Päivitetty

Ohje on laadittu yleisohjeeksi hyvin pehmeästä ja ohuesta nahasta, kuten lampaan-, vuoden- tai poronnahasta valmistetuille laukuille. Nahka voi olla semianiliini- tai peitevärjättyä nahkaa. Käytämme sanaa yleisohje, sillä jokaisen laukun kohdalla on tärkeää ottaa huomioon laukun erityispiirteet ja soveltaa ohjetta niiden mukaan.

Ohje soveltuu myös hyvin kevyesti käsitellyille, eli aniliininahkaisille, laukuille. Aniliininahan tunnistaa siitä, että nahka imee kosteuden hyvin nopeasti ja nahkaan syntyy tummentuma. Tästä johtuen aniliininahkaan käytettävien aineiden tulee olla hyvin kevyitä ja vähän vahaa sisältäviä, jotta aine levittyy tasaisesti.

Ohjeemme laukku on peitevärjättyä lampaannahkaa.

Aluksi

Tunnustele ja testaa aina ensin, minkälainen viimeistely nahassa on, jotta osaat käsitellä nahkaa oikein. Etenkin vaaleaa aniliini- tai semianiliininahkaa hoitaessa tulee olla erityisen tarkka paineen kanssa ja pyrkiä etenemään tasaisesti kappale kerrallaan. Tummia sävyjä on aina pääsääntöisesti helpompi hoitaa.
Peitevärjättyä nahkaa hoitaessa taas on aina erityisen tärkeää tarkistaa näkymättömään kohtaan, ettei käytetty puhdistus- tai hoitoaine poista väriä nahan pinnasta. Väriä irtoaa aina jonkin verran puhdistuksessa ja hoitoainetta levittäessä, mutta huomaat kyllä jos väriä irtoaa selvästi liikaa niin, että nahan pintaan syntyy kuluma. Jos näin käy, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse, niin neuvomme kuinka kannattaa toimia. Liitäthän mukaan myös kuvia laukustasi: hello@arkiveatelier.com

Lisätietoa nahkojen viimeistelytyypeistä ja niiden tunnistamisesta voit lukea täältä. Tunnustelemalla ja katselemalla erilaisia nahkoja opit pian erottamaan erilaiset nahkatyypit toisistaan. Aniliini- ja semianiliininahat ovat yleensä kirjavampia ja pintatekstuuriltaan vaihtelevampia kuin peitevärjätyt nahat. Peitevärjätty nahka on yleensä tasavärinen ja pintatekstuuriltaan tasainen. Peitevärjätyn nahan pintaan on voitu tehdä myös erilaisia kuviointeja.
Välimuotoja toki aina löytyy, mutta edellä mainitut asiat ovat hyvä ohjenuora nahkalaatujen tunnistamisessa. Jos epäröit aloittamisessa, voit aina laittaa meille kuvia sähköpostitse hello@arkiveatelier.com.

Käyttöönotto

Välineet

 1. Saphir Nappa Leather Balm
 2. Sienen pala tai pehmeä puuvillaliina
 3. Nahkaharja

Nahkalaukkujen käyttöönottokäsittely on asia, joka usein unohtuu. Toki jos kyseessä on pääsääntöisesti sisäkäyttöön ja erityistilaisuuksisia varten hankittu laukku, ei käsittely ole välttämätöntä.

Jos kuitenkin kyseessä on päivittäiseen käyttöön hankittu laukku, on käyttöönottokäsittely hyvä tehdä. Kevyt suoja nahan pinnassa ennaltaehkäisee kosteus- ja likatahroja, sekä vähentää naarmujen ja kulumien syntymistä. Suoja auttaa myös säilyttämään laukun värin kirkkaana. Alusta lähtien hyvin hoidettu laukku on myös vaivattomampi hoitaa jatkossa!

Tee näin: Harjaa pinnasta tarvittaessa irtopöly pehmeällä nahkaharjalla tai pyyhi pinta kostealla liinalla. Testaa Saphir Nappa Leather Balm ensin näkymättömään kohtaan, esimerkiksi laukun pohjaan, ja anna vaikuttaa hetken. Jos aine imeytyy hyvin eikä esimerkiksi vie nahan väriä, voit edetä suuremmille pinnoille. Vaalea aniliini- tai semianiliininahka voi tummua hieman, mutta pääsääntöisesti Saphir Nappa Leather Balm ei muuta herkimpienkään nahkojen väriä laisinkaan. Vaaleat nahat tummuvat yleensä vain hetkellisesti, mutta väri tasaantuu hoitoaineen imeydyttyä ja kuivuttua.

Levitykseen paras väline on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala, mutta pehmeä puuvillaliina käy myös. Annostele hoitoainetta sienelle tai liinalle ja levitä laukulle pyörivin liikkein. Käytä levityksessä hyvin maltillisesti painovoimaa.

Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä laukku läpi kappale kerrallaan, jotta tulet käyneesi järjestelmällisesti läpi koko laukun ja saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Anna hoitoaineen vaikuttaa noin kymmenen minuuttia ja viimeistele pinta hellästi harjaamalla. Varmista vielä lopuksi puuvillaliinalla kevyesti hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Jos näin käy, anna hoitoaineen vielä imeytyä esimerkiksi yön yli ja tarkista irtoaako väriä vielä. Yleensä värin irtoaminen johtuu vain siitä, että hoitoaine ei ole vielä ehtinyt imeytyä kokonaan. Värin irtoaminen kyllä loppuu ajan kuluessa.

Paksusti peitevärjätyt nahat eivät ime hoitoainetta yhtä hyvin kuin ohuemmin käsitellyt nahat, mutta esikäsittely on tästä huolimatta hyvä tehdä, jotta pinta säilyy alusta lähtien joustavana ja pehmeänä. Jos kyseessä on arvokas designer laukku, on hyvä aina ensin tiedustella hoito- ja suoja-aine suosituksia valmistajalta. Voit myös kysyä valmistajalta, käyvätkö suosittelemamme aineet juuri sinun laukullesi. Suurin osa designerlaukkujen valmistajista tuntee Saphir-nahanhoitotuotteet.

Saphir Nappa Leather Balm sisältää myös suojaavia ainesosia, joten erillistä suojaa ei tarvita. Laukku on nyt käyttövalmis!

Hoito ja huolto

Laukku huolletaan jatkossa käytön mukaan. Jos laukku on lähes päivittäisessä käytössä ja esimerkiksi usein altis kosteudelle ja lialle, voi olla hyvä käsitellä laukku kevyesti esimerkiksi kerran kahdessa kuussa tai sitten kun laukku mielestäsi vaatii käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Liikaa nahkaa ei kuitenkaan kannata hoitaa, jotta ryhti ja muoto säilyvät. Vähemmän on enemmän. Tärkeintä on muistaa huoltaa laukku vähintään aina ennen pidempiaikaista säilytystä.

Hoito ja huolto tapahtuu samalla tavalla kuin käyttöönottokäsittely, mutta alkuun lisätään tarvittaessa puhdistus.

Puhdistus 

Jos laukussa on vain hieman pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Cleaner Shampoota. Levitykseen paras väline on kuiva ja puhdas pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Pehmeä puuvillaliina käy myös.

Tee näin: Kostuta sieni tai liina kevyesti vedellä ja pyyhi laukku ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa sienelle tai liinalle. Käytä vaahtoa vain sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Käy koko laukku läpi osio kerrallaan. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Lopuksi kostuta puhdas liina ja pyyhi laukku vielä läpi puhtaalla liinalla puhdistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

Kahvojen ja hihnojen puhdistus

Hyvin tummuneita kahvoja ja hihnoja on yleensä mahdoton saada täysin puhdistettua, mutta puhdistuksella niistä voi saada alkutilannetta raikkaammat. Puhdistukseen paras aine on niin ikään Saphir Cleaner Shampoo ja välineeksi sienen pala. Vaahtomainen koostumus pääsee muita puhdistusaineita tehokkaammin pureutumaan nahkakuitujen väliin ja puhdistamaan syvältä. Sienellä puristelu taas auttaa nostamaan rasvaa ja likaa pintaan. Ole kuitenkin maltillinen puristelun kanssa ja lisää painetta vähitellen, sillä liika paine voi aiheuttaa pysyviä tummentumia.

Tee näin: Kostuta sieni kevyesti vedellä ja pyyhi kahva tai hihna ensin pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa sienelle. Nyt voit käyttää pesuainetta reilummin, sillä tarkoituksena on syöttää pesuainetta myös nahan sisään.

Puristele kahvaa tai hihnaa sienellä niin, että pesuaine vaahtoaa reilusti. Huuhtele sientä välillä ja toista käsittely. Huuhtele sieni lopuksi ja puristele sienellä pelkkää vettä käyttäen. Muotoile kahvat tai hihna takaisin muotoonsa ja anna kuivua rauhassa tasaisessa huoneen lämpötilassa.

Hoitoaine ja kulumien paikkaus

Puhdistuksen jälkeen käsittele laukku Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella. Ohjeet hoitoaineen levitykseen löydät yltä Käyttöönotto-osiosta. Jos laukussa on selkeitä kulumia tai naarmuja, voit testata niihin nahkamaalia. Kattava valikoima erilaisia nahkamaaleja löytyy esimerkiksi suutarimestarit.fi -verkkokaupasta. Ohjeemme laukkuun käytimme Tinte Dye Plus -maalia.

Myös värillistä kenkävahaa tai hoitoainetta voi varovasti testata pieniin kulumiin. Suurille pinnoille värillistä vahaa tai hoitoainetta ei koskaan tulisi laittaa, sillä väri voi käytössä tahrata vaatteet. Värillistä vahaa tai hoitoainetta käytettäessä on myös tärkeää antaa aineen imeytyä rauhassa – esimerkiksi yön yli – ja pyyhkiä pinta imeytymisen jälkeen perusteellisesti ylimääräisestä väristä puuvillaliinalla.  

Nahkamaalin käyttö

Puhdista kulunut kohta tai naarmu ensin maalin mukana tulevalla esikäsittelyliuoksella ja anna kuivua hetken. Sivele maalia kulumaan tai naarmuun pensselillä ja sipaise ylimääräinen maali heti perään sormella. Sormella sipaisu on kikka, jolla maali saadaan tasaisesti häivytettyä nahkaan. Anna maalin kuivua vähintään 8h ja toista käsittely tarvittaessa. Useat ohuet kerrokset luovat joustavan ja kestävän pinnan. Viimeistele pinta vielä hoitoaineella ja harjaa kiiltäväksi.

Kausisäilytys

Tee laukullesi perusteellinen kausihuolto ennen säilytystä: puhdista vuori sekä ulkopinta ja käsittele kaikki nahkaosat Saphir Nappa Leather Balmilla. Täytä laukku väriä päästämättömällä paperilla.

Sijoita laukku kankaiseen säilytyspussiin tai kangaskassiin. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. Muovi voi myös kerätä kosteutta sisäänsä ja synnyttää hometta.

Säilytä laukku hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneen lämpötilassa sekä poissa suoralta auringonvalolta ja lämpöpatterien läheisyydestä. Vältä kellareita ja vinttitiloja, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Vinkkejä laukkujen ylläpitoon

 • Säilytä laukku poissa suoralta auringonvalolta, silloin kuin se ei ole käytössä
 • Vältä laukun sijoittamista pattereiden tai muiden lämpölähteiden läheisyyteen
 • Vältä vaaleiden laukkujen kosketusta tummien denim-materiaalien kanssa
 • Vältä käsittelemästä ja kantamasta laukkua rasvaisilla tai likaisilla käsillä
 • Säilytä tavarat erillisissä pussukoissa laukun sisälllä
 • Vältä täyttämästä laukkua liian täyteen tai hyvin raskailla esineillä
 • Tyhjennä ja imuroi laukun sisus säännöllisesti
 • Pyyhi irtolika ja pöly säännöllisesti laukun pinnasta
 • Kuivaa kastuneen laukun pinta mahdollisimman nopeasti
 • Kanna laukun sisätaskussa mukanasi muovipussia, jolla voit suojata laukun sateen yllättäessä
 • Onko laukustasi irronnut osanen? Kysy onko valmistajan mahdollistaa toimittaa puuttuva osanen. Etenkin valmistajien klassikkomallien osia voi olla mahdollista löytää!

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart