Päivitetty

Nappanahka on yleisnimitys kaikenlaisille hyvin pehmeille, sileille ja ohuille nahoille. Alunperin nappanahka on viitannut hansikas- ja vaatenahkoihin, mutta nykyään nappanahasta valmistetaan myös kenkiä, laukkuja ja muita asusteita. Nappanahan tuntuman hahmottaessa usein auttaakin, kun kuvittelee mieleensä pehmeät nahkahansikkaat. Lampaannahka on tyypillisin nappanahka, mutta nappanahkaa valmistetaan myös esimerkiksi vasikan-, vuohen-, poron- ja peurannahoista. 

Aniliininahka on viimeistellyistä nahkatyypeistä luonnollisin. Nahan pintaan on läpivärjäyksen jälkeen lisätty vain hyvin ohut pintakäsittely, joka jättää nahan vivahteikkaaksi ja luonnollisen oloiseksi. Esimerkiksi iholta irtoava rasva ja käytössä tullut lika tummentavat aniliininahkaa, auringonvalo puolestaan vaalentaa. Aniliininahan säännöllinen suojaus onkin erityisen tärkeää, jos tavoitteena on säilyttää nahka mahdollisimman siistinä ja tasavärisenä. Aniliininahkaa valmistetaan yleensä hienoimmista vasikan-, lampaan- ja vuohennahoista. Aniliininahka on siis usein myös nappanahkaa. Muun muassa klassisten Louis Vuitton Monogram -laukkujen vaaleat nahkaosat ovat aniliininahkaa.

Nappa- ja aniliininahkoja huolletaan samoilla aineilla ja välineillä. Ohjeita voi soveltaa nappa- ja aniliininahkaisten laukkujen, -asusteiden ja -vaatteiden hoitoon. Nappa- ja aniliininahoista voit lukea lisää täältä.

Uuden nahka-asusteen suojaus

Välineet

  1. Hoito ja suojaus: Saphir Nappa Leather Cream
  2. Lisäsuojaus vaaleille sävyille: Saphir Super Invulner

Lisäksi: nahkaharja ja vaahtomuovisieni

Uuden nahkalaukun, -asusteen tai -vaatteen suojaus ennen käyttöönottoa luo pohjan sen kauniina säilymiselle ja kestävyydelle. Erityisesti vaaleat aniliininahat on tärkeää suojata perusteellisesti ennen käyttöä, sillä niiden puhdistus on hyvin haasteellista. Nahkatuote on myös voinut olla pitkään varastoituna, jolloin se tarvitsee ennen kaikkea kosteutta ennen käyttöä. Hoitoaine auttaa palauttamaan nahan kosteustasapainon ja vähentää näin naarmujen ja kulumien syntymistä, sillä kuivaan nahan pintaan syntyy helpommin vaurioita.

Suojattua nahkatuotetta on myös huolettomampi käyttää ja vaivattomampi hoitaa jatkossa, sillä lika jää suojatun nahan pintaan, jolloin sen voi harjata tai pyyhkiä pois käyttöjen välissä. Suojaamattomaan nahkaan lika yleensä imeytyy, jolloin sen puhdistaminen voi vaatia perusteellisemman puhdistuksen. 

1. Hoito ja suojaus

Avaa käsiteltävästä tuotteesta mahdolliset soljet ja irrota erilleen irtoavat osat. Harjaa pöly tarvittaessa nahkaharjalla. Vaaleille nahoille on hyvä varata oma nahkaharja tummumisen ja tahrojen välttämiseksi. Erityisesti aniliininahka imee itseensä herkästi muita värejä. 

Annostele hoitoainetta tasaisesti pieni määrä vaahtomuovisienelle. Nappa- ja aniliininahkojen käsittelyyn kannattaa aina käyttää vaahtomuovisientä, sillä sieni auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa herkkään nahkaan kohdistuvaa painetta. 

Vaalea aniliininahka tummuu aluksi voimakkaasti hoitoaineesta, mutta väri tasoittuu hoitoaineen imeydyttyä ja kuivuttua. Vaaleaa aniliininahkaa käsitellessä levityksessä ei tulisi käyttää ollenkaan painetta ja levityksessä olisi myös hyvä suosia melko nopeita liikkeitä mahdollisimman tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Jos vaalean aniliininahan käsittely huolettaa, voit toimittaa tuotteen huoltopalveluumme käsittelyyn. 

Levitys kannattaa aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale ja osio kerrallaan mahdollisimman tasaisen ja perusteellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Levitä hoitoaine nahalle kevyin pyörivin liikkein ja anna sen imeytyä noin 10 minuuttia. Harjaa pinta tämän jälkeen nahkaharjalla. Harjaus palauttaa nahan kiillon.  

Huom.: Käsittelyn jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, käsitellyn tuotteen on hyvä antaa levätä yön yli ennen käyttöönottoa. Seuraavana päivänä kannattaa vielä uudelleen tarkistaa, irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu ajan kuluessa.

2. Lisäsuojaus

Tummille sävyille hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. Erityisesti vaaleaa aniliininahkaa suojatessa suihkeen tasaisuus on tärkeää tarkistaa. 

Ylläpito

Suojatusta nahasta irtolika on helppo puhdistaa nahkaharjalla harjaamalla. Roiskeet ja muut harjatessa irtoamattomat tahrat voi pyyhkiä nahkeaksi kostutetulla luonnon merisienellä tai vaahtomuovisienellä. Luonnon merisieni on puhdistukseen paras väline, sillä se liukuu nahalla erityisen hyvin sekä on erityisen hellävarainen, kestävä ja helppo puhdistaa.

Asusteen yleisilmettä voi halutessa kirkastaa levittämällä nahalle hoitoainetta ja harjaamalla sen kuivumisen jälkeen kiiltäväksi. Hoitoainetta kannattaa lisätä myös silloin, jos nahan pinta alkaa tuntua kuivalta tai siihen alkaa syntyä epätoivottuja kulumia tai naarmuja. Kevyt kerros hoitoainetta tuo pienellä vaivalla suuren muutoksen ja hoitaa samalla nahkaa. Hoitoaineen käytössä kannattaa kuitenkin olla maltillinen, jottei nahka ala tahmaantua ja menetä alkuperäistä kimmoisuuttaan. Hoitoainetta voi käyttää vain paikallisestikin hieromalla sitä sormella vauriokohtiin. Sormen lämpö edesauttaa vaurioiden tasoittumista

Nappanahkaisille vaatteille on hyvä antaa lepopäiviä, jotta nahka ehtii käyttöjen välissä palautua muotoonsa. Nappanahoista lampaannahka on erityisen herkkä venymään. Esimerkiksi lampaannahkaisten housujen on tärkeää antaa välillä levätä kunnolla pysyvien polvipussien ehkäisemikseksi ja istuvuuden säilyttämiseksi. 

Vaalea aniliininahka taas imee herkästi itseensä muita värejä, likaa ja rasvaa. Esimerkiksi tummien denim-materiaalien kosketusta nahkaan on tämän vuoksi hyvä välttää sekä välttää koskemasta nahkaan esimerkiksi vastarasvatuilla käsillä. Aniliininahkaiset laukut, asusteet ja vaatteet olisikin aina suositeltavaa säilyttää erillään muista nahoista ja väriä päästävistä materiaaleista. Aniliininahka myöskin vaalenee muita nahkoja herkemmin auringonvalon vaikutuksesta, joten aniliininahkaiset tuotteet kannattaa pyrkiä säilyttämään varjoisissa tiloissa. 

Säännöllisessä käytössä olevat laukut, asusteet ja vaatteet voi huoltaa kevyesti esimerkiksi kerran kuussa tai tarpeen mukaan, kun haluaa siistiä niiden ilmettä. Vaaleiden sävyjen kanssa kannattaa noudattaa erityistä säännöllisyyttä jos haluaa säilyttää ne mahdollisimman siistinä ja tasasävyisenä. Myös mahdollinen lika kannattaa puhdistaa vaaleista sävyistä mahdollisimman pian, ja jos nahan pinta alkaa tummua, se kannattaa puhdistaa perusteellisesti sopivalla nahanpuhdistusaineella ja suojata uudelleen.Tummemmat sävyt ovat armollisempia lialle ja kosteudelle, joten niiden huollossa voi olla huolettomampi. 

 

Kevyt kuukausihuolto

  1. Puhdistus nahkeaksi kostutetulla luonnon merisienellä tai vaahtomuovisienellä
  2. Hoito ja suojaus Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella 

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Huom.: Nahkavaatteille suojasuihketta lisätään vain muutaman kerran vuodessa, jottei vaatteen hengittävyys kärsi. Helposti likaantuviin osiin suojasuihketta voi tarvittaessa lisätä paikallisesti useammin.

Perusteellinen kausihuolto

  1. Puhdistus Saphir Cleaner Shampoolla
  2. Hoito ja kevyt suojaus Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella

+ vaaleille sävyille lisäsuojaus Saphir Super Invulner -suojasuihkeella

Perusteellinen huolto

Välineet

  1. Puhdistus: Saphir Cleaner Shampoo + kahvoille tarvittaessa Saphir Leather Soap -nahkasaippua
  2. Hoito ja suojaus: Saphir Nappa Leather Cream
  3. Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus: Saphir Crème Rénovatrice
  4. Lisäsuojaus vaaleille sävyille: Saphir Super Invulner

Lisäksi: nahkaharja, luonnon merisieni, vaahtomuovisieni, lusikka ja sytytin

1. Puhdistus 

Irrota huollettavasta tuotteesta irtoavat osat erilleen sekä aukaise mahdolliset soljet ennen huollon aloittamista. Harjaa irtolika perusteellisesti nahkaharjalla. Vaaleille nahoille on hyvä varata oma nahkaharja tummumisen ja tahrojen välttämiseksi. Erityisesti aniliininahka imee itseensä herkästi muita värejä. 

Saippuointiin paras työväline on luonnonsieni, joka liukuu nahalla erityisen hyvin. Saippuointiin kannattaa valita keskikokoinen tai iso luonnonsieni, sillä suurempi pinta-ala helpottaa pesua: sienen toisella puolella voi saippuoida ja toisella pyyhkiä saippuan pois. Myös vaahtomuovisientä voi käyttää saippuointiin.

Kastele sieni ja puristele suurin osa vedestä pois; sienen tulisi jäädä ainoastaan nahkeaksi. Saphir Cleaner Shampoo -puhdistusvaahtoa kannattaa annostella esimerkiksi pienelle lautaselle, josta sitä on helppo annostella sopivasti sienelle. Puhdistettava tuote kannattaa puhdistaa osio kerrallaan. Pyyhi osio ensin saippuaan kastetulla sienellä, huuhtele sieni ja pyyhi saippua pois. Myös sienen toista päätä voi käyttää saippuan pyyhkimiseen, jolloin sientä ei tarvitse huuhdella niin usein. Saumat kannattaa pyyhkiä niiden suuntaisesti, sillä puhdistettaessa lika usein pakkautuu saumoihin. Painetta ei puhdistuksessa tulisi käyttää, vaan tarpeen tullen käsittelyn voi toistaa, jos tuote on erityisen likainen. Aniliininahkoja puhdistaessa kannattaa olla tarkka, että koko puhdistettava pinta-ala kostuu tasaväriseksi, jottei nahkaan jää vesirajoja. Anna puhdistetun tuotteen kuivua noin 15 minuuttia tai kunnes nahka on täysin kuiva.

Laukun kahvojen puhdistus: Lika ja rasva painuvat käytössä laukun painosta ja käsien puristuksesta hyvin syvälle nahkaan. Tästä syystä tummuneita laukun kahvoja on yleensä vaikea saada täysin puhtaaksi. Puhdistuksella kahvojen tummuutta ja tahmaisuutta voi kuitenkin vähentää ja samalla raikastaa niiden yleisilmettä.

Valikoimastamme kahvojen puhdistukseen tehokkain puhdistusaine on Saphir Leather Soap -nahkasaippua. Peitevärjättyjen nahkojen kohdalla nahkasaippuan käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen ja tarkistaa ensin viekö nahkasaippua nahan väriä. Jos näin käy, voi puhdistukseen käyttää samaa hellävaraisempaa puhdistusvaahtoa, kuin muun laukun puhdistukseen. Tarvittaessa kahvat voi saippuoida kaksi kertaa. 

Jos puhdistus ei tuo haluttua tulosta, voi kahvojen uusimista tiedustella osaavalta suutarilta.

2. Pienten kulumien ja naarmujen paikkaus

Aniliininahasta kulumat ja naarmut peittyvät usein jo puhdistuksella ja hoitoaineella. Tarvittaessa vaurioihin voi kerrostaa ohuita kerroksia hoitoainetta sormella levittämällä. Levityksessä ei tulisi käyttää painetta, ettei nahka tummu.  Sormen lämpö edistää värin tasoittumista. Hoitoaineen annetaan imeytyä noin 10 minuuttia kerrosten välissä ja pinta harjataan aina nahkaharjalla ennen uutta kerrosta. Kerrostus tehdään tarvittaessa sen jälkeen, kun koko laukku on ensin käsitelty hoitoaineella (kohta 3.)

Peitevärjätystä nappanahasta (esimerkiksi Marimekon Karla-laukut) yksittäiset vauriot peitetään peitevärillä ennen hoitoaineen levitystä. Suurille pinnoille peiteväri on liian paksua ja voi tahrata vaatteita. Tarvittaessa laajempaa korjausta vaativat pinnat voi värjäyttää asian osaavalla ammattilaisella. Suomessa nahkalaukkuja ja muita nahkatuotteita värjää ainakin Haraldin Kengän Laukkupalvelu ja Mister Mint. 

Peitevärin käyttö: Jos nahan pinta on repeytynyt, kannattaa se ensin liimata kontaktiliimalla. Kulumat ja kolhut on hyvä esikäsitellä tasaiseksi ennen peitevärin levitystä. Tasoitus tehdään kuumennetulla lusikalla. Lusikan koveraa puolta kuumennetaan sytyttimellä noin 5 sekuntia (lusikan kupera puoli tulee nahkaa vasten). Kuuman lusikan vaikutus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Jos lusikka meinaa tarrautua nahkaan kiinni, voi kulumia kokeilla tasoittaa sormella hieromalla ja painelemalla. Kolhuja ja kuluneita kohtia hierotaan ja painellaan kuumalla lusikalla tai sormella, kunnes pinta alkaa tasoittua. Käsittely toistetaan tarvittaessa.

Tasoituksen jälkeen peiteväriä levitetään sormella ohut kerros paikattavaan kohtaan niin, että se leviää tasaisesti nahan pintaan. Levittäessä voi käyttää pientä pyörivää liikettä. Paikattavan kohdan ympärille jäävän värikerroksen voi tarvittaessa varovaisesti hangata sormella niin, että väri jää vain paikattavaan kohtaan. Värin annetaan kuivua noin 10 minuuttia ja toistetaan käsittely tarvittaessa niin monta kertaa, että vaurio on peittynyt. Useilla ohuilla kerroksilla saavutetaan yleensä paras ja kestävin lopputulos. 
Käsittelyn jälkeen värin on hyvä antaa kiinnittyä yön yli tai päivän ajan ennen huollon jatkamista.

3. Hoito ja suojaus

Annostele hoitoainetta tasaisesti pieni määrä vaahtomuovisienelle. Nappa- ja aniliininahkojen käsittelyyn kannattaa aina käyttää vaahtomuovisientä, sillä sieni auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa herkkään nahkaan kohdistuvaa painetta.

Vaalea aniliininahka tummuu aluksi voimakkaasti hoitoaineesta, mutta väri tasoittuu hoitoaineen imeydyttyä ja kuivuttua. Vaaleaa aniliininahkaa käsitellessä levityksessä ei tulisi käyttää ollenkaan painetta ja levityksessä olisi myös hyvä suosia melko nopeita liikkeitä mahdollisimman tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. 

Levitys kannattaa aloittaa pienistä yksityiskohdista ja käydä huollettava tuote läpi kappale ja osio kerrallaan mahdollisimman tasaisen ja perusteellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Levitä hoitoaine nahalle kevyin pyörivin liikkein ja anna sen imeytyä noin 10 minuuttia. Harjaa pinta tämän jälkeen nahkaharjalla. Harjaus palauttaa nahan kiillon.

Huom.: Käsittelyn jälkeen on tärkeää tarkistaa puuvillaliinalla hellästi hankaamalla, ettei nahasta irtoa väriä. Värin irtoaminen on yleensä merkki siitä, ettei hoitoaine ole ehtinyt täysin imeytyä nahkaan. Jos väriä irtoaa, käsitellyn tuotteen on hyvä antaa levätä yön yli ennen käyttöönottoa. Seuraavana päivänä kannattaa vielä uudelleen tarkistaa, irtoaako väriä. Värin päästäminen on hyvin nahkakohtaista, mutta se loppuu ajan kuluessa.

4. Lisäsuojaus vaaleille sävyille

Tummille sävyille hoitoaineen tuoma kevyt suoja on yleensä riittävä, mutta vaaleille sävyille on hyvä lisätä vielä suojasuihke. Suihkutuksen ajaksi laukun tai esimerkiksi nahkatakin voi ripustaa henkarilla esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Suihke kannattaa aina testata ilmaan ennen nahalle suihkuttamista ja varmistaa, että suihke on tasainen. Erityisesti vaaleaa aniliininahkaa suojatessa suihkeen tasaisuus on tärkeää tarkistaa.

Kausisäilytys

Kausihuolto

Nahkalaukuille, -asusteille ja -vaatteille on tärkeää tehdä perusteellinen huolto ennen kausisäilytystä, jottei lika pääse pinttymään ja nahka kuivumaan säilytyksen aikana. Laukut voi täyttää lopuksi väriä päästämättömällä paperilla tai esimerkiksi vanhalla lakanalla muodon tukemiseksi.

Laukut ja asusteet kannattaa säilyttää kankaisessa säilytyspussissa tai kangaskassissa – nahkavaatteet henkarissa pukupussissa taitosten ja ryppyjen välttämiseksi. Aniliininahkaiset tuotteet kannattaa säilyttää omissa väriäpäästämättömissä pusseissaan, sillä aniliininahka imee herkästi itseensä värejä. Muovia olisi hyvä välttää säilytyksessä, sillä muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. Muovi voi myös kerätä kosteutta sisäänsä ja edesauttaa homeen syntymistä. 

Säilytyspaikka

Nahkatuotteet kannattaa säilyttää hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa huoneenlämpötilassa sekä poissa suorasta auringonvalosta ja lämpöpatterien läheisyydestä. Kellareita ja vinttitiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella. Nahkatakit voi esimerkiksi säilyttää pukupussissa vaatekaapissa muiden vaatteiden joukossa ja laukut, sekä asusteet yläkaapeissa tai sängynaluslaatikoissa. 

Kommentoi