Päivitetty

Pintanahka viittaa nahan sileään ulkopintaan. Erinäköisiä ja -tuntuisia pintanahkatyyppejä on olemassa lukematon määrä, mutta yleisimmille jalkineissa käytettäville pintanahkatyypeille voi käyttää samoja huoltoaineita ja soveltaa tätä samaa ohjetta erikoisnahkoja lukuunottamatta. Erikoisnahoista voit lukea lisää täältä.

Tavalliset pintanahkatyypit

Tavalliset pintanahkatyypit voidaan karkeasti jakaa kolmeen kategoriaan:

 • Semianiliininahat 
 • Peitevärjätyt nahat
 • Lakatut nahat

Yllä mainitut nahkatyypit voivat olla hyvinkin erinäköisiä, mutta tästä huolimatta niihin voidaan soveltaa tätä samaa ohjetta – oli sitten kyseessä nilkkurit, nauhakengät, loaferit, avokkaat tai vaikkapa sandaalit. Hoidossa ja huollossa – sekä myös ostotilanteessa – on aina tärkeää tiedostaa nahan erityispiirteet. Nahan ominaisuudet vaikuttavat aina siihen, kuinka nahka käytössä ja huollettaessa käyttäytyy.

Semianiliininahka

Semianiliininahka on läpivärjätty ja kevyesti pintakäsitelty, minkä vuoksi nahka on luonnollisen oloinen ja se patinoituu kauniisti hyvällä hoidolla. Nahka on voitu hioa paikoitellen tasaisen pinnan saavuttamiseksi ja viimeistellä kevyellä peitevärillä. Nahan narvikuviointi ja pinnan vaihtelevuus ovat kuitenkin vielä selvästi näkyvillä ja nahka tuntuu melko luonnolliselta. Semianiliininahka imee pintaan tulleen kosteuden vähitellen ja nahan pintaan syntyy hetkellisesti tumma läiskä. Semianiliininahka ei kuitenkaan ole yhtä herkkä kosteudelle ja lialle kuin aniliinnahka, jonka pintaan ei valmistusvaiheessa lisätä ollenkaan suojaavia aineita tai värejä. 

Pintakäsittelyn vahvuudesta riippuen semianiliininahka saattaa naarmuuntua melko helposti ja vaaleat sävyt voivat tummua tai muuttaa sävyä käytössä ja huollettaessa. Musta ja tummat sävyt voivat säilyä hyvällä hoidolla lähes muuttumattomina. Naarmut ja kulumat semianiliininahassa ovat yleensä hyvin huollettavissa jo pelkillä nahanhoitoaineilla ja vahalla, mutta tummentumia vaaleissa sävyissä on vaikeaa – jopa mahdotonta – tasoittaa. Tästä johtuen vaaleat sävyt on erityisen tärkeää suojata säännöllisesti, jos tarkoituksena on säilyttää nahka mahdollisimman tasavärisenä. Esimerkiksi Crockett & Jones suosii kengissään semianiliininahkaa.

Peitevärjätty nahka

Peitevärjätty nahka on hyvin tasalaatuista, sillä nahka on värjätty peittävällä värillä. Jos peiteväri on hyvin paksu tai nahan pinta on hiottu ennen värjäystä, ei nahan luonnollinen narvikuviointi enää erotu. Ohuemmin peitevärjätyistä ja hiomattomista nahoista luonnollisen narvikuvioinnin voi vielä erottaa. 

Peitevärjätyn nahan pintaan voidaan luoda erilaisia kuviointeja. Esimerkiksi niin sanottu Scotch Grain (Pebble grain) -kuviointi on hyvin suosittu, sillä se tekee nahan pinnasta myös armollisemman lialle ja tahroille. Toinen yleinen pintakuviointi saavutetaan nahan rummutuksella (Drummed leather). Rummutus tekee nahasta myös erityisen pehmeää. Erilaisia kuviointeja voidaan valmistaa rajattomasti esimerkiksi krokotiilinnahkaa muistuttavasta kohokuvioinnista kukkakuviointiin. Kuvioituja nahkoja hoidetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin sileitä nahkoja. Huoltoaineiden maltillinen käyttö ja perusteellinen harjaus lopuksi on tärkeää, jotta kuviopintaan ei jää ainejäämiä. 

