You are currently viewing Pikaehostus kirppisvaatteille

Sileäksi höyrytettyjen ja huollettujen vaatteiden selailu siisteissä second hand -liikkeissä on yksi lempiasioistamme. Kun myymme omia vaatteitamme, haluamme tarjota pienen palan tuota samaa tunnetta ostajalle ja samalla maksimoimme myös myyntituottomme. Näin sen teemme:

 

VILLAKANGASTAKIT 

1. Harjaus 

Harjaus vaateharjalla riittää usein jo yksinään tekemään tarvittavan taian villakangastakille. Vaateharja puhdistaa pölyä sekä tekee villakankaan pinnasta sileän ja pehmeän. Pitkän takin harjaus vie parhaimmillaan vain kymmenen minuuttia ja muutos on aina yhtä vaikuttava. Harjatulle takille voi usein helpostikin laittaa muutaman kympin lisähintaa. Puhumattakaan siitä kuinka ihanaa on ostaa siisti ja harjattu takki! 

Villakangastakeille kaksipuolinen Kent CC20-vaateharja on suosikkimme. Harjan kovempi puoli irrottaa tehokkaasti irtonukkaa sekä puhdistaa kuivuneet tahrat. Harjan pehmeämpi puoli tekee kankaan pinnasta kauniin sileän ja kiiltävän.

2. Nukanpoisto

Sitkeimmät yksittäiset nukat voi poimia villakankaasta sormin. Suurempien nukkaisten pintojen siistimiseen voi käyttää nukkakampaa tai -kiveä. Nukkakampa sopii yleensä parhaiten sileille villakankaille – nukkakivi taas pörhöisemmille ja karkeammille villakankaille. 

3. Höyrytys

Tarvittaessa takin voi myös höyryttää. Höyrytys raikastaa, silottaa kankaan pintaa ja oikoo ryppyjä. Etenkin ohkaisemmat villakankaat ryppyyntyvät usein käytössä, jolloin höyrytys voi tehdä ihmeitä. Viisi minuuttia voi olla viisi euroa!

 

“Selkeästi vanhoja, mutta huollettuja vaatteita katsellessa silmiini usein piirtyy kuvitelma edellisestä käyttäjästä ja hetkistä, joissa vaate on ollut mukana. Sellaisista vaatteista huokuu arvostus ja luotto tuota vaatekappaletta kohtaan. Siinä on jotain tosi kiehtovaa” -Maria

NEULEET

1. Harjaus

Harjaus vaateharjalla poistaa pesun jälkeisen pörhöisyyden, puhdistaa irtonukan ja silottaa neuleen pintaa. Helppohoitoiselle merinovillalle riittää yleensä pelkkä harjaus eikä erillistä nukanpoistoa tarvitse tehdä. Harjaukseen meidän luottoharjamme Kent CP6 on hellävaraisin. Kuten villakankaille, myös neuleille jo pelkkä harjaus voi tehdä ihmeitä! 

2. Nukanpoisto

Nukkaiset neuleet ovat ehkä niitä epähoukuttevimpia vaatekappaleita kirppareilla (vaikka tietäisikin, kuinka nukan saa poistettua). Sileistä neuloksista nukan voi poistaa niin ikään nukkakammalla ja karkeammista ja pörhöisemmistä neuloksista nukkakivellä. Nukkakivi on taikaväline esimerkiksi mohairsekoiteneulosten huoltoon! Työskentelyä helpottaa, kun neuleen levittää tyynyn päälle. Pehmeä alusta pitää neuleen paikoillaan ja vähentää neuleeseen kohdistuvaa painetta. Kymmenen euroa voi nopeasti tuplaantua!

3. Höyrytys, silitys tai prässäys

Neuleet voi tarvittaessa viimeistellä höyryttämällä. Sileät ja ohkaiset neulokset voi myös silittää miedolla lämmöllä silitysliinan läpi tai prässätä silitysraudalla kylmällä vedellä kostutetun harson läpi, niin ikään mietoa lämpöä käyttäen. Prässäys tekee neuleesta kuin uuden!

 

“Jos lähetämme myydyn tuotteen postitse, saatamme sujauttaa mukaan pienen kortin, johon kirjoitamme tärppivinkit kyseisen tuotteen hoitoon.” -Maria & Jenna

KENGÄT

Pintanahkaiset kengät

Pintanahkaiset kengät saa viidessä minuutissa siistiksi näin: Pintalika puhdistetaan kevyesti kostutetulla luonnonsienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla. Puhdistuksen jälkeen kengille levitetään hoitoaine, jonka annetaan imeytyä muutama minuutti. Imeytymisen jälkeen kengät harjataan kiiltäväksi kenkäharjalla. Valmista!

Meidän suosikkiaineemme kenkien pikafixaukseen on Saphir Universal Cream, joka on myös ehdoton pikalähtöjen luottopelastaja! Extrakiiltoa kenkiin voi tuoda kovavahalla. Kulunut väri ja kolhut peittyvät tarvittaessa värillisellä kenkävoiteella.

Mokkakengät

Likaantuneiden ja tummuneiden vaaleiden sävyjen freesaukseen pesu on yleensä tehokkain vaihtoehto. Tummille mokkakengille pikafixauksen voi tehdä ilman varsinaista pesua: Kengistä harjataan ensin pintalika kenkäharjalla. Puhdistusta voi tehostaa suihkauttamalla kengille vettä ja harjata kengät tämän jälkeen vielä kertaalleen. Yksittäiset tahrat voi käsitellä mokkakivellä tai rapsuttaa varovasti terävällä veitsellä. Kevyen puhdistuksen jälkeen kengät viimeistellään kenkien sävyisellä hoitosuihkeella. Saphir Renovator Spray hämmästyttää meidät joka kerta!

Mikäli kenkien ostaja asuu samassa kaupungissa, voi mukaan sujauttaa vinkin luottosuutarista!

“Kirppistapahtumiin otan aina peilin mukaan, jotta ostaja saa mallailtua tuotetta jo paikan päällä. Se vaikuttaa yllättävän paljon ostopäätökseen.” -Jenna

NAHKALAUKUT, -VAATTEET JA -ASUSTEET

Laukkujen freesaus kannattaa aina aloittaa sisustan imuroimisella niin tulee samalla käyneeksi läpi kaikki taskut. Jos vuoria ei ole kiinnitetty päällisnahkaan, voi sen vetää ulos ja harjata lisäksi vaateharjalla. Yksittäiset tahrat voi tarvittaessa puhdistaa marseille- tai sappisaipualla ja hammasharjalla. Sama ohje pätee esimerkiksi nahkatakkien taskuihin. 

Pintanahasta voi pyyhkiä irtolian kevyesti kostutetulla luonnonsienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla. Puhdistuksen jälkeen nahalle levitetään kevyt hoitoaine, jonka annetaan vaikuttaa muutama minuutti ja harjataan pinta kiiltäväksi. Siinä se! 

Saphir Universal Cream sopii tyypillisimmille pintanahoille ja löytyy muuten meidän kummankin eteisen pöydältä. Universal Cream on ihan ykköstuote, kun haluaa välillä nopeasti freesata sateessa ja rännässä keikkuvaa luottolaukkua tai pitkien saappaiden varsia! Maitomainen koostumus leviää ihanan vaivattomasti suurille pinnoille. Pehmoisille nappa-ja aniliininahoille Saphir Nappa Leather Cream on aina paras vaihtoehto. Kyseinen tuote sopii esimerkiksi nahkahansikkaiden hoitoon.

OMAT SUOSIKIT

Jutun kuvissa on sellaisia vaatekappaleita ja asusteita, joita yleensä silmäilemme erityisesti kirppiksillä ja 2nd hand -myymälöissä. Näppituntuma kertoo jo aika paljon, kun käy täysiä rekkejä läpi. Luonnonmateriaaleista villaneulosvaatteisiin, villakangastakkeihin, denimiin ja nahkavaatteisiin on ainakin helppo tarttua silloinkin kun on laiskalla tuulella. 

Jennan parhaimpiin löytöihin lukeutuu kashmirvilla-sekoitteinen villakangastakki (löytyi Kurvin Fidalta), mohairpintainen paksu peacoat-takki (Suomenojan Kierrätyskeskuksesta) sekä mintissä kunnossa olleet suoralahkeiset nahkahousut (Pieni Sydän 2nd handista). Viime kesän yllättävä bongaus oli Luhdan Studio-merkkinen silkkipellavainen housupuku Tampereen Lielahden Kontista. Kontit muutenkin ovat aina vierailemisen arvoisia, koska siellä vaatteet on laitettu esille tarpeeksi väljästi ja kategorisoidusti ja kengät lajiteltu koon mukaan. 

Maria on tehnyt hyviä löytöjä aikoinaan Hämeenlinnan kirppiksiltä siellä opiskellessaan, esimerkiksi vyöllinen lantiolle ulottuva nahkatakki on sieltä. Kauniita neuleita ja villahameita Maria on löytänyt Töölön Uffilta ja Wanha Kierto -kirppikseltä Töölöstä (alakerrassa on monesti ollut todella laadukkaan näköisiä jakkuja ja takkeja pilkkahinnalla!). Max Mara -inspiroituneen suomalaisen villakangastakin Maria bongasi reilu vuosi sitten Siivouspäivänä Hesperian puistosta erään vanhan rouvan viltiltä viidellä eurolla!

Onko teillä suosikkipaikkoja, joissa haluaa aina käydä kirppiskierroksella? Ja miksi kyseinen paikka on niin hyvä ja mieluinen? 

 

Kuvat: Margaret Howell, Zoe Ghertner, vogue.com, mango.com

Kommentoi