa kuin huuhteluaine.
Kiitos Outi tästä kattavasta lisäyksestä! Paljon uutta tietoa meillekin etikan eduista! 🙂 /Maria