Päivitetty

Mokkakenkien kausittainen pesu on osa mokkakenkien perushuoltoa. Pesu kirkastaa väriä ja uudistaa mokan pintaa. Pesuvaihe itsessään on hyvin mutkaton, mutta kuivaus vaatii hieman tarkkaavaisuutta ja kärsivällisyyttä.

Kengät kannattaa mielellään pestä vapaapäivänä, kun olet kotona. On hyvä myös aloittaa aamulla, jotta voit päivän aikana harjailla pintaa kevyesti kuivumisen aikana. Aloita valmistelemalla kaikki tarvittavat välineet helposti lähettyvillesi. Voit pestä kengät lavuaarissa tai pesuvadissa.

Pesuaineen mukana tulee pieni puhdistusharja, mutta puhdistukseen käy yleensä paremmin pesusienen pala tai luonnonharjaksinen kynsiharja. Paketin mukana tuleva pieni harja soveltuu kuitenkin todella hyvin esimerkiksi tahrojen puhdistukseen vaatteista!

Pesu

Välineet

  1. Karkea kenkäharja
  2. Saphir Omni’Nettoyant + pieni sekoitusastia
  3. Pesusienen pala tai luonnonharjaksinen kynsiharja
  4. Nukkaamaton pyyhe ja sanomalehtiä
  5. Crepeharja tai mokkaharja
  6. Saphir Renovator Spray
  7. Saphir Super Invulner 
P1

1. Esikäsittely

Harjaa irtolika päällisistä kenkäharjalla ja puhdista pohjat esimerkiksi kynsiharjalla. Käsittele tahrakohdat tarvittaessa mokkakivellä.

P2

2. Saippualiuos

Pesuaine on hyvin riittoisaa. Kenkien koosta ja puhdistettavasta pinta-alasta riippuen voit lähteä liikkeelle esimerkiksi sekoitussuhteesta: 5dl vettä ja 2rkl pesuinetta ja lisätä pesuainetta liokseen tarpeen mukaan. 

kenkä_saippuointi

3. Saippuointi

Vie kenkä lavuaarin tai pesuvadin ylle ja kasta harjaa tai sientä pesuaineliuoksessa. Saippuoi kenkä kappale kerrallaan läpi pyörivin liikkein. Päällinen saa kastua reilusti, mutta yritä välttää veden joutumista pohjaosaan.

Lisää liuosta harjaan sitä mukaa kun vaahtoaminen loppuu – tunnet kyllä kun pesuainetta tarvitsee lisätä. Harjaa vielä lopuksi tahrakohdat kertaalleen läpi tehostaaksesi lian irtoamista. Mokkaan syntyy helposti vesirajoja, joten olisi tärkeää, että koko pinta-ala käsitellään tasaisesti.

kenkä_hanan_alla

4. Huuhtelu

Huuhtele harja vedellä ja harjaa kenkä läpi pelkkää vettä käyttäen. Viimeistele huuhtelu hanan alla harjaa tai sientä apuna käyttäen.

P5

5. Kuivaaminen

Nosta kenkä pyyhkeen päälle ja taputtele pinta hellästi läpi mielellään karkealla pyyhkeellä. Survo sisään tasaisesti sanomalehtiä. Muotoile kenkä huolellisesti takaisin muotoonsa kun olet täyttänyt sisäosan paperilla. Pyri välttämään kuhmuja ja ryppyjä, sillä kuivumisen jälkeen niitä on vaikea poistaa.

Jos kengissäsi on vaalea vuori, voit käyttää vanhaa lakanaa tai pyyhettä sanomalehtien sijaan. Jos sinulla taas on kengällesi mitoitettu lepolesti, voit asettaa sen kengän sisään kuivumisen ajaksi.

Harjaa pinta läpi hellästi crepeharjalla kengän ollessa vielä märkä. Jos sinulla ei ole crepeharjaa voit käyttää myös tavallista kenkäharjaa. Kuivuminen kestää noin kahdeksan tuntia. Kuivumisen aikana pintaa olisi suositeltavaa harjailla hellästi muutaman tunnin välein. Harjailu elvyttää nahan kuituja, tasoittaa pintaa ja helpottaa jälkikäsittelyä.

P6

6. Jälkikäsittely

Pesun jälkeen mokka voi tuntua kuivalta ja jäykältä. Tätä ei kannata kuitenkaan säikähtää. Kuivuessaan nahan kuidut ”kaatuvat”, jonka vuoksi mokan pinta menettää samettimaisuutensa. “Elvyttävään” harjaukseen crepeharja on hellävaraisin ja tehokkain, mutta puhdas kenkäharja (mielellään sopivan karhea kiillotusharja) ja mokkaharja kelpaavat myös.

Tee näin: Aloita harjaus kenkäharjalla tai crepeharjalla ja vedä voimakkaita vetoja edestakaisin. Jos harjaus tuntuu tuloksettomalta, eivätkä nahkakuidut lähde nousemaan, ota avuksi mokkaharja: Vedä hyvin kevyitä, edestakaisia vetoja, kunnes nahkakuidut lähtevät nousemaan. Tunnet kyllä eron, kun pinta tuntuu taas pehmeältä. On suositeltavaa tehdä useita kevyitä edestakaisia vetoja voimakkaan painamisen sijaan.

Kun pinta on pehmentynyt ennalleen, käsitellään kenkä hoitavalla ja suojaavalla suihkeella. Ohjeet löytyvät täältä. 

Kommentoi

Sulje valikko
×

Cart