Päivitetty

Siistit kengät viimeistelevät asun ja saavat olon tuntumaan huolitellulta ja ryhdikkäältä. Kenkien huolto voi olla rauhoittava tapa valmistautua tulevaan viikkoon tai laittautumisen osa ennen tärkeää hetkeä. Oleellista on löytää itselle ja omaan elämään sopivat tavat ja välineet ja nauttia niiden tuomista tuloksista. 

Tämä ohje sopii tyypillisimpien jalkineissa käytettävien pintanahkojen hoitoon. Erilaisista nahoista voit lukea lisää täältä.

 

Uusien kenkien käsittely

Välineet

  1.  Kosteutus: Saphir Universal Cream
  2.  Suojaus: Saphir Pâte de Luxe

Lisäksi tarvitset: kenkäharjan, puuvillaliinan ja vaahtomuovisienen palan

Uusien kenkien käsittely ennen käyttöönottoa luo pohjan niiden kauniina säilymiselle ja kestävyydelle. Kosteus haihtuu nahasta vaikka se ei olisi käytössä, joten myös uudet nahkakengät voivat tarvita ennen kaikkea kosteuttavaa ja ravitsevaa hoitoainetta ennen käyttöönottoa – jos ne ovat esimerkiksi seisseet pitkään varastossa tai myymälässä. Hoitoaine ja suoja yhdessä ennaltaehkäisevät kosteus-, lika-, ja suolatahroja sekä vähentävät naarmujen, kulumien ja tummentumien syntymistä. 

1. Hoito

Ennen suojakerrosta kengille levitetään kosteuttava ja ravitseva hoitoaine. Paras työväline hoitoaineen levitykseen on yleensä puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sieni auttaa annostelemaan hoitoaineen tasaisesti ja tasaa nahkaan kohdistuvaa painetta. Myös pehmeä puuvillaliina käy hoitoaineen levitykseen. 

Tee näin: Aloita mahdollisten nauhojen irroittamisella ja solkien avaamisella. Annostele pieni määrä hoitoainetta sienen palalle tai puuvillaliinalle. Pyöräytä sientä tai liinaa esimerkiksi purkin kannessa ennen levitystä, jotta aine leviää tasaisesti käytetylle työvälineelle. Levitä pyörivin liikkein ja anna imeytyä noin 5 minuuttia. Harjaa pinta kevyesti kauttaaltaan läpi kenkäharjalla ennen suojausta. 

Lisävinkki: Talviaikaan uusiin kenkiin olisi suositeltavaa laittaa myös Saphir Cream Polish -kenkävoidetta tuomaan lisäsuojaa. Saphir Universal Cream ja Saphir Cream Polish levitetään samalla tavalla.

2.Pate de luxe7

2. Suojaus

Kenkävahan tehtävä on lukita ravitsevat aineet nahan pintaan ja suojata nahkaa kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Vaha tuo kenkään myös kauniin kiillon.

Tee näin: Annostele pieni määrä Saphir Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Vahaa on tärkeää levittää myös nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin. Anna vahan vaikuttaa noin 5 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan kenkäharjalla. Toista käsittely kärki- ja kantaosaan, nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Huolto ja ylläpito

Välineet

  1.  Puhdistus: Saphir Leather Soap
  2.  Hoito: Saphir Universal Cream (ja Saphir 1925 Cream Polish)
  3.  Suojaus: Saphir Pâte de Luxe


Lisäksi tarvitset: puuvillaliina, vaahtomuovisienen pala sekä kenkäharja

Kenkä huolletaan aina käytön mukaan. Jos kenkä on säännöllisessä käytössä voit huoltaa kengän perusteellisesti esimerkiksi kerran kuussa tai sitten, kun kenkä mielestäsi vaatii käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Nahkaa ei kuitenkaan kannata hoitaa liikaa, jotta kenkien ryhti ja muoto säilyvät. Vähemmän on enemmän. 

 

Kun tarkoituksena on vain pikainen freesaus, voi puhdistukseen käyttää kosteaa liinaa ja kevyeen kiillotukseen Saphir Universal Cream -hoitoainetta. Kengät olisi myös hyvä harjata kenkäharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta ne säilyvät kiiltävinä eikä pintalika pääse pinttymään.

1. Puhdistus

Kenkien huolto on hyvä aloittaa puhdistuksesta, jotta lika ja vanhat huoltoaineet sekä vahat eivät pääse kerrostumaan nahan pintaan. Jos kengissä on vain hieman pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voi käyttää Saphir Leather Soap -nahkasaippuaa, jota käytetään myös vanhojen vahakerrostumien puhdistukseen. Keskimäärin joka kolmannen vahauskerran jälkeen kenkä tulisi pestä nahkasaippualla – tai viimeistään sitten, kun uusi vahakerros ei enää tuokaan kiiltoa vaan nahan pinta jää sameaksi.

Saphir Leather Soap -nahkasaippuan käyttö: Aloita mahdollisten nauhojen irroittamisella ja solkien avaamisella ja puhdista pintalika kenkäharjalla. Kostuta tuotteen mukana tuleva sieni vedessä ja purista ylimääräinen vesi pois huolellisesti. Pyöräytä sientä saippuarasiassa. Ole annostelussa maltillinen, sillä saippua on hyvin riittoisaa ja liika saippuan käyttö voi kuivattaa nahkaa. Käy kenkä läpi osio kerrallaan ja pyyhi saippua välissä pois kostealla liinalla, jotta se ei pääse kuivahtamaan nahan pintaan. Vieressä on hyvä pitää vesiastiaa, jossa voi välillä huuhdella sientä. Anna pinnan kuivua 5– 15 minuuttia ja harjaa kenkä kauttaaltaan läpi kenkäharjalla ennen hoitoaineen levitystä.

2. Hoito

Puhdistuksen jälkeen nahka tarvitsee kosteutta ja ravinteita ennen varsinaista suojakerrosta. Saphir Universal Cream -hoitoaine kosteuttaa ja ravitsee nahkaa sekä tasoittaa kevyesti nahan väriä ja pieniä kolhuja. Hyvin kuluneisiin kenkiin voi käyttää lisäksi kenkien sävyistä Saphir Cream Polish -hoitoainetta. Runsaasti väripigmenttejä sisältävä Saphir Cream Polish- hoitoaine syventää ja tasoittaa nahan väriä tehokkaasti, korjaa pienet naarmut sekä tuo pintaan yhden suojakerroksen lisää. Saphir Cream Polish -hoitoainetta olisikin hyvä käyttää erityisesti talviaikaan kenkävahan lisänä. Saphir Universal Cream ja Saphir Cream Polish levitetään samalla tavalla. 

Paras työväline hoitoaineen ja kenkävoiteen levitykseen on yleensä puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sieni auttaa annostelemaan aineet tasaisesti ja tasaa nahkaan kohdistuvaa painetta. Myös pehmeä puuvillaliina käy levitykseen.

Tee näin: Annostele pieni määrä hoitoainetta sienen palalle tai puuvillaliinalle. Pyöräytä sientä tai liinaa esimerkiksi purkin kannessa ennen levitystä, jotta aine leviää tasaisesti käytetylle työvälineelle. Levitä pyörivin liikkein ja anna imeytyä noin 5 minuuttia. Harjaa pinta kevyesti kauttaaltaan läpi kenkäharjalla ennen vahan levitystä.
 

 

3. Suojaus

Kenkävahan tehtävä on lukita ravitsevat aineet kengän pintaan ja suojata nahkaa kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Vaha tuo kenkään myös hoitoaineita korkeamman kiillon. 

Tee näin: Annostele pieni määrä Saphir Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Vahaa on tärkeää levittää myös nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin. Anna vahan vaikuttaa noin 5 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan kenkäharjalla. Toista käsittely kärki- ja kantaosaan, nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Lisävinkki: Jos haluat luoda kenkiisi vieläkin korkeamman kiillon ja tehokkaamman suojan, voit levittää kärkeen, kantaan ja korkoihin vielä lopuksi Saphir Mirror Gloss -vahaa.

Kausisäilytys

Välineet

  1. Puhdistus ja hoito: Saphir Leather Soap ja Saphir Universal Cream + puuvillaliina ja kenkäharja
  2. Muodon tukeminen: Sanomalehtiä tai kenkiisi sopivat lepolestit 
  3. Säilytys: Kenkäpussit

1. Puhdistus ja hoito

Puhdista kengät perusteellisesti ja käsittele ne Saphir Universal Creamilla ennen säilytystä. Suoja-aineet lisätään vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Ohjeen puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. 

Muista myös pohjien ja korkojen puhdistus. Voit sipaista hoitoainetta myös nahkapohjien reunoksille ja korkoihin. Nahkapohjat voit käsitellä Saphir Sole Guard -pohjaöljyllä.

2. Muodon tukeminen

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää väritöntä paperia, jotta vältyt tummentumilta ja tahroilta. Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai aikakausilehdestä putken tukemaan muotoa.

Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

3. Säilytys

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. 

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa sisälämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttejä, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Kuvat: Ina Nordbäck

Kommentoi