Ohuen ohut nahkapohja on siro ja tyylikäs klassikkoratkaisu kevyissä kesäjalkineissa. Ohut nahkapohja on myös ihanan joustava ja hengittävä vaihtoehto. 

Ohuen nahkapohjan kestävyys saattaa kuitenkin herättää huolenaihetta ja epäilyksiä, sillä Suomen ilmasto on hyvin vaihteleva. Ohut pohja myös kuluu hyvin nopeasti – säännöllisellä käytöllä reikä saattaa ilmestyä jo ensimmäisen kesän jälkeen, vaikka päällisellä olisi vielä vuosia edessään. Mitä siis tehdä? Puolipohjaa ei usein nähdä vaihtoehtona, sillä se saattaa pilata pohjan sirouden ja tehdä siitä myös jäykän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suutarille voi aina esittää toiveita ja ideoita. Alla esittelemme Arkivén ratkaisun siihen, kuinka ohuista nahkapohjista voi nauttia huolettomasti.

Aluksi

Voit huoletta kävellä uudella kenkäparillasi ensimmäiset viikot ilman pohjauksia ja nauttia nahkapohjan keveydestä. Suutari joka tapauksessa karhentaa pohjan pinnan ennen kumin kiinnittämistä, joten valmiiksi karheaksi kävelty kenkä voi myös säästää suutarin aikaa. Muista myös, että jo puhkikävellyt kengät on usein mahdollista vielä pelastaa uudella pohjauksella.

Toiveet suutarille

Kiinnitettävän kumin tulisi olla enintään 2 mm paksu, tätä paksumpi kumi tekee pohjasta jäykän ja ikävän näköisen. Joillakin suutareilla voi olla saatavilla erityisen ohutta ja taipuisaa yhden millimetrin paksuista kumia.

Koko kengän etuosaa peittävää puolipohjaa ei myöskään välttämättä ole tarpeen laittaa. Voit sen sijaan pyytää suutaria tekemään pohjallisesta pienemmän – niin, että sivuille jää noin puoli senttimetriä paljasta nahkapohjaa. Pohjan keskikohta kohoaa hieman pohjauksen jälkeen, jolloin sivut eivät pääse niin paljon kosketukseen maan kanssa. 

Pyydä suutaria lisäksi ohentamaan pohjallisen reunat niin, että kumi myötäilee nahkapohjaa, eikä kumin ja nahkan väliin synny palkkia. Pienempi puolipohja ei näy sivuilta eikä myöskään tee kengästä niin jäykkää, kuin kokonainen puolipohja. Pohjaan voi myös valita kengän oman pohjan värisen kumin, jolloin se on vieläkin näkymättömämpi. Jos astut voimakkaasti kärjellä voit pyytää suutaria jättämään etuosaan enemmän kumia suojaksi.

Pohjaöljy

Jos et halua lisätä kenkiisi kumipohjaa ollenkaan, voit pidentää pohjien ikää ravitsemalla ja suojaamalla niitä pohjaöljyllä. Myös kostealla ilmalla käyttöä ja soralla kävelyä kannattaa tässä tapauksessa välttää mahdollisuuksien mukaan.

Saphir Sole Guard ravitsee ja suojaa nahkapohjia vedeltä ja tiesuolalta pidentäen näin nahkapohjien käyttöikää. Sopivalla pohjaöljyn käytöllä pidät nahkapohjasi ravittuina ja joustavina, sekä ehkäiset halkeamien syntymisen. Saphir Sole Guardin käytössä tulee aina olla hyvin maltillinen. Öljyä annostellaan hyvin pieni määrä ja pohjat käsitellään käytön säännöllisyydestä riippuen enintään kerran kuussa (säännöllinen käyttö talvisaikaan). Kuivaan vuodenaikaan, tai jos kengät ovat harvemmin käytössä, riittää käsittely noin joka toinen kuukausi. Jos tarkoituksesi on lisätä kenkiisi kuminen puolipohja, pidä taukoa öljyn käytössä vähintään kuukausi ennen suutarille viemistä.

Tee näin: Puhdista kenkiesi pohjat esimerkiksi kynsiharjan avulla ja varmista, että pohjat ovat kuivat. Annostele maltillinen määrä öljyä pehmeälle puuvillaliinalle tai sienelle. Öljy imeytyy nopeasti, joten levityksessä kannattaa suosia nopeita liikkeitä vain kevyesti painaen. Ole varovainen, ettei öljyä pääse päällisnahkaan. Sivele öljyä koko kengän pohjalle ja anna kuivua vähintään tunti ennen käyttöönottoa. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua sopivan kokoista liinaa tai vanhasta pesusienestä leikattua sienen palaa.

Korkojen suojaus ja kiillotus

Nahkakoron tai pintanahalla päällystetyn koron voit suojata kenkävahalla. Vaha tuo myös korkoon kauniin kiillon.

Tee näin: Levitä pieni määrä vahaa puuvillaliinalla koron sivuihin. Anna vaikuttaa noin viiden minuutin ajan ja kiillota kenkäharjalla.

Ohjeen tuotteita kaupassa

Kommentoi