Päivitetty

Lämmin mutta kevyt, usein mohairsekoitteesta valmistettu neule on erinomainen luottovaate ympäri vuoden. Mohairia sisältävät neuleet ja -asusteet ovat usein materiaaliltaan mohairin, villan ja polyamidin yhdistelmiä, mutta erilaisia kuitusekoituksia on olemassa lukuisia muitakin.

Mohair, jonka kaikkein hienoimpia ja ohuimpia kuituja kutsutaan kid mohairiksi, tuo villaneuleelle kiiltoa ja kuohkeutta, kun taas polyamidi parantaa neuleen kulutuskestävyyttä. Eri materiaalien suhteet voivat hieman vaihdella, mutta laadukkaimmissa ja muhkeimmissa mohairneuleissa mohairin ja villan osuus tulisi olla noin kaksi kolmasosaa neuleen materiaalikoostumuksesta. Erityisesti mohairneuleita hoidettaessa vähemmän on enemmän. Koska mohair on kuituna herkästi kuluva, neuletta kannattaa pestä vain todella harvoin sekä harjata karkealla nukkakivellä tai mohairharjalla maltillisesti.

Kausihuolto

Välineet

 1. Kent CP6 -vaateharja
 2. Sweater Stone -nukkakivi tai mohairharja
 3. Sumutepullo
 4. Vaatehöyrystin

Villaneuleita huollettaessa pölyä irtoaa paljon. Tämä on hyvä pitää mielessä huoltopaikkaa valittaessa. Paikaksi on hyvä valita ilmava tila, jossa pölyn leijailu ei haittaa ja pöly on helppo puhdistaa – esimerkiksi kylpyhuone tai kodinhoitohuone. Jos ilma on hyvä, voi vaatteen harjata myös ulkona. Parveke tai terassi voi myös olla toimiva ratkaisu. Vieressä kannattaa aina pitää kostea liina, jolla voi välillä pyyhkiä ympärille kertyvän nukan ja pölyn. Pyyhkiminen estää pölyn leviämistä ja tarttumista takaisin vaatteeseen.

Mohairneuleen kausihuolto koostuu neuleen puhdistuksesta, nyppyjen poistamisesta sekä neuleen harjaamisesta ja muusta viimeistelystä. Pese aluksi neule tottumuksesi mukaan joko käsin tai koneessa ja kuivaa tasossa esimerkiksi pyyhkeen päällä. Jos neule ei kaipaa vielä pesua, pesun voi korvata myös höyryttämällä neuleen vaatehöyrystimellä tai höyrysilitysraudalla kuitenkin niin, ettei rauta kosketa neuleen pintaa. Muista tällöin kuitenkin poistaa tahrat, etteivät ne pääse pinttymään.

1. Harjaus

Mohairneule litistyy hieman käytössä ja pesun aikana. Neuleen kuohkeutta voi palauttaa harjaamalla neuleen kauttaaltaan pehmeällä vaateharjalla. Jos kaipaat neuleeseen vielä lisää kuohkeutta, voit kokeilla erityistä mohairharjaa, mutta sen käytössä kannattaa olla varovainen varsinkin ohuempien neuleiden kohdalla. Nukanpoistoon paras on hohkakivinen nukkakivi. Muista aina harjata sekä vaateharjalla, mohairharjalla että nukkakivellä silmukoiden suuntaisesti.

Neuleen harjaaminen voi helpottua, jos asettelet neuleen esimerkiksi tyynyn päälle, jolloin neulepinta ei ole aivan tasossa. Lopuksi neule kannattaa käydä vielä kauttaaltaan läpi hienolla vaateharjalla, jotta pöly ja irronneet kuidut saadaan poistettua.

2. Viimeistely

Viimeistele vaate höyryttämällä ja vie se tämän jälkeen ulos tuulettumaan. Neule saattaa tuoksahtaa ikävälle höyrytyksen aikana ja sen jälkeen. Haju katoaa kuitenkin tuuletuksessa.

Jotkut neuleet kestävät myös hellävaraisen silityksen, mutta tässä kannattaa luottaa vaatteen pesulapun ohjeisiin. Kaikki neuleet tulisi kuitenkin kulumisen ehkäisemiseksi silittää nurjalta puolelta neuleen ollessa vielä hieman kostea.

Päivittäinen hoito

Välineet

 1. Kent CP6 -vaateharja
 2. Sumutepullo
 3. Vaatehöyrystin
 4. Marseille- tai sappisaippua

Harjaus

Mohairneule kannattaa harjata hellävaraisella vaateharjalla käyttökertojen välissä. Harjaaminen poistaa neuleeseen päivän aikana kertyneen pölyn ja ehkäisee neuleen nyppyyntymistä.

Paksujen mohairneuleiden kohdalla kuohkeutta voi yrittää palauttaa mohairharjalla, mutta kovaa harjaa kannattaa käyttää maltillisesti sillä jokainen käyttökerta kuluttaa neulosta.

Tuuletus ja höyrytys

Ennen kuin neule lentää päivän päätteeksi suoraan päältä pyykkikoriin, kannattaa tuuletukselle antaa vielä mahdollisuus. Neuleen voi tuulettaa vaikka jokaisen käytön jälkeen. Parvekkeen puuttuessa jo ripustaminen yöksi makuuhuoneen vaaterekille tai avonaisen ikkunan lähettyville voi riittää. Omaan nenään on syytä luottaa – jos neule ei tuuletuksen jälkeen tuoksu epämiellyttävältä, pesulle ei ehkä vielä olekaan tarvetta. Myös höyrytys auttaa villaneuletta puhdistumaan pesujen välillä.

Tahrat

Pienet tahrat kannattaa pyrkiä aina poistamaan paikallisesti koko vaatteen pesun sijaan. Puhdistukseen voit käyttää hellävaraista pesuainetta, kuten marseille- tai sappisaippuaa. Pesuaineen levitykseen voit käyttää esimerkiksi vanhaa, pehmeää hammasharjaa. Liikaa ei kuitenkaan kannata hangata, ettei pinta vaurioidu.

Lepo ja säilytys

Mohairneuleelle olisi hyvä antaa välillä lepopäiviä, jotta kuidut saavat rauhassa levätä ja palautua rasituksesta. Käytön jälkeen neuleen voi säilyttää hetken ilmavasti henkarissa, mutta jo seuraavana päivänä neule kannattaa viikata kaappiin. Näin henkari ei venytä ikäviä pusseja neuleen olkapäihin.

Käsinpesu

Välineet

 1. Villapesuaine
 2. Pyyhe
 3. Tahroille marseille- tai sappisaippua

Kaikenlaisia vesipestäviä neuleita (siis niitä, joiden pesulapussa ei ole vesipesun kieltävää merkintää) on mahdollista pestä käsin. Vesipesu on kuitenkin kuohkeiden villaneuloslaatujen pahin vihollinen ja helpoin tapa pilata mohairsekoiteneule on pestä sitä liian usein.

Uuden neuleen voi toki tarvittaessa käyttöönottopestä, jos uuden vaatteen tuoksu mietityttää tai vaatteiden värjäyksessä, viimeistelyssä tai kuljetuksessa käytetyt kemikaalit allergisoivat. Tämän jälkeen pesuväli on kuitenkin syytä venyttää mahdollisimman pitkäksi, koska jokaisessa pesussa neule litistyy ja menettää kuohkeuttaan. Pesuväli voi olla helposti kuukausia, harvakseltaan käytössä olevilla neuleilla jopa vuosia.

Pieniä tahroja neuleesta voi poistaa paikallisesti esimerkiksi marseille- tai sappisaippualla, jolloin koko neuletta ei tarvitse olla jatkuvasti pesemässä. Myös höyrytys auttaa villakuituja puhdistumaan pesujen välillä.

Neuleiden käsinpesussa on tärkeää, että pesuastia on neuleen kokoon nähden tarpeeksi suuri – pienet asusteet ja ohuet neuleet on mahdollista pestä vaikka käsienpesualtaassa, mutta muhkeammat neuleet kannattaa pestä esimerkiksi ammeessa.

1. Esikäsittele tahrat

Ennen koko neuleen pesua, poista mahdolliset neuleessa olevat tahrat. Kostuta tahrakohta vedellä ja käsittele tahra marseille- tai sappisaippualla. Nestemäinen sappisaippua toimii sellaisenaan, palasaippuoiden levityksessä voit käyttää apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Hiero saippuaa varovasti tahrakohtaan ja huuhtele runsaalla vedellä.

2. Pese

Valmistele esikäsittelyn jälkeen pesuvesi. Laske pesuastiaan viileä vesi ja käytä villalle tarkoitettua, neutraalia nestemäistä pesuainetta. Kun pesuaine on sekoitettu hyvin veteen, käännä neule nurin ja laske neule pesuastiaan.

Painele neuletta vedessä hellävarasesti, älä väännä tai hankaa. Villa puhdistuu helposti, joten pesuvaihe vie vai muutaman minuutin.

3. Huuhtele

Kaada aiempi pesuvesi pois ja lisää astiaan pesuveden lämpöinen puhdas vesi. Saman lämpötilan sälyttäminen on tärkeää, koska lämpötilan vaihtelut voivat johtaa neuleen huopumiseen. Toista huuhtelu kunnes pesuvesi on kirkasta.

4. Kuivaa

Rullaa pesty neule kuivan pyyhkeen sisään, jotta ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen. Muotoile neule sen jälkeen kuivumaan kuivan pyyhkeen päälle tasoon, esimerkiksi pyykkitelineen päälle. Jos neuleesi vaatii pesun lisäksi myös nyppyjen poiston, katso ohjeemme mohairneuleen kausihuollosta yllä.

Konepesu

Välineet

 1. Guppyfriend-pesupussi
 2. Villapesuaine
 3. Pyyhe
 4. Tahroille marseille- tai sappisaippua

Vesipestäviä mohairneuleita (siis niitä, joiden pesulapussa ei ole vesipesun kieltävää merkintää) on käsinpesun lisäksi mahdollista pestä myös pesukoneen villapesuohjelmalla, joka on merkitty usein käyttöohjeeseen pesualtaan ja käden symbolilla. Villapesuohjelmat ovat nykykoneissa todella hellävaraisia, joten erityisesti muhkeiden neuleiden kohdalla pesukoneen villaohjelma voi olla pelastus. Toki esimerkiksi erityisen ohuet ja hienot villaneuleet sekä pienet asusteet voi olla melko vaivatonta pestä myös käsin.

Jokainen vesipesu kuluttaa neuletta. Uuden neuleen voi toki tarvittaessa käyttöönottopestä, jos uuden vaatteen tuoksu mietityttää tai vaatteiden värjäyksessä, viimeistelyssä tai kuljetuksessa käytetyt kemikaalit allergisoivat. Tämän jälkeen pesuväli on kuitenkin syytä venyttää mahdollisimman pitkäksi. Pesujen väli voi olla helposti kuukausia, harvakseltaan käytössä olevilla neuleilla jopa vuosia.

1. Esikäsittele tahrat

Kostuta tahrakohta vedellä ja käsittele tahra marseille- tai sappisaippualla. Nestemäinen sappisaippua toimii sellaisenaan, palasaippuoiden levityksessä voit käyttää apuna esimerkiksi pehmeää hammasharjaa. Hiero saippuaa varovasti tahrakohtaan ja huuhtele runsaalla vedellä.

2. Käytä pesupussia

Guppyfriend-pesupussi on alun perin kehitetty suodattamaan vaatteista irtoavat mikromuovit. Pussi on 100 % kierrätyskelpoista polyamidia ja tehty kestämään käytössä kauemmin kuin normaalit pesupussit. Guppyfriend on tämän lisäksi erinomainen valinta herkkien materiaalien pesuun, sillä se suojaa vaatteita paremmin hankaukselta kuin perinteinen pesupussi. Vaaleille ja tummille vaatteille kannattaa hankkia omat pesupussit. Käännä neule aina nurin ennen pussiin sijoittamista.

3. Valitse oikea pesuohjelma

Kun peset mohairneuleita pesukoneessa, on koneen käyttöohjeeseen tutustuttava huolellisesti, koska väärä pesuohjelma voi koitua neuleen kohtaloksi. Jos pesukoneesi käyttöohje on hukkunut, se löytyy todennäköisesti kirjoittamalla internetin hakukoneeseen pesukoneen tarkan mallin ja sanan ”manual”. Villaohjelma on usein merkitty pesukoneen käyttöohjeeseen selkeästi.

Ennen pesuohjelman käynnistämistä kannattaa vielä tarkistaa, että pesulämpötila on säädetty mahdollisimman viileäksi ja linkouskierrokset minimiin. Koska villa tarvitsee puhdistuakseen paljon vettä, usein villaohjelmissa koneen täyttömääräksi suositellaan noin yhtä kilogrammaa vaatteita. Siksi yhden tai kahden neuleen pesemisestä omana koneellisenaan ei kannata kokea vajaan pesukoneellisen syyllisyyttä – varsinkaan jos onnistut venyttämään neuleiden pesuvälin pitkäksi.

4. Kuivaa tasossa

Jos neule on pesun jälkeen kovin märkä, rullaa neule pyyhkeen sisään ja imeytä ylimääräinen vesi pyyhkeeseen. Asettele sen jälkeen neule kuivumaan puhtaan ja kuivan pyyhkeen päälle tasoon esimerkiksi kuivaustelineen päälle. Jos neuleesi on pesun jälkeen esimerkiksi nyppyjen poiston tarpeessa, katso ohjeemme neuleen kausihuollosta.

5. Huolla hoitoaineella

Jos mohairneuleesi kaipaa erityistä hoitoa, Sonett-merkillä on olemassa myös laadukas villanhoitoaine, jota on mahdollista lisätä veteen laimennettuna pesukoneen huuhteluainelokeroon. Hoitoaine sisältää muun muassa villan omaa rasvaa, lanoliinia, joka tekee vanhastakin neuleesta taas kimmoisan.

Kausisäilytys

1. Puhdista ja poista nypyt

Ennen mohairneuleen pidempiaikaista säilytystä neule kannattaa pestä pesuohjeen mukaisesti, jotta mahdolliset epäpuhtaudet eivät pinty ja houkuttele tekstiilituholaisia neuleen kimppuun. Myös mahdolliset nypyt voi olla hyvä poistaa, jotta neule on heti käyttövalmis säilytyksen jälkeen.

2. Viikkaa ilmavasti

Viikkaa neule ilmavasti. Mohairneuleen sisään voi olla hyvä viikata väritöntä silkkipaperia, koska paperi tukee neuletta ja pitää neuleen kuohkeana säilytyksen aikana. Silkkipaperi sitoo itseensä myös hieman kosteutta.

3. Säilytyslaatikot ja -pussit

Moihairneuleen voi säilyttää puuvillaisessa kangaspussissa tai -kassissa esimerkiksi vaatekaapin ylähyllyllä. Puuvilla hengittää sekä suojaa pölyltä ja auringon valolta. Säilytyspussin tulee olla puhdas ja tärkkäämätön.

Jos neule on säilytyksessä pidemmän aikaa tai tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, tiivis Minigrip-pussi tai muovilaatikko voi olla paras vaihtoehto. Muoviin säilöttäessä vaatteiden on kuitenkin oltava täysin kuivia homehtumisvaaran ehkäisemiseksi. Hyvin vanhojen tai arvokkaiden neuleiden pitkäaikaiseen säilytykseen liittyvissä kysymyksissä voi olla hyvä konsultoida tekstiilikonservaattoria.

4. Säilytyspaikka

Mohairneuleen säilytyksen sopii parhaiten viileä, kuiva ja ilmava tila. Säilöttävien neuleiden ja niiden säilytyspaikkojen puhtaus on ehdottomasti tärkein tuholaisten torjuntakeino. Voit kuitenkin halutessasi lisätä neuleen säilytyspaikkaan laventelipussukan, koska kuivattu laventeli tuoksuu ihanasti ja on lisäksi perinteinen tuholaisten torjuja. Jos et pidä laventelin tuoksusta, tuholaissuojaa voi myös lisätä sijoittamalla säilytyspaikkaan esimerkiksi punaseetripuupaloja, punaseetrilastupusseja tai sivelemällä vaatekaapin hyllyjen ja kaapinovien reunat punaseetriöljyllä. Punaseetrin suoraa kontaktia vaatteisiin tulisi kuitenkin välttää puusta irtoavan öljyn vuoksi.

Kommentoi