Päivitetty

Mokka- ja nupukkinahat mielletään usein aroiksi ja vaikeiksi materiaaleiksi, vaikka ne itseasiassa ovat yleensä hyvin huollettavia ja helppohoitoisiakin materiaaleja. Hyvällä suojauksella tumma mokka tai nupukki toimii mainiosti jopa talvikäytössä loskassa ja kurassa. Vaaleat sävyt vaativat enemmän varovaisuutta käytössä, mutta eivät nekään ole ihan mahdottomia ylläpidettäviä hyvällä ja säännöllisellä suojauksella. Likaiset mokka- ja nupukkijalkineet voi lähettää meille pestäväksi tai pestä kotona.

Mokka, haljasmokka vai nupukki? 

Paksu, yleensä nautaeläimistä saatava, nahka halkaistaan yleensä kahteen kerrokseen, koska sellaisenaan nahka on liian paksua käytettäväksi esimerkiksi jalkineissa ja asusteissa. Halkaisun vuoksi on olemassa myös kahdenlaista mokkaa: nahan pintakerroksesta valmistettua pintamokkaa ja nahan alemmasta kerroksesta eli haljaksesta valmistettua haljasmokkaa. Nupukki taas on hiottua pintanahkaa. 

Pintamokan kääntöpuoli on sileä pintanappa ja se on materiaalina luja ja kestävä. Haljasmokka on kummaltakin puolelta samannäköistä sekä laadultaan huokoisempi ja venyvämpi kuin pintamokka, sillä nahan alempi kerros on kuiturakenteeltaan löyhempää. Laatueroista huolimatta pinta- ja haljasmokkaa sekä nupukkinahkaa hoidetaan samalla tavalla.

Ylläpito

Välineet

 1. Kevyt puhdistus: Karkea kenkäharja ja Suihkepullo, (+ Saphir-mokkakumi ja Redecker-kumiharja)
 2. Hoito: Saphir Renovator Spray
 3. Suojaus: Saphir Super Invulner

1. Kevyt puhdistus

Jos kengissäsi on vain vähän pintalikaa, riittää kevyeen puhdistukseen kenkäharja ja vesisuihke. 

Tee näin: Harjaa irtolika ensin kenkäharjalla ja käsittele tahrat ja painaumat tarvittaessa mokkakumilla. Harjaa mokkakumista irtoava höttö pois ennen vesisuihketta.

Suihkuta tämän jälkeen kenkä kevyesti vedellä ja harjaile edestakaisin vedoin kenkäharjalla. Toista tarvittaessa. Jos käytössäsi ei ole suihkepulloa, voit kostuttaa kenkäharjan kevyesti vedellä. Myös kumiharja on hyvä lisäväline mokka- ja nupukkinahkojen hoitoon, sillä se siistii tehokkaasti materiaalia, puhdistaa haaleat tummentumat ja tekee pinnasta elävän. 

Jos tahrat ja tummentumat eivät lähde yllämainituilla keinoilla, täytyy kengät pestä. Ohjeet pesuun löytyvät seuraavasta osiosta. 

2. Hoito ja suojaus

Saphir Renovator Spray -hoitosuihke ja Saphir Super Invulner -suojasuihke suihkutetaan ulkotiloissa.

Tee näin: Harjaile pintaa ensin edestakaisin vedoin kenkäharjalla, jotta kuidut erottuvat toisistaan ja hoitoaine pääsee näin imeytymään tehokkaammin joka puolelle nahkakuituja. 

Harjaa tämän jälkeen kuidut ensin kauttaaltaan yhdensuuntaisesti alas. Ravista hoitosuihkepulloa ja suihkuta kevyt kerros suihketta noin 25 senttimetrin etäisyydeltä. Anna kuivua välissä vähintään 10 minuuttia. Tämän jälkeen harjaa kuidut kauttaaltaan ylös ja suihkuta toinen kevyt kerros. Anna taas kuivua vähintään 10 minuuttia ja viimeistele harjaamalla pinta kauttaaltaan edestakaisin ja pyörivin liikkein. Jos kenkäsi tarvitsevat mielestäsi lisäväriä, voit valita värillisen suihkeen. Suojasuihke suihkutetaan samalla tavalla. 

Vuodenajasta ja käyttöolosuhteista riippuen suojaa kannattaa lisäillä säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi kerran kuussa tai kahdessa viikossa, jos kengät ovat säännöllisessä käytössä.

Ohjeessamme käytetty hoitoaine antaa myös kevyen suojan. Jos haluat käyttää kenkiä huolettomammin, voi olla hyvä lisätä Saphir Super Invulner -suojasuihke hoitoaineen jälkeen. Erillistä suojasuihketta suosittelemme käytettävän aina talvikautena.

Mokka- ja nupukkikenkien pesu

Välineet

 1. Karkea kenkäharja
 2. Saphir Gommadin -mokkakumi
 3. Saphir Omni’Nettoyant + pieni sekoitusastia 
 4. Pesusienen pala tai luonnonharjaksinen kynsiharja
 5. Nukkaamaton pyyhe ja sanomalehtiä
 6. Redecker-kumiharja

Kausittainen pesu on tärkeä osa mokka- ja nupukkikenkien ylläpitoa. Pesu puhdistaa tummentumat ja tahrat, kirkastaa väriä ja uudistaa materiaalia. Kärsivällisesti ja perusteellisesti toteutetulla pesulla voi saada ihmeitä aikaan! Pesuvaihe itsessään on hyvin mutkaton, mutta esi- ja jälkikäsittely vaatii hieman kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. 

Nupukkinahasta tahrat ja tummentumat häipyvät parhaiten mokkakumilla ennen varsinaista pesua. Tulet hämmästymään, sillä jopa vaaleimmista nupukkinahoista mokkakumi irroittaa lian lähes kumin tavoin. Toki lopputulos on aina tahrakohtainen, mutta yleisimmät tahrat, kuten esimerkiksi loka ja rapa irtoavat useimmiten melko vaivattomasti.

Mokkanahasta tahrat, kovettumat ja tummentumat irtoavat niin ikään mokkakumilla, mutta niitä voi kokeilla puhdistaa myös terävällä veitsellä varovaisesti rapsuttamalla.  Esimerkiksi mokkasandaaleihin painuneet tummat varpaan jäljet on kätevä rapsuttaa veitsellä ennen pesua.

P1

1. Esikäsittely

Harjaa irtolika päällisistä kenkäharjalla ja puhdista pohjat esimerkiksi kynsiharjalla. Käsittele tahrakohdat ja tummentumat huolellisesti mokkakumilla. 

2. Saippualiuoksen valmistaminen

Pesuaine on hyvin riittoisaa. Kenkien koosta ja puhdistettavasta pinta-alasta riippuen voit lähteä liikkeelle esimerkiksi sekoitussuhteesta: 2,5 dl vettä ja 1 rkl pesuainetta ja lisätä pesuainetta liuokseen tarpeen mukaan. 

3. Saippuointi

Voit pestä kengät lavuaarissa tai pesuvadissa. Jos pesuaineen mukana tuleva harja tuntuu liian pieneltä, voit pestä kengät luonnonharjaksisella kynsiharjalla tai pesusienen palalla. 

Tee näin: Vie kenkä lavuaarin tai pesuvadin ylle ja kastele kenkä ensin kevyesti kauttaaltaan. Kasta harjaa tai sientä pesuaineliuoksessa ja saippuoi kenkä kappale kerrallaan läpi pyörivin liikkein. Päällinen saa kastua reilusti, mutta yritä välttää veden joutumista pohjaosaan ja kengän sisään.

Lisää liuosta harjaan sitä mukaa kun vaahtoaminen loppuu – tunnet kyllä kun pesuainetta tarvitsee lisätä. Harjaa vielä lopuksi tahrakohdat kertaalleen läpi tehostaaksesi lian irtoamista. Mokka- ja nupukkinahkoihin syntyy helposti vesirajoja, joten olisi tärkeää, että koko pinta-ala käsitellään tasaisesti.

kenkä_hanan_alla

4. Huuhtelu

Huuhtele harja vedellä ja harjaa kenkä läpi pelkkää vettä käyttäen. Viimeistele huuhtelu hanan alla harjaa tai sientä apuna käyttäen. Jos kenkä on hyvin likainen voit toistaa pesun.

5. Kuivaaminen

Nosta kenkä pyyhkeen päälle ja taputtele pinta hellästi läpi mielellään karkealla pyyhkeellä. Survo sisään tasaisesti sanomalehtiä tai esimerkiksi vanhasta lakanasta leikattu liina. Muotoile kenkä huolellisesti takaisin muotoonsa, kun olet täyttänyt sisäosan paperilla tai liinalla. Pyri välttämään kuhmuja ja ryppyjä, sillä kuivumisen jälkeen niitä on vaikea poistaa. 

Jos kengissäsi on vaalea vuori, voit käyttää vanhaa lakanaa tai pyyhettä sanomalehtien sijaan. Jos sinulla taas on kengällesi mitoitettu lepolesti, voit asettaa sen kengän sisään kuivumisen ajaksi.

Harjaa pinta läpi hellästi kumiharjalla kengän ollessa vielä märkä. Kuivuminen kestää noin kahdeksan tuntia. Kuivumisen aikana pintaa olisi suositeltavaa harjailla kumiharjalla hellästi muutaman tunnin välein. Harjailu kuivumisen aikana ei ole pakollista, mutta se helpottaa jälkikäsittelyä.

6. Jälkikäsittely

Pesun jälkeen mokka voi tuntua kuivalta ja jäykältä. Tätä ei kannata kuitenkaan säikähtää. Kuivuessaan nahan kuidut ”kaatuvat”, jonka vuoksi mokan pinta menettää samettimaisuutensa. Elvyttävään harjaukseen kumiharja on hellävaraisin ja tehokkain väline. 

Tee näin: Harjaile kenkiä edestakaisin vedoin kumiharjalla, kunnes nahka alkaa pehmentyä ja pinta elävöityä. Harjaus on hyvä aloittaa hellästi painaen ja lisätä painetta vähitellen tarvittaessa – joskus voimaa voi tarvita enemmänkin, jotta pinta saadaan pehmenemään. Viimeistele harjaus kenkäharjalla.

Kun pinta on pehmentynyt ennalleen, käsitellään kengät hoitavalla ja suojaavalla suihkeella.

Käyttöönottokäsittely uusille mokka- tai nupukkikengille

Uudet mokka- tai nupukkikengät hankittuasi tarvitset alkuun kolme asiaa päällisen hoitoon: kenkäharjan, hoitoaineen ja suojasuihkeen. Mokka olisi suotavaa käsitellä ensin hoitavalla aineella ja vasta sitten suojasuihkeella – emmehän laita meikkiäkään rasvaamattomaan ihoon. 

Kuitenkin jos käytettävissäsi on ainoastaan suojasuihketta, on sekin aina parempi vaihtoehto yksinään kuin ei mitään. Vuodenajasta ja käyttöolosuhteista riippuen suojaa voi laittaa useammankin kerroksen ja lisäillä sitä säännöllisin väliajoin.

1. Hoitoaine

Harjaile pintaa ensin kevyesti edestakaisin kenkäharjalla, jotta kuidut erottuvat toisistaan ja hoitoaine pääsee imeytymään tehokkaammin joka puolelle nahkakuituja. Suihke suihkutetaan ulkotiloissa.

Ravista pulloa ja suihkuta tasainen kerros noin 25 senttimetrin etäisyydeltä. Jätä ulos imeytymään vähintään 10 minuutiksi. Myös suojasuihke suihkutetaan ulkona.

Ohjeessamme käytetty hoitoaine antaa myös kevyen suojan. Jos haluat käyttää kenkiä huolettomammin voi olla hyvä lisätä suojasuihke hoitoaineen jälkeen.

2. Suojaus

Suojasuihke suihkutetaan kahdessa erässä, jotta aine saadaan imeytymään tehokkaasti nahkakuitujen molemmin puolin.

Harjaa kuidut ensin kauttaaltaan yhdensuuntaisesti alas. Ravista pulloa ja suihkuta kevyt kerros suihketta noin 25 senttimetrin etäisyydeltä. Anna kuivua välissä vähintään 10 minuuttia. 

Tämän jälkeen harjaa kuidut kauttaaltaan ylös ja suihkuta toinen kevyt kerros. Anna taas kuivua vähintään 10 minuuttia ja viimeistele harjaamalla pinta läpi kevyesti pienin edestakaisin ja pyörivin liikkein.

Kausisäilytys

Välineet

 1. Puhdistus ja hoito: ks. yllä: Mokka- ja nupukkikenkien pesu
 2. Muodon tukeminen: Sanomalehtiä tai kenkiisi sopivat lepolestit
 3. Säilytys: Kenkäpussit

1. Puhdistus ja hoito

Pese kengät perusteellisesti ja käsittele ne Saphir Renovator Sprayllä ennen säilytystä. Suojasuihke lisätään vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan. Ohjeen puhdistukseen ja hoitoon löydät yltä. 

Muista myös pohjien ja korkojen puhdistus. Nahkapohjien reunoksiin ja korkoihin kannattaa sipaista Saphir Universal Cream -hoitoainetta. Nahkapohjat voit käsitellä Saphir Sole Guard -pohjaöljyllä.

2. Muodon tukeminen

Huollon jälkeen täytä kengät kevyesti sanomalehdillä. Vaaleiden kenkien täyttämiseen kannattaa käyttää väritöntä paperia, jotta vältyt tummentumilta ja tahroilta. Nilkkureiden varteen voit kääriä kartongista tai aikakausilehdestä putken tukemaan muotoa.

Jos käytät lepolestiä, ole ehdottoman tarkka istuvuuden kanssa. Liian leveän tai väljän lepolestin voi viedä osaavalle suutarille muokattavaksi.

3. Säilytys

Sujauta kengät kenkäpussiin suojaan pölyltä ja auringon valolta. Voit säilyttää kengät myös kenkälaatikossa. Jos käärit kengät paperiin, käytä väritöntä paperia. Vältä muovia säilytyksessä. Muovi ei hengitä ja voi kuivattaa nahkaa. 

Säilytä kengät hyvin ilmastoidussa ja tasaisessa sisälämpötilassa. Vältä kellareita ja vinttejä, joissa ilmankosteus ja lämpötila voivat vaihdella.

Kommentoi