Nahkasandaalit:
sisäpohjien puhdistus

Katupöly, paljaiden jalkojen kosteus sekä seisoessa ja kävellessä syntyvä paine tummentavat pintanahkaiset sisäpohjat nopeasti. Kaikkea tummentumaa on mahdotonta välttää tai puhdistaa kokonaan, mutta muutamilla keinoilla myös sisäpohjat voi saada raikkaammaksi ja säilyttää siistimpänä.

Sandaalien sisäpohjissa käytetään usein joko peitevärjättyä nahkaa, aniliininahkaa tai semianiliininahkaa. Peitevärjätyn nahan tunnistaa hyvin tasaisesta ja maalimaisesta pinnasta. Aniliini- ja semianiliinahkojen pinta taas on luonnollisempi ja vivahteikkaampi ja niiden väri tummuu ja patinoituu käytössä. Peitevärjättyjen sisäpohjien puhdistukseen sopii parhaiten emulsiomainen puhdistusaine, jolla lika pyyhitään hellästi pois. Aniliini- ja semianiliininahat taas puhdistuvat parhaiten nahkasaippualla.

Peitevärjätyt sisäpohjat

Tarvitset:

Kaksi pehmeää puuvillaliinaa

Saphir Cleaning Lotion -puhdistusemulsio

Kenkäharja

samuji-mules-peitevarjatty

Tee näin:

1. Avaa mahdolliset soljet ja harjaa kengistä ensin irtolika kauttaaltaan kenkäharjalla. Pyyhi sisäpohjat kevyesti kostutetulla pehmeällä puuvillaliinalla, vaahtomuovi- tai luonnonsienellä. 

2. Annostele Saphir Cleaning Lotion -puhdistusemulsiota esimerkiksi lautaselle tai vaikka metalliselle purkin kannelle – astiasta emulsio on helpompi annostella liinalle. Kääri puuvillaliina napakasti etu- ja keskisormen ympäri ja kasta liinaa emulsiossa. Hiero pohjia pyörivin liikkein vähitellen painetta lisäten kunnes lika alkaa irrota. Hieroessa myös väriä saattaa irrota, joten painetta kannattaa käyttää vain hyvin hillitysti ja pyrkiä ainoastaan hellästi hieromaan aivan nahan pintaa. Jotkin nahat päästävät enemmän väriä kuin toiset, jonka vuoksi paineen kanssa kannattaa olla tarkka ja lisätä painetta vain jos väriä ei irtoa runsaasti. Vaihda liinasta aina puhdas kohta, kun liina alkaa likaantua ja annostele liinalle uutta puhdistusainetta. Jatka kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. 

Huom: Osa pohjien tummentumista on jo käytössä kulunutta nahan pintaa, jota ei puhdistamalla pysty vaalentamaan. Jos pohjista haluaa jälleen täysin tasaväriset, voi niiden uudelleenvärjäämistä tiedustella: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com

3. Anna puhdistusemulsion imeytyä noin kymmenen minuutta ja harjaa pohjat kenkäharjalla. Puhdistusemulsio sisältää myös hoitavaa ja suojaavaa karnaubavahaa, joten erillistä hoitoainetta tai suojaa pohjiin ei tarvitse lisätä.

Sisäpohjien ylläpito

Käyttöjen välissä sisäpohjat kannattaa pyyhkiä kevyesti kostutetulla pehmeällä puuvillaliinalla, vaahtomuovi- tai luonnonsienellä. Säännöllinen kevyt puhdistus ennaltaehkäisee lian pinttymistä ja auttaa pitämään pohjat raikkaina.

Ensimmäisessä kuvassa: Samujin Knot-sandaalin peitevärjätty sisäpohja ennen puhdistusta. Pohja on tummentunut ja likaantunut käytössä.
Toisessa kuvassa: Toinen pari sandaalista puhdistettuna. Osa pohjan väristä kantapään kohdalta on kulunut pois käytössä, joten sitä ei puhdistamalla saa korjattua. Yleisilme on kuitenkin paljon raikkaampi! Pehmoisen päällisnahan puhdistukseen käytettiin Saphir Cleaner Shampoota ja hoitoon Saphir Nappa Balmia sekä nahkaharjaa.

Aniliini- ja semianiliininahkaiset sisäpohjat

Tee näin:

1. Avaa mahdolliset soljet ja harjaa kengistä ensin irtolika kauttaaltaan kenkäharjalla. Pyyhi sisäpohjat kevyesti kostutetulla pehmeällä puuvillaliinalla, vaahtomuovi- tai luonnonsienellä. 

2. Kastele saippuan mukana tuleva sieni vedellä ja puristele suurin osa vedestä pois; sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Annostele saippuaa sienelle pieni määrä niin, että se lähtee kevyesti vaahtoamaan puristettaessa. Hiero pohjat saippuoidulla sienellä pientä painetta käyttäen. Huuhtele sieni välissä ja toista saippuointi. Huuhtele sieni vielä lopuksi ja pyyhi pohjat pelkällä vedellä puhdistaaksesi saippuajäämät. 

3. Anna pohjien kuivua noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat täysin kuivat. Levitä pohjille vaahtomuovisienen palalla tai pehmeällä puuvillaliinalla hyvin ohuesti Saphir Universal Cream -hoitoainettta. Anna hoitoaineen imeytyä noin viisi minuuttia ja harjaa pohjat kenkäharjalla. Harjaus poistaa hoitoaineen jättämän pienen tahmaisuuden ja palauttaa kiillon. Hoitoaine ravitsee nahkaa puhdistuksen jälkeen ja tuo pohjiin kevyen suojan.

Sisäpohjien ylläpito

Käyttöjen välissä sisäpohjat kannattaa pyyhkiä kevyesti kostutetulla pehmeällä puuvillaliinalla, vaahtomuovi- tai luonnonsienellä. Säännöllinen kevyt puhdistus ennaltaehkäisee lian pinttymistä ja auttaa pitämään pohjat raikkaina.

Ohjeen tuotteet sandaaleille

Tuotekuvat sandaaleista: garmentory.com, makingthings.ch

Kommentoi