Loma-asusteet:
Q&A

Kuva Matias Jalmari for én Hats

Kesän pienimmät vaatekappaleet ja asusteet saattavat monesti jäädä huollon kannalta huomiotta. Huolto ei välttämättä tarkoita isoa erillistä operaatiota, vaan tiettyä ajattelevaisuutta käytössä – mitä tavaroita kantaa kesäkassissaan tai riisuuko korut pois ennen uimaan menoa. Vaikka joidenkin kesäasusteiden käyttöaika vuodessa saattaisi jäädä vain tiettyjen kolmen kuukauden ajalle, voi huolenpidolla pidentää niidenkin elinikää ja päästä nauttimaan niistä joka kesä uudelleen.

Haastattelimme taitavia oman alansa osaajia klassikko-kesätuotteiden käyttöön liittyen ja kysyimme heiltä vinkit, miten tulisi käyttää ja huoltaa parhaimmalla mahdollisella tavalla kesähattuja, korilaukkuja, koruja ja uikkareita. 

Hannan pakkausidea lierihatuille reissuun lähtiessä: laita hatun sisäpuolelle pehmeitä vaatteita, lieri matkalaukun pohjaa vasten ja pakkaa ympärille loput matkatavarat. Kuvat: Matias Jalmari for éN hats

Hanna Sarén
@enhats

Hanna, teet kaikki teidän hatut itse käsin Korkeavuorenkadun ateljeessanne. Mitkä asiat tekevät mielestäsi laadukkaan hatun?

Kaunis muotoilu, huolellinen käsintekeminen ja parhaat luonnonmateriaalit tekevät hatusta laadukkaan. éN-hatuissa skandinaavisen kaunis minimalistisuus tekee hatuista trendikkään ajattomia. Muotokielen, värimaailman ja materiaalivalintojen kautta hattumme ovat rentoja käyttöhattuja: ne ovat tarkoitettu käytettäväksi jokaisena päivänä.

Teidän mallistoissanne on villaisia hattuja ja olkihattuja – miten näitä on paras huoltaa? Tarvitsevatko hatut esimerkiksi lepopäiviä käytöstä? Miten niitä voisi raikastaa kotikeinoin?

Luonnonmateriaalien ansiosta hatut ovat ihanan helppohoitoisia – esimerkiksi villa on unelmamateriaali ahkeralle hatun käyttäjälle, sillä se on luontaisesti likaa hylkivä materiaali. Hattuja ei tarvitse erityisesti raikastaa, sillä ne ovat jo itsessään ilmavia ja hengittäviä. Normaalissa käytössä riittää, kun päivän päätteeksi hattu laitetaan hattuhyllylle. Tilanteen mukaan aina silloin tällöin hatun voi tuulettaa raittiissa, kuivassa ulkoilmassa tason päällä, vaikkapa parvekkeella.

Ja mikä olisi paras paikka säilyttää hattua kotona? Onko hatun sisällä hyvä käyttää jonkinlaista tukea? Vähän kuin lepolesti kengille?

Hyvä säilytyspaikka kotona on eteinen ja hattuhylly, siellä on viileää, ilma vaihtuu ja usein eteistila on poissa auringon valolta. Hattulaatikko suojaa hattua pölyyntymiseltä, jos hattu on lepotilassa vaikkapa odottamassa kevään tullen seuraavaa syksyä. Jos kotoa löytyy hatulle niin kutsuttu hattutukki, joka on sopivan kokoinen ja muotoinen, kannattaa sitä käyttää. Toinen helppo niksi hatun muodon suojaamiseksi on laittaa pehmeää vaaleaa silkkipaperia hatun sisälle, jolloin hattu säilyy muodossaan ilmavana. 

Miten hattu olisi paras puhdistaa (villaiset ja olkiset)? Miten esimerkiksi paikallisia tahroja voisi poistaa ja miten perusteellisempi pesu olisi hyvä tehdä tai teettää? Itseäni jännittää se päivä, kun lokki kakkaa hattuni päälle!

Yleensä kevyt harjaaminen riittää sekä olki- että villahuopahattujen puhdistukseen. Jos hattu on pölyinen, kannattaa pöly harjata pois kevyin ilmavin liikkein pehmeällä vaateharjalla. Jos hattuun ilmestyy näkyvä tahra, esimerkiksi se lokin kakka, paikallisessa tahranpoistossa on tärkeää varoa lian levittämistä. Tahra-alue kannattaa käsitellä varovaisesti kostealla pyyhkeellä pyörivin liikkein ja nostaa likaa pois pinnalta. Puhdistuksessa voidaan myös hyödyntää sappisaippuaa tai luonnollista oliiviöljysaippuaa. Jos tahranpoisto epäilyttää, meille voi aina tuoda hatun huoltoon Kämp Gardenin éN Hats -liikkeeseen.

Isot lierihatut on ihania kesällä, mutta miten sellainen kannattaisi pakata mukaan, jos on lähdössä reissuun ja yrittää selvitä suht pienillä kantamuksilla? Voiko hatun taittaa vaikka matkalaukkuun ja jos, niin miten sen saa parhaiten muotoiltua takaisin?

Jos meiltä kysytään, cooleintahan on tietysti lähteä matkalle näyttävä hattu päässä! éN-hatuista Fedora-malli on näppärä matkakaveri taitettavan kruunun ansiosta: litistä se ja sujauta reppuun tai sujauta leveälierinen hattu isoon kangaskassiin, joka on mukana matkustamossa. Muussa tapauksessa laita hatun sisäpuolelle pehmeitä vaatteita, laita lieri matkalaukun pohjaa vasten ja pakkaa ympärille loput matkatavarat. 

Omistan teiltä olkihatun, johon vielä jälkikäteen ommeltiin puuvillanauhat, jotka saa sidottua esimerkiksi leuan alle. Se oli mielestäni ihana idea ja lisäsi itselläni stailausmahdollisuuksia sekä oli myös käytännöllinen ratkaisu tuulisille päiville. Mitä muita tapoja voisi olla muuttaa oman hatun ilmettä?

Mielikuvitus on rajana oman hatun stailauksessa. Hattua voi somistaa eriväristen nauhojen tai vaikkapa kukkien ja sulkien avulla tilanteeseen sopivaan teemaan.

Mikä olisi oma hattuvalintasi seuraaviin tilanteisiin: päivä rannalla, pyöräretki naapurikaupunkiin, dinneri ystävien kesken ravintolassa?

Kesäisenä rantapäivänä ottaisin ehdottomasti mukaan oman malliston Extreme Braided Capelinen – super leveä lieri suojaa auringolta ja hatun voi rullata joogamaton tavoin helposti mukaan. Pyöräretkelle naapurikaupunkiin ottaisin ilmavan ja kevyen Bucket Straw -mallin. Dinnerille valitsisin huopahatuista leveälieriset mallit kuten Fedora Flat Super ja olkihatuista Flat Topin tuomaan tyyliin ripauksen rentoa eleganssia. 

Pakko kysyä loppuun vähän tyhmä kysymys liittyen edelliseen. Hattuihin liittyvä tabu – onko ok käyttää hattua sisällä?

Etikettikirjoissa on toki omat sääntönsä, mutta nykypäivänä pukeutumisetiketti etenkin kesäaikaan on rentoutunut. Mielestäni on ok käyttää siistejä lierihattuja sisätiloissa esimerkiksi dinnerillä, brunsseilla, cocktaililla, rennoissa kokoontumisissa tai ihan vaan itsekseen istuskellen ja tietenkin erilaisissa juhlatilaisuuksissa lierihatut on ”must”.

Kokorin Carolinan vinkkejä laadukkaan korilaukun valintaan: sitkeästä ruokokasvista tiheään punottu yksilö kestää painaviakin kantamuksia eikä mene miksikään kastuessaan. Koreja voi käyttää sisustuksessakin hedelmille tai vaikka kuivakukille. 
Kauniit, kesäiset kuvat Kokorin minikoreista: Gemma

Carolina Runeberg
@kokori_baskets

Kokorin valikoimaan kuuluu muunmuassa ihania korilaukkuja ja säilytyskoreja, jotka on tehty käsin Ghanassa, eikö? Mistä materiaaleista ne on tehty ja onko sen materiaalin valintaan jokin erityinen syy?

Kyllä, korit on punottu käsin Ghanassa. Materiaali on Panicum-heinäkasveihin kuuluva sitkeä ruoko. Se kasvaa Ghanassa luonnonvaraisena. Materiaali valitaan poimimalla kukin ruoko käsin, karsimalla siistiksi ja kuivaamalla se auringossa usean päivän ajan. Kuivuessaan auringonvalossa se saa kauniin haalistuneen ja luonnollisen värinsä. Sitten ruoko halkaistaan kahteen osaan ja puoliskot kierretään tiukasti toisiinsa yhteen kierteelle. Näistä punoja punoo korin.

Moni ei tule ehkä ajatelleeksi, että myös punottuja korikasseja ja -laukkuja voisi huoltaa jotenkin. Mitä sanoisit, että olisi sellaiset korikassien do´s and don´ts, jotta ne kestäisivät käytössä kauniina pitkään?

Hoitotavat riippuvat varmasti materiaalista. Esimerkiksi ruokokasvi, jota käytämme koreissamme, on hyvin joustava eikä katkeile yhtä helposti kuin vaikka bambu tai olki. Materiaali kestää eri lämpötiloja ja kosteutta ja saa kastua, kunhan huolehtii, että kori pääsee hyvin kuivumaan. Jos kori menettää muotonsa esimerkiksi rutistuksessa, sen voi kastaa ja muotoilla reiluilla otteilla takaisin haluttuun muotoonsa. Korit ovat tarkoitettu käytettäväksi ja kestävät hyvin painaviakin kantamuksia, mutta materiaali voi tietenkin kovassa käytössä kulua. Kannattaa varoa kuljettamasta kassissa vaikka teräviä esineitä, jotka voivat vahingoittaa tai katkaista ruokoja.

Kesäisin korikasseissa tulee kannettua monesti milloin eväitä, toriostoksia ja milloin märkiä uikkareita. Itse olen joidenkin kassien sisään laittanut toisen laukun puuvillaisen dust bagin ja pessyt sen tarvittaessa. Miten teidän korikassien kanssa?

Kokorin koreja ei tarvitse erikseen suojata, ellei itseään haittaa että se kastuu. 

Punotuista kasseista saattaa välillä lähteä yksittäisiä ruokoja katkeilemaan – mikä olisi paras tapa korjaukseen, jos näin tapahtuu?

Katkenneen ruokon voi sujauttaa takaisin sisään tai leikata. Meidän koreissamme etuna on se, että ne on punottu tiheään ja siksi ne eivät helposti lähde myöskään purkaantumaan. 

Minkälainen on oma suosikkikassisi mallistostanne ja miten eri tavoin ja käyttötarkoituksiin käytät sitä ympärivuotisesti?

Voi, vaikea sanoa suosikkia! Jokainen kori on omalla tavallaan kaunis, uniikki yksilö ja eri tarpeeseen sopiva. Itse käytän korikassia jokapäiväiseen tavaroiden kuljetukseen. Kotonani keittiössä, eteisessä, kylppärissä ja olohuoneessa säilytän vaikka mitä eri kokoisissa säilytyskoreissa ja pyykkikoreissa. Mökille tai viikonloppureissuun on kiva olla iso tilava korikassi, ovaali korikassi tai ns. Assibi-kori. Minulla on myös korimateriaalista tehdyt lampunvarjostimet, matot ja iso kori, jossa pidän päiväpeittoa ja tyynyjä. Koreja ei voi olla liikaa!

Päivittäisessä käytössä olevat korut olisi hyvä pestä käytön jälkeen saippuavedellä, kuivata pehmeällä liinalla ja säilyttää kuivassa paikassa, esim. minigrip-pussissa.
Matildan oman korumerkin, Mannström Jewelleryn, mallistokuvat on ottanut Emma Sarpaniemi.

Matilda Mannström
@mannstromjewellery

Minkälaisia materiaaleja käytät itse suunnittelemissasi koruissa ja miksi juuri niitä?

Lähinnä kultaa! Rakastan kullan työstämistä. Se on ihanan pehmeä ja taipuisa ja oikein kiiltävä kultakoru on kertakaikkiaan älyttömän kaunis. Käytän myös hopeaa ja timantteja. Timantteja ei voi koskaan olla liikaa.

Minkälaisia koruja tykkäät käyttää kesäisin? Onko esimerkiksi jotain lempimateriaalia tai mallia?

Paljon kiiltäviä kaulakoruja. Juuri nyt sekoitan materiaaleja villisti, esimerkiksi todella iso hopeaketju kultaisen riipuksen kanssa. Näihin yhdistän kultaisen pikkukorun ohuella ketjulla. Tämän vuoden kesämallistossani on erityisen paljon kaulakoruja. Isot, peilinkiiltävät hopeiset pinnat ovat kesällä ihanimmat. Ohuet sormukset, kuten Diamond Pyjama Ring, ovat ikisuosikkejani. Näyttää luksukselta, kun kasaa useamman sormuksen yhteen sormeen ja kun kädet ovat saaneet pikkuisen väriä.

Mitä olisi hyvä ottaa huomioon koruja käyttäessä kesällä, jos miettii esimerkiksi hikoilua, uimista, aurinkorasvaa yms?

Ehdottaisin, että ottaa isommat korut pois kun menee uimaan tai ottamaan aurinkoa. Materiaalit kestävät kyllä, mutta jos haluaa että koru säilyy hyvänä, niin kannattaa laittaa pieneen laatikkoon tai pussiin siksi aikaa. Hopeakorut kärsivät näistä aktiviteeteista eniten. Jos käyttää timanttisormuksia, niin ottaisin nekin pois, varsinkin aurinkorasvaa laittaessa.

Muistan, että joskus omassa lapsuudessani hopeisia koruja kirkastettiin upottamalla ne sellaiseen kauhean hajuiseen myrkkynesteeseen. Mikä olisi vinkkisi kirkastaa hopeakoruja myrkyttömästi?

Olet varmasti kuullut folio-sooda -niksistä? (Kattilaan laitetaan pari liuskaa alumiinifoliota, kolme ruokalusikallista suolaa ja reilusti vettä. Vesi kiehautetaan niin, että suola sulaa veteen. Hopeat voi laittaa kuumaan suolaveteen likoamaan toviksi. Hopeat pestään sen jälkeen lämpimällä vedellä ja kuivataan huolellisesti pehmeällä liinalla.) Sanoisin että, se on edelleen tehokkain tapa! Jos se ei auta, niin kannattaa viedä korut ammattilaiselle. Sormuksia esimerkiksi puhdistetaan ultraääni-kylvyssä.

Millä muilla tavoilla koruja olisi hyvä huoltaa ja missä niitä olisi hyvä säilyttää?

Koruja saisi puhdistaa saippuavedellä joka päivä: laita hieman saippuaa ja lämmintä vettä kämmeneen niin, että syntyy allasmainen puhdistuspiste ja anna korun lillua siinä. Kun korut on pyyhitty kuivaksi (esimerkiksi pehmeällä liinalla tai wc-paperilla) ne säilyvät parhaiten minigrip-pussissa. Ei ehkä maailman seksikkäin tapa, mutta pussi on ilmatiivis ja puhdas! Jos taas haluaa pitää koruja enemmän esillä osana sisustusta, niin laittaisin ne hellävaraisesti rasioihin vierekkäin mieluummin kuin yhteen sekavaan kasaan. Ketjuilla on maaginen tapa mennä totaaliseen solmuun ilman että niihin edes koskee. Turhauttavaa!

Reissuun lähtiessä, miten ja minkälaisiin ”paketteihin” korut olisi paras pakata mukaan?

Mini-grip -pusseihin! Kaikki korut omiin pusseihinsa (korvikset erikseen) ja sitten vielä johonkin kestävään pikku laatikkoon. Varsinkin korvakorujen takatapit saattavat vääntyä, jos ne heiluvat laukussa.

Vinkkaa jokin hyvä tapa uudistaa tai stailata oma vanha koru uudella tapaa! Mistä itse saat inspiraatiota korujen suunnitteluun ja niiden käyttämiseen eri tavoin?

Vaihtamalla riipuksen ketjua tai pujottamalla superohuen huivin riipuksen lenkin läpi ja sitomalla kaulan ympäri choker-tyylisesti. Nahkaremmit ovat myös hienoja. Jos on todella kyllästynyt johonkin vanhaan koruun, niin sitä voi muokata kultasepän avulla tai sitten tuoda minulle sulatettavaksi ja tehdään siitä ihan uusi koru! Moni asiakas tuo minulle ns. romukultaa – miinustan kullan arvon loppuhinnasta tai sitten käytän sitä ihan uudessa tuotteessa.

Saan itse kiksejä kun löydän uuden tavan yhdistää tai muokata vanhoja malleja. Parhaat uudet mallit ovat muodoltaan niin itsestäänselvyyksiä, että sen nähdessä tietää heti, että se on minun käsialaani. Vaikka korumaailma ei ole ihan niin trendiriippuvainen kuin muotimaailma, pidän kuitenkin tärkeänä, että pystyn tulkitsemaan ajankohtaisia ilmiöitä ja lisäämään nykyhetken kuumimmat muodot designeihini. Toivon että voin sanoa kymmenien vuoden päästä että ”omg toi on niin 2020”.

Koru, jota näet käyttäväsi vielä monen kymmenen vuoden kuluttua?

Hmm, kihlasormukseni! Haluan ajatella, että tulen käyttämään kaikkia suunnittelemiani koruja monen kymmenen vuoden kuluttua. Säilytän kaikki protot jokaisesta mallistosta ja suurin osa niistäkin on tehty kullasta. Vaihdan koruja joka päivä, koska minulla on niitä vähän joka paikassa. Kultainen Double Jamon Necklace on ollut kaulassani yli vuoden. Ja timanttiset Sliced Limone Hoops -korvikset ovat ikisuosikkini.

Ohoy Swim -merkin uimapuvut tehdään Econyl-langasta, jonka raaka-aineena käytetään esimerkiksi merestä kerättyjä kalastusverkkoja.

Henna Kaarlela
@ohoyswim

Olen huomannut, että yleensä pienempien vaatekappaleiden, kuten juuri uikkarien ja bikinien, valinnassa ollaan suurpiirteisempiä eikä laatuun tai istuvuuteen tule kiinnitettyä niin paljon huomiota. Mitä sanoisit, että olisi hyvä ottaa huomioon uikkaria valitessa ettei ne tippuisi päältä tai rullautuisi ikävästi käytössä?

Uikkareiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon ennen kaikkea materiaalin laatu. Kankaan olisi hyvä olla tiheään kudottua, jolloin se on tarpeeksi jämäkkää ja pysyy muodossaan myös kastuessaan. Meidän tavoitteenamme on ollut luoda sellaisia malleja, joissa istuvuutta voi muokata eri tavoin, vaikka olkaimia säätämällä, ja näin tuoda esiin parhaat puolet eri vartalotyypeistä.

Itselleni on joskus käynyt niin, että uikkari on vaikuttanut hyvältä kaupassa, mutta kastuessaan se on vaikka venähtänyt päällä tai siitä on näkynyt kohtuuttomasti läpi. Miten tämän voisi estää valintavaiheessa ja mihin asioihin kiinnittää huomiota?

Me olemme pyrkineet vaikuttamaan juuri näihin ongelmiin luomalla uima-asuja, joissa on tuplakangas, jolloin uikkari on tarpeeksi jämäkkä, pysyy muodossaan eikä siitä näy läpi.

Teidän uimapuvut on tehty kierrätysmateriaaleja hyödyntäen – kerro jotain siitä ja miten päädyitte alunperin käyttämään niitä!

Ohoyn toisen perustajan Annan kanssa tapasimme surffaamisen merkeissä ja molemmilla oli ollut hankaluuksia löytää hyvin istuvaa uima-asua vesiurheiluun. Päätimme, että halusimme luoda brändin, jonka ytimessä on vastuullisuus ja vaatteiden toiminnallisuus. Sen sijaan että lisäisimme ympäristön taakkaa, halusimme etsiä materiaalin, joka vähentäisi sitä – tinkimättä kuitenkaan tyylistä. Suunnitteluamme inspiroi lapsuuden kesät kuumilla hiekkarannoilla sekä suunnittelemiemme mallien toiminnallisuus vesiurheilussa.

Tuntuu, että uikkarin huolto on aina kysymysmerkki: kuinka usein niitä tulisi pestä ja miten niitä tulisi pestä (käsin vai koneessa). Mitä vinkkejä teillä olisi näihin? Ja miten huolto eroaa eri vesissä uimisen myötä (uima-allas, meri, järvi)?

Suosittelemme uima-asuille käsinpesua, jolloin elastisuus kankaassa säilyy paremmin. Tarpeen mukaan voi pestä myös kevyellä 30 asteen ohjelmalla käyttäen kevyttä linkousta. Kloorivesi kuluttaa uikkarikangasta enemmän kuin makea vesi ja siksi kannattaakin huuhdella uikkarit aina käytön jälkeen. Perussääntönä uikkari on hyvä huuhdella vedellä aina käytön jälkeen ja jos siihen jää tahroja tai hajuja, pesuun voi käyttää myös hellävaraista pesuainetta.

Onko jotain muita asioita, joita olisi hyvä pitää mielessä? Miten vaikka kemikaalien (aurinkorasvat, hajuvedet) tai auringonvalon vaikutus uimapuvun kankaaseen vai onko niillä mitään vaikutusta, joka olisi hyvä huomioida?

Kaikki nämä kuluttavat kangasta, joten kannattaa huuhdella uima-asu aina jokaisen käyttökerran jälkeen. Uikkarit kannattaa myös kuivattaa varjoisassa paikassa, jottei auringonvalo kuluta kangasta ja haalista väriä. 

Kuinka kauan arvioisit, että uimapuku voisi kestää hyvänä käytössä, jos siitä pitää hyvää huolta? 

Käytän yhä itse Ohoyn ensimmäistä mallikappaletta vuodelta 2016, joka on ollut käytössä uidessa ja surffatessa lähes kuukausittain. Tuplakangas luo pidempää elinikää uima-asuille, koska silloin se ei kulu eikä venähdä niin herkästi.

Minkälainen on teidän lempiuikkarinne ja miksi ?

Tämän kesän mallistomme teemana on ollut retkeily veden äärelle ja haluammekin, että uimapuku palvelee myös useammassa käyttötarkoituksessa, kuten vaeltaessa. Oman mallistomme Marrakesh-toppi ja siihen kuuluva alaosa toimii tähän käyttötarkoitukseen loistavasti. 

Ohoyn kuvat on ottanut Hennan yhtiökumppani Anna Nielsen.

Kommentoi