Päivitetty

Kiiltelevä laukku on elegantti katseenvangitsija, joka hetkessä ryhdittää koko olemuksen. Jo pienellä vaivalla voi aikaansaada suuren muutoksen ja samalla ylläpitää lempiasusteen kestävyyttä ja kauniina säilymistä. 

Nämä ohjeet sopivat tyypillisimpien nahkalaukuissa, -asusteissa ja -vaatteissa käytettävien pintanahkojen hoitoon. Erilaisista nahoista voit lukea lisää täältä.

Uuden nahkatuotteen käsittely

Välineet

  1. Kosteutus ja kevyt suojaus: Saphir Universal Cream -hoitoaine 
  2. Lisäsuojaus: Saphir Super Invulner -suojasuihke
Lisäksi tarvitset: nahkaharjan ja vaahtomuovisienen palan tai pehmeän puuvillaliinan 
 

Uuden nahkalaukun, -asusteen tai -vaatteen käsittely ennen käyttöönottoa luo pohjan sen kauniina säilymiselle ja kestävyydelle. Kosteus haihtuu nahasta vaikka se ei olisi käytössä, joten myös uusi nahkatuote voi tarvita ennen kaikkea kosteuttavaa ja ravitsevaa hoitoainetta ennen käyttöönottoa – jos tuote on esimerkiksi seissyt pitkään varastossa tai myymälässä.

Hoitoaine ja suoja yhdessä ennaltaehkäisevät kosteus- ja likatahroja ja tummentumia sekä vähentävät naarmujen ja kulumien syntymistä. Alusta lähtien hyvin hoidettu nahkatuote on myös vaivattomampi hoitaa jatkossa.

Kosteutus ja kevyt suojaus

Paras työväline hoitoaineen levitykseen on vaahtomuovisienen pala – esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala tai puhdas ja kuiva pesusienen pala. Sieni auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa nahkaan kohdistuvaa painetta. Myös pehmeä puuvillaliina käy hoitoaineen levitykseen. 


Tee näin: Harjaa tarvittaessa pöly nahan pinnasta nahkaharjalla. Annostele hoitoainetta pieneen astiaan. Kasta sientä tai liinaa hoitoaineessa ja pyöräytä sitä astian reunassa niin, että hoitoaine leviää työvälineelle tasaisesti. Hoitoaineen voi annostella myös suoraan työvälineelle ja levittää sen siihen tasaisesti purkin nokalla. Levitä hoitoaine nahalle hellästi pyöriviä liikkeitä suosien. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale kerrallaan.

Lisäsuojaus

Tummille sävyille Saphir Universal Cream -hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. 

Hyvä muistaa: Aineiden imeytymisen jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole vielä ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, on hyvä antaa käsitellyn tuotteen levätä vielä yön yli ennen käyttöönottoa ja tarkistaa seuraavana päivänä irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu kyllä yleensä ajan kuluessa. 

Ylläpito

Nahkalaukuista, -asusteista ja -vaatteista on hyvä harjata välillä irtolika nahkaharjalla ja pyyhkiä ne puhtaaksi kostealla liinalla. Kevyt kerros hoitoainetta tuo pienellä vaivalla suuren muutoksen ja hoitaa samalla nahkaa. 

Säännöllisessä käytössä olevia vaaleita nahkalaukkuja, -asusteita ja -vaatteita kannattaa huoltaa kuukausittain, jos haluaa säilyttää nahan mahdollisimman tasavärisenä. Tummemmat sävyt ovat armollisempia lialle ja kosteudelle, joten niiden huoltoväli voi olla pidempikin. Omat silmät ja käytön säännöllisyys ovat yleensä parhaita huoltotarpeen mittareita.

Kevyt kuukausihuolto

  1. Puhdistus kostealla liinalla
  2. Hoito ja suojaus Saphir Universal Cream -hoitoaineella 

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Perusteellinen kausihuolto

  1. Puhdistus sopivalla nahanpuhdistusaineella
  2. Hoito ja suojaus Saphir Universal Cream -hoitoaineella 

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Huolto

Välineet

  1. Puhdistus: Saphir Cleaning Lotion tai Saphir Cleaning Soap
  2. Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus: Saphir Crème Rénovatrice -peiteväri 

  3. Hoito ja kevyt suojaus: Saphir Universal Cream -hoitoaine
  4. 
Lisäsuojaus: Saphir Super Invulner


Lisäksi tarvitset: nahkaharjan, sienen palan, pehmeän puuvillaliinan, lusikan ja sytyttimen

Puhdistus 

Huollettavasta tuotteesta kannattaa irroittaa irtoavat osat sekä aukaista mahdolliset soljet ennen huollon aloittamista. Jos nahassa on vain pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen harjaus nahkaharjalla ja pyyhkiminen kostealla puuvillaliinalla – esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikatulla sopivan kokoisella palalla. Puhdistus on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale kerrallaan.

Saphir Cleaning Lotion -puhdistusemulsio sopii useimmille nahkalaukuissa, -vaatteissa ja -asusteissa käytettäville nahoille. Cleaning Lotion on erityisen tehokas esimerkiksi valkoisten ja vaaleiden peitevärjättyjen nahkojen puhdistukseen. Paksumpien semianiliininahkojen perusteelliseen puhdistukseen Saphir Cleaning Soap -nahkasaippua on yleensä tehokkain valinta. Tarkemmat ohjeet puhdistusaineiden käyttöön löydät verkkokauppamme tuotekuvauksen yhteydestä.

Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus

Kulumat ja kolhut on hyvä esikäsitellä tasaiseksi ennen peiteaineen levitystä. Repsottavat nahan palat voi tarvittaessa liimata kontaktiliimalla ennen tasoittamista. 

Tasoitus tehdään kuumennetulla lusikalla. Lusikan koveraa puolta kuumennetaan sytyttimellä noin 5 sekuntia (lusikan kupera puoli tulee nahkaa vasten). Kuuman lusikan vaikutus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Jos lusikka meinaa tarrautua nahkaan kiinni, voi kulumia tasoittaa sormella hieromalla. Kolhuja ja kuluneita kohtia hierotaan kuumalla lusikalla tai sormella, kunnes pinta alkaa tasoittua. Käsittely toistetaan tarvittaessa, kunnes pinta on tasainen.  

Tasoituksen jälkeen nahalle levitetään saman sävyinen Saphir Crème Rénovatrice -peiteväri. Nahalle sopivan värin voi tarvittaessa sekoittaa eri sävyistä. Peiteainetta levitetään tarpeen mukaan useita ohuita kerroksia, kunnes kuluma on peittynyt. Levitys tehdään sormella meikkivoiteen levityksen tapaan ja aineen annetaan imeytyä 10 minuuttia jokaisen kerroksen jälkeen. Lisävärejä ja apua sävyjen valintaan voit tiedustella sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com

Hoito ja kevyt suojaus

Puhdistuksen ja kulumien paikkauksen jälkeen nahalle levitetään Saphir Universal Cream -hoitoaine. Hoitoaine kosteuttaa ja ravitsee nahkaa sekä antaa kevyen suojan. Paras työväline hoitoaineen levitykseen on vaahtomuovisienen pala – esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala tai puhdas ja kuiva pesusienen pala. Sieni auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa nahkaan kohdistuvaa painetta. Myös pehmeä puuvillaliina käy hoitoaineen levitykseen. 

Tee näin: Annostele hoitoainetta pieneen astiaan. Kasta sientä tai liinaa hoitoaineessa ja pyöräytä sitä astian reunassa niin, että hoitoaine leviää työvälineelle tasaisesti. Hoitoaineen voi annostella myös suoraan työvälineelle ja levittää sen siihen tasaisesti purkin nokalla. Levitä hoitoaine nahalle hellästi pyöriviä liikkeitä suosien. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale kerrallaan.

Lisäsuojaus

Tummille sävyille Saphir Universal Cream -hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. 

Hyvä muistaa: Aineiden imeytymisen jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole vielä ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, on hyvä antaa huolletun tuotteen levätä vielä yön yli ennen käyttöönottoa ja tarkistaa seuraavana päivänä irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu kyllä yleensä ajan kuluessa.  

Kausisäilytys

Kausihuolto

Nahkalaukuille, -vaatteille ja asusteille on hyvä tehdä perusteellinen huolto ennen kausisäilytystä. Laukut voi täyttää lopuksi väriä päästämättömällä paperilla tai esimerkiksi vanhalla lakanalla muodon tukemiseksi.

Säilytyspaikka

Laukut ja asusteet voi sijoittaa kankaiseen säilytyspussiin tai kangaskassiin – nahkavaatteet henkarissa pukupussiin. Muovia olisi hyvä välttää säilytyksessä, sillä muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. Muovi voi myös kerätä kosteutta sisäänsä ja edesauttaa homeen syntymistä.

Nahkatuotteet kannattaa säilyttää hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneenlämpötilassa sekä poissa suorasta auringonvalosta ja lämpöpatterien läheisyydestä. Kellareita ja vinttitiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Kommentoi