Maria

Lempiasuni tänä syksynä. Koirani tassun jäljet ja kuraroiskeet puhdistan takista ja villakangashameesta harjaamalla.

Esittelyssä lempivaatteemme, miksi pidämme juuri niistä ja miten ne toimivat arjessamme.

MARIA:

Olen vaatevalikoimani suhteen hyvin minimalistinen. En ole koskaan ollut suurshoppailija, mutta olen nuorempana harrastanut aktiivisesti kirppisten koluamista, minkä myötä vaatekaapissa lojui melko paljon kerran tai muutaman kerran käytettyjä tyylikokeiluja ja puolihyviä hankintoja. Nykyään nautin siitä, että vaatekaapistani löytyy vain elämääni toimivia luottoasuja eri vuodenaikoihin ja voin nauttia vaatteistani käyttämättä niiden valintaan juurikaan aikaa. 

Saatan sattumalta poimia pieniä vivahteita trendeistä, mutta muutoin olen viime vuosien aikana kiinnostunut yhä enemmän klassikkomalleista ja -materiaaleista. Inspiraatiota haen muista ihmisistä ja vanhoista tyyli-ikoneista. Tämän hetken tyylimuusiani ovat edesmennyt prinsessa Diana ja nuori Meryl Streep. Ihailen heidän eleganttia naisellisuuttaan yhdistettynä maskuliinisiin ja klassisiin elementteihin. 

Parhaat kiksit saan siitä, kun vaatteesta löytyy jokin yksityiskohta, jolla on selkeä historiallinen tai toiminnallinen funktio. Klassikkoesimerkkinä peacoat-takkien storm flap, joka mahdollistaa sen, että kauluksen saa kiinnitettyä ylös asti tuulelta suojaavaksi, mutta joka toimii toisaalta yksityiskohtana, joka tuo vaihtelevuutta malliin. Tuntuu erityisen hienolta kantaa omissa vaatteissa yksityiskohtia tai materiaaleja, joiden historia juontaa vuosikymmenien taakse johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen tai -tilanteeseen. 

Ensimmäinen kuva: Hatun ja päähän kiedotun huivin yhdistelmä tuntuu tällä hetkellä mielenkiintoiselta. Kuvauksiin lainasimme Samujin jättibaskerin, jonka suojaan oli ihana verhoutua kylmänä kuvauspäivänä.

Toinen kuva: Löysin muutama vuosi sitten täydellisen peacoat-takin. Takin napit eivät tuntuneet omaan tyyliini sopivalta, joten vaihdoin ne itselleni mieluisiin.

MERINOVILLAISET NEULEET

Tiiviiksi kudottu merinovilla on vaivaton materiaali luottovaatteeseen, sillä se ei nyppyynny ja näyttää pienen kiiltonsa ansiosta aina skarpilta. Suurin osa merinovillaisista neuleistani on ihonmyötäisiä ja talvisin hyvin aktiivisessa käytössä, joten joudun pesemään niitä melko usein – keskimäärin kerran kuussa. Neuleet pesen aina pesukoneessa käsinpesuohjelmalla Guppyfriend-pesupussissa. 

Pesun jälkeisen pörhöisyyden harjaan Kentin CP6 -vaateharjalla ja höyrytän tai prässään neuleen lopuksi. Neuleet harjaan yleensä tyynyn päällä, sillä pehmeän alustan päällä neule pysyy paremmin paikoillaan. Nukkakampaa en merinovillaisiin neuleisiini ole juurikaan enää tarvinnut sen jälkeen, kun olen alkanut käyttää vaateharjaa. Harjaus poistaa irtoavia kuituja ja pölyä, joista nyppypallot muodostuvat. 

Suurin osa merinovillaisista neuleistani on brittiläiseltä John Smedleyltä. Heiltä tilaamani merinovillainen luottoneuleeni on ollut aktiivikäytössä nyt 3,5 vuotta ja näyttää edelleen todella siistiltä (eräs tuttavani luuli vasta sen olevan uusi). Viime aikoina olen myös oivaltanut, että miesten vaateliikkeistä voi löytää erityisen kauniin sävyisiä merinovillaneuleita. Pienin miesten koko istuu vieläpä yleensä hartioilleni juuri sopivasti. Helsingissä löytöjä voi tehdä esimerkiksi Caine Clothiers -vaateliikkeestä Korkeavuorenkadulta.

Talvella mukanani kulkee usein toinen neule, jonka voin tarpeen tullen heittää shaaliksi harteille.

VILLAISET JA PUUVILLAISET PRÄSSIHOUSUT

Tällä hetkellä kaikki housuni ovat prässättyjä, farkkuja lukuunottamatta. Olen melko lyhyt, joten haluan luoda vaatteilla pituutta ja virtaviivaisuutta siluettiini. Korkean vyötärön ja prässien yhdistelmä hämää mittasuhteitani juuri sopivasti. Materiaaleista ohuet villa- ja villasekoitekankaat sekä puuvillatwill toimivat mielestäni suorissa housuissa parhaiten, sillä ne laskeutuvat skarpisti, lämmittävät eivätkä nyppyynny.

Housuni pidän siistinä tuulettamalla, harjaamalla ja silittämällä. Prässihousujen siistimiseen silityslauta on ihan ehdoton, sillä sen päällä housut saa harjattua ja silitettyä parhaiten. Housujen siistimiseen käytän Kentin CC2-vaateharjaa, sillä se poistaa harvempien harjastensa ansiosta erityisen hyvin myös koiran karvat. Villa- ja villasekoitehousuni pesetän noin kerran vuodessa pesulassa. Puuvillaiset housut pesen tarpeen mukaan kotona pesukoneessa. 

Pitkään etsimäni täydellisen kokoiset ja malliset kultaiset korvarenkaat löysin Kultajousesta. Käytän näitä samoja korvakoruja joka päivä.

MUSTAT NAHKAKENGÄT JA -LAUKUT

Kaikki laukkuni ja kenkäni ovat mustaa pintanahkaa. Tämä helpottaa ylläpitoa, sillä suurimmalle osalle käyvät samat hoitoaineet ja -välineet. Eteisessä säilytän aina esillä maitomaista hoitoainetta, jota voin käyttää niin laukuille kuin kengillekin. Hoitoaineen vierestä eteisestä löytyy kenkäharja. Vuosien varrella olen oivaltanut, kuinka paljon kenkien säännöllinen harjaus pidentää kenkien huoltoväliä. Jos kengät on perusteellisesti huoltanut, voivat ne säilyä siistinä pelkällä harjauksella muutamankin viikon. Vahakerros nahan pinnassa tekee sen, ettei nahka ime kosteutta ja likaa sisäänsä, vaan sen voi harjata pois. Samalla vaha aktivoituu uudestaan ja kenkien pintaan syntyy jälleen kaunis kiilto. Laukuistani peitän aina tarvittessa pienet kulumat Saphirin Renovatrice -peitevärillä. Peiteväri on todella helppokäyttöinen, sillä sen voi levittää sormella. 

Ensimmäinen kuva: Vuosien varrella olen oivaltanut, kuinka paljon säännöllinen harjaus pidentää kenkien huoltoväliä.

Toinen kuva: Merinovillainen jättihuivi on viimeisin hankintani. Huivista tuli kertaheitolla luottoasusteeni ja varma talvien pelastaja.

On ihana tietää, kuinka illalla nuhjuiselta tuntuvat luottovaatteet saa taas aamulla freesiksi muutamalla pienellä kikalla. Huolletut vaatteet tuovat minulle vähän saman tunteen kuin se, kun pitkän työpäivän jälkeen on ottanut hetken aikaa itselleen ennen iltamenoja – ihminen on edelleen sama, mutta olo uudistunut.

Maria Moulud on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja toinen Atelier Laleh -merkin perustajista.

Kommentoi