Päivitetty

Ohje on laadittu pääsääntöisesti pehmeille lampaan- ja vuohennahkaisille jalkineille, jotka on tarkoitus säilyttää pehmeänä ja kevyenä. Ohje soveltuu esimerkiksi ballerinojen, pehmeiden kesäkenkien ja sisätossujen hoitoon. Ohje on sovellettavissa myös tuetummille ja kovemmille malleille. Näiden kohdalla voit vaihtaa Saphir Delicate Creamin Saphir Leather Lotioniin tai Saphir Universal Creamiin. 

Lampaan ja vuohennahat ovat samankaltaisia, hyvin ohuita ja pehmeitä nahkalaatuja. Nahan viimeistelystä riippuen näille nahoille pätee samat ohjeet ja aineet. Huoltoaineiden valinnassa tärkeintä on valita kevyt hoitoaine, joka sisältää sopivasti rasvoja ja vahoja.

Näkyvin ero lampaan ja vuohen nahan välillä on lujuus, joustavuus ja pinta. Lampaan nahka (eng. sheep skin) on löyhän kuiturakenteensa ansiosta hyvin joustava, hengittävä ja pehmeä. Toisaalta lampaan nahalla on tämän vuoksi huono vetolujuus; se venyy helposti ja imee kosteutta itseensä. Lampaannahkaa käytetään pääasiassa vaatteisiin ja asusteisiin materiaalin helpon muokattavuuden ja kauniin laskeutuvuuden ansioista. Lampaan nahka on keveydestään huolimatta myös lämmin materiaali.

Vuohennahka (eng. goat skin) on kuiturakenteeltaan tiiviimpi kuin lampaannahka, ja sillä on tämän vuoksi parempi vetolujuus kuin lampaan nahalla. Tämän ansiosta vuohenahka pysyy hyvin muodossaan ja kestää erinomaisesti myös kosteutta. Toisaalta vuohennahka ei ole niin pehmeä kuin lampaannahka.

Karitsan (eng. lamb skin) ja kilin (eng. kid skin) -nahat ovat vasikan nahan tapaan arvostettuja ja vielä asteen kevyempiä ja hienojakoisempia nahkalaatuja, kuin lampaan- ja vuohen nahat. Näihin nahkoihin pätee samat hoito-ohjeet.

Käyttöönotto

Välineet

  1. Saphir Delicate Cream
  2. Pehmeä puuvillaliina
  3. ( Saphir Wax Polish )
  4. ( Springyard Waterproofing Formula )

Tunnustele ja testaa aina ensin, minkälainen viimeistely nahassa on. Lisätietoa nahan viimeistelytyypeistä ja niiden tunnistamisesta voit lukea täältä.

Vaaleat aniliininahat on yleensä turvallisinta viedä luotettavan suutarin käsiteltäväksi, sillä nahka saattaa tummua käsittelystä ja tasaisen lopputuloksen saaminen itse voi olla haastavaa. Tummissa sävyissä hoidettavuus on yleensä parempi ja käsittely helpompaa. Aniliininahat ovat jalkineissa hyvin harvinaisia, joten kenkäsi ovat mitä luultavimmin semianiliini- tai peitevärjättyä nahkaa.

Vaikka nahka suojataan ohjeessa, on aina tärkeää muistaa, että pehmeät lampaan- ja vuohenahat ovat arkoja materiaaleja, joita ei tulisi käyttää sadekelillä suojasta huolimatta. Voit halutessasi käsitellä kenkäsi ainoastaan hoitoaineella jos haluat säilyttää nahan mahdollisimman luonnollisena. Ohjeessamme käytetty hoitoaine antaa myös hyvin kevyen suojan. Jos haluat käyttää kenkiä huolettomammin voi olla hyvä lisätä suojasuihke hoitoaineen jälkeen.

Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää Saphir Delicate Creamin sijaan Saphir Leather Lotionia tai Saphir Universal Creamia, joissa on astetta korkeampi vahapitoisuus. 

1. Hoitoaine

Saphir Delicate Cream -hoitoaineessa on kevyt ja helposti levittyvä koostumus. Aine ei muuta nahan väriä ja imeytyy hyvin. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa tai vanhasta pesusienestä leikattua sienen palaa.

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta puuvillaliinalle tai sienelle. Annostelussa on tärkeää olla maltillinen – liian vähän on aina parempi kuin liian paljon. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja edetä kappale kerrallaan, jotta saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Anna hoitoaineen kuivua vähintään 10 minuuttia ja harjaa pinta läpi pehmeällä harjalla.

2. Suojasuihke

Suihkuta suihke liinalle ja testaa levitystä ensin vähän näkyvään kohtaan, jotta näet kuinka aine leviää ja imeytyy. Testauksen jälkeen, levitä suoja-aine kengälle liinalla pyörivin liikkein. Suihketta annostellaan liinalle sen verran, että liina kostuu – märäksi liinaa ei tulisi suihkuttaa.

Anna suoja-aineen imeytyä vähintään 15 minuuttia ja harjaa pinta läpi kevyesti sopivan pehmeällä harjalla. Voit myös suihkuttaa suojan suoraan nahan pintaan, mutta olemme huomanneet, että kyseinen aine on joissakin tapauksissa helpompi levittää liinalla.

3. Kärjen ja kannan vahaus

Vahan käyttö kärjessä ja kannassa on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa, jos kyseessä on matalapohjainen kenkä. Vahakerros kärjessä ja kannassa tuo lisäsuojaa lialta, kolhuilta ja naarmuilta. Vaha tuo myös kauniin kiillon ja luo viimeistellyn vaikutelman. Valitse vahan väri aina kenkäsi värin mukaan.

Tee näin: Annostele pieni määrä vahaa puuvillaliinalle. Levitä pyörivin liikkein kengän kärki- ja kantaosiin. Jos kengän korko on nahkapäällysteinen, levitä vahaa myös korkoon. Anna kuivua ja harjaa hennosti kiiltäväksi.

Vinkki: Voit levittää vahaa myös kapealle alueelle kautta koko kengän alaosan, jos kengän pohja on ohut kauttaaltaan. Tee näin: Pyyhi vahaa noin yhden senttimetrin alueelle kengän alaosaan ja pyyhi vahaa varovasti ylöspäin häivyttääksesi rajan. Anna kuivua ja harjaa hennosti kiiltäväksi.

Jos kengissäsi on nahkapohja jatka tähän ohjeeseen. Muussa tapauksessa kenkäsi ovat nyt käyttövalmiit!

Hoito ja huolto

Välineet

  1. Saphir Cleaner Shampoo
  2. Saphir Delicate Cream
  3. Pehmeä puuvillaliina
  4. ( Springyard Waterproofing Formula )

Kenkä huolletaan jatkossa käytön mukaan. Jos kenkä on säännöllisessä käytössä, voit käsitellä kengän esimerkiksi kerran kuussa tai sitten kun kenkä mielestäsi vaatii käsittelyä. Omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Nahkaa ei kannata hoitaa liikaa, jotta ryhti ja muoto säilyy kauniina – vähemmän on yleensä enemmän.

Hoito ja huolto tapahtuu samalla tavalla kuin käyttöönottokäsittely, mutta alkuun lisätään tarvittaessa puhdistus.

Puhdistus

Jos kengissä on vain hieman pintalikaa, riittää puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaner Shampoota tai Springyard Leather Cleaning Formulaa. Levitykseen paras väline on sieni, esimerkiksi vanha pesusieni. Pehmeä puuvillaliina käy myös.

Tee näin: Kostuta sieni tai liina kevyesti vedellä ja pyyhi kenkä ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa liinalle tai sienelle. Käytä vaahtoa sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Käy kenkä kauttaaltaan läpi kappale kerrallaan. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Lopuksi kostuta puhdas liina ja pyyhi kenkä vielä kauttaaltaan puhtaalla liinalla puhdistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

Vaikeisiin tahroihin ja tummentumiin voit käyttää Saphir Renomat -pesuainetta. Tulemme tekemään tämän aineen käyttöön liittyen oman ohjeensa, sillä aineen käyttö on hieman haasteellisempaa. Saphir Renomat on hyvin vahva puhdistusaine, jota suositellaan käytettäväksi mahdollisimman harvoin (noin kerran vuodessa) ja vain vaikeissa tapauksissa. Muista myös, että vaikeat tahrat ja tummentumat voi aina viedä luotettavan suutarin hoidettavaksi jos omatoiminen puhdistus tuntuu vaikealta tai riskialttiilta.

Kausisäilytys

Välineet

  1. Sanomalehtiä tai silkkipaperia
  2. Kenkäpussi

Puhdista ja käsittele kengät hoitoaineella ennen säilytystä. Suoja-aineet lisätään vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Ohjeen puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. Muista myös pohjien puhdistus ja huolto ennen säilytystä. Ohjeen löydät täältä.

1. Täytä ja muotoile

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä tai silkkipaperilla. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää vaaleaa silkkipaperia, jotta vältyt mahdollisilta tummentumilta ja tahroilta.

Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai lehdestä putken tukemaan muotoa. Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

2. Suojaa ja sijoita oikein

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. 

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneen lämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttitiloja, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart