Päivitetty

Jo pienillä teoilla voi merkittävästi parantaa erilaisten nahkatuotteiden kestävyyttä ja säilyttää ne siistinä vuodesta toiseen. Nahkalaukkujen, -asusteiden ja -vaatteiden hoitoon voi soveltaa samoja ohjeita.

Nämä ohjeet sopivat tyypillisimmille pintanahoille – eli valtaosalle markkinoilla käytettävistä pintanahoista. Ohjeita voi soveltaa esimerkiksi A.P.C.:n, Atp Atelierin, Balmuirin, COACH:n, Coccinellen, Furlan, LUMI:n, Samujin ja Sandqvistin tuotteille.Tarvittaessa voit kysyä ohjeen soveltuvuudesta omalle huollettavalle tuotteellesi asiakaspalvelustamme: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com. Tyypillisimmistä pintanahoista voit lukea lisää täältä.

Uuden nahka-asusteen suojaus

Välineet

  1. Hoito ja suojaus: Saphir Universal Cream  
  2. Lisäsuojaus vaaleille sävyille: Saphir Super Invulner
 

Uuden nahkalaukun, -asusteen tai -vaatteen suojaus ennen käyttöönottoa luo pohjan sen kauniina säilymiselle ja kestävyydelle. Nahkatuote on myös voinut olla pitkään varastoituna, jolloin se tarvitsee ennen kaikkea kosteutta ennen käyttöä. Hoitoaine auttaa palauttamaan nahan kosteustasapainon ja vähentää näin naarmujen ja kulumien syntymistä, sillä kuivaan nahan pintaan syntyy helpommin vaurioita.

Suojattua nahkatuotetta on myös huolettomampi käyttää ja vaivattomampi hoitaa jatkossa, sillä lika jää suojatun nahan pintaan, jolloin sen voi harjata tai pyyhkiä pois käyttöjen välissä. Suojaamattomaan nahkaan lika yleensä imeytyy herkemmin, jolloin sen puhdistaminen voi vaatia perusteellisemman puhdistuksen. 

1. Hoito ja suojaus

Avaa käsiteltävästä tuotteesta mahdolliset soljet ja irrota erilleen irtoavat osat. Harjaa pöly tarvittaessa nahkaharjalla. Vaaleille nahoille on hyvä varata oma nahkaharja tummumisen ja tahrojen välttämiseksi.

Annostele hoitoainetta tasaisesti pieni määrä vaahtomuovisienelle tai etu- ja keskisormen ympäri kiedotulle pehmeälle puuvillaliinalle. Vaahtomuovisieni on hoitoaineen levitykseen paras väline, sillä se auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa nahkaan kohdistuvaa painetta. Sienellä pääsee myös paremmin käsiksi pieniin yksityiskohtiin ja ahtaisiin paikkoihin. 

Levitys kannattaa aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale ja osio kerrallaan mahdollisimman tasaisen ja perusteellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Levitä hoitoaine nahalle kevyin pyörivin liikkein ja anna sen imeytyä vähintään 10 minuuttia. Voit antaa hoitoaineen tekeytyä myös yön yli. Harjaa imeytymisen jälkeen nahkaharjalla. Harjaus palauttaa nahan kiillon ja poistaa hoitoaineen jättämän pienen tahmaisuuden.

Huom.: Käsittelyn jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, käsitellyn tuotteen on hyvä antaa levätä yön yli ennen käyttöönottoa. Seuraavana päivänä kannattaa vielä uudelleen tarkistaa, irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu ajan kuluessa. 

2. Lisäsuojaus vaaleille sävyille

Tummille sävyille Saphir Universal Cream -hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. 

Huom. Kuvissa valikoimistamme poistunut Saphir Leather Lotion. Saphir Universal Cream on vastaavanlainen tuote, mutta se ei sisällä minkkiöljyä. 

Ylläpito

Suojatusta nahasta irtolika on helppo puhdistaa nahkaharjalla harjaamalla. Harjaus aktivoi samalla hoitoaineen sisältämiä vahoja uusien näin nahan kiiltoa. Roiskeet ja muut harjatessa irtoamattomat tahrat voi pyyhkiä kevyesti kostutetulla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla. Luonnonsieni on puhdistukseen paras väline, sillä se liukuu nahalla erityisen hyvin sekä on erityisen hellävarainen, kestävä ja helppo puhdistaa.

Nahkatuotteen yleisilmettä voi halutessaan kirkastaa levittämällä nahalle hoitoainetta ja harjaamalla sen kuivumisen jälkeen kiiltäväksi. Hoitoainetta kannattaa lisätä myös silloin, jos nahan pinta alkaa tuntua kuivalta tai siihen alkaa syntyä epätoivottuja kulumia tai naarmuja. Kevyt kerros hoitoainetta tuo pienellä vaivalla suuren muutoksen ja hoitaa samalla nahkaa. Hoitoaineen käytössä kannattaa kuitenkin olla maltillinen, jottei nahka ala tahmaantua ja menetä alkuperäistä kimmoisuuttaan. Hoitoainetta voi käyttää vain paikallisestikin hieromalla sitä sormella vauriokohtiin. Sormen lämpö edesauttaa vaurioiden tasoittumista.

Säännöllisessä käytössä olevat laukut, asusteet ja vaatteet voi huoltaa kevyesti esimerkiksi kerran kuussa tai tarpeen mukaan, kun haluaa siistiä niiden ilmettä. Vaaleiden sävyjen kanssa kannattaa noudattaa erityistä säännöllisyyttä jos haluaa säilyttää ne mahdollisimman siistinä ja tasasävyisenä. Myös mahdollinen lika kannattaa puhdistaa vaaleista sävyistä mahdollisimman pian, ja jos nahan pinta alkaa tummua, se kannattaa puhdistaa perusteellisesti sopivalla nahanpuhdistusaineella ja suojata uudelleen.Tummemmat sävyt ovat armollisempia lialle ja kosteudelle, joten niiden huollossa voi olla huolettomampi. 

 

Kevyt kuukausihuolto

  1. Puhdistus kevyesti kostutetulla luonnonsienellä, vaahtomuovisienellä tai puuvillaliinalla
  2. Hoito ja suojaus Saphir Universal Cream -hoitoaineella 

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Huom.: Nahkavaatteille suojasuihketta lisätään vain muutaman kerran vuodessa, jottei vaatteen hengittävyys kärsi. Helposti likaantuviin osiin suojasuihketta voi tarvittaessa lisätä paikallisesti useammin.

Perusteellinen kausihuolto

  1. Puhdistus sopivalla nahanpuhdistusaineella
  2. Hoito ja suojaus Saphir Universal Cream -hoitoaineella 

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Perusteellinen huolto

Välineet

  1. Puhdistus: Saphir Cleaning Lotion, Saphir Cleaner Shampoo tai Saphir Leather Soap
  2. Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus: Saphir Crème Rénovatrice
  3. Hoito ja suojaus: Saphir Universal Cream
  4. 
Lisäsuojaus vaaleille sävyille: Saphir Super Invulner

Lisäksi: nahkaharja, (luonnonsieni), vaahtomuovisieni tai pehmeä puuvillaliina, lusikka ja sytytin

1. Puhdistus 

Luonnollisen oloiset, ohuelti pintakäsitellyt nahat eli semianiliininahat puhdistuvat parhaiten Saphir Leather Soap -nahkasaippualla. Esimerkiksi Samujin Tori-laukku ja muut merkin klassikkolaukut ovat semianiliininahkaa. 

Peitevärjätyt nahat puhdistetaan hellävaraisemmalla Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahdolla tai Saphir Cleaning Lotion -puhdistusemulsiolla, sillä nahkasaippua voi vaurioittaa peitevärejä. Peitevärjättyä nahkaa käyttää hyvin moni valmistaja: esimerkiksi A.P.C., Atp Atelier, Balmuir, Coccinelle, COACH, Furla, LUMI ja Sandqvist. Puhdistusemulsio puhdistaa tehokkaasti, mutta hellävaraisesti tummentumat vaaleista peitevärjätyistä nahoista. Puhdistusvaahdon etu taas on se, että se on nopea- ja helppokäyttöisempi, jolloin sillä on vaivatonta puhdistaa suuret pinnat, kuten nahkatakit ja nahkavaatteet. Puhdistusvaahto ei kuitenkaan poista tummentumia yhtä hyvin kuin puhdistusemulsio ja sopiikin siksi paremmin kevyempään puhdistukseen ja tummille sävyille. Tarkemmat ohjeet puhdistusaineiden käyttöön löydät kunkin tuotteen tuotekuvauksen yhteydestä verkkokaupastamme.

Laukun kahvojen puhdistus: Lika ja rasva painuvat käytössä laukun painosta ja käsien puristuksesta hyvin syvälle nahkaan. Tästä syystä tummuneita laukun kahvoja on yleensä vaikea saada täysin puhtaaksi. Puhdistuksella kahvojen tummuutta ja tahmaisuutta voi kuitenkin vähentää ja samalla raikastaa niiden yleisilmettä.

Puhdistusaineeksi kannattaa valita vaahtoava pesuaine. Vaahtomainen koostumus pääsee hyvin pureutumaan nahan sisään puhdistaen nahkaa myös pinnan alta. Semianiliininahoille tehokkain valinta on Saphir Leather Soap -nahkasaippua. Nahkasaippuaa voi testata myös peitevärjättyjen kahvojen puhdistukseen, mutta kannattaa ensin tarkistaa viekö saippua huomattavasti nahan väriä. Tarvittaessa kahvat voi saippuoida kaksi kertaa. 

Emulsiomainen Saphir Cleaning Lotion -puhdistusemulsio on tarkoitettu tummentumien ja pintalian hankaukseen eikä se puhdista nahkaa pinnan alta. Puhdistusemulsiota ei kannata käyttää tahmaisten kahvojen puhdistukseen, sillä sen rasvoja ja vahoja sisältävä koostumus voi tehdä nahasta entistä tahmaisemman.

Jos puhdistus ei tuo haluttua tulosta, voi kahvojen uusimista tiedustella osaavalta suutarilta.

2. Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus

Semianiliininahasta kulumat ja naarmut peittyvät usein jo puhdistuksella ja hoitoaineella. Tarvittaessa vaurioihin voi kerrostaa ohuita kerroksia hoitoainetta sormella levittämällä. Sormen lämpö edistää värin tasoittumista. Hoitoaineen annetaan imeytyä noin 10 minuuttia kerrosten välissä ja pinta harjataan aina nahkaharjalla ennen uutta kerrosta. Kerrostus tehdään tarvittaessa sen jälkeen, kun koko laukku on ensin käsitelty hoitoaineella (kohta 3.) 

Peitevärjätytä nahasta yksittäiset vauriot peitetään peitevärillä ennen hoitoaineen levitystä. Suurille pinnoille peiteväri on liian paksua ja voi tahrata vaatteita. Tarvittaessa laajempaa korjausta vaativat pinnat voi värjäyttää asian osaavalla ammattilaisella. Suomessa nahkalaukkuja ja muita nahkatuotteita värjää ainakin Haraldin Kengän Laukkupalvelu ja Mister Mint

Peitevärin käyttö: Jos nahan pinta on repeytynyt, kannattaa se ensin liimata kontaktiliimalla. Kulumat ja kolhut on hyvä esikäsitellä tasaiseksi ennen peitevärin levitystä. Tasoitus tehdään kuumennetulla lusikalla. Lusikan koveraa puolta kuumennetaan sytyttimellä noin 5 sekuntia (lusikan kupera puoli tulee nahkaa vasten). Kuuman lusikan vaikutus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Jos lusikka meinaa tarrautua nahkaan kiinni, voi kulumia kokeilla tasoittaa sormella hieromalla ja painelemalla. Kolhuja ja kuluneita kohtia hierotaan ja painellaan kuumalla lusikalla tai sormella, kunnes pinta alkaa tasoittua. Käsittely toistetaan tarvittaessa. 

Tasoituksen jälkeen peiteväriä levitetään sormella ohut kerros paikattavaan kohtaan niin, että se leviää tasaisesti nahan pintaan. Levittäessä voi käyttää pientä pyörivää liikettä. Paikattavan kohdan ympärille jäävän värikerroksen voi tarvittaessa varovaisesti hangata sormella niin, että väri jää vain paikattavaan kohtaan. Värin annetaan kuivua noin 10 minuuttia ja toistetaan käsittely tarvittaessa niin monta kertaa, että vaurio on peittynyt. Useilla ohuilla kerroksilla saavutetaan yleensä paras ja kestävin lopputulos. 
Käsittelyn jälkeen värin on hyvä antaa kiinnittyä yön yli tai päivän ajan ennen huollon jatkamista. 

3. Hoito ja suojaus

Annostele hoitoainetta tasaisesti pieni määrä vaahtomuovisienelle tai etu- ja keskisormen ympäri kiedotulle pehmeälle puuvillaliinalle. Vaahtomuovisieni on hoitoaineen levitykseen paras väline, sillä se auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa nahkaan kohdistuvaa painetta. Sienellä pääsee myös paremmin käsiksi pieniin yksityiskohtiin ja ahtaisiin paikkoihin. 

Levitys kannattaa aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale ja osio kerrallaan mahdollisimman tasaisen ja perusteellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Levitä hoitoaine nahalle kevyin pyörivin liikkein ja anna sen imeytyä vähintään 10 minuuttia. Hoitoaineen voi antaa tekeytyä myös yön yli. Harjaa pinta lopuksi nahkaharjalla. Harjaus palauttaa nahan kiillon ja poistaa hoitoaineen jättämän pienen tahmaisuuden.

Huom.: Käsittelyn jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, käsitellyn tuotteen on hyvä antaa levätä yön yli ennen käyttöönottoa. Seuraavana päivänä kannattaa vielä uudelleen tarkistaa, irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu ajan kuluessa. 

4. Lisäsuojaus vaaleille sävyille

Tummille sävyille Saphir Universal Cream -hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. 

Huom. Kuvissa valikoimistamme poistunut Saphir Leather Lotion. Saphir Universal Cream on vastaavanlainen tuote, mutta se ei sisällä minkkiöljyä.

Kausisäilytys

Kausihuolto

Nahkalaukuille, -asusteille ja -vaatteille on tärkeää tehdä perusteellinen huolto ennen kausisäilytystä, jottei lika pääse pinttymään ja nahka kuivumaan säilytyksen aikana. Laukut voi täyttää lopuksi väriä päästämättömällä paperilla tai esimerkiksi vanhalla lakanalla muodon tukemiseksi.

Laukut ja asusteet kannattaa säilyttää kankaisessa säilytyspussissa tai kangaskassissa – nahkavaatteet henkarissa pukupussissa taitosten ja ryppyjen välttämiseksi. Muovia olisi hyvä välttää säilytyksessä, sillä muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. Muovi voi myös kerätä kosteutta sisäänsä ja edesauttaa homeen syntymistä.

Säilytyspaikka

Nahkatuotteet kannattaa säilyttää hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneenlämpötilassa sekä poissa suorasta auringonvalosta ja lämpöpatterien läheisyydestä. Kellareita ja vinttitiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella. Nahkatakit voi esimerkiksi säilyttää pukupussissa vaatekaapissa muiden vaatteiden joukossa ja laukut, sekä asusteet yläkaapeissa tai sängynaluslaatikoissa. 

Kommentoi