Päivitetty

Siistit kengät viimeistelevät asun ja saavat olon tuntumaan huolitellulta ja ryhdikkäältä. Kenkien huolto voi olla rauhoittava tapa valmistautua tulevaan viikkoon tai laittautumisen osa ennen tärkeää hetkeä. Oleellista on löytää itselle ja omaan elämään sopivat tavat ja välineet ja nauttia niiden tuomista tuloksista.  Tyypillisimmät pintanahkatyypit

Pintanahka viittaa nahan sileään ulkopintaan. Erinäköisiä ja -tuntuisia pintanahkatyyppejä on olemassa lukuisia, mutta yleisimmät jalkineissa käytettävät pintanahkatyypit ovat huollon kannalta hyvin samankaltaisia. Tyypillisimmät pintanahkatyypit voidaan karkeasti jakaa kolmeen kategoriaan:

 • Semianiliininahat 
 • Peitevärjätyt nahat
 • Lakatut nahat

Yllä mainitut nahkatyypit voivat olla hyvinkin erinäköisiä, mutta tästä huolimatta niihin voidaan soveltaa tätä samaa ohjetta – oli sitten kyseessä nilkkurit, nauhakengät, loaferit, avokkaat tai vaikkapa sandaalit. Eron ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa tekemään omaan elämäntyyliin ja mieltymyksiin sopivia hankintoja. 

Semianiliininahka

Semianiliininahka on läpivärjätty ja vain kevyesti pintakäsitelty, minkä vuoksi nahka on luonnollisen oloinen ja se patinoituu kauniisti hyvällä hoidolla. Nahan narvi, eli karvatuppikuviointi, ja luonnollinen pinnan vaihtelevuus ovat selvästi näkyvillä ja nahka tuntuu melko luonnolliselta. Tyypillisesti semianiliininahan pinnassa on kevyt kiilto. 

Semianiliininahka on melko herkkä kosteudelle, jonka vuoksi säännöllinen suojaus on tärkeää. Suojaamaton semianiliininahka imee kosteuden vähitellen ja pintaan syntyy hetkellisesti tumma läiskä. Läpimäräksi kastunut semianiliinahka voi tummua pysyvästi. Pintakäsittelyn vahvuudesta ja parkitsemismenetelmästä riippuen semianiliininahka saattaa naarmuuntua melko helposti, mutta naarmut ovat yleensä hyvin huollettavissa. Iholta irtoava rasva ja käytössä tullut lika tummentavat semianiliininahkaa, auringonvalo puolestaan vaalentaa. Tummentumia vaaleissa sävyissä on hyvin vaikea tasoittaa. Tästä johtuen vaaleat sävyt kannattaa suojata säännöllisesti, mikäli tuotteen halutaan säilyvän mahdollisimman tasasävyisenä. Musta ja tummat sävyt voivat säilyä hyvällä hoidolla lähes muuttumattomina. Esimerkiksi Crockett & Jones suosii kengissään semianiliininahkaa.

Huollossa huomioitavaa
Semianiliininahka saattaa tummua muutaman asteen huoltoaineiden vaikutuksesta, mutta se on normaalia. Tästä syystä erityisesti vaaleita semianiliininahkoja huollettaessa olisi tärkeää käyttää maltillisesti huoltoaineita, suosia nopeita levitysliikkeitä sekä käydä käsiteltävä pinta järjestelmällisesti kappale kerrallaan läpi mahdollisimman tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Huoltoaineet on aina hyvä testata ensin huomaamattomaan kohtaan ennen suurille pinnoille siirtymistä nähdäksesi, kuinka nahka reagoi aineisiin. Jos väri tummuu radikaalisti voit tiedustella meiltä lisäohjeita sähköpostitse: hello@arkiveatelier.com.

Peitevärjätty nahka

Peitevärjätty nahka on nimensä mukaan värjätty peittävällä värillä, mikä tekee pinnasta hyvin tasaisen. Peitevärjätty nahka ei patinoidu, kuten semianiliininahka. Jos peiteväri on hyvin paksu tai nahan pinta on hiottu ennen värjäystä, ei nahan luonnollinen narvi, eli karvatuppikuviointi, enää erotu. Ohuemmin peitevärjätyistä ja hiomattomista nahoista luonnollisen narvikuvioinnin voi vielä erottaa värin alta ja nahka tuntuu melko luonnolliselta. Hiomattomat ja ohuesti peitevärjätyt nahat sijoittuvatkin ominaisuuksiltaan semianiliininahan ja peitevärjätyn nahan välimaastoon. 