Vahvan pintakäsittelyn vuoksi peitevärjätty nahka ei patinoidu luonnollisesti. Pintakäsittelyn ansiosta väri voi kuitenkin säilyä käytössä muuttumattomana hyvällä hoidolla, mutta naarmujen ja kulumien peittäminen etenkin vaaleista sävyistä vaatii yleensä paikkaukseen nahalle tarkoitettua peiteväriä tai nahkamaalia. Huonolaatuinen peitevärjätty nahka voi myös hilseillä. Peitevärjättyä nahkaa suositaan kengissä hyvin laajasti sen tasalaatuisuuden vuoksi. Esimerkiksi nahkatennareissa peitevärjätty nahka on hyvin suosittu nahkatyyppi.

Lakattu pintanahka

Lakatun pintanahan tasainen ja kiiltävä pinta luodaan useilla kerroksilla sidosaineita sisältäviä pigmenttikerroksia. Lopuksi pinta viimeistellään lakalla. Paksun pintakäsittelyn vuoksi lakattu pintanahka voi olla altis halkeilulle ja syville taitoksille. Huonolaatuinen lakattu pintanahka voi haljeta hyvinkin nopeasti. Toisaalta lakattu pintanahka on myös hyvin huoleton nahkalaatu, sillä se hylkii kosteutta ja likaa. Jos suunnittelet ostavasi lakatusta pintanahasta valmistetun kenkäparin, niin ole tarkkana istuvuuden kanssa. Kengän tulisi myötäillä jalkaa napakasti, jotta nahka rypistyisi käytössä mahdollisimman vähän. Väljä ja huonosti istuva kenkä halkeaa ennen pitkää jyrkistä taitoskohdista. 

Tärkeintä lakatun pintanahan hoidossa on säännöllinen käsittely hoitoaineella ja vahalla, jotka suojaavat pintaa kuivumiselta ja pitävät sen joustavana. Esimerkiksi Church`s ja Dr. Martens suosivat lakattua pintanahkaa kengissään. Lakattuun pintanahkaan tehdään usein myös painokuviointeja. Kuvioituja nahkoja hoidetaan pääpiirteittäin samalla tavalla kuin sileitä nahkoja. Huoltoaineiden maltillinen käyttö ja perusteellinen harjaus lopuksi on tärkeää, jotta kuviopintaan ei jää ainejäämiä.

Aluksi

Testaa käytettävät aineet aina ensin huomaamattomaan kohtaan, jotta näet kuinka nahka reagoi aineeseen. Vaalea semianiliininahka esimerkiksi saattaa tummua tai muuttaa sävyä muutaman asteen. Tämä on hyvä tiedostaa ennen suurille pinnoille siirtymistä, jotta osaat noudattaa erityistä varovaisuutta aineita levittäessä. Jos väri muuttuu radikaalisti, voit tiedustella meiltä vaihtoehtoista huoltoainetta sähköpostitse: hello@arkiveatelier.com.

Semianiliininahkoja ja kaikenlaisia vaaleita sävyjä huollettaessa on aina tärkeää käyttää mahdollisimman vähän painetta, hyvin maltillisesti huoltoaineita ja suosia nopeita liikkeitä, saadaksesi tasaisen lopputuloksen. Sieni on semianiliininahkojen ja vaaleiden sävyjen huollossa paras työväline puhdistus- ja hoitoaineiden levitykseen, sillä se vähentää ja tasaa painetta ja auttaa näin annostelemaan aineet tasaisesti. Vaha kannattaa aina levittää pehmeällä puuvillaliinalla, sillä liinan läpi tuleva sormien lämpö edistää vahan aktivoitumista ja imeytymistä.

Väriä irtoaa aina jonkin verran puhdistuksessa ja hoitoaineita levittäessä, mutta huomaat kyllä jos väriä irtoaa selvästi liikaa niin, että nahan pintaan syntyy kuluma. Tämä on hyvin harvinaista, mutta voi joskus tapahtua hyvin huonolaatuisia tai kuivuneita nahkoja huoltaessa. Jos nahka on hyvin kuivan oloinen, olisi puhdistukseen suositeltavaa käyttää aluksi vain kosteaa liinaa ja hoitoainetta, sillä puhdistusaineet voivat kuivattaa nahkaa entisestään. 

Lakatut pintanahat imevät vain hyvin pienen määrän huoltoaineita, joten aineiden käytössä on syytä olla erityisen maltillinen. Pinta on myös hyvä harjata huolellisesti lopuksi, etteivät pintaan jäävät aineet tahraa vaatteita.

Huolto ja ylläpito

Välineet

 1.  Puhdistus: Saphir Leather Soap
 2.  Hoito: Saphir Renovator (ja Saphir 1925 Cream Polish)
 3.  Suojaus: Saphir Pâte de Luxe

Lisäksi tarvitset: puuvillaliina, kuiva ja puhdas pesusienen pala sekä kenkäharja

Kenkä huolletaan aina käytön mukaan. Jos kenkä on säännöllisessä käytössä voit huoltaa kengän perusteellisesti esimerkiksi kerran kuussa tai sitten, kun kenkä mielestäsi vaatii käsittelyä – omiin silmiin kannattaa tässä luottaa. Nahkaa ei kuitenkaan kannata hoitaa liikaa, jotta kenkien ryhti ja muoto säilyvät. Vähemmän on enemmän. 

 

Kun tarkoituksena on vain pikainen freesaus, voi puhdistukseen käyttää kosteaa liinaa ja kevyeen kiillotukseen Saphir Renovator -hoitoainetta. Kengät olisi myös hyvä harjata kenkäharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta ne säilyvät kiiltävinä eikä pintalika pääse pinttymään.

1. Puhdistus

Kenkien huolto tulisi aina aloittaa puhdistuksesta, jotta lika ja vanhat huoltoaineet sekä vahat eivät pääse kerrostumaan nahan pintaan. Jos kengissä on vain hieman pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen vedellä kostutettu liina. Perusteellisempaan puhdistukseen voit käyttää Saphir Leather Soap -nahkasaippuaa, jota voi käyttää myös vanhojen vahakerrostumien puhdistukseen. Keskimäärin joka kolmannen vahauskerran jälkeen kenkä tulisi pestä nahkasaippualla – tai viimeistään sitten, kun uusi vahakerros ei enää tuokaan kiiltoa vaan nahan pinta jää sameaksi.

Saphir Leather Soap -nahkasaippuan käyttö: Puhdista pintalika kenkäharjalla. Kostuta tuotteen mukana tuleva sieni vedessä ja purista ylimääräinen vesi pois huolellisesti. Pyöräytä sientä saippuarasiassa. Ole annostelussa maltillinen, sillä saippua on hyvin riittoisaa ja liika saippuan käyttö voi kuivattaa nahkaa. Käy kenkä läpi osio kerrallaan ja pyyhi saippua välissä pois kostealla liinalla, jotta se ei pääse kuivahtamaan nahan pintaan. Anna pinnan kuivua 5– 15 minuuttia ja harjaa kenkä kauttaaltaan läpi kenkäharjalla ennen hoitoaineen levitystä.

2. Hoito

Puhdistuksen jälkeen nahka tarvitsee kosteutta ja ravinteita ennen varsinaista suojakerrosta. Saphir Renovator -hoitoaine kosteuttaa ja ravitsee nahkaa sekä tasoittaa kevyesti nahan väriä ja pieniä kolhuja. 

Hyvin kuluneisiin kenkiin voi käyttää lisäksi kenkien sävyistä Saphir Cream Polish -hoitoainetta. Runsaasti väripigmenttejä sisältävä Saphir Cream Polish- hoitoaine syventää ja tasoittaa nahan väriä tehokkaasti, korjaa pienet naarmut sekä tuo pintaan yhden suojakerroksen lisää. Saphir Cream Polish -hoitoainetta olisikin hyvä käyttää erityisesti talviaikaan kenkävahan lisänä. Saphir Renovator ja Saphir Cream Polish -hoitoaineet levitetään samalla tavalla. 

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle tai puhtaalle ja kuivalle pesusienen palalle. Pyöräytä liinaa tai sientä purkin kannessa, jotta hoitoaine leviää tasaisesti. Käytä hoitoainetta aina vain sen verran, että nahka imee kaiken hoitoaineen eikä jää nahan pintaan kiiltelemään. Levitä hoitoaine hellästi, mutta nopeita liikkeitä suosien. Anna hoitoaineen imeytyä vähintään 10 minuuttia. Harjaa pinta vielä kevyesti läpi kenkäharjalla ennen seuraavan aineen levitystä. 

Levitykseen paras väline on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sienen palaa suosittelemme etenkin vaaleiden nahkojen hoitoon.

 

3. Suojaus

Kenkävahan tehtävä on lukita ravitsevat aineet kengän pintaan ja suojata nahkaa kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Vaha tuo kenkään myös hoitoaineita korkeamman kiillon. 

Tee näin: Annostele pieni määrä Saphir Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Vahaa on tärkeää levittää myös nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin. Anna vahan vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan kenkäharjalla. Toista käsittely kärki- ja kantaosaan, nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Lisävinkki: Jos haluat luoda kenkiisi vieläkin korkeamman kiillon ja tehokkaamman suojan, voit levittää kärkeen, kantaan ja korkoihin vielä lopuksi Saphir Mirror Gloss -vahaa.

Käyttöönottokäsittely uusille nahkajalkineille

Välineet

 1.  Kosteutus: Saphir Renovator 
 2.  Suojaus: Saphir Pâte de Luxe

Lisäksi tarvitset: puuvillaliina, kuiva ja puhdas pesusienen pala sekä kenkäharja

 

Uudet nahkajalkineet on aina tärkeää käsitellä ennen ulkokäyttöä, sillä nahkajalkineisiin hyvin harvoin lisätään suoja-aineita tehtaalla, ellei kenkää ole tarkoituksenmukaisesti valmistettu vedenpitäväksi tai valmistaja toisin mainitse.

On myös mahdollista, että kengät ovat seisoneet varastossa tai myymälässä pitkään, jolloin ne kaipaavat ennen kaikkea kosteutta ja ravinteita ennen käyttöä.

1. Kosteutus

Myös uusiin kenkiin on tärkeää levittää kosteuttava ja ravitseva hoitoaine ennen varsinaista suojakerrosta, jotta nahka ei kuivu ja jousto säilyy suojan alla. Saphir Renovatorissa on maitomainen, helposti levittyvä ja hyvin imeytyvä koostumus. 

Tee näin: Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle tai puhtaalle ja kuivalle pesusienen palalle. Pyöräytä liinaa tai sientä purkin kannessa, jotta hoitoaine leviää tasaisesti. Käytä hoitoainetta aina vain sen verran, että nahka imee kaiken hoitoaineen eikä jää nahan pintaan kiiltelemään. Levitä hoitoaine hellästi, mutta nopeita liikkeitä suosien. Anna hoitoaineen imeytyä vähintään 10 minuuttia. Harjaa pinta kevyesti läpi kenkäharjalla. 

Levitykseen paras väline on puhdas ja kuiva pesusienen pala tai esimerkiksi uusien kenkien täytteenä tulleen sienen pala. Sienen palaa suosittelemme etenkin vaaleiden nahkojen hoitoon. 

Lisävinkki: Talviaikaan uusiin kenkiin olisi suositeltavaa laittaa myös Saphir Cream Polish -hoitoainetta tuomaan lisäsuojaa. Saphir Renovator ja Saphir Cream Polish -hoitoaineet levitetään samalla tavalla. 

2.Pate de luxe7

2. Suojaus

Kenkävahan tehtävä on lukita ravitsevat aineet nahan pintaan ja suojata nahkaa kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Vaha tuo kenkään myös hoitoaineita korkeamman kiillon.

Tee näin: Annostele pieni määrä Saphir Pâte de Luxe -vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Vahaa on tärkeää levittää myös nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin. Anna vahan vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan kenkäharjalla. Toista käsittely kärki- ja kantaosaan, nahkapohjien reunoksiin ja nahkakorkoihin, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. 

Lisävinkki: Jos haluat luoda kenkiisi vieläkin korkeamman kiillon ja tehokkaamman suojan, voit levittää kärkeen, kantaan ja korkoihin vielä lopuksi Saphir Mirror Gloss -vahaa.

Kausisäilytys

Välineet

 1. Puhdistus ja hoito: Saphir Leather Soap ja Saphir Renovator + puuvillaliina ja kenkäharja
 2. Muodon tukeminen: Sanomalehtiä tai kenkiisi sopivat lepolestit 
 3. Säilytys: Kenkäpussit

1. Puhdistus ja hoito

Puhdista kengät perusteellisesti ja käsittele ne Saphir Renovatorilla ennen säilytystä. Suoja-aineet lisätään vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Ohjeen puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. 

Muista myös pohjien ja korkojen puhdistus. Voit sipaista Renovator-hoitoainetta myös nahkapohjien reunoksille ja korkoihin. Nahkapohjat voit käsitellä Saphir Sole Guard -pohjaöljyllä.

2. Muodon tukeminen

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää väritöntä paperia, jotta vältyt tummentumilta ja tahroilta. Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai aikakausilehdestä putken tukemaan muotoa.

Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

3. Säilytys

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. 

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa sisälämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttejä, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Hoito-ohjekuvat: Ina Nordbäck

Kuva semianiliininahasta: Timo Anttonen

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart