Päivitetty

Lampaan ja vuohennahat ovat samankaltaisia, hyvin ohuita ja pehmeitä nahkalaatuja. Nahan viimeistelystä riippuen näille nahoille pätee samat ohjeet ja aineet. Huoltoaineiden valinnassa tärkeintä on valita kevyt hoitoaine, joka sisältää nahkaan nähden sopivasti rasvoja ja vahoja. Tavallinen hoitoaine voi tehdä nahasta tahmean ja raskaan oloisen. 

Ohje soveltuu pehmeille lampaan- ja vuohennahkaisille jalkineille sekä aniliininahkaisille jalkineille, jotka on tarkoitus säilyttää mahdollisimman pehmeinä ja keveinä – esimerkiksi ballerinat, sisätossut tai pehmeät nilkkurit.

Näkyvin ero lampaan ja vuohen nahan välillä on lujuus, joustavuus ja pinta. Lampaan nahka (eng. sheep skin) on löyhän kuiturakenteensa ansiosta hyvin joustava, hengittävä ja pehmeä. Toisaalta lampaan nahalla on tämän vuoksi huono vetolujuus; se venyy helposti ja imee kosteutta itseensä. Lampaannahkaa käytetään pääasiassa vaatteisiin ja asusteisiin materiaalin helpon muokattavuuden ja kauniin laskeutuvuuden ansioista. Lampaan nahka on keveydestään huolimatta myös lämmin materiaali.

Vuohennahka (eng. goat skin) on kuiturakenteeltaan tiiviimpi kuin lampaannahka, ja sillä on tämän vuoksi parempi vetolujuus kuin lampaan nahalla. Tämän ansiosta vuohennahka pysyy hyvin muodossaan ja kestää erinomaisesti myös kosteutta. Toisaalta vuohennahka ei ole niin pehmeä kuin lampaannahka.

Karitsan (eng. lamb skin) ja kilin (eng. kid skin) -nahat ovat vasikan nahan tapaan arvostettuja ja vielä asteen kevyempiä ja hienojakoisempia nahkalaatuja, kuin lampaan- ja vuohen nahat. Näihin nahkoihin pätee samat hoito-ohjeet.

Käyttöönotto

Tunnustele ja testaa aina ensin, minkälainen viimeistely nahassa on. Lisätietoa nahan viimeistelytyypeistä ja niiden tunnistamisesta voit lukea täältä.

Vaaleat aniliininahat on yleensä turvallisinta viedä luotettavan suutarin käsiteltäväksi, sillä nahka saattaa tummua käsittelystä ja tasaisen lopputuloksen saaminen itse voi olla haastavaa. Tummissa sävyissä hoidettavuus on yleensä parempi ja käsittely helpompaa. Aniliininahat ovat jalkineissa hyvin harvinaisia, joten kenkäsi ovat mitä luultavimmin semianiliini- tai peitevärjättyä nahkaa.

Vaikka  hoitoaine sisältää pienen määrän myös suojaavia aineita, on aina tärkeää muistaa, että pehmeät lampaan- ja vuohenahat ovat arkoja materiaaleja, joita ei tulisi käyttää sadekelillä suojasta huolimatta.

 

 

1. Hoitoaine

Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineessa on kevyt ja helposti levittyvä geelimäinen koostumus. Levitykseen paras väline on kuiva ja puhdas pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Myös pehmeä puuvillaliina käy.

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta sienelle tai puuvillaliinalle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja edetä kappale kerrallaan, jotta saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi pehmeällä harjalla.

Saphir Nappa Leather Balm sisältää pienen määrän myös suojaavia ainesosia, joten erillistä suojaa kenkiin ei välttämättä tarvita. Halutessasi voit lisätä kärki- ja kantaosiin vahaa tai suihkuttaa pintaan kevyen kerroksen suojasuihketta. 

2. Kärjen ja kannan vahaus

Vahan käyttö kärjessä ja kannassa on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa – varsinkin jos kyseessä on matalapohjainen kenkä. Vahakerros kärjessä ja kannassa tuo lisäsuojaa lialta, kolhuilta ja naarmuilta. Vaha tuo myös kauniin kiillon ja luo viimeistellyn vaikutelman. Valitse vahan väri aina kenkiesi värin mukaan. Käytä väritöntä vahaa, jos et löydä kengillesi sopivaa väriä. 

Tee näin: Annostele pieni määrä vahaa puuvillaliinalle. Levitä pyörivin liikkein kengän kärki- ja kantaosiin. Jos kengän korko on nahkapäällysteinen, levitä vahaa myös korkoon. Anna kuivua ja harjaa hellästi kiiltäväksi.

Vinkki: Voit levittää vahaa myös kapealle alueelle kautta koko kengän alaosan, jos kengän pohja on ohut kauttaaltaan. Tee näin: Pyyhi vahaa noin yhden senttimetrin alueelle koko kengän alaosaan ja häivytä varovasti ylöspäin. Anna kuivua ja harjaa hellästi kiiltäväksi.

Jos kengissäsi on nahkapohja jatka tähän ohjeeseen. Muussa tapauksessa kenkäsi ovat nyt käyttövalmiit!

Hoito ja huolto

Kengät huolletaan jatkossa käytön mukaan. Jos kengät ovat säännöllisessä käytössä, voit käsitellä ne esimerkiksi kerran kuussa tai sitten kun ne mielestäsi vaativat käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Nahkaa ei kannata koskaan hoitaa liikaa, jotta ryhti ja muoto säilyvät kauniina – vähemmän on yleensä enemmän.

Hoito ja huolto tapahtuu samalla tavalla kuin käyttöönottokäsittely, mutta alkuun lisätään tarvittaessa puhdistus.

Puhdistus

Jos kengissä on vain hieman pintalikaa, riittää puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaner Shampoota. Levitykseen paras väline on sieni, esimerkiksi kuiva ja puhdas pesusieni. Pehmeä puuvillaliina käy myös.

Tee näin: Kostuta sieni tai liina kevyesti vedellä ja pyyhi kenkä ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa liinalle tai sienelle. Käytä vaahtoa sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Käy kenkä kauttaaltaan läpi kappale kerrallaan. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Lopuksi kostuta puhdas liina ja pyyhi kenkä vielä kauttaaltaan puhtaalla liinalla puhdistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

Kausisäilytys

Välineet

  1. Sanomalehtiä tai silkkipaperia
  2. Kenkäpussi

Puhdista kengät perusteellisesti ja käsittele ne hoitoaineella ennen säilytystä. Muista myös pohjien puhdistus ja huolto ennen säilytystä. Ohjeen löydät täältä

1. Täytä ja muotoile

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä tai silkkipaperilla. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää vaaleaa silkkipaperia, jotta vältyt mahdollisilta tummentumilta ja tahroilta.

Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai lehdestä putken tukemaan muotoa. Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

2. Suojaa ja sijoita oikein

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. 

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneen lämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttitiloja, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart