Päivitetty

Nahkakorkojen kestävyys voi huolettaa kostealla talvisäällä. Huoletuksen aihe saattaa olla myös nahkapäällysteiset korot, jotka voivat raapia toisiaan kävellessä tai kolhiintua mukulakivikaduilla.

Esikäsittelyllä ja säännöllisellä suojauksella pidät korot ja nahkapohjien reunokset kauniina. Värillisellä vahalla paikkaat jo kolhiintuneetkin korot ja liimalla korjaat repsottavan nahkapäällysteen tai pyydät suutaria tekemään sen puolestasi. Nahkapohjien reunoksien ja korkojen vahaus on vaivaton tapa kohentaa kenkien yleisilmettä.

Kokosimme ohjeet uusien kenkien nahkareunoksien ja -korkojen ennaltaehkäisevään käsittelyyn sekä jo kolhiintuneiden korkojen paikkaamiseen.

Ohessa näkyvän kuvan kengät ovat olleet ahkerassa talvikäytössä kaksi talvea, mutta korot ja pohjien reunokset ovat vielä kauniissa kunnossa suojauksen ansiosta. 

Uusien kenkien esikäsittely

Uudet kengät hankittuasi olisi tärkeää muistaa suojata myös nahkakorot ja -pohjien reunokset. Hyvällä esikäsittelyllä helpotat huoltoa myöhemmin ja ennaltaehkäiset värin haalistumista, liimauksien irtoamista ja kolhujen syntymistä. 

Käytettynä ostettujen kenkien ilmettä piristät pienellä vaivalla kiinnittämällä huomiota myös korkojen ja reunoksien vahaukseen.  

IMG_0772

Tee näin: Levitä alle ensin kevyt kerros Saphir Universal Cream -hoitoainetta. Anna hoitoaineen imeytyä muutama minuutti ja harjaa pinta läpi. Annostele tämän jälkeen Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. 

IMG_0833

Anna vaikuttaa muutama minuutti ja harjaa pinta välissä. Toista käsittely ja harjaa kiiltäväksi.

Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Kolhujen ja naarmujen paikkaus

Välineet

  1. Kaksi pehmeää puuvillaliinaa
  2. Vahvaa kontaktiliimaa
  3. Lusikka
  4. Saphir Universal Cream
  5. Saphir Pâte de Luxe
  6. Kenkäharja

Kävellessä korot voivat raapia toisiaan tai kolhiintua mukulakivikadulla. Koron nahkapinnoite voi alkaa repsottaa myös kosteuden suoksi. Jos näin on käynyt voit ehkä vielä pelastaa koron liimalla ja vahalla. 

Jos korjaus kotona tehtynä ei houkuttele, voit pyytää osaavaa suutaria tekemään korjauksen puolestasi.

Tee näin: Puhdista korko ja kolhiintunut kohta kostealla liinalla. Anna kuivua huolellisesti. Liimaa repsottava kohta käyttämäsi liiman ohjeiden mukaan. Kontaktiliima on yleensä paras vaihtoehto nahkapäällysteen liimaukseen. Levityksessä voit hyödyntää esimerkiksi leipäpussien sulkijaa. Painettuasi liimattavan kohdan kiinni, tasoita pinta lusikalla painelemalla. Anna liiman kuivua hyvin ennen vahausta.

Liiman kuivuttua levitä korolle ensin kevyt kerros Universal Cream -hoitoainetta. Anna hoitoaineen imeytyä muutama minuutti ja harjaa pinta läpi. Käsittele korko tämän jälkeen värillisellä vahalla. Kolhukohtiin vahaa voi laittaa huoletta enemmän, jotta saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen.

käsitelty-IMG_0862

Nahkapäällysteisiin korkoihin tulleita kolhuja ja naarmuja voit niin ikään tasoittaa lämpimällä lusikalla painelemalla ja värillisellä vahalla. Lusikan voit lämmittää esimerkiksi kynttilällä.  Lämpö, paine ja väri voivat saada ihmeitä aikaan!

Kuvat: Ina Nordbäck

 

 

Ohjeen tuotteita kaupassa

Kommentoi