Peitevärjättyjen nahkojen pintaan luodaan usein erilaisia kuviointeja. Esimerkiksi niin sanottu Scotch Grain (Pebble grain) -kuviointi on hyvin yleinen, sillä se tekee nahan pinnasta myös armollisemman lialle ja tahroille. Toinen yleinen pintakuviointi saavutetaan nahan rummutuksella (Drummed leather). Rummutus tekee nahasta myös pehmeää. Erilaisia kuviointeja voidaan valmistaa rajattomasti esimerkiksi krokotiilinnahkaa muistuttavasta kohokuvioinnista kukkakuviointiin. Kuvioituja nahkoja hoidetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin sileitä nahkoja. Huoltoaineiden maltillinen käyttö ja perusteellinen harjaus lopuksi on tärkeää, jotta kuviopintaan ei jää ainejäämiä.

Huollossa huomioitavaa
Peitevärjättyä nahkaa huollettaessa olisi aina tärkeää testata, ettei käytettävä huoltoaine vie nahan väriä. Väriä voi irrota jonkin verran puhdistuksessa ja hoitoaineita levittäessä, mutta huomaat kyllä jos väriä irtoaa selvästi liikaa ja nahan pintaan syntyy kuluma. Tämä on hyvin harvinaista, mutta mahdollista jos nahka on päässyt esimerkiksi kuivumaan. Jos näin käy, voit tiedustella meiltä lisäohjeita sähköpostitse: hello@arkiveatelier.com.

Vaaleat peitevärjätyt nahat voivat vaatia hellää hankausta puhdistuakseen. Hankauksen kanssa on kuitenkin tärkeää olla maltillinen, ettei nahan pintaan synny kulumaa.

 

Lakattu pintanahka

Lakatun pintanahan tasainen ja kiiltävä pinta luodaan useilla kerroksilla sidosaineita sisältäviä pigmenttikerroksia. Lopuksi pinta viimeistellään lakalla. Paksun pintakäsittelyn vuoksi lakattu pintanahka on taipuvainen halkeilulle ja syville taitoksille. Huonolaatuinen, lakattu pintanahka voi haljeta hyvinkin nopeasti. Toisaalta lakattu pintanahka on myös hyvin huoleton nahkalaatu, sillä se hylkii kosteutta ja likaa. Lakattuun pintanahkaan tehdään usein painokuviointeja, kuten kuvan laukussa. Kuvioituja nahkoja hoidetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin sileitä nahkoja. Huoltoaineiden maltillinen käyttö ja perusteellinen harjaus lopuksi on tärkeää, jotta kuviopintaan ei jää ainejäämiä.

Lakatusta pintanahasta valmistettujen kenkien hankintaa suunnitellessa on kannattaa olla tarkka istuvuuden kanssa. Kengän olisi hyvä myötäillä jalkaa napakasti, jotta nahka rypistyisi käytössä mahdollisimman vähän. Väljä ja huonosti istuva kenkä halkeaa ennen pitkää jyrkistä taitoskohdista. Esimerkiksi Church`s ja Dr. Martens suosivat lakattua pintanahkaa kengissään. 

Huollossa huomioitavaa

Tärkeintä lakatun pintanahan hoidossa on säännöllinen käsittely hoitoaineella ja vahalla, jotka suojaavat pintaa kuivumiselta ja pitävät sen joustavana. Lakatut pintanahat imevät vain hyvin pienen määrän huoltoaineita, joten aineiden käytössä on syytä olla erityisen maltillinen. Pinta on myös hyvä harjata huollon lopuksi huolellisesti, etteivät pintaan jäävät aineet tahraa vaatteita.

