Päivitetty

Kausittainen pesu on tärkeä osa mokka- ja nupukkijalkineiden ylläpitoa. Pesu puhdistaa tummentumat ja tahrat, kirkastaa väriä ja uudistaa materiaalin pintaa. Kärsivällisesti ja perusteellisesti toteutetulla pesulla voi saada ihmeitä aikaan! Pesuvaihe itsessään on hyvin mutkaton. Sen sijaan esikäsittely ja kuivaaminen vaativat hieman kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. 

Nupukkinahasta tahrat ja tummentumat häipyvät mokkakivellä ennen varsinaista pesua. Tulet hämmästymään, sillä jopa vaaleimmista nupukkinahoista mokkakivi irroittaa lian lähes kumin tavoin. Toki lopputulos on aina tahrakohtainen, mutta yleisimmät tahrat, kuten esimerkiksi loka ja rapa irtoavat useimmiten melko vaivattomasti.

Mokkanahasta tahrat, kovettumat ja tummentumat irtoavat terävällä veitsellä varovaisesti rapsuttamalla. Mokkakiveä voi kokeilla myös, mutta hellävarainen käsittely veitsellä on yleensä tehokkain keino. Esimerkiksi mokkasandaaleihin painuneet tummat varpaan jäljet on kätevä rapsuttaa veitsellä ennen pesua. 

 

Pesu

Välineet

  1. Karkea kenkäharja
  2. Saphir Gommadin -mokkakivi
  3. Saphir Omni’Nettoyant + pieni sekoitusastia
  4. Pesusienen pala tai luonnonharjaksinen kynsiharja
  5. Nukkaamaton pyyhe ja sanomalehtiä
  6. Crepeharja
  7. Saphir Renovator Spray
  8. Saphir Super Invulner 
P1

1. Esikäsittely

Harjaa irtolika päällisistä kenkäharjalla ja puhdista pohjat esimerkiksi kynsiharjalla. Käsittele tahrakohdat ja tummentumat huolellisesti. 

Nupukkinahalle mokkakivi on tehokkain väline. Mokkanahasta tahrat, kovettumat ja tummentumat irtoavat terävällä veitsellä varovaisesti rapsuttamalla. 

P2

2. Saippualiuos

Pesuaine on hyvin riittoisaa. Kenkien koosta ja puhdistettavasta pinta-alasta riippuen voit lähteä liikkeelle esimerkiksi sekoitussuhteesta: 2,5 dl vettä ja 1 rkl pesuinetta ja lisätä pesuainetta liokseen tarpeen mukaan. 

kenkä_saippuointi

3. Saippuointi

Voit pestä kengät lavuaarissa tai pesuvadissa. Jos pesuaineen mukana tuleva harja tuntuu liian pieneltä, voit pestä kengät luonnonharjaksisella kynsiharjalla tai pesusienen palalla. Mokkakengille sieni on yleensä paras pesuväline, nupukille taas harja toimii yleensä parhaiten. 

Tee näin: Vie kenkä lavuaarin tai pesuvadin ylle ja kasta harjaa tai sientä pesuaineliuoksessa. Saippuoi kenkä kappale kerrallaan läpi pyörivin liikkein. Päällinen saa kastua reilusti, mutta yritä välttää veden joutumista pohjaosaan ja kengän sisään.

Lisää liuosta harjaan sitä mukaa kun vaahtoaminen loppuu – tunnet kyllä kun pesuainetta tarvitsee lisätä. Harjaa vielä lopuksi tahrakohdat kertaalleen läpi tehostaaksesi lian irtoamista. Mokkaan syntyy helposti vesirajoja, joten olisi tärkeää, että koko pinta-ala käsitellään tasaisesti.

kenkä_hanan_alla

4. Huuhtelu

Huuhtele harja vedellä ja harjaa kenkä läpi pelkkää vettä käyttäen. Viimeistele huuhtelu hanan alla harjaa tai sientä apuna käyttäen. Jos kenkä on hyvin likainen voit toistaa pesun.

P5

5. Kuivaaminen

Nosta kenkä pyyhkeen päälle ja taputtele pinta hellästi läpi mielellään karkealla pyyhkeellä. Survo sisään tasaisesti sanomalehtiä tai esimerkiksi vanhasta lakanasta leikattu liina. Muotoile kenkä huolellisesti takaisin muotoonsa, kun olet täyttänyt sisäosan paperilla tai liinalla. Pyri välttämään kuhmuja ja ryppyjä, sillä kuivumisen jälkeen niitä on vaikea poistaa.

Jos kengissäsi on vaalea vuori, voit käyttää vanhaa lakanaa tai pyyhettä sanomalehtien sijaan. Jos sinulla taas on kengällesi mitoitettu lepolesti, voit asettaa sen kengän sisään kuivumisen ajaksi.

Harjaa pinta läpi hellästi crepeharjalla kengän ollessa vielä märkä. Jos sinulla ei ole crepeharjaa voit käyttää myös tavallista kenkäharjaa. Kuivuminen kestää noin kahdeksan tuntia. Kuivumisen aikana pintaa olisi suositeltavaa harjailla hellästi muutaman tunnin välein. Harjailu elvyttää nahan kuituja, tasoittaa pintaa ja helpottaa jälkikäsittelyä.

P6

6. Jälkikäsittely

Pesun jälkeen mokka voi tuntua kuivalta ja jäykältä. Tätä ei kannata kuitenkaan säikähtää. Kuivuessaan nahan kuidut ”kaatuvat”, jonka vuoksi mokan pinta menettää samettimaisuutensa. “Elvyttävään” harjaukseen crepeharja on hellävaraisin ja tehokkain, mutta puhdas kenkäharja (mielellään sopivan karhea kiillotusharja) ja mokkaharja kelpaavat myös.

Tee näin: Aloita harjaus kenkäharjalla tai crepeharjalla ja vedä voimakkaita vetoja edestakaisin. Jos harjaus tuntuu tuloksettomalta, eivätkä nahkakuidut lähde nousemaan, ota avuksi mokkaharja: Vedä hyvin kevyitä, edestakaisia vetoja, kunnes nahkakuidut lähtevät nousemaan. Tunnet kyllä eron, kun pinta tuntuu taas pehmeältä. On suositeltavaa tehdä useita kevyitä edestakaisia vetoja voimakkaan painamisen sijaan.

Kun pinta on pehmentynyt ennalleen, käsitellään kenkä hoitavalla ja suojaavalla suihkeella. Ohjeet löytyvät täältä. 

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart