Karkinmuotoinen Karla on pehmeää peitevärjättyä lampaannahkaa. Laukussa ei kannata päivittäin kantaa painavia tavaroita, jotta ohut hihna ei pääse venymään liikaa. 

Miten Marimekon Karla-laukkua olisi paras huoltaa, jotta se säilyisi kauniina mahdollisimman pitkään?  Te kysyitte, me vastaamme:

Millä aineilla laukkua olisi hyvä suojata, hoitaa ja ylläpitää?

Karla-laukku on peitevärjättyä lampaannahkaa, joten sen hoitoon kannattaa käyttää lampaannahalle sopivaa Saphir Nappa Leather Balm -hoitoainetta. Tyypilliset hoitoaineet ovat yleensä lampaannahalle liian vahapitoisia ja voivat tehdä siitä tahmaisen.
Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaine sisältää myös pienen määrän suojaavia ainesosia, mutta vaaleille sävyille kannattaa lisäksi suihkuttaa suojasuihke (esim. Saphir Super Invulner) tummentumien ehkäisemiseksi. Tummille sävyille hoitoaineen tuoma kevyt suoja on riittävä. Irtolian ja pölyn voi käyttöjen välissä puhdistaa nahkaharjalla hellästi harjaamalla.

 

Kuinka usein hoitoainetta olisi hyvä laittaa ja milloin suojaus kannattaisi uusia?

Tummat sävyt:
Laukku on hyvä käsitellä Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella noin kuukauden välein. Ennen hoitoainetta nahka puhdistetaan kevyesti kostutetulla pehmeällä puuvillaliinalla. Suojasuihke ei ole tummille sävyille tarpeellinen.

Laukku on lisäksi hyvä puhdistaa perusteellisesti muutaman kerran vuodessa Saphir Cleaner Shampoolla. Puhdistuksen jälkeen laukku käsitellään hoitoaineella ja harjataan kiiltäväksi nahkaharjalla.

Vaaleat sävyt:
Laukku puhdistetaan Saphir Cleaner Shampoolla ja käsitellään hoitoaineella noin kuukauden välein. Lopuksi laukku harjataan kiiltäväksi nahkaharjalla. Myös suojasuihketta lisätään noin kuukauden välein huollon yhteydessä. Vaaleat sävyt on hyvä puhdistaa perusteellisesti tummia sävyjä useammin, jotta nahka ei pääse tummumaan.

 

Miten kuluneet kohdat saisi korjattua laukusta?

Pienet yksittäiset kulumat ja naarmut voi peittää Saphir Crème Rénovatrice -peitevärillä. Jos laukussa on kauttaaltaan kuluneita kohtia, voi laukun uudelleenvärjäyttää. Arkivén huoltopalvelussamme pystymme tällä hetkellä värjäämään hyvin tuloksin kaikki tummat sävyt.

Laukun voi värjäyttää myös asiantuntevalla suutarilla. Helsingissä esimerkiksi Haraldin Kenkä Iso Roobertinkadulla on laukkujen huoltoon suuntautunut suutariliike ja pystyy korjaamaan myös vaaleat sävyt.

Ennen ja jälkeen -kuvat: Tämän mustan Karlan päädyimme värjäämään uudelleen huoltopalvelussamme, koska maalipinta oli kauttaaltaan kulunut. Laukku on ollut päivittäisessä käytössä puolentoista vuoden ajan. Tällä hetkellä huoltopalvelumme pystyy värjäämään tummansävyisiä Karla-laukkuja. Vaaleiden värjäystä voi tiedustella esimerkiksi Haraldin Kenkä -suutarilta. 

Millä tavoin laukun haalistumista voisi estää ja miten harmaaksi kuluneen laukun saisi palautettua entiselleen?

Säännöllisellä hoitoaineen käytöllä voi vähentää nahan kulumista ja naarmuuntumista, mutta ei täysin ehkäistä. Harmaaksi kuluneen laukun voi värjäyttää uudelleen ammattilaisella.

 

Tarttuuko laukusta huoltamisen tai värjäämisen jälkeen väriä vaatteisiin? Miten sen voi ennaltaehkäistä?

Huoltamisen aikana ja sen jälkeen nahasta voi irrota hieman väriä, mutta sen pitäisi aina loppua muutamien päivien kuluessa, kun kaikki hoitoaine on perusteellisesti ehtinyt imeytyä nahkaan ja pintaan tullut väri on hankautunut pois. Värin irtoamista voi ennaltaehkäistä käyttämällä hoitoainetta aina hyvin maltillisesti ja harjaamalla nahan huolellisesti läpi nahkaharjalla imeytymisen jälkeen. Lopuksi kannattaa tarkistaa hellästi pehmeällä puuvillaliinalla hankaamalla, irtoaako nahasta väriä. Jos väriä irtoaa, voi laukkua pyyhkiä puuvillaliinalla kunnes värin irtoaminen lakkaa.

Arkivén huoltopalvelussa uudelleenvärjäyksen lopuksi laitamme vielä nahan pintaan fiksatiivin, joka sulkee värin nahan pintaan. Väriä voi fiksatiivistakin huolimatta irrota vähän ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana, mutta värin päästäminen kyllä aina loppuu, kun kaikki väri on perusteellisesti ehtinyt imeytyä nahkaan ja ylimääräinen väri on hankautunut pois nahan pinnasta.

 

Mistä syystä nahka lähtee halkeilemaan helposti?

Halkeilu voi johtua esimerkiksi nahan kuivumisesta tai venymisestä. Kuivumista voi ennaltaehkäistä käsittelemällä nahan säännöllisesti hoitoaineella. Hoitoaine säilyttää nahan ravittuna ja joustavana. Kuivumiseen voi vaikuttaa myös se, jos nahka on jatkuvasti suorassa auringonvalossa tai kastuu usein. Venymistä voi vähentää sillä, ettei täytä laukkua aina aivan täyteen tavaroilla tai kanna säännöllisesti hyvin painavia tavaroita.

Pehmeä nahkaharja on tarpeeksi hellävarainen ohuelle nahalle. Harjaa voi käyttää pölyn ja irtolian puhdistukseen sekä hoitoaineen levittämisen jälkeen, jotta pinta ei jää tahmeaksi ja kiilto palaa nahkaan. 

Miten estää laukun hihnan venyminen, kuluminen ja rispaantuminen?

Karlassa hihna on hyvin ohut ja sen materiaali, lampaannahka, on venyvää, jonka vuoksi hihna on hyvin altis venymiselle. Tästä syystä laukussa ei kannata jatkuvasti kantaa suuria määriä tavaraa tai erityisen painavia tavaroita. Venyminen edelleen johtaa kulumiseen, kun nahan peiteväri halkeaa nahan venyessä. Tästä syystä myös kulumista voi vähentää kantamalla laukussa pienempiä määriä tavaraa. Kulumiseen ja rispaantumiseen voi vaikuttaa myös se, että esimerkiksi takin materiaali on kovin karkea tai takissa on saumoja, joihin pehmeä hihna hankautuu jatkuvasti.

 

Miten liian pitkäksi venyneen hihnan saisi korjattua?

Liian pitkäksi venyneen hihnan voi käydä lyhennyttämässä asianosaavalla suutarilla. Asianosaavalta suutarilta tai meiltä Arkivésta voi kysyä mahdollisuutta myös rispaantuneen hihnan korjaukseen.

 

 

MUISTILISTA KARLA-LAUKUN HUOLTOON

 

Tummat sävyt:

Uuden laukun suojaus
Käsittele laukku Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella ja harjaa pinta imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla.

Kevyt kuukausihuolto
Puhdista laukku noin kuukauden välein kostealla puuvillaliinalla ja käsittele laukku Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella. Harjaa laukku imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla.

Perusteellinen huolto
Puhdista laukku muutaman kerran vuodessa Saphir Cleaner Shampoolla. Puhdistuksen jälkeen käsittele laukku hoitoaineella ja harjaa se kiiltäväksi nahkaharjalla.

 

Vaaleat sävyt:

Uuden laukun suojaus
Käsittele uusi laukku Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella ja harjaa pinta imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla. Suihkuta laukulle lopuksi suojasuihke
(esim. Saphir Super Invulner).

Kuukausihuolto
Puhdista laukku noin kuukauden välein Saphir Cleaner Shampoolla ja käsittele se Saphir Nappa Leather Balm -hoitoaineella. Harjaa laukku imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla ja suihkuta laukulle lopuksi suojasuihke.

Erillistä perusteellista huoltoa vaaleille sävyille ei tarvitse tehdä, jos laukun huoltaa säännöllisesti kuten edellä.

Kommentoi