Karkinmuotoinen Karla on pehmeää peitevärjättyä lampaannahkaa. Laukussa ei kannata päivittäin kantaa painavia tavaroita, jotta ohut hihna ei pääsisi venymään.

Miten Marimekon Karla-laukkua olisi paras huoltaa, jotta se säilyisi kauniina mahdollisimman pitkään?  Te kysyitte, me vastaamme:

Ennen ja jälkeen -kuvat: Tämän mustan Karlan päädyimme värjäämään uudelleen huoltopalvelussamme, koska maalipinta oli kauttaaltaan kulunut. Laukku oli ollut päivittäisessä käytössä puolentoista vuoden ajan. 

Millä tavoin laukun haalistumista voisi estää ja miten harmaaksi kuluneen laukun saisi palautettua entiselleen?

Säännöllisellä hoitoaineen käytöllä voi vähentää nahan kulumista ja naarmuuntumista, mutta ei täysin ehkäistä sitä. Harmaaksi kuluneen laukun voi värjäyttää uudelleen ammattilaisella.

Tarttuuko laukusta huoltamisen tai värjäämisen jälkeen väriä vaatteisiin? Miten sen voi ennaltaehkäistä?

Huoltamisen aikana ja sen jälkeen nahasta voi irrota hieman väriä, mutta sen pitäisi aina loppua muutamien päivien kuluessa, kun kaikki hoitoaine on perusteellisesti ehtinyt imeytyä nahkaan ja pintaan tullut väri on hankautunut pois. Värin irtoamista voi ennaltaehkäistä käyttämällä hoitoainetta aina hyvin maltillisesti ja harjaamalla nahan huolellisesti läpi nahkaharjalla imeytymisen jälkeen. Lopuksi kannattaa tarkistaa hellästi pehmeällä puuvillaliinalla hankaamalla, irtoaako nahasta väriä. Jos väriä irtoaa, voi laukkua pyyhkiä vielä hellästi puuvillaliinalla kunnes värin irtoaminen lakkaa.

Huoltopalvelussamme käsittelemme laukun värjäyksen jälkeen viimeistelyaineella, joka sulkee värin nahan pintaan ja myös suojaa väriä kulumiselta jatkossa. Värjätyistä laukuista väriä ei irtoa ollenkaan. 

Mistä syystä nahka lähtee halkeilemaan helposti?

Halkeilu voi johtua esimerkiksi nahan kuivumisesta tai venymisestä. Kuivumista voi ennaltaehkäistä käsittelemällä nahan säännöllisesti hoitoaineella. Hoitoaine säilyttää nahan ravittuna ja joustavana. Kuivumiseen voi vaikuttaa myös se, jos nahka on jatkuvasti suorassa auringonvalossa tai kastuu usein. Venymistä voi vähentää sillä, ettei täytä laukkua aina aivan täyteen tavaroilla tai kanna siellä säännöllisesti hyvin painavia tavaroita.

Pehmeä nahkaharja on tarpeeksi hellävarainen ohuelle nahalle. Harjaa voi käyttää pölyn ja irtolian puhdistukseen sekä hoitoaineen levittämisen jälkeen, jotta pinta ei jää tahmeaksi ja kiilto palaa nahkaan. 

Miten estää laukun hihnan venyminen, kuluminen ja rispaantuminen?

Karlassa hihna on hyvin ohut ja sen materiaali, lampaannahka, on venyvää, jonka vuoksi hihna on hyvin altis venymiselle. Tästä syystä laukussa ei kannata jatkuvasti kantaa suuria määriä tavaraa tai erityisen painavia tavaroita. Venyminen edelleen johtaa kulumiseen, kun nahan peiteväri halkeaa nahan venyessä. Tästä syystä myös kulumista voi vähentää kantamalla laukussa pienempiä määriä tavaraa. Kulumiseen ja rispaantumiseen voi vaikuttaa myös se, että esimerkiksi takin materiaali on kovin karkea tai takissa on saumoja, joihin pehmeä hihna hankautuu jatkuvasti.

 

Miten liian pitkäksi venyneen hihnan saisi korjattua?

Liian pitkäksi venyneen hihnan voi käydä lyhennyttämässä asianosaavalla suutarilla. 

 

 

MUISTILISTA KARLA-LAUKUN HUOLTOON

Tummat sävyt:

Uuden laukun suojaus
Käsittele laukku Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella ja harjaa pinta imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla.

Kevyt kuukausihuolto
Puhdista laukku noin kuukauden välein kevyesti kostutetulla luonnonsienellä tai pehmeällä puuvillaliinalla ja käsittele laukku Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella. Harjaa laukku imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla.

Perusteellinen huolto
Puhdista laukku muutaman kerran vuodessa Saphir Cleaner Shampoolla. Puhdistuksen jälkeen käsittele laukku Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella ja harjaa se kiiltäväksi nahkaharjalla.

Vaaleat sävyt:

Uuden laukun suojaus
Käsittele uusi laukku Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella ja harjaa pinta imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla. Suihkuta laukulle lopuksi suojasuihke
(esim. Saphir Super Invulner).

Kuukausihuolto
Puhdista laukku noin kuukauden välein Saphir Cleaner Shampoolla ja käsittele se Saphir Nappa Leather Cream -hoitoaineella. Harjaa laukku imeytymisen jälkeen kiiltäväksi nahkaharjalla ja suihkuta laukulle lopuksi suojasuihke.

Erillistä perusteellista huoltoa vaaleille sävyille ei tarvitse tehdä, jos laukun huoltaa säännöllisesti kuten edellä.

Kommentoi