Näin huollat:
Nahkareppu

Ohjeemme reppu on hyvä esimerkki siitä, kuinka helposti tumman ja pehmeäpintaisen nahan voi uudistaa. Hämmästyimme itsekkin, kuinka suuren muutoksen saimme aikaan vain muutamalla tuotteella!

Ensimmäisessä kuvassa: Reppu ennen huoltoa – Erityisesti repun kulmat olivat kuluneet ja väri samentunut vuosien käytössä. 

Toisessa kuvassa: Reppu huollon jälkeen – Huolto tasoitti kaikki kulumat ja syvensi nahan väriä.

Huoltamamme reppu on valmistettu pehmeästä ohuesti peitevärjätystä lehmännahasta. Tiheä pintakuviointi tekee nahasta käytönjäljille armollisen, sillä siinä ei näy niin herkästi naarmut ja kolhut. Ohut peitevärjäys jättää nahan pinnan luonnollisen pehmeäksi.

Miksi tumma pehmeäpintainen nahka on erityisen helppo huoltaa?

Tumma vs. vaalea väri: Tummien ja vaaleiden peitevärjättyjen nahkojen huoltoa vertaillessa oleellista on se, että nahan kuluneet kohdat tummuvat hieman puhdistuksen ja hoitoaineen vaikutuksesta. Tummien sävyjen kohdalla tämä on suotavaa, sillä tummuminen tasaa vaaleammaksi kuluneita kohtia. Tummissa sävyissä myöskään pienet värierot eivät yleensä näy niin helposti. 

Vaaleiden nahkojen kohdalla huollon helppous riippuu siitä, minkä värinen nahan taustaväri on. Jos taustaväri on saman sävyinen, mutta vaaleampi kuin pintaväri, saattaa jo puhdistus ja hoitoaine riittää tasaamaan kuluneet kohdat. Jos taas taustaväri on selkeästi tummempi tai erivärinen, vaatii kulumien tasaus yleensä nahkamaalia tai nahalle tarkoitettua peiteväriä. Kuluneet kohdat myös imevät likaa herkemmin, mikä lisää kuluneen ja ehjän pinnan kontrastia. 

Pehmeä vs. kova pinta: Kovapintaisissa paksusti pintakäsitellyissä nahoissa naarmut ja kolhut näkyvät usein herkemmin kuin pehmeäpintaisissa nahoissa. Käytönjälkiä on myös haastavampi peittää, sillä nahan pinta on paksun pintakäsittelyn vuoksi muovimaisempi, eikä sen takia reagoi samalla tavalla huoltoaineisiin. Ohuesti pintakäsitellyistä nahoista naarmut voi parhaimmillaan tasoittaa vain sormella hankaamalla. 

Huolto-ohje nahkarepulle

Sama ohje sopii myös laukuille

TARVITSET:

Puhdistus: Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahto + luonnonsieni

Hoito ja suojaus: Saphir Universal Cream -hoitoaine + vaahtomuovisieni (vaaleille sävyille lisäksi Saphir Super Invulner -suojasuihke)

Vuorin puhdistus: Vaateharja (esim. Kent CC2) ja/tai imuri (tahroihin tarvittaessa marseille- tai sappisaippuaa)

Vuorin suojaus: Saphir Protector -suojasuihke tai Saphir Super Invulner -suojasuihke

Lisäksi: nahkaharja 

TEE NÄIN:

1. Puhdistus

Harjaa irtolika nahkaharjalla. Erityisesti saumakohdat on hyvä harjata perusteellisesti. Puhdistusvaahdon käyttöön paras työväline on luonnonsieni. Luonnonsieni liukuu nahalla erityisen hyvin ja pehmeällä myöten antavalla sienellä pääsee hyvin käsiksi myös ahtaisiin paikkoihin. 

Laske haaleaa vettä tilavaan astiaan tai lavuaarin pohjalle, kastele sieni ja puristele suurin osa vedestä pois; sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Puhdistusvaahtoa kannattaa annostella valmiiksi esimerkiksi pienelle lautaselle, josta sitä on helppo annostella sienelle.  

Puhdistus tehdään osio kerrallaan: Pyyhi osio ensin vaahtoon kastetulla sienellä, huuhtele sieni ja pyyhi saippua pois pelkällä vedellä. Myös sienen toista puolta voi käyttää saippuan poispyyhkimiseen, jolloin sientä ei tarvitse huuhdella niin usein. Saumat kannattaa pyyhkiä niiden suuntaisesti, sillä puhdistaessa lika usein pakkautuu saumoihin. Tarvittaessa saippuoinnin voi toistaa, jos reppu on erityisen likainen.

Puhdistuksen jälkeen repun annetaan kuivua, kunnes nahka on täysin kuivunut – yleensä noin 15–30 minuuttia on riittävä aika.

2. Hoito ja suojaus

Puhdistuksen jälkeen repulle levitetään hoitava ja suojaava Saphir Universal Cream -hoitoaine. Levitykseen paras väline on vaahtomuovisienen pala, jolla pääsee hyvin käsiksi myös saumoihin ja ahtaisiin paikkoihin. 

Annostele hoitoainetta esimerkiksi pienelle lautaselle – astiasta hoitoainetta on helpompi annostella sopivasti sienelle. Hoitoaineen annostelussa vähemmän on aina enemmän. Jos reppu on hyvin kuiva voi käsittelyn hoitoaineella toistaa muutaman päivän päästä. Kevyet kerrokset ja perusteellinen imeytymisaika tuovat parhaan lopputuloksen. 

Levitä hoitoaine repulle osio kerrallaan kevyin pyörivin liikkein. Kahvoille ja olkahihnoille hoitoainetta kannattaa käyttää erityisen maltillisesti tai ei ollenkaan, jos ne ovat muuttuneet käytössä tahmaiseksi. (Tahmaisuus johtuu siitä, että nahkaan imeytyy iholta rasvaa ja hikeä. Tahmaisuutta voi vähentää perusteellisella puhdistuksella). Anna hoitoaineen vaikuttaa 5–10 minuuttia ja harjaa reppu lopuksi perusteellisesti nahkaharjalla. Harjaus on tärkeää, jottei nahan pintä jää tahmaiseksi ja sameaksi. Hoitoaineen voi antaa vaikuttaa myös yön yli ja harjata vasta seuraavana päivänä. Pidempi imeytymisaika tuo kiiltävämmän lopputuloksen. Vaaleille sävyille kannattaa suihkuttaa lisäsuojaksi suojasuihke. Tummille sävyille hoitoaineen tuoma suoja on riittävä. 

HUOM: Huollon jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Erityisesti olkahihnojen värin päästävyys kannattaa tarkistaa. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, repun on hyvä antaa levätä yön yli ennen käyttöönottoa. Seuraavana päivänä kannattaa vielä tarkistaa uudelleen irtoaako väriä. Ensimmäisinä päivinä huollon jälkeen kannattaa myös välttää vaaleiden vaatteiden käyttämistä repun kanssa, sillä hankautuminen voi vielä alkuun edistää värin päästämistä. 

3. Vuorin puhdistus

Ohjeet vuorin puhdistukseen ja puhtaanapitoon löytyvät ohje-arkistostamme täältä

Ensimmäisessä kuvassa: Reppu ennen huoltoa. Toisessa kuvassa: Reppu huollon jälkeen. 

Vinkki:
Jos kulumat eivät peity yhdellä hoitoainekerroksella, voit levittää niihin paikallisesti hoitoainetta sormella. Sormen lämpö edistää kulumien tasoittumista. Käsittelyä voi tarpeen tullen toistaa, kunnes kuluma alkaa tasoittua – kuitenkin niin, että hoitoaineen antaa aina imeytyä 5–10 minuuttia käsittelyjen välissä ja harjaa pinnan ennen uutta kerrosta. 2–3 kevyttä kerrosta riittää yleensä peittämään kulumat.  

Repun hoito jatkossa

Lika jää suojatun nahan pintaan, jolloin se on helppo puhdistaa harjaamalla. Harjaus aktivoi samalla hoitoaineen sisältämiä vahoja uusien näin nahan kiiltoa. Harjatessa irtoamattoman lian voi pyyhkiä kevyesti kostutetulla luonnonsienellä ja repun yleisilmettä voi nopeasti kirkastaa käsittelemällä sen hoitoaineella. Hoitoainetta kannattaa lisätä myös silloin, jos nahan pinta alkaa tuntua kuivalta tai siihen alkaa tulla herkästi kulumia tai naarmuja. Säännöllisessä käytössä oleva reppu on hyvä puhdistaa ja käsitellä hoitoaineella noin kuukauden välein. 

Kuvat: Päivi Mäkelä

Ohjeessa mainitut tuotteet

Kommentoi