Huolto ja ylläpito

Välineet

 1.  Puhdistus: Saphir Leather Soap
 2.  Hoito: Saphir Renovator (ja Saphir 1925 Cream Polish)
 3.  Suojaus: Saphir Pâte de Luxe

Lisäksi tarvitset: puuvillaliina, kuiva ja puhdas sienen pala sekä kenkäharja

Kenkä huolletaan aina käytön mukaan. Jos kenkä on säännöllisessä käytössä voit huoltaa kengän perusteellisesti esimerkiksi kerran kuussa tai sitten, kun kenkä mielestäsi vaatii käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Nahkaa ei kuitenkaan kannata hoitaa liikaa, jotta kenkien ryhti ja muoto säilyvät. Vähemmän on enemmän. 

 

Kun tarkoituksena on vain pikainen freesaus, voi puhdistukseen käyttää kosteaa liinaa ja kevyeen kiillotukseen Saphir Renovator -hoitoainetta. Kengät olisi myös hyvä harjata kenkäharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta ne säilyvät kiiltävinä eikä pintalika pääse pinttymään.

1. Puhdistus

Kenkien huolto on hyvä aloittaa puhdistuksesta, jotta lika ja vanhat huoltoaineet sekä vahat eivät pääse kerrostumaan nahan pintaan. Jos kengissä on vain hieman pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voi käyttää Saphir Leather Soap -nahkasaippuaa, jota käytetään myös vanhojen vahakerrostumien puhdistukseen. Keskimäärin joka kolmannen vahauskerran jälkeen kenkä tulisi pestä nahkasaippualla – tai viimeistään sitten, kun uusi vahakerros ei enää tuokaan kiiltoa vaan nahan pinta jää sameaksi.

Saphir Leather Soap -nahkasaippuan käyttö: Puhdista pintalika kenkäharjalla. Kostuta tuotteen mukana tuleva sieni vedessä ja purista ylimääräinen vesi pois huolellisesti. Pyöräytä sientä saippuarasiassa. Ole annostelussa maltillinen, sillä saippua on hyvin riittoisaa ja liika saippuan käyttö voi kuivattaa nahkaa. Käy kenkä läpi osio kerrallaan ja pyyhi saippua välissä pois kostealla liinalla, jotta se ei pääse kuivahtamaan nahan pintaan. Vieressä on hyvä pitää vesiastiaa, jossa voi välillä huuhdella sientä. Anna pinnan kuivua 5– 15 minuuttia ja harjaa kenkä kauttaaltaan läpi kenkäharjalla ennen hoitoaineen levitystä.

2. Hoito

Puhdistuksen jälkeen nahka tarvitsee kosteutta ja ravinteita ennen varsinaista suojakerrosta. Saphir Renovator -hoitoaine kosteuttaa ja ravitsee nahkaa sekä tasoittaa kevyesti nahan väriä ja pieniä kolhuja. 

Hyvin kuluneisiin kenkiin voi käyttää lisäksi kenkien sävyistä Saphir Cream Polish -hoitoainetta. Runsaasti väripigmenttejä sisältävä Saphir Cream Polish- hoitoaine syventää ja tasoittaa nahan väriä tehokkaasti, korjaa pienet naarmut sekä tuo pintaan yhden suojakerroksen lisää. Saphir Cream Polish -hoitoainetta olisikin hyvä käyttää erityisesti talviaikaan kenkävahan lisänä. Saphir Renovator ja Saphir Cream Polish -hoitoaineet levitetään samalla tavalla. 

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle tai puhtaalle ja kuivalle pesusienen palalle. Pyöräytä liinaa tai sientä purkin kannessa, jotta hoitoaine leviää tasaisesti. Käytä hoitoainetta aina vain sen verran, että nahka imee kaiken hoitoaineen eikä jää nahan pintaan kiiltelemään. Levitä hoitoaine hellästi, mutta nopeita liikkeitä suosien. Anna hoitoaineen imeytyä noin 5 minuuttia. Harjaa pinta vielä kevyesti läpi kenkäharjalla ennen seuraavan aineen levitystä. 

Levitykseen paras väline on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sienen palaa suosittelemme etenkin vaaleiden nahkojen hoitoon.

 

3. Suojaus

Kenkävahan tehtävä on lukita ravitsevat aineet kengän pintaan ja suojata nahkaa kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Vaha tuo kenkään myös hoitoaineita korkeamman kiillon. 

Tee näin: Annostele pieni määrä Saphir Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Vahaa on tärkeää levittää myös nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin. Anna vahan vaikuttaa noin 5 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan kenkäharjalla. Toista käsittely kärki- ja kantaosaan, nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Lisävinkki: Jos haluat luoda kenkiisi vieläkin korkeamman kiillon ja tehokkaamman suojan, voit levittää kärkeen, kantaan ja korkoihin vielä lopuksi Saphir Mirror Gloss -vahaa.

Käyttöönottokäsittely uusille nahkajalkineille

Välineet

 1.  Kosteutus: Saphir Renovator 
 2.  Suojaus: Saphir Pâte de Luxe

Lisäksi tarvitset: puuvillaliina, kuiva ja puhdas sienen pala sekä kenkäharja

 

Uudet nahkajalkineet on aina tärkeää käsitellä ennen ulkokäyttöä, sillä nahkajalkineisiin hyvin harvoin lisätään suoja-aineita tehtaalla, ellei kenkää ole tarkoituksenmukaisesti valmistettu vedenpitäväksi tai valmistaja toisin mainitse.

On myös mahdollista, että kengät ovat seisoneet varastossa tai myymälässä pitkään, jolloin ne kaipaavat ennen kaikkea kosteutta ja ravinteita ennen käyttöä.

1. Kosteutus

Myös uusiin kenkiin on tärkeää levittää kosteuttava ja ravitseva hoitoaine ennen varsinaista suojakerrosta, jotta nahka ei kuivu ja jousto säilyy suojan alla. Saphir Renovatorissa on maitomainen, helposti levittyvä ja hyvin imeytyvä koostumus. 

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle tai puhtaalle ja kuivalle pesusienen palalle. Pyöräytä liinaa tai sientä purkin kannessa, jotta hoitoaine leviää tasaisesti. Käytä hoitoainetta aina vain sen verran, että nahka imee kaiken hoitoaineen eikä jää nahan pintaan kiiltelemään. Levitä hoitoaine hellästi, mutta nopeita liikkeitä suosien. Anna hoitoaineen imeytyä noin 5 minuuttia. Harjaa pinta kevyesti läpi kenkäharjalla. 

Levitykseen paras väline on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sienen palaa suosittelemme etenkin vaaleiden nahkojen hoitoon. 

Lisävinkki: Talviaikaan uusiin kenkiin olisi suositeltavaa laittaa myös Saphir Cream Polish -hoitoainetta tuomaan lisäsuojaa. Saphir Renovator ja Saphir Cream Polish -hoitoaineet levitetään samalla tavalla. 

2.Pate de luxe7

2. Suojaus

Kenkävahan tehtävä on lukita ravitsevat aineet nahan pintaan ja suojata nahkaa kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Vaha tuo kenkään myös hoitoaineita korkeamman kiillon.

Tee näin: Annostele pieni määrä Saphir Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Vahaa on tärkeää levittää myös nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin. Anna vahan vaikuttaa noin 5 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan kenkäharjalla. Toista käsittely kärki- ja kantaosaan, nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Lisävinkki: Jos haluat luoda kenkiisi vieläkin korkeamman kiillon ja tehokkaamman suojan, voit levittää kärkeen, kantaan ja korkoihin vielä lopuksi Saphir Mirror Gloss -vahaa.

Kausisäilytys

Välineet

 1. Puhdistus ja hoito: Saphir Leather Soap ja Saphir Renovator + puuvillaliina ja kenkäharja
 2. Muodon tukeminen: Sanomalehtiä tai kenkiisi sopivat lepolestit 
 3. Säilytys: Kenkäpussit

1. Puhdistus ja hoito

Puhdista kengät perusteellisesti ja käsittele ne Saphir Renovatorilla ennen säilytystä. Suoja-aineet lisätään vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Ohjeen puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. 

Muista myös pohjien ja korkojen puhdistus. Voit sipaista Renovator-hoitoainetta myös nahkapohjien reunoksille ja korkoihin. Nahkapohjat voit käsitellä Saphir Sole Guard -pohjaöljyllä.

2. Muodon tukeminen

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää väritöntä paperia, jotta vältyt tummentumilta ja tahroilta. Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai aikakausilehdestä putken tukemaan muotoa.

Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

3. Säilytys

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. 

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa sisälämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttejä, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Hoito-ohjekuvat: Ina Nordbäck

Kuva semianiliininahasta: Timo Anttonen

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart