Meikkivoiteen puhdistus takin kauluksesta

Oranssiksi tai valkoiseksi muuttunut takin kaulus – kuulostaako tutulta? Esittelemme parhaat luonnonmukaiset puhdistusvinkkimme meikkivoidetahrojen puhdistukseen.

Sappisaippua on erityisen tehokas rasvatahroille, joten suosittelemme kokeilemaan sitä, jos kyseessä on öljypitoinen meikkivoidetahra. Sappisaippuan teho perustuu sen sisältävän sappinesteen emulgoivaan, ja erityisesti rasvaa hajottavaan, vaikutukseen.

Tee näin: Kostuta meikkivoidetahra kuumalla vedellä ja hiero saippuaa siihen. Hiero tahraa sormin ja huuhtele kuumalla vedellä. Toista tarvittaessa saippuointi ja anna vaikuttaa vähintään 30 min. Voit käyttää työvälineenä myös pehmeää hammasharjaa. Harjaus edesauttaa tahran irtoamista. 

  • Sappisaippua – Sonett

Vinkki: Öljypitoisten meikkivoidetahrojen huuhteluun kannattaa käyttää kuumaa vettä. Kuuma vesi auttaa liuottamaan öljypitoisen meikkitahran tehokkaammin.

Saippuoidusta kookoksesta valmistetun Tahrastickin teho perustuu korkeaan saippuapitoisuuteen, jonka ansiosta se on tehokas rasvaa sisältäville tahroille – eli tässä tapauksessa öljypitoisille meikkivoidetahroille. Ei aivan yhtä tehokas kuin sappisaippua, mutta toimii myös!

Tee näin: Kostuta meikkivoidetahra kuumalla vedellä ja hiero saippuaa siihen. Hiero tahraa sormin ja huuhtele kuumalla vedellä. Toista saippuointi ja anna vaikuttaa vähintään 30 min. Voit käyttää työvälineenä myös pehmeää hammasharjaa. Harjaus edesauttaa tahran irtoamista.

Kuvan takin puhdistukseen käytimme Fiini Naturallyn vegaanista Tahrastickiä.

Happipohjaista tahrasuolaa kannattaa kokeilla etenkin vaaleiden ja kirkasväristen takinkaulusten puhdistukseen. Tahrasuola vapauttaa veden kohdatessaan väriä kirkastavia ja valkaisevia happimolekyylejä.

Tee näin: Tee vedestä ja tahrasuolasta liuos ja levitä meikkivoidetahralle. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele pois. Voit tehostaa puhdistusta harjaamalla tahrakohtaa pehmeällä hammasharjalla.

4. Pesusooda

Pesusooda eli nautriumkarbonaatti on hyvin emäksinen aine (pH yli 10), mikä tekee siitä ruokasoodaa huomattavasti tehokkaamman puhdistusaineen. Pesusoodaa kannattaa testata erityisesti öljypitoisille meikkivoidetahroille.

Tee näin: Liota pesusoodaa kuumaan veteen ja harjaa meikkitahraa pehmeällä hammasharjalla. Huuhtele kuumalla vedellä ja toista kunnes tahra irtoaa. Anna tarvittaessa vaikuttaa muutama minuutti. Sekoita viimeiseen huuhteluveteen etikkaa neutraloidaksesi emäksisen pesusoodan.

Vinkki: Voit valmistaa pesusoodaa kotona kuumentamalla ruokasoodaa uunipellillä noin tunnin ajan 200 asteessa. Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti muuttuu kuumennettaessa pesusoodaksi eli natriumkarbonaatiksi.

5. Ruokasooda

Ruokasoodan eli natriumbikarbonaatin teho perustuu sen emäksisyyteen (pH7), kiteiseen hankaavaan rakenteeseen sekä kevyeen valkaisutehoon.

Tee näin: Valmista soodasta tahna: 1rkl soodaa + 1tl vettä. Hankaa tahnaa meikkitahralle ja huuhtele kuumalla vedellä. Levitä tahnaa uudestaan tahralle ja anna vaikuttaa vähintään 30 min. Huuhtele ja toista tarvittaessa. 

6. Öljytön kasvovesi

Kasvovettä kannattaa kokeilla erityisesti silloin jos kyseessä on meikkitahra tummassa takissa. Vaaleille materiaaleille kasvovesi ei välttämättä ole riittävän tehokas.

Tee näin: Kaada kasvovettä vanulapulle ja hankaa meikkitahraa. Toista niin kauan, että tahra on irronnut. Huuhtele lopuksi.

7. Pyykinpesuaine tai astianpesuaine

Nestemäistä pyykinpesuainetta tai astianpesuinetta kannattaa kokeilla, mikäli kotoa ei löydy mitään muuta. Käsittele meikkitahra samalla tavalla kuin yllä ensimmäisessä kohdassa.

Kuvat: Päivi Mäkelä

Lisää lukemista

Kommentoi