Pyykinpesuaine ja kuivapesu kotona

Huoli ilmastonmuutoksesta on tuonut uusia oivalluksia vaatehuoltorutiineihini. Oman pyykinpesuaineen tekeminen jäi tavaksi muovittoman kuukauden jälkeen ja kotitekoisella kuivapesulla vähennän pesukertojen määrää.

Noin vuosi sitten päätimme testata muovitonta elämää kämppikseni kanssa. Haasteen jälkeen muovin välttämisestä sekä roskan ja energian käytön minimoimisesta on tullut itsestään selvä osa elämääni. Käteen jäi myös oivallus siitä, kuinka helppoa oman pyykinpesuaineen valmistus on, ja kuinka vaatteita voi freesata ilman varsinaista pesua!

 

Pyykinpesuaineen tärkein valmistusaine on vaalea marseillesaippua – sitä löytyy nykyään aina pala kotoani. Hajusteeksi lisään muutaman tipan eteeristä öljyä. Tällä hetkellä lempituoksu on piparminttu, mutta esimerkiksi laventeli on ihanan rauhoittava tuoksu lakanapyykille! Pesuaine syntyy kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että vedän blenderissä hienoksi ¼ palaa vaaleaa marseillesaippuaa ja keitän vajaan 1,5 litraa vettä. Saippuan voi myös raastaa, jos kotoa ei löydy tehosekoitinta. Kun vesi on kiehahtanut, kaadan saippuamurskan kattilaan ja sekoittelen kunnes pesuaine liukenee veteen. Tämän jälkeen annan seoksen jäähtyä kattilassa. Siinä se.

Liuos on ensin hyvin juoksevaa ja kirkasta, mutta saostuu ja paksunee jäähtyessään. Jos seos tuntuu jäähdyttyään kovin paksulta, voi sitä laimentaa keitetyllä vedellä. Toisaalta pesuaineen voi säilyttää myös paksuna ja annostella vähemmän – ihan mikä itselle toimii parhaiten. Valmiin pesuaineen säilytän lasipurkissa ja lisään purkkiin reilut 5-10 tippaa eteeristä öljyä. Vinkki: Pesuaineen voi annostella myös useampaan pieneen purkkiin ja hajustaa muutamalla eri tuoksulla! 

Koneelliseen annostelen vajaan yhden desilitran pesuainetta. Lakana-, alusvaate- ja treenivaatepyykin sekaan lisään vielä yhden ruokalusikallisen ruokasoodaa terästämään puhdistumista. Soodaa käytän aina myös vaalean pyykin pesemiseen. (Soodaa tilaamme aina säästöpussin roskan ja muovin välttämiseksi.) Huuhteluaineena toimii klassisesti väkiviinietikka. Vaalea marseillesaippua on hellävarainen pesuaine, joten käytän sitä myös villapyykin pesuun, mutta en lisää mukaan soodaa tai etikkaa huuhteluaineeksi.

Kotitekoinen kuivapesu

Vaateharjojen käytön myötä olen oppinut freesaamaan vaatteita ilman varsinaista pesua. Tuuletus käyttöjen jälkeen on totta kai oleellinen osa pesemättömyystalkoita (Johannan lanseeraama nimitys!), mutta tämän lisäksi vesisuihkeella tai omatekoisella vaatesuihkeella terästetty harjaus tekee myös taikoja.

Homma toimii niin, että levitän vaatteen tasaisesti silityslaudalle ja suihkuttelen pintaan vettä tai vaatesuihketta. Tämän jälkeen harjaan pinnan läpi vaateharjalla – hiha, lahje ja kappale kerrallaan. Lopuksi viimeistelen vaatteen silittämällä tai höyryttämällä. Vaatteen yleisilme kohoaa silmissä ja käsittely tekee vaatteesta raikkaan ja skarpin oloisen. Omatekoinen vaatesuihke syntyy niin ikään etikasta, vedestä ja eteerisestä öljystä: 1 osa vettä, 1 osa etikkaa ja muutama tippa eteeristä öljyä. Annostusta voi vaihdella maun mukaan ja vähentää esimerkiksi etikan määrää halutessaan.

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart