Päivitetty

Nappanahka on yleisnimitys kaikenlaisille hyvin pehmoisille, sileille ja ohkaisille nahoille. Alunperin nappanahka on viitannut hansikas- ja vaatenahkoihin, mutta nykyään nappanahasta valmistetaan myös jalkineita, laukkuja ja muita asusteita. Nappanahan tuntuman hahmottaessa usein auttaakin, kun kuvittelee mieleensä pehmeät nahkahansikkaat. Lampaannahka on tyypillisin nappanahka, mutta nappanahkaa valmistetaan myös esimerkiksi vasikan-, vuohen- ja poronnahoista. 

Aniliininahka on viimeistellyistä nahkatyypeistä luonnollisin. Nahan pintaan on läpivärjäyksen jälkeen lisätty vain hyvin ohut pintakäsittely, joka jättää nahan vivahteikkaaksi ja luonnollisen oloiseksi. Esimerkiksi iholta irtoava rasva ja käytössä tullut lika tummentavat aniliininahkaa, auringonvalo puolestaa vaalentaa. Aniliininahan säännöllinen suojaus onkin erityisen tärkeää, jos tavoitteena on säilyttää nahka mahdollisimman siistinä ja tasavärisenä. Nappa- ja aniliininahoista voit lukea lisää täältä

Nappa- ja aniliininahkoja huolletaan pääpiirteittäin samalla tavalla. Oikeilla aineilla ja välineillä huolto on helppoa ja vaivatonta. Ohjeita voi soveltaa nappa- ja aniliininahkaisten laukkujen, -asusteiden ja -vaatteiden hoitoon. 

 

Uuden nahkatuotteen käsittely

Välineet

  1. Kosteutus ja kevyt suojaus: Saphir Nappa Leather Balm
  2. Lisäsuojaus: Saphir Super Invulner

Lisäksi tarvitset: nahkaharjan ja sienen palan 

Uuden nahkalaukun, -asusteen tai -vaatteen käsittely ennen käyttöönottoa luo pohjan sen kauniina säilymiselle ja kestävyydelle. Kosteus haihtuu nahasta vaikka se ei olisi käytössä, joten myös uusi nahkatuote voi tarvita ennen kaikkea kosteuttavaa ja ravitsevaa hoitoainetta ennen käyttöönottoa – jos tuote on esimerkiksi seissyt pitkään varastossa tai myymälässä.

Hoitoaine ja suoja yhdessä ennaltaehkäisevät kosteus- ja likatahroja ja tummentumia sekä vähentävät naarmujen ja kulumien syntymistä. Alusta lähtien hyvin hoidettu nahkatuote on myös vaivattomampi hoitaa jatkossa.

Kosteutus ja kevyt suojaus

Hellävarainen ja kevyt Saphir Nappa Leather Balm on kehitetty erityisesti nappa- ja aniliininahkojen hoitoon. Geelimäinen koostumus levittyy helposti ja imeytyy nopeasti. Nappa Leather Balm uudistaa ja ravitsee nahkaa sekä tuo sille kevyen suojan. Paras työväline hoitoaineen levitykseen on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Myös pehmeä puuvillaliina käy levitykseen.

Tee näin: Harjaa tarvittaessa pöly nahan pinnasta hellästi nahkaharjalla. Kasta sientä tai liinaa hoitoaineessa ja pyöräytä sitä purkin kannessa niin, että hoitoaine leviää työvälineelle tasaisesti. Levitä hoitoaine hellästi nahalle pyöriviä liikkeitä suosien. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale kerrallaan.

 

Lisäsuojaus

Tummille sävyille Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. 

Hyvä muistaa: Aineiden imeytymisen jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole vielä ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, on hyvä antaa käsitellyn tuotteen levätä vielä yön yli ennen käyttöönottoa ja tarkistaa seuraavana päivänä irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu kyllä yleensä ajan kuluessa. 

Ylläpito

Nahkalaukuista, -asusteista ja -vaatteista on hyvä harjata välillä irtolika nahkaharjalla ja pyyhkiä ne puhtaaksi kostealla liinalla. Sipaus hoitoainetta tuo pienellä vaivalla suuren muutoksen ja hoitaa samalla nahkaa. Säännöllisessä käytössä olevia vaaleita nahkalaukkuja, -asusteita ja -vaatteita kannattaa huoltaa kuukausittain, jos tavoitteena on säilyttää nahka mahdollisimman tasavärisenä. Tummemmat sävyt ovat armollisempia lialle ja kosteudelle, joten niiden huoltoväli voi olla pidempikin. Omat silmät ja käytön säännöllisyys ovat yleensä parhaita huoltotarpeen mittareita.

Nappanahkaisille vaatteille on hyvä antaa lepopäiviä, jotta nahka ehtii käyttöjen välissä palautua muotoonsa. Nappanahoista lampaannahka on erityisen herkkä venymään. Esimerkiksi lampaannahkaisten housujen on tärkeää antaa välillä levätä kunnolla pysyvien polvipussien ehkäisemikseksi ja istuvuuden säilyttämiseksi. 

Vaalea aniliininahka imee herkästi itseensä muita värejä, likaa ja rasvaa. Esimerkiksi tummien denim-materiaalien kosketus on tämän vuoksi hyvä minimoida ja välttää koskemasta nahkaan esimerkiksi vastarasvatuilla käsillä. Aniliininahkaiset laukut, asusteet ja vaatteet olisikin aina suositeltavaa säilyttää erillään muista nahoista ja väriä päästävistä materiaaleista. Pidempiaikaisen säilytyksen ajan aniliininahkaiset laukut ja asusteet kannattaa säilyttää omissa väriä päästämättömissä pussukoissaan ja vaatteet omissa pukupusseissa. Säilytyspussit suojaavat nahkaa samalla myös auringonvalolta, sillä aniliininahka vaalenee muita nahkatyyppeja herkemmin auringonvalon vaikutuksesta. Käyttökertojen välissä riittää, kun vaatteen tai esimerkiksi laukun ripustaa varjoisaan paikkaan erilleen muista väriä päästävistä materiaaleista. 

Kevyt kuukausihuolto

  1. Puhdistus kostealla liinalla
  2. Hoito ja kevyt suojaus Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella 

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Perusteellinen kausihuolto

  1. Puhdistus Saphir Cleaner Shampoolla
  2. Hoito ja kevyt suojaus Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Huolto

Välineet

  1. Puhdistus: Saphir Cleaner Shampoo
  2. Hoito ja kevyt suojaus: Saphir Nappa Leather Balm
  3. Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus: Saphir Crème Rénovatrice
  4. Lisäsuojaus: Saphir Super Invulner

Lisäksi tarvitset: nahkaharjan, sienen palan, pehmeän puuvillaliinan, lusikan ja sytyttimen

Puhdistus 

Huollettavasta tuotteesta on hyvä irroittaa irtoavat osat sekä aukaista mahdolliset soljet ennen huollon aloittamista. Jos nahassa on vain pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen hellä harjaus nahkaharjalla ja pyyhkiminen kostealla puuvillaliinalla – esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikatulla sopivan kokoisella palalla. Vaaleille nahoille on hyvä hankkia oma nahkaharja tummumisen ja tahrojen välttämiseksi. Erityisesti aniliininahka imee itseensä herkästi muita värejä. 

Saphir Cleaner Shampoon käyttö: Puhdistukseen paras työväline on sienen pala. Myös pehmeä puuvillaliina käy. Kostuta sieni tai liina kevyesti ja pyyhi huollettava tuote ensin kauttaaltaan pelkällä vedellä. Ravista shampoopurkkia ja annostele vaahtoa pieneen astiaan. Kasta kostea sieni tai liina vaahdossa ja pyyhi puhdistettava pinta hellästi pyöriviä liikkeitä suosien. Käytä vaahtoa vain sen verran, että se kevyesti vaahtoaa nahan pinnassa, mutta pinta ei jää tahmaisen oloiseksi. Huuhtele sieni tai liina välissä ja lisää uutta shampoota. Puhdistus on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale kerrallaan. Kostuta lopuksi puhdas liina ja pyyhi pinta vielä kauttaaltaan läpi puhtaalla liinalla poistaaksesi ylimääräiset puhdistusainejäämät.

Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus

Kulumat ja naarmut on hyvä esikäsitellä tasaiseksi ennen peiteaineen levitystä. Repsottavat nahan palat voi tarvittaessa liimata kontaktiliimalla ennen tasoittamista. 
Tasoitus tehdään kuumennetulla lusikalla. Lusikan koveraa puolta kuumennetaan sytyttimellä noin 5 sekuntia (lusikan kupera puoli tulee nahkaa vasten). Kuuman lusikan vaikutus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Jos lusikka meinaa tarrautua nahkaan kiinni, voi kulumia tasoittaa sormella hieromalla. Kolhuja ja kuluneita kohtia hierotaan kuumalla lusikalla tai sormella, kunnes pinta alkaa tasoittua. Käsittely toistetaan tarvittaessa, kunnes pinta on tasainen.  

Tasoituksen jälkeen nahalle levitetään saman sävyinen Saphir Crème Rénovatrice -peiteväri. Nahalle sopivan värin voi tarvittaessa sekoittaa eri sävyistä. Peiteainetta levitetään tarpeen mukaan useita ohuita kerroksia, kunnes kuluma on peittynyt. Levitys tehdään sormella meikkivoiteen levityksen tapaan ja aineen annetaan imeytyä 10 minuuttia jokaisen kerroksen jälkeen. Lisävärejä ja apua sävyjen valintaan voit tiedustella sähköpostitse: asiakaspalvelu@arkiveatelier.com

Kosteutus ja kevyt suojaus

Puhdistuksen ja kulumien paikkauksen jälkeen nahalle levitetään Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaine. Hellävarainen ja kevyt Saphir Nappa Leather Balm on kehitetty erityisesti nappa- ja aniliininahoille. Geelimäinen koostumus levittyy helposti ja imeytyy nopeasti. Nappa Leather Balm uudistaa ja ravitsee nahkaa sekä tuo sille kevyen suojan. Paras työväline hoitoaineen levitykseen on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Myös pehmeä puuvillaliina käy levitykseen.

Tee näin: Kasta sientä tai liinaa hoitoaineessa ja pyöräytä sitä purkin kannessa niin, että hoitoaine leviää työvälineelle tasaisesti. Levitä hoitoaine hellästi nahalle pyöriviä liikkeitä suosien. Levitys on hyvä aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale kerrallaan.

Lisäsuojaus

Tummille sävyille Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. 

Hyvä muistaa: Aineiden imeytymisen jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole vielä ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, on hyvä antaa käsitellyn tuotteen levätä vielä yön yli ennen käyttöönottoa ja tarkistaa seuraavana päivänä irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu kyllä yleensä ajan kuluessa. 

Kausisäilytys

Kausihuolto

Nahkalaukuille, -asusteille ja -vaatteille on hyvä tehdä perusteellinen kausihuolto ennen säilytystä. Laukut voi täyttää lopuksi väriä päästämättömällä paperilla tai esimerkiksi vanhalla lakanalla muodon tukemiseksi.

Säilytyspaikka

Laukut ja asusteet voi sijoittaa kankaiseen säilytyspussiin tai kangaskassiin – nahkavaatteet henkarissa pukupussiin. Aniliininahkaiset laukut, asusteet ja vaatteet kannattaa säilyttää omissa pusseissa, sillä ne imevät herkästi itseensä muita värejä.

Muovia olisi hyvä välttää säilytyksessä, sillä muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. Muovi voi myös kerätä kosteutta sisäänsä ja edesauttaa homeen syntymistä. Nahkatuotteet kannattaa säilyttää hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneenlämpötilassa sekä poissa suorasta auringonvalosta ja lämpöpatterien läheisyydestä. Kellareita ja vinttitiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Kommentoi